Home » Yoga, meditatie & mindfulness » Wat is Yoga Nidra?

Wat is Yoga Nidra?

Leestijd: 6 minuten

De afgelopen jaren is de populariteit van Yoga Nidra sterk gegroeid en dat is niet zo raar. In ons drukke leven zijn we steeds meer op zoek naar ontspanning en dat is waar deze yogavorm om draait. Yoga Nidra verbetert je slaapkwaliteit, het leert te leven in het nu en het brengt je dichter bij jezelf. Het heelt spanning uit het verleden dat nog steeds de oorzaak van je dagelijkse stress kan zijn. Allemaal heel mooi, maar wat is deze ‘slaap yoga’ precies? In dit artikel leggen we je deze moeilijk te vatten yogasoort aan je uit.

Een leven vol spanning

yoga nidra cursusIn ons huidige manier van leven hebben we maar weinig tijd voor ontspanning. We hebben een druk leven en het leven gaat snel. Een moment voor onszelf is vaak lastig te vinden. Maar ontspanning is belangrijk, om bijvoorbeeld richting aan je eigen leven te kunnen geven, in plaats van geleefd te worden. Even zonder prikkels van buitenaf zijn, is goed voor ons brein, zo komt het tot rust. Vaak denken we dat op de bank ploffen en appen met een vriendin ontspanning is, maar je brein is dan nog steeds bezig met wat buiten jezelf gebeurt. Voor echte diepe ontspanning is meer nodig dan dat.

Het antwoord: Yoga Nidra

En dan is er Yoga Nidra, wat zoiets als ‘de slaap van de Yogi’ betekent. Yoga Nidra is een yogasoort die je totale ontspanning geeft, doordat je ergens tussen slaap en wakker zijn in komt. Swami Satyananda Saraswati ontwikkelde deze Yoga zo rond 1950. Hij ontdekte dat als je tussen slapen en waken bent, je in een staat van zijn raakt waar de spanning makkelijk uit je hoofd en lichaam vloeit. Door de Yoga Nidra oefeningen maak je je systeem schoon van impressies van de dag en zelfs van impressies die al jaren voor stress hebben gezorgd. Zo zorgt deze yogavorm voor fysiek, mentaal en emotioneel herstel, terwijl jij je volledig ontspant. Je hoeft daar dus niet veel voor te doen, alleen de stem te volgen die je door de oefeningen leidt.

Slaap lekker of toch niet?

meisje op yoga matOndanks dat het slaap Yoga heet, heeft Yoga Nidra weinig met de gewone slaap te maken. Tijdens de sessies ben je zelfs veel alerter dan als je gewoon wakker bent. Je bent namelijk meer in contact met jezelf dan tijdens een goede nachtrust. In deze staat van rust komen je hersenen in de thèta en delta golven.

Deze golven zorgen tijdens de slaap voor het verwerken van herinneringen, maar gedurende een Nidra sessie gebruik je deze fase bewust omdat je in principe nog wakker bent. Na een sessie van een uur kun je je volledig uitgerust voelen, alsof je een aantal uren heerlijk hebt liggen slapen. Een van de voordelen van Yoga Nidra is dan ook dat je echte nachtrust verbetert en je ’s morgens ook veel uitgeruster opstaat.

De voordelen van Yoga Nidra

Naast dat je er beter door slaapt, heeft Yoga Nidra nog meer voordelen. De een gebruikt het als een actieve powernap om even bij te tanken op een drukke dag. De ander ziet het als een reset, om met een leeg en helder hoofd naar de volgende afspraak te kunnen. Deze ‘slaap yoga’ is ook een goede manier om positieve intenties te zetten. Tijdens de ontspanning is je hoofd stil waardoor een intentie of affirmatie, een sankalpa, veel beter binnenkomt. Maar er zijn nog veel meer redenen om voor Yoga Nidra te kiezen.

 • Iedereen kan het doen. Yoga Nidra is een Yoga die iedereen kan doen en niet veel van je lichaam vraagt. Ook beginners kunnen er direct mee aan de slag. Je gaat liggen op je matje en volgt de instructies van de stem.
 • Bewuste diepe ontspanning. Zeker in onze drukke levens is dat een welkome afwisseling. Je kan de bron van stress, samskara, loslaten. Je leert beter met stress en drukte omgaan en het kalmeert je zenuwstelsel, zodat je een betere nachtrust hebt.
 • Verbetert je verbeelding en creativiteit. Door de visualisaties open je je meer voor je eigen creativiteit en verbeeldingskracht, wat je helpt om beter met moeilijke situaties om te gaan en de richting van je leven in eigen handen te nemen.
 • Ervaar multidimensionaliteit. Tijdens het slaap-waak moment voel je veel duidelijker wat er om je heen gebeurt. Je ervaart dat je onderdeel bent van een groter geheel. Er zijn zelfs yogi’s die spirituele ervaringen hebben tijdens Yoga Nidra.
 • Het versterkt je immuunsysteem. Te veel stress is niet goed voor je gezondheid. Meer ontspanning in je leven brengen kan dan alleen maar goed zijn. Met Yoga Nidra verlaag je je bloeddruk en voorkom je hart- en vaatziekten.
 • Het vermindert angsten, depressie en burn-out. Doordat je meer ontspannen bent en een beter contact met jezelf hebt, voel je je ook positiever en mentaal sterker. Omdat je tijdens Yoga Nidra ook spanningen uit het verleden los leert laten, is het een goede methode voor emotionele en lichamelijke heling.

