Home » Yoga Challenge dag 11 Kern houdingen

Yoga Challenge dag 11 Kern houdingen

Leestijd: 3 minuten

Kern houdingen

Bij deze weer een nieuwe blog van mijn 30 daagse Yoga Challenge. Vandaag met Kern houdingen gegeven door Karen Tanaka, zij is nieuw voor mij dus was erg benieuwd of het heel anders zou zijn.

Mocht dit de eerste blog zijn die je leest? Klik hier voor de algemene inleiding

Begin

Karen vertelt eerst waar we allemaal op gaan focussen tijdens deze Yoga sessie, daarna gaan we gemakkelijk zitten. Ademen een aantal keer diep in en uit, waarna we op de inademing de armen naar de lucht brengen en onze vingers in elkaar doen en even lekker uitrekken. Op de uitademing breng je ze naar voren en bol je de rug en breng je de kin naar de borst. Daarna mag je dit ook een keer achter je rug doen en weer naar voren.

Ze vertelt hoe je goed op handen en knieën staat waarna we Kat Koe houding herhalen. Als we die een aantal keer gedaan hebben breng je het rechterbeen naar achter, alsof er een muur achter staat waar je tegen aan duwt. Op de uitademing breng je die knie naar de borst en herhaalt dit een aantal keer. Dan komt ook je linker arm erbij, op de inademing strek je rechterbeen en linker arm uit en op de uitademing breng je die twee naar de borst. Na een aantal keer houd je hem daar vast en knijp je de buikspieren samen. Dit wordt ook herhaalt met het andere been.

Daarna gaan we op onze hielen zitten en draaien we even met onze polsen. Ze verteld dat we in Kindhouding gaan komen maar dat we dat op een andere manier gaan doen. Je legt namelijk je vingers op je heupen en voelt hoe je naar beneden zakt met een rechte rug. Je tikt even de grond aan met je hoofd en als je inademt kom je weer omhoog met een rechte rug. Dit herhalen we weer een aantal keer en om het jezelf wat lastiger de maken strek je de armen. Hierna kom je dus in Kindhouding, met je armen naar voren of naar je neer als je armen gespannen voelen. Dat is waar ik voor koos, handen naast me neer.

De Kern houdingen

Vanuit die Kindhouding gaan we door naar de Neerwaartse hond, ook hier geeft ze uitleg over hoe je deze op een goede manier doet. Dat is eigenlijk de eerste keer dat ik hier uitleg over kreeg, wat eigenlijk wel eens goed was want dan weet je of je het goed doet. Er volgen een aantal Zonnegroeten, twee variaties ervan. Wanneer je dan weer in de Neerwaartse hond staat breng je het rechterbeen omhoog, linker hiel wordt omhoog gelift (was bij mij al) dan buig je de knie en breng je die naar de borst. Daar houd je hem vast. Deze doen we ook aan de andere kant.

Dan mag je weer komen staan en op de inademing breng je de rechterknie naar de borst en houd je die vast. Dit vraagt wel wat van je balans, die bleek bij mij nog redelijk goed. Daarna strek je het been, Karen strekt hem op heup hoogte. Voor mij deed dit pijn dus ik liet mijn been wat lager zakken, wat ook prima was volgens Karen. Als je het been maar blijft strekken. Deze oefening wederom aan de andere kant.

Daarna gaan we weer op de grond zitten, voeten op de grond voor je uit. Dan plaats je de handen achter je knieën en strek je ze zodat je weet hoever je naar achter moet leunen. Dan breng je de benen voor je uit en breng je de handen ook recht voor je uit. Dit was voor mij best pittig. Ze vertelt daarna wat variaties om het makkelijker te maken en waar je op moet letten. Ook vertelt ze nog wat variaties om het juist lastiger te maken, deze heb ik ook geprobeerd maar ik houd het liever bij makkelijk. Daarna legt ze nog uit dat voor sommige mensen deze houding pijn kan doen bij het stuitje, hoe dit komt en hoe je de houding op zo’n manier kan doen dat je hetzelfde effect bereikt zonder het stuitje te belasten.

Tot slot

Omdat we veel met onze heupen hebben gedaan gaan we die nog even strekken. Je gaat als het ware tussen je voeten zitten en leunt naar achter. Afhankelijk van de hoeveelheid spanning die je voelt, zo ver ga je. Daarna mag je op de rug gaan liggen, knieën naar de borst en draai je met je knieën om je ruggenwervels te masseren. Dan doen we nog even de halve brug. Nog één keer op je rug met de knieën draaien en dan gaan we in Savasana ofwel Lijkhouding voor de eindontspanning.

 

Klik hier voor meer cursussen van Happy with yoga

Deel dit artikel op social media

Plaats een reactie