Home » Yoga, meditatie & mindfulness » Wat is meditatie en hoe doe je dit?

Wat is meditatie en hoe doe je dit?

Leestijd: 7 minuten

Meditatie wordt steeds populairder. Het lijkt de oplossing voor stressvermindering en ontspanning in onze hectische wereld. En uit onderzoek blijkt dat het ook nog eens goed is voor het brein. Meditatie is niet alleen maar stilzitten op een kussentje en even aan niks denken. Er zit meer achter deze oefening in stil zijn. Mediteren kun je leren, zeggen ze, maar wat is meditatie dan precies?

Wat is meditatie

meditatieHet woord meditatie komt van het Latijnse woord ‘meditatio’ wat overdenken betekent. Oorspronkelijk komt het beoefenen van meditatie uit het Vedisch hindoeïsme. In het westen is het vooral bekent geworden vanuit het boeddhisme, waar het een onderdeel van het achtvoudige pad is. Maar in principe komt het voor in vele andere religies. meditatie is een spirituele oefening waarbij je probeert in stilte aanwezig te zijn. Het is een manier om je hoofd tot rust te brengen.

Door de observatie van gedachtes en gevoelens kom je los van het ego en de beperkingen van je geest. Hierdoor kom tot je ware kern en in een bepaald bewustzijn dat voelt als rust, stilte en geluk. Eigenlijk is meditatie een work out voor je geest. Naast het hebben van een gezond lichaam is het immers ook belangrijk ook een gezonde geest te hebben. Wil je meer weten wat je kunt doen aan een betere mentale gezondheid, kijk dan in onze rubriek Ontspanning.

Je gedachtes stoppen

Een belangrijk onderdeel van meditatie is observatie. Veel mensen denken dat mediteren het stopzetten van gedachtes is. Maar gedachtes kun je niet stoppen. Ze zijn een onderdeel van het mens zijn. Wat je wel kunt doen is ze loslaten. Door te leren ze op een afstandje te bekijken, breng je meer rust in je hoofd. Begin je net met mediteren dan merk je dat je veel gedachtes hebt. Dat is helemaal niet erg, dat is normaal. Er is niks negatiefs aan het hebben van gedachtes. Er is geen goed en geen fout als je mediteert. Wat je alleen niet kunt, is controle hebben over je gedachtes. Dus is het beter ze te laten komen en gaan zonder er een oordeel aan te geven.

Wat zijn de voordelen van mediteren

meditatieDoor regelmatig te mediteren ontwikkel je de connectie tussen je hoofd en je hart. In het westen zijn we deze connectie grotendeels kwijtgeraakt, maar is eigenlijk heel belangrijk. Als je hoofd en hart goed samenwerken, maakt dat je een meer authentiek en compleet mens. meditatie is ook een manier van onderhoud aan lichaam en geest. Een moment van opruiming van patronen, gedachtes en gevoelens die je niet meer dienen. Als je regelmatig mediteert merk je nog een aantal andere positieve effecten.

  • Je gaat meer genieten van het moment en meer leven in het nu. Je vergroot je bewustzijn.
  • Je kunt je makkelijker ontspannen en het lukt je sneller tot rust te komen.
  • Je voelt je minder gestrest waardoor je beter slaapt.
  • Door het observeren van je gedachtes, leer je dat je ze niet bent, maar dat je ze hebt. Het lukt je boosheid sneller los te laten en minder impulsief te reageren op gebeurtenissen.
  • Je krijgt inzicht in wie je bent en wat je wilt. Je leert jezelf beter kennen.
  • Het geeft je meer overzicht en duidelijkheid over jezelf en je leven. Het verbetert je concentratie, waardoor je de dingen met meer focus en aandacht kunt doen.
  • Je voelt meer compassie en bent liefdevoller naar jezelf en naar anderen. Je bent meer in balans en milder.

Daarnaast helpt mediteren tegen depressie, vermindert het angstgevoelens en verzacht het pijn. Doordat je gedachtes en gevoelens leert observeren helpt mediteren ook onder andere bij gedragsstoornissen en ADHD.

Heeft mediteren nut?

Ja mediteren heeft zeker nut. Je zult je misschien afvragen wat stilzitten en op je ademhaling letten nou voor nut kan hebben. We hebben met zijn alle in deze maatschappij een druk bestaan. We gaan maar door en reageren op de dingen die op ons pad komen.

Maar wat nou als je eens een rustmomentje op de dag inplant om even stil te staan bij de dingen die er in jou gebeuren. Niet letterlijk natuurlijk, je spijsvertering zal ongetwijfeld bezig zijn. Maar het zal je helpen relativeren en je traint daarmee je bewustzijn en dus ook je keuzes.

Mediteren brengt ook andere voordelen met zich mee namelijk:

Je kunt er beter door slapen.
Waardoor de bloeddruk verlaagd en je minder angstig bent.
Het stress niveau zal aanzienlijk dalen.
Je gaat je beter concentreren, want je traint als het ware een gedeelte van je brein.
Emotioneel ben je beter in balans en je empathisch vermogen zal toenemen.

Verschillende soorten meditatie

Afhankelijk van je doel zijn er verschillende manieren van mediteren. Zo kun je ervoor kiezen om het een spirituele oefening te maken of juist een moment van ontspanning te hebben na een drukke dag. De meest bekende vorm is de Vipassana of inzicht-meditatie. Hierbij leer je de veranderende verschijnselen in je lichaam en geest, zoals ademhaling, gedachtes en gevoelens, te observeren zonder er een oordeel aan te geven. Een andere veel gebruikte vorm is de ademhaling-meditatie, waarbij je je concentreert op de een bepaalde manier van ademhalen.

