Home » Fitness en bewegen » Wat is de beste smartwatch?

Wat is de beste smartwatch?

Leestijd: 9 minuten

Er waren ooit tijden waarin het enkel in animatieseries en spionage-films voorkwam dat men een geavanceerd horloge tot zijn beschikking had om voor allerlei andere dingen te gebruiken dan klokkijken. Met de introductie van de smartwatch zijn dit geen cartooneske situaties meer die enkel in scifi-verhalen voorkomen. Maar maak je geen zorgen: je kunt nog steeds klokkijken.

De smartwatch wordt alsmaar populairder, en voor veel mensen is de handige gadget niet meer weg te denken is uit hun dagelijkse leven. Het is dan ook niet gek dat er steeds meer mensen zijn die er geïnteresseerd in raken om er eentje aan te schaffen. Dit kan echter lastig zijn, omdat er veel verschillende merken zijn, veel diverse applicaties en natuurlijk ook variaties in design. Oftewel: veel keuze.

Misschien ben je zelf ook wel geïnteresseerd in het aanschaffen van een smartwatch, of wil je er gewoon meer over leren, dan is dit artikel ideaal voor jou. Hier gaan we dieper in op wat smartwatches precies zijn, hoe ze werken, en waar je rekening mee moet houden bij het maken van de keuze welke je aan wil schaffen.

Wat is een smartwatch?

beste smartwatch

Letterlijk vertaald, betekent een smartwatch “slim horloge”, en dat is niet geheel zonder reden. De smartwatch werkt namelijk slimmer dan normale horloges. Ze kunnen namelijk gekoppeld worden aan je smartphone, en dienen als het ware als een soort extra aanvulling.

Een smartwatch werkt samen met je telefoon onder andere door zijn eigen geheugen en besturingssysteem. Je krijgt onder andere berichten binnen vanuit je telefoon, kan je afspraken zien en met sommige smartwatches is het zelfs mogelijk oproepen te beantwoorden. Dit allemaal is mogelijk zonder je telefoon überhaupt aan te hoeven raken.

Voor wie is een smartwatch?

Smartwatches zijn eigenlijk voor iedereen. Maar het hangt er natuurlijk ook sterk van af wat je met je smartwatch wíl. Sommigen gebruiken hun smartwatch graag voor werk, waar andere juist grote liefhebbers zijn van de nieuwste gadgets en een smartwatch zeker niet willen mislopen.

Maar opvallend genoeg worden smartwatches ook steeds populairder onder de sporters. Ze gebruiken de smartwatch dan meer als een fitness horloge. De beste smartwatch voor hen is er dan ook eentje die speciale opties heeft die voor sporters handig zijn; dus horloge, stappenteller, calorieën tracken, hartslag meten, en ga zo maar door. Hier zullen we later nog wat verder op ingaan.

Hieronder zie je een aantal populaire smartwatches.

Bekijk meer populaire smartwatches

Hoe werkt de beste smartwatch?

Zoals al eerder vermeld werd, zijn er smartwatches in allerlei soorten en maten. De ene is dus lang niet altijd vergelijkbaar met de ander. Wat voor jou dan ook de beste smartwatch is, is niet zo in één keer te zeggen, maar gedurende dit artikel willen we dit graag met je uitzoeken. Maar daarvoor is het eerst wel handig om te weten hoe een smartwatch precies functioneert.

Want werken smartwatches dan wel allemaal hetzelfde? Nee, niet altijd. Maar de meeste modellen werken wel volgens hetzelfde principe. Via Bluetooth koppel je ze namelijk aan je telefoon, waardoor het belangrijk is dat beide apparaten bij elkaar in de buurt blijven. Dus hoewel je niet voor elk bericht of al je meldingen naar je telefoon hoeft te grijpen, is het wel essentieel dat je mobiel in de buurt is, zoals in je broekzak of handtas. Anders kan je er alsnog niet optimaal gebruik van maken.

Kan ik mijn smartwatch dan altijd gebruiken?

