Home » Ontspanning en persoonlijke ontwikkeling » Wat is geluk?

Wat is geluk?

Leestijd: 8 minuten

Er zijn veel dingen waar geluk in te vinden is. Dit kan voor iedereen anders zijn – voor de ene persoon zit het in kleine dingen, zoals een mooie omgeving of lieve woorden van een geliefde, waar het voor een ander meer zit in intense ondernemingen, zoals nieuwe landen ontdekken of intense sporten uitvoeren. Wie weet vind jij jezelf in een van deze beschrijvingen, in allebei of misschien wel in geen van beide. Waar je je geluk ook uit halen mag, het blijft een interessant fenomeen: geluk. Want wat is geluk nou eigenlijk?

Wat is een geluk? Dat is de vraag die we onder de loep gaan nemen in dit artikel. We gaan kijken naar waar ditv vandaan komt, hoe gelukkig zijn betekenis geeft aan velen, wat het met je doet en ook hoe je gelukkig worden kan, of kan leren geluk te halen uit van alles wat de wereld je te bieden heeft. Lees dus snel verder om alles te leren over gelukkig zijn!

Geluk, wat is dat precies?

wat is gelukWat is geluk? Waar veel “wat is …”-vragen vaak makkelijk en helder te beantwoorden zijn, geldt dat voor de vraag “wat is geluk?” toch net even wat anders. Dat komt doordat het fenomeen “geluk” iets vaak heel erg subjectiefs is. Iedereen ervaart geluk anders en krijgt dit gevoel van andere dingen. Toch is het zeker wel mogelijk om deze vraag te beantwoorden. Dit komt doordat “geluk” niet zomaar alleen een gevoel of ervaring is, maar dat er toch absoluut wel meer bij komt kijken, zoals biologie.

Maar voordat we ons gaan verdiepen in deze biologie, is het handig om eerst even stil te staan bij de letterlijke term van het woord “geluk”. Want wie zich afvraagt “wat is geluk?” dient zich eerst te verdiepen in het woord. Wat zegt onze Van Dale nou eigenlijk over geluk?

Wat is geluk: een definitie

De term “geluk” heeft meerdere definities. De meest voorkomende definities zijn 1: “voorspoed” of “mazzel”, 2: “tevredenheid” of “positieve emoties”, en tot slot 3: “genot” of “vervulling van behoeftes”. Over de eerste definitie gaan we het in dit artikel niet hebben. Deze vorm van geluk is namelijk niet door jou als persoon zelf te beïnvloeden. De andere twee definities – tevredenheid en genot – daarentegen wel. Hier gaan we dan ook verder op in.

Vele oude beschavingen beschouwden “geluk” als het vervullen van geneugten. Oftewel, door plezier te maken en zoveel mogelijk te genieten, verminder je je mentale onrust en fysieke kwalen – wat vervolgens weer leidt tot geluk. Tegenwoordig zijn er nog steeds velen die zich gelukkig voelen wanneer ze een positief gevoel ervaren – soms uit het niets, of soms uit tevredenheid met de omstandigheden die ze op dat moment ervaren.

Ook zijn er nog velen die geluk halen uit het volbrengen van interne verlangens en behoeftes; of dit nou het maken van een reis is, of een specifieke inspannende lichamelijke onderneming, zoals het uitvoeren van (extreme) sporten. Ook het behalen van bepaalde doelen kan hiermee geluk geven, zoals een project afkrijgen of iets volbrengen waar je al heel erg lang naar streeft.

Wat is geluk volgens de wetenschap?

Nu we gelukkig zijn betekenis hebben gegeven in de definitie van het woord, is het tijd voor de volgende stap, namelijk door te kijken hoe geluk precies werkt in de wetenschap. Want waar je ook precies geluk uit haalt, en wat jij nou ook mag doen met dit gevoel van geluk; uiteindelijk gebeurt er met ons allemaal hetzelfde wanneer dit gevoel op komt borrelen. Dit heeft namelijk te maken met een stof genaamd endorfine.

Endorfines zijn stoffen die wat weg hebben van morfines en daarmee dan ook zorgen dat je het gevoel van geluk als het ware “vast kan houden”. De stoffen worden geproduceerd in verschillende situaties, waaronder liefde, lichamelijke inspanning en opwinding. De endorfines kunnen vervolgens het gevoel opwekken van euforie of – je raadt het al – geluk.

