Home » Ontspanning en persoonlijke ontwikkeling » Waar komen slaapproblemen vandaan?

Waar komen slaapproblemen vandaan?

Leestijd: 4 minuten

Waar komen slaapproblemen vandaan en bovendien hoe kom je ervan af? Je ligt in bed naar het plafond te staren. Je weet dat je er morgen weer vroeg uit moet en bent heel moe. Er gaan nog allerlei gedachtes door je hoofd over het werk, je gezin en andere zaken die jij belangrijk vindt. Je wilt graag slapen maar het lukt niet.

Herkenbaar? Je hebt waarschijnlijk slaapproblemen. Die worden vaak veroorzaakt door stress. Om van deze problemen af te komen zul je onderliggende oorzaken van de stress moeten aanpakken. Maar hoe doe je dat?

Een normale slaapduur

In principe is 7 à 8 uur slaap per nacht voldoende voor 65% van de mensen. Sommige mensen (2%) heeft meer dan 10 uur slaap nodig, terwijl 8% minder dan 5 uur slaap nodig heeft. De hoeveelheid slaap wordt door verschillende factoren bepaald. Namelijk je geslacht, leeftijd, leefsituatie, de hoeveelheid activiteit op een dag en lichamelijke gezondheid. Dit is dus voor iedereen anders maar natuurlijk merk je wel aan jezelf of je voldoende slaap hebt gehad.

Slapeloosheid door stress?

slaapproblemen

Soms ben je zo moe en kun je toch niet slapen. In plaats van gezonde vermoeidheid ben je uitgeput en misschien zelfs opgefokt. Hierdoor kun je gaan piekeren en dat wordt helemaal vervelend als je gaat piekeren over het feit dat je “moet” slapen. Anders ben je de volgende dag moe en dat kun je echt niet gebruiken met die belangrijke presentatie. Doordat je zo aan het piekeren bent activeer je een stresshormoon waardoor je nog langer wakker blijft.

Dit zorgt voor de volgende vicieuze cirkel: stress verslechterd slaap en slechte slaap verergert stress. Op deze manier kun je zelfs in een burn-out raken.

Hoe herken je slaapproblemen?

Als je één nacht niet lekker geslapen hebt is dat niet erg. Je bent de andere dag wat vermoeid en je hebt minder energie. Als zo’n nacht niet één keer is maar regelmatig voorkomt kan het invloed hebben op je gezondheid. Concentratieproblemen, stress of zelfs een burn-out.

Bij een slaapstoornis door stress heb je vaak moeite om in slaap te komen of om door te slapen. De meeste symptomen zijn:

  • Je hebt moeite om in slaap te komen, het duurt langer dan een half uur.
  • ’s Nachts word je vaak wakker en kom je niet meer in slaap.
  • Als je slaapt, slaap je te kort.
  • Je wordt moe wakker.
  • Concentratieproblemen en geheugenproblemen komen voor.
  • Weinig energie, vermoeidheidsklachten.
  • Een verslechterd immuunsysteem.

Als je deze klachten meer dan twee keer per week ervaart heb je last van “slapeloosheid”. Om zelf zeker te weten of je hier last van hebt kun je jezelf afvragen: “Voel ik me fit? Heb ik energie genoeg of voel ik me slaperig? Ben ik snel geïrriteerd”? Ben je nog goed geconcentreerd?

Slaapfases

Wanneer je gaat slapen doorloop je verschillende fases.

Fase 1: De overgang van wakker naar slaap, de doezelfase

Je bent nog wakker maar hebt daar moeite mee. Als je bent overgegaan van waaktoestand naar slaaptoestand (dit duurt ongeveer 3 à 5 minuten) ga je al naar de tweede fase.

Fase 2: De lichte slaap

Na de sluimerslaap kom je in de lichte slaap. Deze duurt het langst en heeft de meeste invloed op je humeur. Je slaapt niet vast en kunt snel wakker worden. Dit duurt 30 tot 40 minuten.

Fase 3 en 4: De diepe slaap en de zeer diepe slaap

Deze twee fases worden als één fase gezien omdat de slaap in deze fases ongeveer hetzelfde is. In de vierde fase gaat je lichaam in “spaarstand”, je bent moeilijk wakker te krijgen en volledig ontspannen. Je temperatuur en hartslag dalen en je lichaam begint met herstelwerkzaamheden. Je immuunsysteem krijgt een boost en de productie van het groeihormoon loopt toe. Daarentegen zijn je hersenen wel hard aan het werk, ze zijn de indrukken van de voorgaande dag aan het verwerken. Deze fase duurt 15 tot 20 minuten.

Fase 5: De REM-slaap

De REM-slaap wordt ook wel de droomfase genoemd. REM staat voor Rapid Eye Movement. Deze fase speelt een grote rol bij het geheugen en mentaal herstel. Ook verwerk je hier veel informatie. Tijdens deze fase zijn je spieren volledig verlamt en draaien je hersenen overuren. Hierdoor ontstaan allerlei vreemde dromen. In deze fase ben je makkelijk wakker te maken, als dit gebeurd kan het zijn dat je de droom van dat moment nog herinnert. Omdat je hersenen in deze fase zo actief zijn is dit niet echt goed voor de algemene nachtrust. Dit stadium duurt 15 à 20 minuten. Als deze fase voorbij is ga je weer naar fase 1, de doezelslaap.

Tips om het slapen te verbeteren

Zorg voor voldoende herstel in je vrije tijd (sociale contacten, sport maar ook genoeg slaap).
Kies voor je gaat slapen een rustige, ontspannende vorm van bewegen. Zoals Yoga of wandelen. Als je heel intensief gaat sporten van tevoren bevorderd dit niet de slaap.
Een goede slaaphygiëne is ook heel belangrijk. Houd je aan vaste tijden, nuttig geen cafeïne of alcohol houdende dranken. Vermijd ook nicotine, deze hebben een actieve werking op het lichaam.
Verbeter je ademhalingspatroon, wanneer je deze verlaagt komt je lichaam tot rust.
Vervang piekeren in bed door positieve afleiding te zoeken, zoals een boek lezen of rustige muziek luisteren.
Doe ontspanningsoefeningen voor je gaat slapen, deze hebben een positief effect op je hersenen en het autonomen zenuwstelsel.

Slaapproblemen zijn eigenlijk “overdag” problemen, zolang je die niet los kunt laten kun je ’s nachts ook niet lekker slapen. Oplossingen om beter te kunnen slapen vind je in het boek Perfect Slapen in 7 Stappen.

Klik hier voor het boek Perfect Slapen in 7 Stappen

Deel dit artikel op social media

Plaats een reactie