Home » Gezonde voeding » Gezonde voeding tips » Wat zijn koolhydraten?

Wat zijn koolhydraten?

Leestijd: 5 minuten

Iedereen weet ongetwijfeld van naam wel wat een koolhydraat is. Ook weten veel mensen wel dat het minder eten daarvan kan helpen met afvallen. Maar wat is een koolhydraat precies en wat doet het met je lichaam? En hoe kan het je helpen met afvallen? In dit artikel zal daar verder op worden ingegaan. Eerst zal worden uitgelegd wat koolhydraten precies zijn en welk effect het op je lichaam heeft. Vervolgens zal worden uitgelegd hoe het minder eten daarvan kan helpen met afvallen. Ben je van plan om af te vallen en wil je eens nieuwe soorten diëten proberen? Lees dan snel verder!

Wat is een koolhydraat

koolhydratenIn principe is een koolhydraat een verzamelnaam voor suikers, vezels en zetmeel. Elke koolhydraat heeft deze voedingsstoffen in zich. Een koolhydraat zorgt ervoor dat je bloedsuikergehalte stijgt. Dit is op zich geen enkel probleem en juist gezond. Het is echter wel van belang dat het bloedsuikergehalte niet te snel stijgt. Dan heb je namelijk een hoger risico op diabetes en dat is iets wat je natuurlijk niet wilt.

Een koolhydraat is nogal een speciaal onderdeel van onze voeding. Aan de ene kant is een koolhydraat onmisbaar in onze voeding, aangezien het ervoor zorgt dat we gezond en vitaal blijven. Maar aan de andere kant kan een koolhydraat ook heel ongezond zijn en ervoor zorgen dat je sneller dik wordt en meer vet opslaat. Je kunt het eigenlijk zo zien: een koolhydraat is een goede bron van energie. Iedereen heeft het nodig, maar als je er teveel van binnenkrijgt, of verkeerden, dan zorgt het ervoor dat je minder energie krijgt. Bij een koolhydraat is het zeer belangrijk om onderscheid te maken tussen snelle en trage. Hieronder een uitleg van beide soorten.

Een snel koolhydraat

Snelle koolhydraten zijn de slechtste variant. Voor je gezondheid is het van belang dat je hier zo weinig mogelijk van binnen krijgt. En niet alleen voor je gezondheid, maar ook als je wilt afvallen is het van belang dat je hier weinig van tot je neemt. Maar wat is een snel koolhydraat dan precies, vraag je je nu vast af. Bij een snelle koolhydraat wordt de voeding heel snel opgenomen in je bloed. Dit resulteert erin dat je bloedsuikerspiegel in een korte periode heel snel omhoog gaat. Dit heeft een aantal nadelen. Allereerst is het zeer ongezond voor je lichaam.

Zoals al even verteld, kan het er namelijk in resulteren dat je te maken krijgt met ernstige chronische ziektes op de lange termijn. Daarnaast is het ook niet goed voor je energiegehalte. Een snelle zorgt er namelijk voor dat je even kort een boost krijgt. Het kan zijn dat je extreem veel energie krijgt, maar na een korte periode is die energie weg en voel je je juist lamlendiger dan eerst. Dit komt omdat je lichaam ineens heel veel werk moet verzetten. Als laatste is een snelle ongezond, omdat er dan meer vet in je lichaam wordt opgeslagen. Je wordt er dus ook nog eens dik van.

Een langzaam koolhydraat

De gezonde variant is de langzame koolhydraat. Het is belangrijk dat je deze meer tot je neemt dan de snelle. Bij een langzaam koolhydraat zal je suikerspiegel niet heel snel omhoog gaan, maar juist geleidelijk. Hierdoor heb je geen hoge piek, met vervolgens een lange daal. Daartegenover gaat alles geleidelijk en kan je lichaam eraan wennen. Bovendien is een langzaam koolhydraat ook beter voor je spijsvertering. Gepaard met een langzaam koolhydraat zijn voedingsvezels. Uit een langzaam koolhydraat krijg je veel meer voedingsvezels dan uit een snelle. Voedingsvezels zijn essentieel voor een gezonde spijsvertering. Het is dan ook heel belangrijk dat je hier genoeg van tot je neemt. Zoals waarschijnlijk reeds duidelijk is geworden moet je dus zoveel mogelijke langzame nemen, en de snelle minder tot je nemen. Niet alleen om af te vallen, maar ook voor je algemene gezondheid.

