Home » Yoga mat kopen

Yoga mat kopen

Leestijd: 5 minuten

Er zijn vele vormen van yoga. Maar welke vorm je ook doet, een yoga mat is onmisbaar bij het beoefenen ervan. Een goede mat zorgt onder andere voor meer grip zodat je probleemloos allerlei houdingen aan kunt nemen. Het verschil tussen de verschillende matten zit in de dikte van de mat, de afmetingen en het materiaal. Maar welke Yoga mat moet je kopen?

In deze blog lees je wat en waarom je een Yoga mat zou moeten aanschaffen en kun je vergelijken welke Yoga mat het beste bij jou past.

Wat is een Yoga mat?

Je zou misschien denken, dat weet ik wel. Echter bestaan er verschillen tussen een dikke Yoga mat, pilatesmat en een fitnessmat. Een Yoga mat moet namelijk genoeg grip bieden. Je wilt niet dat je tijdens de oefeningen ineens wegglijdt. Een dikke Yoga mat kopen kan daarom een goede keuze zijn.

Waarom een eigen Yoga mat?

Bij veel sportscholen is een eigen mat hebben niet verplicht, maar het is misschien wel prettig. Hygiëne kan een reden zijn, zeker in tijden van Corona. Wat een bijkomende voordeel is, je bepaalt zelf welke eigenschappen je mat heeft. Als je bijvoorbeeld gevoelige knieën en ellenbogen hebt, kies je voor een dikke mat. Als je snel transpireert dan kies je voor een zeer goede grip bij een vochtig oppervlak. Maar ook als je zelf een Yoga sessie wilt plannen of thuis Yoga wilt doen.

Welke soorten Yoga matten zijn er?

Als je een Yoga mat gaat kopen, heb je keuze uit veel verschillende soorten, maten en uitvoeringen. Bepaal eerst wat voor jou het belangrijkst is: wil je veel ruimte om je heen hebben? Wil je een goede demping? Wil je een mat met of zonder geur? Sta je stil bij een gezond milieu en wil je alleen een biologisch afbreekbare mat?

1. Njoy your sports – Yoga mat – 183x61x1cm

Deze Yoga mat is luxe uitgevoerd en bevat NBR zachtschuim. Hierdoor is hij 10 mm dik. Bij deze mat zit een handig draagkoord. Dat zorgt ervoor dat hij simpel meegenomen en opgerold kan worden. Je maakt de mat makkelijk schoon met een beetje zeep. Tevens is de mat huidvriendelijk zonder schadelijke stoffen en duurzaam. De structuur van de mat zorgt voor goede anti-slip aan de voor- en achterkant en vormt zich gemakkelijk naar het lichaam.

Njoy your sports yoga mat

Bekijk de beste prijs op Bol.com

2. Yoga mat – antibacterieel – wasbaar – 173x61x0,4cm

Deze yogamat heeft een mooi design en is enorm praktisch. Dit is een iets dunnere variant. Vanwege de ribbelstructuur bevat hij anti-slip en zorgt voor extra grip. Het is licht van gewicht en gemakkelijk mee te nemen. Ook is hij huidvriendelijk en hygiënisch en kun je hem zelfs wassen tot 30 graden. Gemaakt voor 100% polyester.

yoga mat antibacterieel

Bekijk de beste prijs op Bol.com

3. Spijkermat – Acupressuur mat

Dit is een hele andere manier van Yoga, dit is namelijk een therapeutische acupressuur mat.

Wanneer je last hebt van stress, slapeloosheid, onrust in je hoofd of zelfs hoofdpijn is dit niet alleen vervelend voor je eigen gemoedstand, maar ook voor de mensen om je heen. Met slechts 5 tot 10 minuten gebruik van de Acupressure mat verdwijnen symptomen van pijn en onrust sneller dan je had durven dromen.

accupressuur mat

Gebruik

Wanneer je op de spijkermat ligt ervaar je na een aantal minuten een warm gevoel of tinteling, dit is het gevolg van een verhoogde bloeddoorstroming. De eerste keer is het raadzaam tussen de 10 a 15 minuten op de mat te blijven liggen. Deze tijd kan je naar eigen inzicht opbouwen. Voor het juiste effect is 15 a 30 minuten voldoende, maar wil je langer liggen dan kan dit zeker geen kwaad! (Slapen op de mat is niet gebruikelijk).

Wanneer je van de mat af komt kan het zijn dat je rug rood is. Dit is een teken dat de doorbloeding in de huid goed op gang gebracht is. De meeste gebruikers ervaren al bij de eerste paar keer een gevoel van rust en ontspanning. Bij het gebruik van de spijkermat worden endorfine en oxytocine aangemaakt (gelukshormonen). In het begin kan je een lichte pijnprikkel ervaren, deze pijnprikkel zal al binnen enkele minuten afnemen. De eerste ke(e)r(en) zal je misschien nog een shirtje willen dragen als je op de mat ligt. Na enkele keren raakt je lichaam gewend aan het gevoel en kan je er al met de blote huid op gaan liggen.

Specificaties

✔ Materiaal Mat & Kussen: 100% katoen met een vulling van foam.
✔ Materiaal drukpunten: ABS-kunststof
✔ Afmetingen mat: 68 cm x 42 cm x 2cm
✔ Afmetingen kussen: 37 cm x 15 cm x 10cm
✔ Aantal drukpunten: 8181
✔ Verzorging: de stoffen bekleding is afneembaar. We raden aan om de mat en het massagekussen apart te wassen om te voorkomen dat ander wasgoed door de spikes wordt beschadigd.

Bekijk de beste prijs op Bol.com

4. JAP Sports Antislip – 1830x680x3mm

Er zijn ook matten met een leuk printje zoals deze. Laat deze dan ook zorgen voor extra grip en weinig krulling tijdens de oefeningen. Ook is deze Yoga mat op natuurlijke gombasis en daarmee 100% biologisch afbreekbaar. Om deze reden is het wel van belang de mat niet te lang aan zonlicht bloot te stellen.

Je kunt hem gemakkelijk schoonmaken met een vochtige doek en het is belangrijk hem liggend te laten drogen. Als je de mat via onderstaande knop besteld komt hij ook met gratis draagriem.

Yoga mat biologisch

Bekijk de beste prijs op Bol.com

Advies

Hopelijk heb je voldoende informatie over welke Yoga mat het beste bij jou past en welke je kunt gaan aanschaffen. Het is natuurlijk per persoon verschillend en daarom is er niet echt een advies over welke het beste is. Wel kunnen we stellen dat grip ontzettend belangrijk is voor het uitvoeren van de Yoga houdingen.

Succes met de aanschaf van jouw Yoga mat en vooral veel plezier.

Deel dit artikel op social media

Plaats een reactie