Home » Ontspanning en persoonlijke ontwikkeling » Zelfvertrouwen en stress

Zelfvertrouwen en stress

Leestijd: 5 minuten

Een gevoel van stress hoort bij een druk leven. Maar als het gevoel van stress je leven gaat beheersen en je je zorgen niet los kunt laten, dan kan het zijn dat de spanningen ontstaan door te weinig zelfvertrouwen. Ondanks dat het moeilijk lijkt en het misschien wat inspanning, vraagt is het goed mogelijk je zelfbeeld te verbeteren en je spanningen te verlagen.

Stress en zelfvertrouwen

Stress en zelfvertrouwen staan in relatie tot elkaar. Je kunt om veel redenen spanningen ervaren, je hebt het druk op je werk, er komt een grote opdracht aan of je komt te laat op een belangrijke afspraak. Dit soort spanning raak je meestal ook weer zo kwijt, maar stress die blijft hangen en je hele leven beheerst komt vaak voort uit een laag zelfbeeld en onzekerheid. Als je voldoende zelfvertrouwen hebt dan durf je meer, maak je je minder zorgen over de uitkomst en weet je dat wat op je pad komt ook echt aankunt. Heb je weinig zelfvertrouwen, dan twijfel je daar allemaal aan. Ook als je een hoge mate van perfectionisme hebt, is de kans groot dat je een laag zelfbeeld hebt. Het vermijden van kritiek en de zorgen daarover geven je al snel een gevoel van stress.

Wat is dan zelfvertrouwen?

Vertrouw je op je zelf en heb je een goed beeld van je kunnen en je waarde, dan heb je over het algemeen flink wat zelfvertrouwen. Je voelt je zeker over jezelf en dat straal je ook uit. Heb je een laag zelfbeeld dan heb je over het algemeen een slecht gevoel over jezelf en zie je jezelf niet als waardevol. Je ontwikkelt je zelfvertrouwen al in je kinderjaren en vormt zich door dat wat je meemaakt. Alle negatieve en positieve ervaringen samen vormen je zelfbeeld. Krijg je regelmatig positieve dingen over jezelf te horen, ontvang je vaak genoeg een schouderklopje en is je omgeving over het algemeen positief gestemd, dan ontwikkel je een positief zelfbeeld. Gebeurt dat niet of ervaar je negativiteit, zoals pesten, een trauma of emotioneel afwezige ouders dan is de kans groot dat je een negatief zelfbeeld krijgt.

Je gedachten

Door de vele negatieve gebeurtenissen en het daar niet adequaat mee omgaan, ontwikkel je een negatief gedachtepatroon. Je ziet wel de positieve dingen in het leven, maar het lukt je niet daar positief over te denken. Je blijft kritisch over jezelf, vertrouwt niet op een goede afloop en complimentjes zie je niet voor waar aan. Daar tegenover staat dat je kritiek wel gelooft, omdat het je eigen negatieve gedachten bevestigt. Het gevolg is dat je je eigen positieve inbreng afzwakt, je durft geen nee te zeggen tegen iets wat je niet wil en het uiten van je eigen gevoelens maakt je zenuwachtig.

Minder spanning

Het vermijden van stress is beter voor je gezondheid. Heb je last van chronische spanningen dan loop je namelijk kans op depressie, overspannenheid of zelf een burn-out. Maar ook lichamelijke klachten kunnen een gevolg zijn van chronische stress. Denk hierbij aan een verminderde weerstand, slecht slapen, slechte spijsvertering en rug- en nekklachten.

Een beter zelfbeeld

Als je gevoel van stress voortkomt uit een laag zelfbeeld is het belangrijk eerst aan je zelfvertrouwen te werken en zo de spanningen te verlagen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen met weinig zelfvertrouwen slechter presteren, eerder verslaafd raken aan stimulerende middelen en zelfs een eetstoornis kunnen ontwikkelen. Hoe je naar jezelf kijkt is belangrijk in het leven. Je maakt betere keuzes voor jezelf, durft meer, komt beter voor jezelf op en het is makkelijker contact maken met anderen.

