Home » Yoga, meditatie & mindfulness » Beste yogablok kopen Waar op letten?

Beste yogablok kopen Waar op letten?

Leestijd: 8 minuten

Wanneer je regelmatig aan yoga doet is het verstandig om te kiezen voor het beste yoga blok kopen. Yogablokken zijn een goede ondersteuning tijdens yoga. Zowel beginners als ervaren yogi kunnen gebruik maken van deze blokken. De houdingen kunnen makkelijker worden uitgevoerd met behulp van het blok.

Je hebt dan ook de keuze uit meerdere formaten, kleuren en materialen zodat je een blok kunt uitzoeken die aansluit bij jouw wensen. Met de toevoeging van een yogablok ben je net iets dichter bij de vloer doordat je met behulp van de blokken je ledematen iets kunt verlengen. Hierdoor ben je flexibeler en kun je de yoga houdingen makkelijker aannemen en uitvoeren. Een van de meest verkochte yogablokken zijn de piepschuim varianten. Deze zijn namelijk zacht en licht waardoor het fijner is voor je gewrichten.

Beste yoga blok kopen: diverse materialen

Yogablokken kunnen zijn gemaakt van piepschuim, hout of kurk. Het beste yoga blok kopen doe je aan de hand van jouw wensen. Zo kiezen veel mensen voor piepschuim doordat dit lekker zacht is. Ook kurk is een zachte optie. Houten blokken zijn wat harder. Je kunt voor jezelf bepalen wat je fijner in gebruik vindt en daar je keuze op baseren.

Sommige yogahoudingen kunnen een uitdaging zijn. Wanneer je eenmaal de houding hebt aangenomen is het ook de bedoeling dat je die houding een tijdje vasthoudt. Met yogablokken is dit eenvoudiger en daarom zijn de blokken een fijne toevoeging. Met de blokken ben je namelijk meer in balans. Daarom zijn de blokken uitermate geschikt wanneer je net begint met yoga, maar ook zeker wanneer je al langere tijd bezig bent zijn de blokken een fijne toevoeging.

beste yoga blok kopen

Welk formaat yogablokken past het beste bij jou

Het beste yoga blok kopen begint bij te kijken naar jouw wensen. Hier kun je het beste blok bij aansluiten. Yogablokken komen in diverse formaten. De meest traditionele yogablokken zijn het formaat van een baksteen. Naast dit formaat zijn er nog andere yogablokken die iets dikker of dunner zijn. Het is aan te raden om te kiezen voor twee yogablokken.

Hierdoor creëer je meer balans en wordt het makkelijker om de oefeningen uit te voeren. Zeker wanneer je aan Yin Yoga doet zijn yogablokken onmisbaar. Naast dat de blokken voor balans zorgen kun je ze ook opstapelen om zo te spelen met diverse hoogtes. Of je nu thuis of in de sportschool een lesje yoga meedoet; yogablokken zijn zeker een fijne toevoeging.

Waar kun je een Yogablok kopen?

Natuurlijk kun je ze in fysieke winkels kopen maar ook zeker online. Dat is natuurlijk wel lekker makkelijk. Hieronder staan een aantal voorbeelden van goede Yogabloks. Ook Fitwinkel heeft een mooie collectie yogablokken. Bekijk de yogablokken bij Fitwinkel.

5 Populaire yogablokken

Liever een ander type yogablok? bol.com heeft een groot assortiment yogablokken.

Hoe kun je een yogablok gebruiken?

Een yogablok zorgt ervoor dat je de houdingen beter kunt uitvoeren en langer kunt vasthouden. Met een yogablok hoef je je minder te focussen op de balans. Het kan nét dat extra stukje ondersteuning zijn die je nodig hebt om de juiste houding aan te nemen. Het is dan ook heel normaal om een yogablok te gebruiken.

Zowel voor beginners als voor mensen die al jaren aan yoga doen. Je kunt de blokken voor verschillende houdingen gebruiken. Zo kun je hem als steunpilaar gebruiken waardoor je minder diep hoeft te rekken om tot de grond te komen. Ook kun je sommige houdingen comfortabeler uitvoeren met de toevoeging van het blok. Ideaal wanneer je wat stijver bent of om net wat meer reikwijdte te creëren.

Waarom kiezen voor je eigen yogablokken

Wanneer je naar de sportschool gaat voor een lesje yoga kun je daar vaak yogablokken pakken. Deze blokken worden echter wel iedere keer door iemand anders gebruikt. Misschien niet zo’n fris idee. Je kunt dan je eigen yogablokken meenemen. Zo weet je ook zeker dat je het materiaal en het formaat fijn vindt. Ook wanneer je regelmatig thuis yoga beoefent is het fijn om de blokken in huis te hebben.

