Home » Yoga, meditatie & mindfulness » Wat is yoga?

Wat is yoga?

Leestijd: 5 minuten

Yoga, je komt het tegenwoordig bijna overal tegen. Je vrienden doen het en die bekende Nederlander ook. In elke stad vind je wel yogastudio’s maar ook in sportscholen worden yogalessen aangeboden. Je kunt zelfs online cursussen kopen of filmpjes op YouTube vinden. Maar wat is yoga eigenlijk en waarom zou je het een kans moeten geven? We leggen je het hier uit.

De oorsprong

Yoga komt oorspronkelijk uit het gebied waar nu India ligt. Het is daar ontstaan als een filosofische stroming en levenswijze met als doel de tegenstellingen die je als mens tegenkomt te verbinden. Het werd in die tijd gebruikt om de wervelingen van de geest stil te leggen en zo te komen tot een hoger bewustzijn over het leven. De basis van yoga is een tekst uit 200 v.Chr, de Yoga Sutra’s van Patanjali.

Wat yoga niet is

Yoga is een oude filosofie, maar past nog steeds in onze moderne wereld. Om dat uit te leggen beginnen we bij wat het niet is. Het is in principe geen sport. Ondanks dat je door de oefeningen je spieren versterkt en je lichaam soepeler maakt, is het vooral een manier om geestelijke gezonder te worden. Maar het is ook geen godsdienst of spirituele stroming. Iedereen die wil, mag mee doen. Het maakt niet uit van welke geloofsovertuiging je bent, mag je geloven in wie en wat jij wilt.

Wat is yoga dan wel

yogaHet woord yoga betekent in het Sanskriet verbinden. Je leert een verbinding te maken met je lichaam. Het is daarom een manier om te ontspannen en dichter bij jezelf te komen. Ondanks dat wij in het westen vooral yoga van de Asana’s, de yogahoudingen, kennen, is het meer dan een workout voor een gezond lichaam. Het gaat er niet om hoeveel verschillende houdingen je kunt aannemen, maar om wat deze houdingen met je doen. Tijdens de oefeningen kom je namelijk vooral jezelf tegen. Je gedachtes, je meningen en je vooroordelen over hoe het zou moeten gaan. En dat is vaak een grotere uitdaging dan het overkomen van je stramheid. Je verlegt de aandacht van buiten jezelf naar binnen jezelf door te registreren wat je voelt. En dat doe je zonder te oordelen. Yoga kent geen goed of fout. Hierdoor word je langzaam de ware versie van jezelf.

Het doel van yoga in een modern leven

Traditioneel bestaat yoga uit het 8-voudige pad en de Asana’s zijn er daar een van. Het doel van deze acht stappen is het verbinden van lichaam en geest. Deze verbinding in onszelf is door onze westerse manier van leven verstoord geraakt. Er is meer nadruk op onze geest en onze gedachtes. De oefeningen die yoga ons biedt herstellen dit evenwicht. Door onder andere de Asana’s, maar ook meditatie, merk je op wat er in je lichaam gebeurt. Hierdoor ontstaat er een bewustwording en ontspanning in jou als mens. Je leert luisteren naar jezelf en naar je lichaam en zo ontdek je wie jij eigenlijk bent. Deze connectie met jezelf en met het universum geeft je voldoening. En dat brengt je volgens deze filosofie meer geluk dan bijvoorbeeld uiterlijke bezittingen.

Ademhaling als voertuig

Zonder adem kun je niet leven, dus wordt in de yoga de ademhaling gezien als levensenergie. Hoe je ademt laat zien hoe je je voelt. Ben je gespannen dan kan je ademhaling hoog zitten en zijn bijvoorbeeld de nekspieren erg gespannen. Ben je gejaagd dan is je ademhaling sneller dan normaal. Door bewust met je ademhaling aan de slag te gaan en deze te veranderen, verdiep je de ontspanning in je lichaam. Door dat ook nog eens te doen tijdens een ongemakkelijke houding leer je ontspanning te vinden in een ongemakkelijke situatie.