Raak je toch te ver uit de buurt van je telefoon, bijvoorbeeld omdat je hem in een andere kamer hebt liggen, dan maakt je horloge pas weer contact met het toestel zodra je dichtbij genoeg in de buurt bent. Voordat je een smartwatch echter aanschaft, is het wel erg belangrijk dat je telefoon wel aan de nodige eisen voldoet om ze aan elkaar te kunnen koppelen.

Apple Watch SE 2021

Meestal wordt aangegeven dat een smartwatch enkel werkt met een mobiel die een bepaald besturingssysteem heeft. Oftewel, oudere versies dan dit specifiek aangegeven systeem zullen niet voldoende zijn om met een smartwatch te koppelen.

Maakt het model uit?

Omdat er zo enorm veel verschillende modellen zijn, is het zeker relevant wat voor soort smartwatch je aan wil schaffen. Kijk altijd eerst goed naar het merk en het vereiste systeem van de smartwatch. Koop je bijvoorbeeld een Apple-model, oftewel een Apple Watch, dan zul je zien dat deze ook echt alleen maar met iPhones werken.

Sommige modellen werken zelfs geheel zonder telefoon, en kan je aan de hand van een simkaartje zelf aansluiten op mobiele netwerken. Dit soort smartwatches zijn handig omdat ze zelfstandig werken, maar je dient dus wel een extra simkaartje aan te schaffen en je horloge te voorzien van wat hij behoeft om te functioneren, zoals internet of extra geheugen.

Bekijk de populairste sporthorloges

Wat kan ik met een smartwatch?

Nu komen we aan bij het interessante gedeelte. Met smartwatches kan je namelijk zo ontzettend veel verschillende dingen, dat je gewoon bijna enkele mogelijkheden zou kunnen vergeten bij het opnoemen ervan. Dit zullen wij natuurlijk niet doen, maar wellicht is het een idee om onderstaande overzicht eens extra goed door te nemen. Niet alleen om verwonderd te raken van wat een smartwatch allemaal wel niet kan, maar ook om voor jezelf even duidelijk te stellen wat jíj graag in een smartwatch terug zou willen zien!

En nee, de optie “de tijd zien” zullen we niet in deze lijst benoemen, want, laten we eerlijk zijn, de enige “smart”-watch waarop je dát niet zou kunnen gewoon een gebroken horloge. Maar wat voor leuke snuisterijen kan een smartwatch je dan wél allemaal bieden? Lees snel verder om te zien wat jij allemaal aan je pols zou kunnen hebben hangen.

Verbindingen maken

De meeste smartwatches kan je aan je telefoon koppelen middels Bluetooth. Het leuke daaraan is dat je met deze Bluetooth, maar ook wifi, ook gekoppeld kan worden aan andere apparaten. Zo kan je met een enkel tikje op het scherm van je horloge niet alleen een spraakopname maken voor WhatsApp, maar ook je favoriete muziek afspelen op een Sonosbar. Over goede connectie gesproken!

Ping! Je hebt weer een melding

Smartwatch Dames

Sommigen worden er gek van, waar anderen juist met de snelheid van het licht hun telefoon in handen nemen wanneer ze het horen: een melding van je smartphone. Hoe je ook met deze pingetjes, zoemetjes, of hoe jij je telefoon er ook op hebt ingesteld omgaat, met een smartwatch kan je ook zorgen dat je elke melding niet alleen op je telefoon, maar ook op je horloge binnenkrijgt.

Dit kan erg handig zijn als je bijvoorbeeld snel wil kijken hoe belangrijk de melding is, en of het kan wachten. Ook handig is dat, wanneer je bijvoorbeeld bezig bent maar wel de spoed van het bericht ziet, snel even kan aangeven dat je er zo op terugkomt. En dat allemaal met je telefoon nog onbewogen in je broekzak. Klinkt als een melding die het aanschaffen van een smartwatch toch wel hel interessant maakt, vind je niet?