Op diverse plekken kun je het beste yoga blok kopen dat bij jouw wensen aansluit. Je hebt hier diverse keuzes in kleuren, maten en materialen. Per type yoga kun je kijken of je aan één blok voldoende hebt of dat je er twee nodig hebt. Bij Yin yoga worden over het algemeen twee blokken aangeraden. Bij andere soorten yoga heb je vaak aan één blok genoeg of zijn de blokken overbodig.

De houding is erg belangrijk bij yoga

Bij yoga draait het allemaal om de houding. Je wilt deze houding dan ook zo goed mogelijk uitvoeren. Yogablokken kunnen je zeker een handje helpen. Doordat je met de yogablokken dichter bij de vloer bent heb je veel meer balans. Je kunt de houdingen dus makkelijker aannemen en vasthouden. Met yogablokken kun je je dus veel meer focussen op de houding en de houding langer vasthouden waardoor je je ook beter kunt focussen op je ademhaling. Zo haal je meer uit je training.

Ook wanneer je een beginner bent kun je met behulp van de blokken de rest van de klas eenvoudig bijbenen. Je zal zien dat je zeker niet de enige bent die gebruik maakt van de blokken. De blokken zorgen er namelijk ook voor dat je meer kracht opbouwt. Hierdoor is het niet alleen een hulpmiddel voor beginners maar ook voor de gevorderden.

Minder blessures en meer krachtopbouw

Bij yoga, en bij andere sporten, draait het om spiergeheugen. Met de toevoeging van de yogablokken kun je de oefeningen makkelijker uitvoeren wat ook zorgt dat je minder blessures oploopt. Bij yoga speelt ademhaling ook een grote rol. De toevoeging van de blokken kunnen dus op meerdere manieren helpen om alles uit je yogales te halen.

Door te werken met de blokken kun je ook diverse kanalen opzetten voor een betere ademhaling. De toevoeging van de blokken tijdens een lesje yoga zorgen er dus voor dat je meer kracht opbouwt, minder blessures oploopt, de houdingen makkelijker kunt aannemen en uitvoeren en dat je ademhaling beter is. Reden genoeg om te kiezen voor het beste yoga blok kopen dat volledig aan jouw wensen voldoet.

Yogablokken voor diverse houdingen

Ieder mens is ander en heeft ook een andere lichaamssamenstelling. Zo heeft de een langere armen of benen. Hierdoor kun je nog zo lenig zijn, maar kan het voorkomen dat je net niet de juiste houding kunt aannemen. Dan zijn yogablokken ook een handige toevoeging. Naast dat de yogablokken ervoor zorgen dat je de houding makkelijker kunt aannemen kunnen ze er ook juist voor zorgen dat de training uitdagender wordt gemaakt.

Er zijn een aantal yogaoefeningen waarbij een blok gebruikt kan worden ter ondersteuning. Voorbeelden hiervan zijn de: halve maan houding, de liggende vlinderhouding, de duifhouding, neerwaartse hond of de opwaartse booghouding. De blokken kun je dan op verschillende plekken neerleggen. Zo kun je hem als extra verlengstuk gebruiken in zowel liggende houdingen als staande houdingen.

yogablok kopen
yogablok kopen

Beste yoga blok kopen: wat kun je op letten

Er zijn diverse opties waar je uit kunt kiezen. Om te veel druk op je gewrichten te voorkomen kun je het beste kiezen voor een zachtere variant van de blokken. Je hebt dan de keuze uit piepschuim, kurk of bamboe. Wil je voor een duurzame optie gaan? Dan kies je voor een yogablok van kurk. Dit type yogablok is namelijk biologisch afbreekbaar en daarmee een milieuvriendelijke keuze.

Ook zijn er diverse yogablokken te koop van gerecycled schuim. Is het milieu een belangrijke factor in jouw keuze? Dan zijn er een aantal opties waar je uit kunt kiezen. Yogablokken gaan erg lang mee, ook bij intensief gebruik. Het is daarom belangrijk dat je een fijne set aanschaft waar je veel profijt van zal hebben.

Hoe worden de yogablokken in de praktijk gebruikt?

Yogablokken kunnen worden ingezet wanneer je als beginner nog niet zo lenig bent. Kun je bijvoorbeeld je tenen niet aanraken wanneer je de voorover vouw aanneemt? Dan kunnen yogablokken een handig hulpmiddel zijn. Door de yogablokken op de grond te plaatsen, zowel horizontaal als verticaal, haal je als het ware de grond naar je toe.

Wanneer je de blokken eerst verticaal neerzet is de lengte van het blok langer. De blokken zijn namelijk in de vorm van een baksteen. Wanneer je steeds leniger wordt kun je de blokken horizontaal neerleggen. Dit scheelt weer een aantal centimeter. Na verloop van tijd heb je het blok niet meer nodig. Zo kun je in kleine stapjes werken aan je lenigheid.