Genot daarentegen wordt door andere stoffen aangemaakt. Dit zijn biogenische aminen, die je wellicht beter zal herkennen onder de naam “dopamine.” Wat ook genot kan voortbrengen, zijn bijvoorbeeld de stoffen serotonine – een stof die voor verliefdheid zorgt – en adrenaline, een hormoon dat vrijkomt in bedreigende situaties, maar gecombineerd met dopamine het gevoel van een opwindende kick zal geven; denk hierbij bijvoorbeeld aan mensen die van extreme sporten houden.

Hoe word je gelukkig?

gelukkig wordenDit is een vraag die velen bezighoudt en helaas niet één, twee, drie te beantwoorden is: hoe word je gelukkig? Veel mensen proberen antwoord op deze vraag te vinden en er zijn ook velen die het gevoel hebben de emotie van geluk nooit te kunnen evenaren. Dit komt doordat – hoewel geluk wetenschappelijk te verklaren is – er geen wetenschappelijke of op feiten beruste oplossing voor is dat leidt tot gelukkig worden. Zoals we al eerder in deze tekst vermeldden, kan het gevoel van geluk voor iedereen uit iets anders komen.

Daarnaast kan het gevoel van geluk ook nog eens verslavend zijn. Meerdere onderzoeken zijn uitgevoerd naar het verband tussen endorfine en verslavingen, en mensen die daadwerkelijk aan iets verslaafd zijn, ondervinden zeker een soort gevoel van geluk wanneer deze verslaving vervuld wordt voor ze. Het produceren van endorfine is dus niet per se genoeg om gelukkig te worden.

Dat neemt niet weg dat er tips zijn die kunnen helpen met gelukkig worden. Denk hierbij aan het ontdekken van nieuwe hobby’s, meer tijd vrij te maken voor mensen die je graag mag of voor bezigheden die je leuk vindt om te doen, en wellicht door de minder leuke dingen wat plezieriger uit te voeren met mooie muziek op de achtergrond of door het samen te doen met gezelschap met wie je het erg goed kan vinden.

Therapieën

Ben je nog niet veel wijzer door bovenstaande tips, dan is dat niet zo gek. Niet alles werkt namelijk even goed voor iedereen en het is belangrijk om je te beseffen dat het dan ook niet aan jezelf ligt dat je geen geluk kan vinden. Sommigen weten namelijk niet goed wat ze gelukkig maakt, of kunnen door één of meerdere factoren niet goed de nodige stoffen aanmaken om het gevoel van geluk te ervaren.

Voor deze twee bovengenoemde punten kunnen er erg veel redenen zijn waarom dit anders werkt. Mocht je je hier dan ook in herkennen, of om andere redenen het gevoel hebben nooit gelukkig te zullen worden, dan zijn er meerdere dingen die je kan doen. Een goede tip is om naar je huisarts te gaan en met hem of haar een afspraak te maken voor een geschikte therapie.

Dit zeggen we niet omdat er iets mis met je is, maar omdat het niet kunnen ervaren van geluk veel verschillende redenen kan hebben waar jij hoogstwaarschijnlijk helemaal niks aan kan doen. De inzichten en tips van een professional die je daarbij helpt, kunnen je hier steun in bieden.

Boeken over geluk

Een andere tip om je te helpen met gelukkig worden, is door je te verdiepen in de literatuur die zich hierop focust. Ga eens op zoek naar boeken over geluk en je zult zien dat er ontzettend veel geboden wordt op dit gebied. Sommige boeken hiervan zijn op wetenschappelijke feiten berust of met behulp van de professionele kennis van geschoolde deskundigen geschreven, maar andere boeken zijn wat luchtiger van aard met wat eenvoudige tips die je kunnen helpen meer te genieten van het leven en vaker met een gelukkig gevoel je dag door te gaan.

Echter, naast boeken over geluk, zou je je ook meer kunnen verdiepen in boeken over zelfliefde. Soms kunnen mensen geen geluk vinden in het leven omdat ze niet gelukkig zijn met zichzelf. Dit is een oorzaak waar veel mensen last van hebben en dat is niks om je voor te schamen. Maar voor deze mensen is het wel belangrijk om het zichzelf niet kwalijk te nemen zich niet gelukkig te kunnen voelen. De beste boeken over zelfliefde helpen je hier dan ook goed bij.