Tips voor meer zelfvertrouwen

zelfvertrouwenWil je je zelfbeeld verbeteren, dan is het belangrijk dat je weet dat je gedachten niet de werkelijkheid spiegelen. Je gedachten komen voort uit vorige ervaringen, maar dat is natuurlijk niet een garantie voor herhaling. Als je je dat beseft dan is het heel goed mogelijk je zelfvertrouwen te vergroten. We verzamelden een aantal goede tips voor meer zelfvertrouwen.

 • Ontdek je goede kanten. Schrijf op wat je goed aan jezelf vindt, vraag vrienden en kennissen dat ook te doen en probeer ze ook te accepteren.
 • Schrijf op wat goed ging op een dag en wees daar trots op. Ook al maak je kleine stapjes, vier elke overwinning en succes bewust.
 • Sta niet te lang stil bij kritiek of bij dingen die fout liepen. Wat is gebeurd kun je niet meer veranderen, je kunt er alleen van leren. Kritiek van anderen zegt meer over hoe zij zelf denken dan dat het wat zegt over jou.
 • Zoek positieve mensen op en blijf niet te lang in de buurt van mensen die kritisch zijn en negatief praten.
 • Ontvang complimenten met dankbaarheid en een glimlach. Wuif de positieve mening van een ander niet weg als een onwaarheid, maar laat weten dat je het waardeert.
 • Volg een cursus. Er zijn genoeg over assertiviteit en zelfvertrouwen te vinden. Een cursus die wij hiervoor zeker aanraden is de e-cursus Blijvend zelfvertrouwen. Je kunt deze cursus veilig vanaf de bank doen en hoeft je niet kwetsbaar op te stellen in een grote groep, wat perfect is voor iemand met een laag zelfvertrouwen.

Tips voor minder stress

geen stressOndanks dat een laag zelfbeeld flink wat spanningen kan veroorzaken, is het niet altijd de reden van een gevoel van stress. Ook met een positief zelfbeeld kun je een periode van stress meemaken. De omstandigheden zorgen dan voor een hoop drukte. Je hebt een deadline op je werk of studie, er wordt een kind geboren of je gaat verhuizen. Dit zijn allemaal oorzaken van buiten af. Om je door dit soort situaties heen te helpen, geven we je hieronder ook een aantal tips voor het verminderen van stress.

 • Zoek de oorzaak van je spanningen en spreek dat uit. Vertel je omgeving dat je stress hebt, waarom je dat hebt en vraag ze met je mee te denken over oplossingen.
 • Plan rustmomenten in gedurende dag, week en maand, zodat je tijd hebt om even op adem te komen en je leven vanaf een afstandje te bekijken.
 • Leer je grenzen kennen. Denk na over waar je eigen grenzen liggen en waarom je ze zelf steeds overschrijdt door steeds ja op elk aanbod te zeggen. Soms voel je je schuldig en zeg je toch ja, maar ook aardig gevonden worden is een belangrijke reden waarom veel mensen over hun eigen grenzen gaan.
 • Probeer nee te zeggen als je iets niet wilt of kunt doen. Is nee zeggen moeilijk, onderhandel dan in ieder geval en zeg niet automatisch ja op alles. Als je ergens niet voor je volle 100% kunt inzetten, is het dan wel waard te doen?
 • Gooi perfectionisme de deur uit. Niets kan helemaal goed gaan, maar wel goed genoeg zijn. Leg daarom de lat voor jezelf wat lager, durf fouten te maken en focus je op het proces in plaats van op het eindresultaat.
 • Doe niet alles zelf, maar durf ook anderen iets te laten doen. Het zal niet precies worden zoals je zou willen, maar je werkdruk wordt wel een heel stuk lichter.
 • Zoek hulp als het loslaten van spanning toch lastig is. Een goede cursus die je helpt met het verlagen van stress is de e-cursus Nooit meer zorgen of stress.

Zoek professionele hulp

We hopen natuurlijk dat we met deze tips over zelfvertrouwen en stress jouw problemen hebben opgelost. Maar mocht je nog steeds last van stress hebben, is je zelfbeeld dermate laag of ben je in een diepe depressie en ondervind je daar negatieve gevolgen van in je leven, twijfel dan niet professionele hulp te vragen. Het is niet de bedoeling dat je negatief door het leven gaat. Het leven is, met zijn ups en downs, zeker de moeite waard om van te genieten. Ook voor jou!

Deel dit artikel op social media

Plaats een reactie