Home » Ontspanning en persoonlijke ontwikkeling » Verveling, wat te doen?

Verveling, wat te doen?

Leestijd: 3 minuten

Door de coronacrisis in de jaren 2020 en 2021 zaten veel mensen thuis. Het begon allemaal zoals je misschien weet met iedereen die thuis kán werken, gaat thuis werken. Uiteindelijk mocht bijna niemand meer werken tenzij je een vitaal beroep hebt, uitzonderingen daargelaten.

Dus ontzettend veel mensen zitten nu thuis en zijn bang zich te gaan vervelen. Maar wat is verveling en wat kun je eraan doen? En moet je “bang” zijn?

Wat bedoelen we met verveling?

Wanneer verveel je je nou? Laten we dat eerst eens op een rijtje zetten.

Verveling is het gevoel dat je krijgt als je helemaal niets meer te doen hebt. Je voelt je vaak lusteloos, hangerig en je ergert je snel aan anderen. Het woord “vrije tijd” wordt vaak met open armen ontvangen. Maar als de verveling toeslaat voelt dat als afgedwongen en onaangenaam.

Vroeger werd het door de Grieken ook wel “acedia” genoemd wat gemakzucht en traagheid betekent en geldt als één van de 7 hoofdzonden. Een andere psychologische term is teadium vitae wat afkeer van het bestaan betekent.

Je gaat je vervelen als alle dingen die leuk en interessant zijn om te doen niet kunnen of niet mogen. Je hebt dan ook geen zin om alsnog iets te gaan doen. Ook kun je je vervelen als je lang moet wachten of als je iets saai of eentonig vind.

Dit is letterlijk omschreven wat verveling is. Natuurlijk hebben we het allemaal wel eens meegemaakt. Als je het op deze manier leest is het best begrijpelijk dat veel mensen “bang” zijn om zich te gaan vervelen.

De lege tijd, de totale leegheid

Filosoof Emile Cioran

 

Wat kun je eraan doen?

verveling

Er staan op Google wel 100 oplossingen tegen de verveling bijvoorbeeld begin een moestuin, ga schaatsen of schrijf een boek. Omdat de verveling al is toegeslagen en je lusteloos bent heb je daar allemaal geen zin in, je blijft liever in je bed of op de bank liggen!

Het feit dat je je verveelt betekent eigenlijk alleen dat jij méér kunt, je wordt bewust van je ongekende potenties. Alle dingen die mogelijk zijn, zijn dus eigenlijk simpelweg niet goed genoeg voor jouw slimme brein. Dus doe daar kun je dan beter is mee doen, laat je meevoeren door de verveling.

Dat klinkt misschien een beetje gek maar het moment dat je je verveelt is eigenlijk alleen maar een leeg moment. Als je op dat lege moment meteen naar Netflix of je telefoon grijpt, dan voelt dat naar want je kunt beter. Wat is dan het beste om te doen? Omarm het moment en gebruik het om na te denken en probeer eens te voelen hoe voelt, verveling.

Het is eigenlijk geen gevolg van te weinig prikkels, maar een gevolg van de gewenning aan teveel prikkels.

Verveling is een luxe probleem, omdat je jezelf de kans tot vervelen niet gunt. We hebben zoveel mogelijkheden om onze aandacht aan te besteden. Denk aan social media, televisie, telefoon en noem het maar op. Elke vorm van entertainment is binnen handbereik.

Dát is ook de reden waarom je steeds maar bezig wilt blijven en hoe onze maatschappij is veranderd in een niet stilstaande maatschappij. Maar wat is er nu eigenlijk zo slecht aan stilstaan? Je krijgt dan even te tijd om over jezelf te reflecteren. Het is dan ook het uitgewezen moment voor meditatie of yoga.

Mediteren en Yoga

Van mediteren kun je veel leren, voordat je dit artikel ging lezen had je nooit verwacht dat meditatie misschien een oplossing kan zijn voor de verveling. Maar aangezien je nu weet dat verveling eigenlijk een mentale staat is, weet je ook dat je door middel van meditatie de negatieve en confronterende gedachtes daarmee een plek kunt geven.

Mediteren geeft je de kans om erachter te komen waarom je rust uit de weg gaat en altijd maar bezig wilt blijven. Dus pak dat moment, je zal zien dat het helpt.

Naast mediteren is natuurlijk yoga ook een goede oplossing om verveling tegen te gaan. Naast een periode van rust omarmen ben je ook in beweging. Het maakt je daarbij ook lekker flexibel, je kan er beter door slapen en het is voor nog heel veel meer dingen goed.

Rewarding yoga

Wil jij ook beginnen met yoga?

Met de cursussen van Happy with Yoga kun je meteen beginnen met een beginnerscursus.

Klik hier voor de cursus

Deel dit artikel op social media

Plaats een reactie