Tijd voor muziek

Wil je snel even een lekker muziekje op zetten tijdens het aardappels schillen, maar ligt je telefoon nog in je handtas? Scrol even op je smartwatch door je favoriete muziek en tik dat ene liedje aan wat je taak altijd een stuk leuker maakt.

Veel smartwatches hebben extra ruimte over om je favoriete en meest beluisterde liedjes op te kunnen slaan. Toch niet genoeg ruimte? Dankzij de connectiviteit kan je je muziek ook gewoon afspelen op de dichtstbijzijnde apparaten in je huis zonder van je stoel op te hoeven staan.

Hieronder zie je een aantal populaire activity trackers.

Bekijk meer populaire activity trackers

“Smartwatch-gebruiker meldt zich”

Het leek ooit hoog geavanceerde technologie, wanneer je de charmante James Bond in zijn horloge zag praten om contact te maken met het thuisfront. Wanneer je een smartwatch met microfoon hebt, kan je er net zo interessant en mysterieus uitzien als hij wanneer je je beste vriend belt om een biertje met je te drinken.

Door enkel in je horloge te praten kan je niet alleen bellen, maar ook spraakmemo’s opnemen of zelfs notities voor jezelf inspreken, zoals men vroeger moest doen met een ouderwetse voice recorder. Zo heb je altijd niet alleen je gehele contactpersonenlijst, maar ook notities bij de hand! Of eigenlijk, aan de pols.

Weg kwijt? Kijk op je horloge!

J&D supplies Smartwatch

Het kan ontzettend vervelend zijn als je door de straten loopt met de telefoon aan je gezicht geplakt omdat je de weg niet uit je hoofd weet. Bovendien kan dit ook nog eens voor onveilige situaties zorgen – je let immers een stuk minder goed op als je constant je telefoon vasthoudt.

Wanneer je een smartwatch aanschaft met navigatie-opties, is dit echter een probleem van de verleden tijd. Door gebruik te maken van GPS, of, als je echt zin hebt in een avontuurlijke wandeltocht, Galileo of Glonass, om precies te zien waar je je bevindt, hoe je omgeving eruitziet, waar je heen gaat, en hoe je op de plaats van bestemming moet komen.

Voor de echte hikers onder ons kan je zelfs kijken op welke hoogte of diepte je je bevindt, en wat de luchtdruk er is. Met de expeditie-modus kan je zelfs op pad met een batterij die minder verbruikt, waardoor je horloge het tijdens je tocht langer volhoudt. Ben je meer een sporter? Dan zal de beste sport horloge er eentje zijn die golf- en skikaarten toont, zodat je zelfs tijdens je dagje sport de weg weet te vinden.

In geval van nood, gebruik je smartwatch

De beste smartwatches hebben ook een veiligheids- en trackingfunctie, waarmee jij in geval van nood direct een bericht kan sturen naar de instantie, centrale, of misschien wel persoon die jij daar zelf voor ingesteld hebt.

Dus stel, je bent in een ernstige situatie beland en hebt met spoed hulp nodig, dan geef je met een simpele druk op de knop een bericht uit naar het nummer dat jij hebt ingesteld voor dit soort noodsituaties. Met behulp van de activity trackers en het ingestelde GPS-systeem, wordt er direct hulp gestuurd naar de locatie waar jij je op dat moment bevindt. Sneller en veiliger kan bijna niet!

“Dude, where’s my phone?”

Velen van jullie zullen het wel herkennen: je moet nu echt snel weggaan, maar kan wéér die verdraaide telefoon van je niet vinden. Waarom leg ik het ook altijd ergens neer zonder erbij na te denken?, schiet het dan door je hoofd terwijl je gestrest door het huis rent en iedereen vraagt om je op te bellen, in de stille hoop dat je hem niet weer op stil hebt gezet. Ook dit kan met de beste smartwatch een probleem uit het verleden voor je zijn!