Koolhydraatarm dieet: verandering van voeding

koolhydraatarm dieetBij een koolhydraatarm dieet is het allereerst van belang dat je zoveel mogelijk snelle uit je voedingspatroon haalt en dit inruilt voor slome koolhydraten. Dit klinkt best lastig, maar dit valt eigenlijk wel mee. Het voordeel is namelijk dat je bij veel soorten voeding het ene gemakkelijk kan vervangen door het ander, zonder dat je daar heel veel last van hebt of gelijk minder kcal tot je moet nemen.

Een voorbeeld hiervan is om wit brood te vervangen door volkoren brood. Veel mensen eten wit brood uit gewoonte. Niet per se omdat het nu veel lekkerder is, maar gewoon puur omdat mensen van traditie houden. Wit brood is echter een stuk ongezonder dan volkoren brood. Allereerst zit wit brood boordevol snelle, terwijl volkoren brood juist slomen bevat. Ook zitten er veel meer vezels in volkoren brood. Wil je afvallen en gezonder leven, vervang dan wit brood met volkoren brood. Eerst kan het misschien onwennig zijn, maar uiteindelijk wen je er heel snel aan.

Ook met pasta of rijst!

Ben je een liefhebber van pasta en rijst? Eet jij voornamelijk witte pasta en witte rijst? Ook dit kun je gemakkelijk vervangen door volkoren pasta en volkoren rijst in je voedingspatroon op te nemen. Niet alleen is dit veel lekkerder en smaakvoller, maar bovendien ook nog eens veel gezonder. Er zijn dus veel zaken die je kunt vervangen, maar het is ook van belang om bij een koolhydraat-dieet verschillende voeding helemaal niet meer tot je te nemen.

Dat kan eerst lastig zijn, aangezien suikers verslavend kunnen werken. Dat wordt nog wel eens onderschat. Welke voeding moet je dan laten staan? Denk daarbij aan vrijwel alle lekkernijen waar men gek op is. Snoep, gebak, ijs, frisdrank zijn de echte boosdoeners. Wil je echt afvallen, dan is het relevant om hier zo weinig mogelijk van tot je te nemen. Minder snelle tot je nemen en deze vervangen tot slome is al een goede stap in de richting. Maar om echt snel af te vallen, kan het ook verstandig zijn om minder tot je te nemen in het algemeen.

Voordelen minderen in het algemeen

Minder tot je nemen voor een periode kan ervoor zorgen dat je sneller afvalt. Ook slome kunnen er namelijk voor zorgen dat je te dik wordt. Wil je echt snel afvallen? Dan is het verstandig om te minderen en de koolhydraat te vervangen door eiwitten. Eiwitten slaan veel minder snel vet op en daarom wordt een koolhydraat-dieet ook vaak aangeraden. Een voordeel van veel eiwitten tot je nemen is dat er snel verzadiging optreedt. Je hebt dan lang niet zo snel honger. Dit is ideaal, aangezien de kans groot is dat je het dieet dan veel langer volhoudt.

Een groot struikelbrok bij veel diëten is namelijk dat men wel goed begint, maar het op de lange termijn niet vol te houden is. Dit resulteert er dan in dat er uiteindelijk toch weer meer gewicht bijkomt. Het is echter verstandig om helemaal niks meer tot je te nemen. Het is alleen belangrijk dat je meer eiwitten tot je neemt en ook minder kcal dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Ook zorgen eiwitten ervoor dat je meer spiermassa creëert en daardoor automatisch meer vet gaat verbranden. Let wel: niet alleen een gezonde voeding is belangrijk, maar je moet altijd in beweging blijven.

koolhydraat 50 dagen programma

Koolhydraatarm 50 dagen programma

Afvallen zonder te sporten.
Minder hongergevoel, de weekmenu’s bestaan uit 6 eetmomenten per dag. 3 maaltijden en 3 gezonde snacks.
De recepten zijn makkelijk, lekker en goedkoop.
Brood eten mag. De weekmenu’s bevatten af en toe een boterham, rijstwafel of plakje roggebrood.
Je lichaam komt niets tekort, waardoor je op een gezonde manier kunt afvallen.
Makkelijk aan te passen aan je gezin.

Tijdelijke aanbieding van € 199,- voor € 37,-

Ga naar de kortingspagina!

Deel dit artikel op social media

Plaats een reactie