Home » Yoga, meditatie & mindfulness » Welke soorten yoga zijn er?

Welke soorten yoga zijn er?

Leestijd: 6 minuten

Op zoek naar een nieuwe Yogavorm of de beste Yogales voor jou, kom je een heleboel verschillende soorten Yoga tegen. Dat je door de bomen het bos niet meer ziet, is logisch. Welke soorten Yoga zijn er en welke is voor jou de beste vorm? In dit artikel kom je er achter, we hebben voor jou namelijk de meest bekende vormen van Yoga op een rijtje gezet.

Waarom zijn er zo veel soorten Yoga

soorten yogaYoga is een eeuwenoude levensfilosofie, die onderandere bestaat uit de asanas. Iedereen heeft een andere rede waarom ze aan Yoga doen. Je doet het bijvoorbeeld voor je gezondheid, voor meer ontspanning of een flexibeler lichaam. Omdat die doelen voor ieder mens verschillen, hebben leerkrachten en goeroes hun eigen Yogavorm samengesteld. Meestal gebruiken ze wel de bekende houdingen, maar leggen ze de nadruk op een ander doel, zoals de ademhaling, sterkere rugspieren of een heldere geest.

Welke Yoga past bij jou

Wil je weten welke Yoga het beste bij jou past, dan is het dus belangrijk te weten welk doel je hebt. Wil je diepe ontspanning, meer meditatie, intensiever bewegen of juist meer met je ademhaling aan de slag? Al deze dingen bepalen welke Yoga voor jou het beste werkt. Hieronder beschrijven we een aantal van de meest voorkomende Yoga soorten. Lees de stukjes door en voel of het wat voor je is of niet.

Hatha Yoga

Dit is de bekendste en meest beoefende Yogasoort. Je mag het dan gerust de basis van alle Yoga noemen. Je leert alles wat met Yoga te maken heeft, zoals de ademhaling, de asanas en meditatie. Ze houdingen zijn afwisselend in beweging en statisch, maar de les blijft rustig en ontspannen. Een goed begin als je nog nooit aan Yoga hebt gedaan en een mooie basis om daarna over te stappen op een andere Yogasoort. Lees meer in ons artikel Wat is Hatha Yoga.

Ashtanga Yoga

Deze Yoga gaat uit van het achtvoudige Pad van Patanjali en leert je veel over de Yoga principes. Het doel met deze Yogavorm is het vinden van geluk in het dagelijks leven en dat maakt het meteen ook een beetje een spirituele Yogasoort. Het is gericht op het ontwikkelen van onder andere deugdzaamheid en controle op je ademhaling door het volgen van een vaststaande serie oefeningen. Dit werkt zuiverend op lichaam en geest en zorgt ervoor dat je alle aspecten op een dynamische manier doorloopt.

Vinyasa Yoga

Vinyasa Yoga wordt ook wel flow Yoga genoemd en daarmee zegt de naam het al. Dit is een dynamische Yoga waarbij de oefeningen aan elkaar geschakeld zijn, zonder tussenpauze, en zo een lange vloeiende oefening worden. Je aandacht is gericht op je ademhaling tijdens de houdingen en je leert hoe die je helpt de bewegingen vloeiender te maken. Het is een lichamelijk intensieve Yogavorm.

Kundalini Yoga

kundalini yogaVan alle Yogasoorten is dit misschien wel de meest spirituele. Het gaat uit van een basisenergie die opgerold ligt bij je stuitje. Je leert deze energie op te wekken en te laten stromen door de chakra’s. Deze stroom werkt helend en ontspannend en maakt deze Yoga een perfecte manier om de stress in je lichaam en in je leven te verlagen, Deze Yogastroming kan wat vaag overkomen, maar geeft je een boost aan energie, verdrijft futloosheid en vermindert vermoeidheid. Bekijk ook ons artikel over de Kundalini Reiki cursus.

Yin Yoga

Dit is en Yogavorm die snel aan populariteit wint. Yin is de vrouwelijke energie, de maan, je levensfilosofie en je rust. Yin Yoga is dan ook een rustige Yoga waarbij je diepe ontspanning bereikt. Je blijft minstens 5 minuten en soms langer in een bepaalde asana en ademt naar waar je de spanning voelt. Op die manier leer je waar de spanning in je lichaam zit en hoe je die kan loslaten. Yin Yoga gaat uit van de pure Yogafilosofie, die je tijdens de lange momenten in een houding door middel van verhalen verteld wordt. Lees ook ons artikel Wat is Yin Yoga.