De voordelen van yoga

yogaOmdat je tijdens yoga met je lichaam werkt, zijn er natuurlijk ook een aantal positieve bijeffecten op je gezondheid. Je lichaam wordt flexibeler, je voelt je leniger en fitter. Je energie gaat omhoog en voelt je minder snel moe. Je lichaam wordt krachtiger en in balans waardoor je ook meer fysieke activiteiten aan kunt. De houdingen zorgen voor een betere doorbloeding van het lichaam, het activeert verschillende belangrijke functies en het verlaagt de bloeddruk. Tijdens de oefeningen zoek je jouw grenzen op en sta je daar bewust even bij stil. Je leert hierdoor je grenzen te verleggen en door je adem blokkades in je lichaam te verwijderen. Door het rekken en strekken van de spieren leer je beter hoe je jezelf kunt ontspannen, waardoor je minder gevoelig bent voor stress en je beter slaapt.

Voor wie is yoga

Yoga is er voor iedereen. Ook als je jezelf helemaal niet lenig vindt, kun je aan yoga doen. Het gaat er namelijk om hoe je de oefeningen doet en wat je er in tegenkomt. Lenigheid is een gevolg van yoga, maar dus is niet het doel op zich. Mensen met veel rug en nekklachten kunnen veel baat hebben bij de oefeningen. Er is zelfs speciale yoga voor zwangere vrouwen. Om te beginnen  heb je niet veel nodig. Een yogamatje, een yogablok en wat kussens of handdoeken kun je al aan de slag. Of het wat voor je is, ligt natuurlijk aan jouw voorkeuren en persoonlijke doelstellingen. Maar er is voor iedereen wel een yogastroming te vinden die past.

Verschillende stromingen yoga

wat is yogaGedurende de jaren dat yoga bestaat en in het westen wordt beoefend zijn er steeds weer nieuwe stromingen ontstaan. Over het algemeen is de basis van elke yoga de Asana’s en de ademhaling. Maar er zijn er ook die zich vooral richten op het fysieke aspect en anderen juist op het meditatieve. Een van de meest beoefende yogasoorten is Hatha yoga die vooral focust op het verbinden van polariteiten binnen en buiten je lichaam. Yin yoga gaat heel langzaam. Je blijft soms voor meer dan 5 minuten in een houding en adem je in het ongemak om daar de ontspanning te vinden.

Bikram yoga doe je in een warme ruimte, waardoor er een hogere zuurstofopname in het bloed is en je minder kans op blessures hebt. Tijdens Vinyasa yoga maak je series van verschillende houdingen die elkaar vloeiend opvolgen en ligt het accent op je ademhaling. Power yoga daarentegen focust zich vooral op de lichamelijke effecten van yoga en kun je meer zien als een sport dan een levenshouding.

Nog even dit

Ben je overtuigt en wil je yoga wel een kans geven? Houdt dan rekening met het volgende. Het is meer een levensstijl dan een sport. Om het in je leven te integreren is het daarom beter om elke dag 15 tot 20 minuten vrij te maken voor een aantal oefeningen dan twee keer per week een aantal uur achter elkaar aan yoga te doen. Ondanks dat er goede online cursussen en filmpjes te vinden zijn, kan het je helpen om naar een yogales te gaan. De leerkracht je kan uitleggen hoe je de betreffende houdingen moet maken. Hierdoor verlaag je de kans op blessures en heb je door het beoefenen in een groep een stok achter de deur om het te doen.

Lees onze review over de cursus Yoga Stap voor Stap – Happy with Yoga

Yogamat kopen

Waar moet je op letten als je een yogamat wil kopen en welke mat is het meest geschikt? Je leest het in ons artikel over De beste yogamat kopen.

Deel dit artikel op social media

Plaats een reactie