Door bewust te ademen kun je blokkades in je lichaam loslaten en ontstaat er een gevoel van ontspanning. Bij een mantra-meditatie herhaal je een mantra of een affirmatie. Doel van deze meditatie is vooral het krijgen van een rustige geest. De trillingen van je eigen stem brengen daarnaast je lichaam tot rust. Een bijzondere en meer spirituele vorm is de contemplatie-meditatie, waarbij je bewust diep nadenkt over een bepaald thema, zoals liefde, vergeving of vergankelijkheid. Tijdens deze meditati2e kun je tot visies en nieuwe inzichten komen.

Mindfulness meditatie

Tegenwoordig is de mindfulness meditatie in opkomst. Dit is een meditatievorm waarbij je de aandacht legt op wat je doet. Je zit dus niet stil op een kussen, afgezonderd van het dagelijkse leven. Bij mindful mediteren ben je in het nu, doordat je al je zintuigen betrekt bij wat je nu aan het doen bent. Dus dat kan al bij het ramenlappen en de bedden opmaken zijn. Wil je meer weten over mindfulness lees dan ons artikel of mindfulness.

Hoe begin je met mediteren?

mediterenOm te beginnen met meditatie zijn een aantal dingen nodig. Het zal in het begin lastig zijn, de oefening is vrij eenvoudig maar dat kan het juist heel lastig maken. We zijn met zijn alle intelligente wezens, niets dóen zit niet in onze aard.

Ruimte

Ook is het belangrijk een plek te zoeken waar je niet gestoord kan worden, misschien kun je jezelf opsluiten op je slaapkamer. Of op zolder of misschien zelfs in de badkamer. Zoek een plek waar je je veilig voelt. Ook is het belangrijk het niet in dezelfde ruimte te doen als waar je werkt (mocht je thuis werken). Anders ga je daar toch aan denken.

Houding

Wat tijdens een meditatie vaak gebeurd is dat je last krijgt van je eigen lichaam. Omdat je lang in dezelfde houding zit, kunnen er delen gaan slapen of kun je ergens jeuk krijgen noem het maar op. Zoek dus een comfortabele houding, zoals bijvoorbeeld de kleermakerszit. Belangrijk is ook dat je niet gaat liggen. Ons lichaam is gewend om te gaan slapen op het moment dat het gaat liggen. Dat is natuurlijk niet het doel van de meditatie.

Bouw het langzaam op

Meditatie betekent dus het trainen van je bewustzijn. Bij iedere andere training is het belangrijk dat je dit langzaam opbouwt. Waarom? Een half uur mediteren kan in het begin heel erg lastig zijn, je lichaam en geest zijn dit niet gewend. Begin daarom met een minuut of 2, dan 5 en bouw dit langzaam op.

Spanningen en gedachten

Natuurlijk kun je tijdens de meditatie spanningen en gedachten opmerken. Als je bijvoorbeeld aan het concentreren bent op je ademhaling en je gedachten dwalen even af. Denk niet dat het fout is, want het is heel normaal. Je kunt er dan ook beter even aandacht aan schenken. Daarna keer je weer terug naar datgeen waar jij op geconcentreerd was.

Dagelijkse herhaling

Wil je “in vorm blijven”. Ofwel wil je er voor zorgen dat het geen rommel in je brein wordt, mediteer dan dagelijks. Plan dit ook in. Waarschijnlijk heb je een druk leven, net als de meeste van ons. Maar zet de wekker dan een kwartiertje vroeger, of ga een keer iets later naar bed. Dat is te doen.

Een meditatieoefening voor beginners

meditatieMediteren moet je gewoon doen. Er is niet veel voor nodig. Zoek een stille en rustige ruimte waar je ongestoord een tijdje kunt zijn. Ga gemakkelijk zitten, sluit je ogen of verzacht je blik en adem drie keer diep in en uit. Voel hoe je lichaam zich voelt en concentreer je op je gewaarwording. Breng dan langzaam je aandacht naar het natuurlijke ritme van je ademhaling. Door steeds je aandacht terug te brengen naar je ademhaling kom je los van het denken. Om makkelijker aandachtig bij je ademhaling te zijn kun je bijvoorbeeld de keren dat je inademt tellen. Dwaal je af dan begin je gewoon liefdevol weer opnieuw. Dit kun je doen zo lang als je wilt. Van 1 minuut tot een uur. Ben je klaar, blijf dan nog even een moment rustig zitten tot je weer het dagelijkse leven ingaat.

Enkele tips voor beginners

Zeker als beginner is het belangrijk dat je klein begint. Mediteer voor 2-5 minuten en pas als het je steeds beter af gaat, maak je het langer. Kies een geschikt moment voor elke dag. In de ochtend is vaak het makkelijkste. Gedurende de dag kun je ook af en toe een minuutje een meditatie inlassen. Concentreer je bijvoorbeeld op je ademhaling als je in de rij bij de kassa staat te wachten. Weet je niet hoe je moet beginnen? Zoek op YouTube een begeleide meditatie. Dan hoef je de stem alleen maar te volgen en kom je er bijna vanzelf. Maar de belangrijkste tip is waarschijnlijk wel, wees vooral lief voor jezelf. Gedachten zullen er altijd zijn, evenals rusteloosheid. Accepteer dat je soms afdwaalt en breng jezelf altijd met mildheid weer terug naar het punt van aandacht.

Zoek je een meditatiekussen? Lees dan ons artikel Het beste meditatiekussen kopen, hierin staat waar je op moet letten bij het kopen van een meditatiekussen.

Rewarding yoga

Beginnen met Yoga als Meditatie?

Klik op onderstaande knop om naar de cursus van Happy with Yoga te gaan.

Ga direct naar de cursus

Deel dit artikel op social media

Plaats een reactie