Veel smartwatches hebben namelijk de mogelijkheid om een app te downloaden die in staat is je telefoon op te sporen. Deze app, logischerwijs genaamd “Find my phone”, detecteert waar je telefoon zich bevindt, en toont deze gelijk wanneer je de app in gebruik neemt. Zo kan je je mobiel dus terugvinden met de kleine moeite van slechts één klikje op een knop!

Waterdichtheid

garmin smartwatch
waterdicht

Ben je een zwemmer, visser, of gewoon zo’n persoon die uit vergeetachtigheid de douche in kan stappen zonder horloges of sieraden van je af te halen, dan zal je echt goed doen aan een waterdichte smartwatch. Er zijn verschillende maten van watervastheid, dus het is belangrijk te kijken hoe goed jouw smartwatch bestand is tegen het venijnige vocht.

Voor de mensen die graag veel douchen of naar buiten gaan ondanks de reden, is een smartwatch met een lagere waterdichtheid voldoende; deze zijn voornamelijk bestand tegen regenachtige hoeveelheden water. Watersporters, hobbysnorkelaars en alle andere waterratten kunnen beter het meest watervaste model kiezen. Dan weet je zeker dat je de beste smartwatch hebt voor jouw waterige wereld!

Gezondheid!

Wie veel op zijn lichaamsfuncties dient te letten, kan kiezen voor een smartwatch met een gezondheidsdossier. Met behulp van de activity trackers kan je horloge een soort digitaal dossier van je bijhouden waarin je onder andere terug kan vinden wat je hartslag, slaapgedrag en calorieverbranding is.

Dit kan handig zijn voor sporters die een fitness horloge willen, maar ook voor mensen die om bepaalde medische redenen bepaalde factoren van hun lichaam in de gaten dienen te houden. Zo zijn er zelfs smartwatches die met behulp van een zogenaamde “pulse ox-sensor” weten wat de zuurstofverzadiging van je bloed is. Ook kunnen sommigen een stressmeting doen. Je zou er bijna door stellen dat een smartwatch zelf al voor stressvermindering kan zorgen hierdoor!

Wat is het beste sporter horloge?

Nu we regelmatig functies benoemd hebben die ideaal zijn voor sporters, zullen de veel bewegende lezers zich nu wel afvragen of er nog meer sportvoorzieningen zijn om aan je pols te hangen. Het grappige is dat er door de vele sporters die smartwatches gebruiken, het aanbod aan handige sport-applicaties gestaag toeneemt. Je kunt je smartwatch nu voor zo veel meer gebruiken dan enkel als een calorie tracker horloge!

Slechts enkele voorbeelden van applicaties die je op de echte fitness horloges kan installeren, zijn complete programma’s voor workouts, roeien, surfen, zeilen, zelfs parcours en parachutespringen. Je kunt apps vinden met stappentellers, fietsstatistieken, snelheidsmeters, zwemprogramma’s, complete trainingssessies… noem het op en er is 99% kans dat er een app voor is om op je smartwatch te zetten! Ben je dus een sporter, dan is de beste smartwatch er eentje die jouw harde werk bijhoudt, meet, en suggesties geeft voor verbetering.

Conclusie: wat is de beste smartwatch?

Misschien sta je ervan versteld wat je allemaal kan doen met een polssieraad, misschien wist je dit alles al, maar wilde je gewoon weten welk model het beste bij jóu past. Hiervoor is het dus belangrijk om goed uit te zoeken welke modellen compatibel zijn met jouw telefoon, maar ook wat precies jouw wensen en bedoelingen zijn. Een sporter zou zijn of haar smartwatch meer als fitness horloge gebruiken, waar een ondernemer juist veel zaken en afspraken regelt met de watch. Uiteindelijk komt het erop neer dat jíj er het beste uit kan halen, en zodra je precies weet met welke functies en modellen je dat wil doen, zou ik zeggen: het is tijd om een nieuw horloge te kopen!

Bekijk alle populaire smartwatches

Deel dit artikel op social media

Plaats een reactie