Home » Yoga, meditatie & mindfulness » Wat is het verschil tussen yoga, meditatie en mindfulness

Wat is het verschil tussen yoga, meditatie en mindfulness

Leestijd: 5 minuten

Yoga, meditatie en mindfulness worden soms in een adem genoemd. Daardoor lijkt het erop dat deze drie termen hetzelfde zijn. Maar is dat wel zo? Want ondanks dat ze alle drie vaak voor stressvermindering worden aanbevolen, zijn er wel degelijk verschillen. Yoga, meditatie en mindfulness werken namelijk op een net wat ander gebied en geven je op een andere manier rust en ontspanning. Wat is het verschil tussen Yoga Meditatie en Mindfulness? Laten we daarvoor ze eerst alle drie eens apart bekijken.

Meditatie, afstand nemen van gedachtes

meditatieMeditatie is een statische oefening die je vaak zittend of liggend doet. Je kiest een speciaal moment om een aantal minuten tot een uur je te concentreren op een bepaald iets. Dat kan je ademhaling, een mantra of een voorwerp zijn. Meditatie is van oudsher een manier om je spiritueel te ontwikkelen, een oefening voor het bereiken van verlichting. Maar deze oefening brengt je in het dagelijks leven ook heel veel goeds. Tijdens meditatie neem je afstand van je geest en je laat je gedachten voor wat ze zijn. Door op afstand je gedachten en gevoelens te bekijken en je er niet meer door te laten meeslepen, kom je tot een dieper bewustzijn. Gedurende de tijd en ruimte die je jezelf hierin gunt, kom je in contact met je gevoel en onderbewustzijn en ontdek je wat er echt in je omgaat. Ook is bewezen dat meditatie positief is voor de ontwikkeling van het brein. Lees meer in ons artikel over meditatie.

Yoga, meditatie in beweging

Yoga zoals we die in het westen kennen, is vooral gebaseerd op beweging en de Asana’s, de yoga houdingen. Tijdens de oefeningen concentreer je op je ademhaling en op wat je tijdens de oefeningen in je lichaam voelt. De oorsprong van yoga is een filosofie of levenshouding waarmee verlichting bereikt kan worden en bestaat traditioneel uit acht verschillende onderdelen. De Asana’s zijn er daar een van. Maar alleen al dit onderdeel van yoga kan je al helpen met het drukke hedendaagse leven. Tijdens yoga oefen je discipline en concentratie. Je hebt je aandacht bij de bewegingen en de lichaamshoudingen. Hierdoor wordt je geest rustiger, laat je gedachtes even los en voel je bewuster wat er in je leeft. Je lichaam en geest zijn meer in contact en je lichaam wordt soepeler. In ons artikel over Wat is yoga vertellen we je meer over yoga.

Mindfulness, alles met aandacht

yoga meditatie mindfullnessMindfulness is een steeds vaker gebruikte methode voor stressvermindering. Het is een manier om de stress te hanteren. Het leert je anders met jezelf om te gaan en beter te luisteren naar je lichaam. Mindfulness is een moderne filosofie, ontwikkeld door Jon Kabat-Zin en is gestoeld op het boeddhisme. Mindfulness gebruikt oefeningen uit deze stroming en past ze in het huidige westerse leven in. Het gaat uit van jouw eigen wijsheid en vindt dat jij de deskundige bent over jezelf. Er is dus geen goed of fout. Door je te richten op je lichaam kom je vanzelf uit hoofd. En door aandacht te geven in wat er nu in dit moment gebeurt, zonder daar een oordeel aan te geven, ontspant ook je lichaam meer en meer. Voor mindfulness kies je niet een speciaal moment, maar richt je je aandacht op wat je op dit moment doet. Je kunt dus met aandacht eten, met aandacht de afwas doen en met aandacht sporten. Hierdoor leef je meer in het nu en niet in het verleden of de toekomst.

Wat is het verschil tussen Yoga Meditatie en Mindfulness

Zoals je al hebt kunnen lezen liggen yoga, meditatie en mindfulness erg dicht bij elkaar. De doelen die je ermee kunt bereiken zijn namelijk ongeveer hetzelfde. Laten we de overeenkomsten eens bekijken.

  • Yoga, meditatie en mindfulness gaan uit van geconcentreerde aandacht op iets. Dat kan de ademhaling, een lichaamshouding of een bezigheid zijn.
  • Alle drie brengen ze je hierdoor dichterbij je stabiele innerlijke kern, je wordt bewuster van je lichaam en je geest wordt rustiger.
  • Yoga, meditatie en mindfulness hebben als basis oordeelloosheid, er is geen goed en er is geen fout.
  • Ze reduceren het gevoel van stress, je slaapt beter en je geniet meer van het leven.

De verschillen zitten hem dan ook niet in wat de gevolgen van de oefeningen zijn, maar meer in hoe je daar komt.

  • Yoga leert je veel over jezelf doordat je je fysieke grenzen leert kennen. Meditatie leert je zonder oordeel naar je gedachtes en gevoelens te kijken. Mindfulness is een levenshouding die je direct toepast bij wat er gebeurt in het dagelijks leven.
  • Yoga is een zeer fysieke bezigheid, meditatie doe je meestal in stilte en zittend. Mindfulness pas je toe op alles wat je doet, of dat nu een beweging is of iets in stilte.
  • Tijdens meditatie is je aandacht bij je ademhaling. Tijdens yoga is je aandacht bij je ademhaling, maar gebruik je je lichaam. En bij mindfulness is je aandacht bij je gewoontes.
  • Voor yoga en meditatie moet je vaak een speciaal moment kiezen, maar mindfulness kun je de hele dag door doen.
  • Ook gebruik je bij mindfulness de wereld om je heen, terwijl je bij meditatie vooral je eigen binnen wereld tegenkomt en bij yoga de beperkingen in je lichaam.

Combinaties tussen yoga, meditatie en mindfulness

bodyscan meditatieOmdat deze drie stromingen zo veel raakvlakken hebben kom je soms ook combinaties tegen. Misschien ken je de bodyscan meditatie, een oefening uit de mindfulness, waarbij je volledige aandacht naar je lichaam gaat. Deze oefening of een meditatie doe je in de yogales vaak aan het einde. Yoga wordt ook weleens meditatie in beweging genoemd, omdat je ook daar met je ademhaling werkt, maar daarbij wel beweegt, wat je bij meditatie normaliter niet doet.

Mindfulness omhelst veel

Daarnaast is de mindful meditatie in opkomst. Dit is een manier van mediteren maar met een sterke focus op iets binnen of buiten jezelf. Het is een zoektocht naar wat iets van buitenaf, een situatie, doet met je van binnen. Meditatie gaat uit van stilte, maar de mindful meditatie gaat uit van de wereld om je heen en jouw gevoelens en gedachten daarbij. Hierdoor leer je hoofd- en bijzaken scheiden door aandacht te schenken aan het nu. Mindfulness kun je dan ook meer zien als een overkoepelende levenshouding. Je kunt ook mindful tv-kijken of mindful yoga beoefenen. Lijkt dat laatste je wel iets, kies dan voor onze yogacursus Mindfulness voor het dagelijkse leven.

Deel dit artikel op social media

Plaats een reactie