Hoe ziet een Yoga Nidra sessie er uit

yoga nidra oefeningenEen ‘slaap yoga’ sessie kan tussen de 20 minuten en anderhalf uur duren, het brengt je in totale ontspanning door middel van specifieke oefeningen en visualisaties. Je hoeft zelf niks te doen, een stem leidt je door de sessie heen, zodat je niet hoeft te bedenken wat de volgende stap is. Je ligt in de Savasana, de ontspanningshouding waarmee je bijna elke yogales eindigt, en gebruik je alleen je gehoor. Alle andere zintuigen mogen ontspannen en jij ligt de hele sessie volledig stil op je yogamat.

Door deze stilte kan er zich van alles aandienen vanuit het onderbewuste, zoals gevoelens, lichamelijke sensaties en visuele herinneringen. Dit is een schoonmaak van je systeem, waarmee het blokkades en spanningen loslaat. Yoga Nidra is een yoga soort die zich volledig focust op jouw gewaarwordingen. Je oefent tijdens de sessie dan ook je aandacht naar binnen te keren. Een sessie bestaat dan ook uit de volgende stappen:

 • Focussen op en het daarna loslaten van de wereld om je heen door je zintuigen ’te stoppen’. Hierdoor zink je steeds dieper in jezelf en word je langzaam rustiger in je hoofd en in je lichaam.
 • Het verdiepen van je ademhaling zodat je aandacht samen met de ademhaling ook steeds dieper in je lichaam komt.
 • De bodyscan, dit is een reis langs je lichaamsdelen, waarbij je elk deel even voelt en daarna ontspant.
 • Samadhi, het moment waarbij je je een voelt met alles wat er is.
 • Sankalpa, het zetten van je positieve intentie voor deze sessie of voor de komende dagen.
 • Een begeleide oefening in het voelen van lichamelijke sensaties, zoals kou en warmte, en leren ze los te laten, door er oordeelloos naar te kijken.
 • Begeleiding in een reeks van visualisaties, waarmee je onverwerkte indrukken van de dag of zelfs ervaringen vanuit je verleden kan loslaten en verwerken.
 • Stilte om alle ervaringen te verwerken en waarop je de positieve intentie voor jezelf herhaalt.
 • Terugkomen in je lichaam door langzaam delen te bewegen en je bewust te worden van je omgeving.

Ontdek Yoga Nidra

Om aan de slag te gaan met Yoga Nidra heb je alleen een dikke yogamat, een warme yogadeken en een stille plek nodig. Maar een sessie kan je niet alleen, je hebt de begeleidende stem nodig, zodat je ook je hoofd volledig kan ontspannen. Er zijn genoeg sessies op YouTube of de verschillenden yogawebsites te vinden. Ook zijn er sessie in yogascholen waar je heen kunt gaan en Fidessa Docters van Leeuwen heeft er een boek over geschreven. Wil je deze oefening liever thuis doen, omdat je je daar bijvoorbeeld veiliger voelt, maar wel professionele begeleiding hebben, kies dan voor de Yoga Nidra cursus van de Happy with Yoga Academy.

Melanie en Rolf begeleiden je voor maar 37 euro door 7 Nidra sessie van verschillende lengtes. Je krijgt daarnaast een uitgebreid e-boek met alle informatie over deze yogavorm en 3 video’s met yogaoefeningen die je lichaam voorbereiden op de Nidra sessie. Om je ervaringen te delen, vragen te stellen en contact te leggen met andere Nidra yogi’s krijg je ook toegang tot een besloten Facebookgroep. Een veilige en goedkope manier om deze yogavorm vanuit huis te ervaren en toch zeker te zijn van de juiste begeleiding. Wil je na deze cursus dieper gaan dan kun je ook kiezen voor hun zeer uitgebreide cursus Reis door de chakra’s.

Rewarding yoga

Thuis Yoga Nidra doen

Start nu met de cursus Yoga Nidra van Happy with Yoga.

Koop de cursus Yoga Nidra nu met 70% korting

Deel dit artikel op social media

Plaats een reactie