Home » Voeding voor Yogi’s

Voeding voor Yogi’s

Leestijd: 5 minuten

Je doet aan Yoga en merkt dat het tijd is voor een stapje meer, je wilt de Yoga levenshouding wat meer in je leven integreren. De juiste voeding voor Yoga eten is dan een logische stap. In dit artikel vertellen we je waarom voeding voor Yoga zo belangrijk is, waar je op moet letten bij je keuzes en waarom. Lees verder en je weet het allemaal.

Gezonde voeding is belangrijk

Yoga is niet alleen een manier om te ontspannen en flexibeler te worden, het is ook een onderdeel van een gezonde en spirituele levenshouding. Je leert jezelf kennen en beter naar jezelf en je eigen lichaam te luisteren. Daardoor ontdek je steeds meer wat goed is voor jou en het aannemen van een gezond dieet hoort daar bij. Yoga is een manier om rust en balans in je lichaam en je geest te brengen. Dit doe je door het controleren van je ademhaling, de emoties en je gedachtes, waardoor je je hele zijn als het ware zuivert. Het eten van voedsel dat je lichaam zuivert, is dan een logische stap, want wat je eet, heeft invloed op je hormonen, je gevoelens en je gezondheid.

Een sattvische levensstijl

healthy lifestyle yogi voedingIn de verschillende yoga-stromingen worden er drie types persoonlijkheden besproken. Deze persoonlijkheden kun je vervolgens afzwakken of versterken met de juiste voeding. Men zegt dat yoga een sattvische manier van leven is. Maar wat is dat eigenlijk? Laten we eerst de drie persoonlijkheden bekijken.

  • Sattvisch. Dit is een persoon die op zoek is naar zuiverheid, balans, rust en kennis van zaken.
  • Rajasisch. Deze personen zijn vol van wilskracht en vuur, zoeken actie en komen onrustig over.
  • Tamasisch. Dit zijn personen die zwaar op de hand zijn, depressief aangelegd zijn en passief of impulsief reageren.

Deze eigenschappen kunnen we ook op de verschillende voedingsbronnen leggen. Zo zijn groentes, fruit, noten en vollen granen sattvische voedingsmiddelen. Kruiden, specerijen en stimulerende dranken zoals koffie behoren tot de rajasische voedingsstoffen. En vlees, vis en andere dierlijke producten worden ondergebracht bij de tamasische voeding. Alcoholische dranken vallen daar ook onder. In de beschrijving herken je het al, yoga is een sattvische levenshouding omdat het je helpt je lichaam te zuiveren en in balans te brengen. Als yogi streef je immers naar een lichte en heldere staat van zijn en dat uit zich niet alleen in je gedrag, maar ook in je keuze van voeding.

Eet pure prana

Tijdens de yoga oefeningen is je ademhaling een belangrijk element. Hiermee breng je de levensenergie, de prana je lichaam binnen, waardoor je je energieker en sterker voelt. Het is dan ook logisch deze energie ook in je voeding te zoeken. Dit bereik je door het eten van hele voedingsmiddelen, zoals groentes, fruit en noten. In deze voedingsmiddelen zit nog de pure prana. Voeding die ‘dood’ is bevat die prana niet meer en in de yogatraditie wordt dat dan ook uit het menu geschrapt. Lees ook ons artikel Yoga en energie.

5 basisregels

Maar wat is nu de beste voeding voor Yoga? Daar zijn geen vaste stelregels voor, maar in de Yoga Sutra’s van yogameester Patanjali komen 5 basisprincipes voor die je kan volgen.

Ahimsa

Dit is de belangrijkste basishouding in de Yoga en betekent geweldloosheid. Dit is een van de rede dat veel Yogi’s vegetarisch zijn. Ze gaan er vanuit dat ze hierdoor meer energie krijgen, doordat vlees moeilijk verteert, wat veel vraagt van onze spijsvertering en stofwisseling. De huidige stelregel is dat je deze basisregel volgt zoals dat voor jou het beste is. Als je aan yoga doet hoef je niet per se vegetarisch te zijn.

Eet met mate

Kies voor kleine, licht verteerbare maaltijden en eet niet teveel. Je belast je spijsvertering minder en je voelt je minder zwaar. Hou er rekening mee dat je maag allang vol is, terwijl je hersenen nog het hongersignaal ontvangen.

Ga voor vers


De sattvische voedingsbronnen zoals hierboven besproken eet je vers en daardoor zuiveren ze je lichaam. Deze voedingsmiddelen brengen je systeem tot rust en geven je snel veel energie. Denk daarbij ook aan biologisch voedsel, hoe schoner jouw eten, hoe schoner je lichaam en hoe zuiverder je geest.

Eet mindfull

Zorg dat je tijdens het eten geen afleiding hebt, zoals TV en mobiel. Concentreer je op wat je eet en kauw het goed. Door je eten goed te kauwen is het makkelijker verteerbaar. Zegen vooraf je eten en uit je dankbaarheid voor wat de natuur je schenkt.

Ondersteuning

Yoga is niet alleen maar een setje houdingen, je gaat tijdens je Yoga lessen ook aan de slag met je zelf. Zorg dat wat je eet je innerlijke werk reflecteert. Is dat ontspannen, kies dan voor voedsel dat je tot rust brengt, is dat zuivering, eet dan zuiverende voedselbronnen.

Nog 5 Tips

Naast deze 5 basisregels geven we je nog 5 tips die je helpen gezond en sattvisch te eten. Wil je meer weten over gezond eten, lees dan ons artikel Tips voor gezond leven.

  • Kies voor de juiste vetten. Olijfolie en kokosolie hebben een lekkere smaak, maar verbranden niet als je ze verhit, wat ze ook nog eens ideaal maken voor het roerbakken van groentes. Maar ook toegevoegd aan een smoothie zijn lekker en gezond.
  • Let op de suikers. Vooral in bewerkt voedsel, maar soms zelfs op de plekken waar je ze het minst verwacht, vind je toegevoegde suikers. Een voorbeeld daarvan zijn de vruchtensappen in de supermarkt.
  • Eet gevarieerd. De belangrijke voedingsstoffen vind je in veel verschillende voedingsbronnen. Varieer je menu, zodat je van elk genoeg binnenkrijgt. Als je seizoensgebonden eet dan krijg je ook nog eens kleine bommetjes van deze nutriënten binnen.
  • Maak het met plezier. Liefde gaat door de maag en dat klopt. Als je met plezier en liefde je eten kookt en opeet, dan krijg je die liefde ook nog eens binnen. Het smaakt lekkerder en het is gezonder.
  • Sluit af met rust. Zorg na het eten voor een rustig moment, zodat het eten kan zakken en de spijsvertering op gang kan komen. Sluit af met een heerlijke kalmerende kruidenthee voordat je weer verder gaat met de dag.

Een tempel

Je kiest voor Yoga omdat je beter voor jezelf wilt zorgen. Je leert dat je lichaam een tempel is en dan kun je er maar beter goed voor zorgen. En een van die manieren is gezonder eten. Maar zoals met alle verandering, gaat ook dat niet van de ene op de andere dag. Wees lief voor jezelf en maak het jezelf gemakkelijk. Begin met makkelijke en simpele gerechten, kies groentes waar je van houdt en lok jezelf stapje voor stapje uit je comfortzone. Het zal je niet teleurstellen.

 

Rewarding yoga

Wil je jouw levensstijl veranderen in een healthy lifestyle?

Klik op onderstaande knop voor boeken over yoga en voeding.

Yoga en voeding boeken op bol.com

Deel dit artikel op social media

Plaats een reactie