De yogablokken zijn niet alleen bedoelt voor de beginners die willen werken aan hun lenigheid. Ook is het een handig hulpmiddel bij diverse oefeningen, zelfs voor de gevorderden. Hierdoor is een yogablok onmisbaar en op veel manieren in te zetten.

Waarom de houding zo belangrijk is

Bij yoga draait het allemaal om de houding en de ademhaling. Wanneer de houding niet goed is, kan het ook lastig zijn om te ademen. Hierdoor voel je je ongemakkelijk en is het lastig om de les vol te houden. Waarschijnlijk zal je dan snel zeggen dat yoga nou eenmaal niks voor jou is. Een yogablok kan hier uitkomst bieden.

Door te werken met een yogablok kan het veel makkelijker zijn om bepaalde houdingen aan te nemen en vast te houden. Hierdoor kun je bepaalde kanalen openzetten waardoor het makkelijker wordt om te ademen. Zo kun je genieten van de voordelen die yoga te bieden heeft en merk je al snel dat yoga wel degelijk iets voor jou is. Het beste yoga blok kopen kan je helpen om weer mee te doen aan de yogalessen. Probeer het eens uit met de toevoeging van dit blok en kijk of het beter gaat.

Bouw spieren op met behulp van yogablokken

Wanneer je al jaren aan yoga doet kunnen yogablokken een mooie toevoeging zijn om extra spieren en kracht op te bouwen. Zo kun je de meest uitdagende houdingen aannemen waarbij je het yogablok klemt tussen je benen. Zo dien je balans te houden én je spieren aan te spannen om het yogablok op zijn plek te houden.

Doordat de blokken in diverse gewichten te verkrijgen zijn, kan het ook een uitdaging zijn om de blokken vast te houden bij bepaalde houdingen. Hoe zwaarder het blok, hoe meer kracht je moet uitoefenen om het blok omhoog te houden. Ook hierbij werk je aan je balans en bouw je tegelijk kracht en spieren op.

De yogablokken zijn dus in te zetten voor diverse doeleinden. Of je nu leniger wilt worden of meer spieren wilt opbouwen; de yogablokken zijn hét hulpmiddel die je hierbij gaan helpen.

yoga oefeningen
beste yogablok

De voor- en nadelen van de diverse materialen

Yogablokken zijn te verkrijgen in diverse materialen als hout, schuimrubber, bamboe en kurk. Al deze materialen hebben zo hun voor- en nadelen. Hout is bijvoorbeeld een duurzame keuze en gaat levenslang mee. Echter is dit type blok zwaarder. Ideaal om meer uitdaging toe te voegen aan je training. Wanneer je tijdens de training zweethanden krijgt kun je op een houten blok wegglijden door het gladde oppervlak.

Daarnaast is hout wel erg stevig waardoor het je lichaamsgewicht eenvoudig kan dragen. Een yogablok van kurk gaat ook erg lang mee en heeft en wat stuggere structuur. Hierdoor glijden je handen niet van het blok af. Het blok is ook lichter dan de houten variant en zijn makkelijk op te stapelen zonder dat ze van elkaar afglijden. Als nadeel heeft kurk dat het lastig is om schoon te maken.

Blokken van schuimrubber zijn lichtgewicht en antislip. Wel is dit type blok minder stevig waardoor het niet altijd je lichaamsgewicht kan dragen en daarmee soms kan instorten.

Baseer de keuze op jouw wensen

Nu je de voor- en nadelen van de diverse materialen van yogablokken weet kan het makkelijker zijn om je keuze te maken voor het beste yoga blok kopen. Het hangt namelijk allemaal af van jouw voorkeuren en wensen. Of je nu een beginner bent of al jarenlang aan yoga doet; een yogablok is een fijne toevoeging. Zowel om leniger te worden, spieren en kracht op te bouwen, blessures te voorkomen of om de houdingen beter uit te kunnen voeren.

Yogablokken komen in diverse formaten, kleuren en vormen en zijn gemaakt van verschillende materialen. De prijs loopt ook erg uiteen van de yogablokken. Kijk wat jij belangrijk vindt en baseer hier jouw keuze op voor de aanschaf van jouw yogablokken. Voor sommige soorten yoga heb je aan één blok genoeg en bij andere soorten yoga zijn twee blokken aan te raden.

Je kunt je yogablok gemakkelijk online bestellen. bol.com heeft een groot assortiment yogablokken. Ook Fitwinkel heeft een mooie collectie yogablokken. Bekijk de yogablokken bij Fitwinkel.

Deel dit artikel op social media

Plaats een reactie