Heb jij het idee dat je ongelukkig bent met jezelf? Dan kan dit dus de reden zijn dat je ook moeite hebt met gelukkig worden van andere dingen. Met behulp van de beste boeken over zelfliefde en de beste boeken over geluk, kan jij leren om met deze ongelukkige gevoelens om te gaan en zo met meer geluk het leven door te gaan. Enkele voorbeelden van boeken over geluk en zelfliefde zijn Lynne Wolberts We moeten de maakbaarheid van geluk niet overschatten, Daan Thoomes’ Over geluk als opvoedingsdoel, S. Standenats Hou van jezelf en Annemarie Postma’s Ik hou van mij.

Meer boeken over geluk

Klik hier voor meer boeken over gelukkig worden

Sporten en bewegen

Niet iedereen houdt van sporten en dat is ook helemaal niet erg. Echter, sport en beweging maakt wel endorfine vrij in je lichaam – de stof die je een gelukkig gevoel geeft. Dit is ook waarom veel sporters zich erg verzadigd voelen als ze hun dagelijkse oefeningen hebben gedaan, of terugkomen van hun wekelijkse training.

Wil je dus iets meer endorfine vrijmaken in je brein, dan is sporten en bewegen een goede optie. Houd je van sporten, dan hoeft dit geen probleem te zijn. Ga op zoek naar een sportschool of club – of haal zelf apparatuur en andere benodigdheden in huis – en ga aan de gang. Houd je niet van sporten of kan je het om een reden niet? Ook dan kan je endorfine vrijmaken door bijvoorbeeld vaker te wandelen, fietsen of rek- en strekoefeningen te doen.

Daarnaast kunnen ook pittig eten, opwinding, orgasmes of het gevoel van houden van endorfine produceren. Dit maakt dat er naast sporten en bewegen nog meer natuurlijke manieren zijn om het gevoel van geluk te ervaren.

Geluk uit geloof en filosofie

gelukGelukkig worden is een doel en concept dat al sinds mensenheugenis wordt nagestreefd en het is dus ook niet gek dat men zich er ook in verdiept heeft middels filosofische of religieuze denkwijzen. Hoewel deze niet voor iedereen hoeven te werken, kan je er toch zeker wel inspiratie uit halen om meer te leren over het concept “geluk” en wat anderen doen om gelukkig te worden – en of hun methoden misschien ook wel werken voor jou zelf.

Mocht jij je totaal niet kunnen vinden in hoe anderen denken over gelukkig worden of hun antwoord op de vraag “wat is geluk”? Dan is het misschien ook wel een goed idee om je af te vragen waaróm dit voor jou niet werkt. Wellicht kan je uit jouw redenering wel conclusies trekken over wat dan wél zou werken, of wat je op zijn minst uit kan sluiten om zelf te proberen. Zo kan jij je misschien niet vinden in mensen die bidden voor geluk, maar lijkt het idee om je ogen te sluiten en je hart te luchten je wel heel erg aantrekkelijk.

Conclusie: wat is geluk?

Wat is geluk? Er is een erg grote kans dat deze vraag je nog steeds niet helemaal beantwoord is, ondanks het lezen van deze tekst. Maar je weet nu echter wel waar dit door komt. “Wat is geluk?” is namelijk een vraag die je heel erg subjectief kan benaderen en waar elk individu een geheel ander antwoord op kan geven. Het is zelfs een vraag die bij de speurtocht naar het antwoord alsmaar meer vragen op kan gooien; geeft gelukkig zijn betekenis aan jouw leven? Wordt geluk overschat? Hoe weet je überhaupt of je gelukkig bent? Of, misschien nog wel een veel belangrijkere: kan elk mens wel echt gelukkig worden?

Dit zijn goede vragen om te stellen tijdens je zoektocht naar je antwoord op de vraag “wat is geluk?”, maar belangrijker blijft nog dat je erop voorbereid moet zijn niet op elke vraag antwoord te krijgen. Heeft gelukkig worden en gelukkig zijn betekenis in jouw leven als je er actief mee bezig bent, of zou je het liever willen ervaren zonder je erop te focussen dit gevoel te willen krijgen? En indien je actief naar het gevoel van geluk op zoek wil gaan, welke middelen zou je daarvoor willen gebruiken? Wil je je verdiepen in boeken over geluk of de beste boeken over zelfliefde? Of wil je allerlei activiteiten ondernemen die endorfine in je opwekken? De keuze ligt geheel bij jou.

Want hoe je ook gelukkig worden wil, de eerste stap naar geluk is het accepteren dat het niet altijd iets is wat je zoekt of najaagt, maar soms iets wat je gewoon toevallig vindt. En wie dat ervaart, heeft nou echt geluk.

Meer artikelen die met gelukkig zijn te maken hebben:

Deel dit artikel op social media

Plaats een reactie