Home » Wat is een Mantra?

Wat is een Mantra?

Leestijd: 3 minuten

Wat is het geheim van mediteren? Hoe kunnen die yogi’s zo lang stil blijven zitten? Want als je ergens gaat zitten en je op een bepaald ding moet concentreren zoals je ademhaling, dan kunnen je gedachtes nog al eens gaan dwalen. Wat heel normaal is, want we hebben nu eenmaal veel gedachtes. Er is een eeuwenoud geheim en dat geheim heet Mantra.

Wat is de betekenis van Mantra?

wat is een mantra, heilige vlaggen

Een Mantra is een zin of woord dat je steeds herhaalt tijdens een meditatie of gebed. Het kan dus iets heiligs zijn maar het kan ook fungeren als focus tijdens een meditatie. Je geeft jezelf een taak. Elke uiting of gedachte die sterk genoeg is om de innerlijke toestand van de ziel van een persoon kan beïnvloeden, dat is een Mantra.

Het woord Mantra komt uit het oude Sanskriet. De combinatie van de woorden manasah (geest) en tra (bevrijding). Het is dus het bevrijden van het denken.

Mantra en de wetenschap?

Mantra’s zijn niet “zomaar” woorden of zinnen. Het zin ‘m in de klank. Volgens de wetenschap is alles opgebouwd uit energie, trillingsfrequenties. Iedere trilling heeft een bijbehorend geluid. Zo heb je ook trillingen in je lichaam en trillingen in gebouwen, eigenlijk is heel het bestaan opgebouwd uit trillingen.

De klanken van Mantra’s zijn dus ook opgebouwd uit trillingen. Door die op een bepaalde manier te gebruiken zullen ze effect hebben. Een Mantra hoef je niet altijd te zingen of hardop zeggen, ze werken ook als je het in gedachte doet. Iets wat trilt hoeft namelijk niet altijd geluid te maken, denk maar aan licht.

Klassieke Mantra

De meest klassieke Mantra is de Ohm Mantra. Meestal aan het begin en aan het einde van een Yoga sessie komt deze aan bod. Het is een oer geluid, het geluid van de natuur. Door deze Matra langzaam te zingen voel je de trilling die het teweeg brengt. Hij geeft persoonlijke kracht, zuiverheid en gratie. Door de connectie met de vibratie van alles om je heen zorgt het voor ontspanning van de geest, het lichaam en de ziel.

Ohm chanten, hoe werkt dat?

Je begint met een plek uitzoeken waar je je op je gemak voelt en waar mensen je niet zullen storen. Zorg dat je comfortabel kunt gaan zitten. Als je voelt dat je rug niet helemaal recht is, plaats je een kussen onder je billen. Wanneer je in kleermakerszit met je knieën niet tot de vloer komt, leg je daar ook iets onder. Het is belangrijk dat er geen spanning op de spieren komt en je volledig kunt ontspannen.

mantra

Daarna sluit je de ogen en probeer je de gedachten naar binnen te keren. Concentreer je bijvoorbeeld op je ademhaling of visualiseer je hoe je hart er vanbinnen uit zou zien. Adem langzaam in en uit, je mag hier best de tijd voor nemen.

Dan adem je een keer diep in en op de uitademing breng je jouw Ohm klank teweeg. Maak je vooral niet druk over hoe die klinkt of hoe lang hij is. Probeer vooral te ontspannen en dan merk je vanzelf wat het doet. Herhaal het zo vaak je wilt.

Rewarding yoga

Beginnen met Yoga als Meditatie?

Klik op onderstaande knop om naar de cursus van Happy with Yoga te gaan.

Deel dit artikel op social media

Plaats een reactie