Yin & Yang Yoga

Naast de Yin Yoga is de vorm, waarbij er ook aandacht is voor Yang, de mannelijke energie, die staat voor actie en beweging. In deze Yogales combineer je de beide energieën met hele rustige oefeningen aan het begin en einde en dynamische oefeningen halverwege de les. Hierdoor ontstaat er een mooie balans tussen deze twee verschillende energieën die we allemaal in zekere mate in ons hebben.

Restorative Yoga

Deze Yogasoort lijkt erg op Yin Yoga, maar gaat nog een stapje verder. De oefeningen houd je ook langere tijd vast, maar je doet ze allemaal liggend. Waar je bij Yin Yoga de spanning opzoekt met je adem, zoek je bij Restorative Yoga de stille plek in jezelf op. Dit brengt ontspanning en herstelling. Een makkelijke Yoga die goed door iedereen vol te houden is, maar ook goed helpt tijdens en na stressvolle tijden te helen.

Vini Yoga

Vini Yoga is een mindfull Yogavorm. Nu is Yoga 0p zichzelf al best mindfull, maar in deze Yogales ligt het accent op meditatieve asana’s, de bewustwording van je lichaam en het volgen van het ritme van je ademhaling. Door meer in aandacht bij je lichaam te zijn, luister je beter naar de taal van je lichaam. Je leert jezelf en je eigen (on)mogelijkheden te accepteren op een liefdevolle manier. De oefeningen zijn goed voor het versterken van je wervelkolom.

Nidra Yoga

nidra yogaDit is een bijzonder Yogavorm omdat je er maar een houding aanhoudt waarin je de hele les blijft. Deze houding is de Savasanah, de asana waarbij je op je rug op de grond ligt, met je palmen naar boven wijzend. Tijdens deze Yogales krijg je visualisaties, die je in een meditatieve slaapstand brengen. Het lijkt op slapen, maar je blijft bewust aanwezig. Een perfecte Yogavorm voor totale ontspanning, want je gaat zeker weten uitgerust naar huis. Meer over Nidra yoga lees je in onze artikel Wat is Yoga Nidra.

Prana Yoga

Prana is een van de vijf levensenergieën die je nodig hebt om te leven en dat is waar het bij deze Yoga om gaat. Tijdens deze yogales leer je je hart te openen door een combinatie van meditaties, asanas en ontspanningsoefeningen. Je leert liefde en acceptatie, voor je zelf en voor anderen, en wordt daarom niet voor niets de Yoga van het Hart genoemd.

Agro Yoga

Deze Yoga is eigenlijk een feestje. Yoga doe je normaliter alleen op je eigen matje, maar Acro Yoga doe je met zijn drieën of zelfs met meer. De naam is een samenvoeging van acrobatiek en Yoga en dat is het ook letterlijk. Met een persoon op de grond en een ander die begeleidt, leer je te balanceren op de handen en voeten van de persoon die je optilt. Je leert acrobatische trucjes, krijgt massages, gaat vertrouwen op jezelf en op de koop toe ontwikkel je ook nog eens sterkere spieren.

Power Yoga

Ben je meer een sportfanaat dan een rustzoeker, dan is deze Yoga variant wat voor jou. De lessen zijn lichamelijk intensief en snel, ze verhogen je conditie en geven je kracht. Door al deze actie verbrand je ook nog eens een flink aantal calorieën, Power Yoga richt zich vooral op de fysieke kant van Yoga en minder op de mentale kant. Deze Yogavorm vind je dan ook vooral in sportscholen.

Birkam Yoga

In een ruimte met een temperatuur van 40 graden voer je 26 opeenvolgende asanas uit. Door de warmte zijn je spieren veel soepeler en flexibeler, wat dit een perfecte yoga maakt als je juist daar problemen mee hebt. De serie asanas is elke les hetzelfde en het zweten in de warmte is een extra boost voor je gezondheid. Birkam Yoga zijn lessen van anderhalf uur.

Hot Yoga

Dit is een Yoga die gebaseerd is op de Birkam Yoga, maar zo zijn verschillen heeft. De ruimte is iets minder warm, zo een 30 tot 35 graden, en de asanas wisselen elke les. De Hot Yogalessen zijn ook maar een uurtje. Doordat je spieren flexibeler zijn en je voldoende afwisseling hebt in de asanas is dit een goede Yogales voor de beginner.

Wil jij ook yoga leren?

Dat kan met de yoga stap voor stap beginnerscursus van Happy with yoga

Ga naar Yoga stap voor stap van Happy with yoga

Deel dit artikel op social media

Plaats een reactie