Home » Ontspanning en persoonlijke ontwikkeling » Train your brain review

Train your brain review

Leestijd: 7 minuten

De hersenen van een mens zijn fascinerend. Elke seconde gebeurt er van alles in ons hoofd. Volgens de wetenschap is ons brein sterker dan welke computer ook. En artificial intelligence kan al helemaal niet tippen aan de hersenen. Onderzoekers hebben nog lang niet alle geheimen van het brein ontrafeld. Wel zijn er een aantal effectieve manieren om je hersenen te trainen. De cursus ‘Train your Brain’ van life coach Sven Veenstra richt zich effectief op effectieve leerstrategieën. Werpt dit echt zijn vruchten af voor jouw (studie) carrière? Wij zochten het voor je uit en delen onze bevindingen graag in deze Train your brain review.

Waarom is het belangrijk om de hersenen te trainen?

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: het is zeer belangrijk om je hersenen regelmatig te trainen. Of je nu 3, 25 of 75 jaar oud bent: het brein moet gezond en actief blijven. Regelmatige hersenoefeningen verbeteren namelijk de cognitieve functies, zoals het geheugen, de concentratie en probleemoplossend vermogen. Wie zich beter kan focussen presteert beter in het dagelijks leven, op school en op het werk. Ook is het heel handig wanneer je informatie goed kan onthouden en verwerken. Bij deze een aantal manieren om jouw hersenen te trainen:

  • Maak puzzels
  • Leer gitaarspelen
  • Leer een andere taal
  • Sport regelmatig
  • Kook een gerecht die je nog nooit eerder hebt gemaakt

Voorkom cognitieve achteruitgang
Door jouw brein regelmatig aan het werk te zetten voorkom je cognitieve achteruitgang. Dit betekent dat je de kans op problemen zoals verminderde concentratie en vergeetachtigheid op latere leeftijd vermindert. Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat het hersentraining de kans op dementie op oudere leeftijd verkleint.

train your brain review

Welke gezondheidsvoordelen biedt hersentraining?

Het trainen van jouw brein brengt alleen aar voordelen met zich mee. Zo verbeteren oefeningen, zoals het regelmatig maken van kruiswoordpuzzels, de plasticiteit van de hersenen. Dit is het vermogen van het brein om zich aan te passen en te veranderen aan nieuwe situaties) verbeteren. Dit maakt het leren van nieuwe vaardigheden en het aanpassingsvermogen van mensen in nieuwe omgevingen eenvoudiger.

Minder kans op depressies en betere nachtrust
Hersentraining heeft een positieve invloed op de gezondheid. Zo heeft onderzoek aangetoond dat het de kans op depressies vermindert. Je slaapt namelijk beter, hebt minder stress en een beter immuunsysteem.  Kortom: meer dan genoeg redenen om eens te kijken naar Train Your Brain. Deze cursus maakt deel uit van de Brein Academie van Sven Veenstra. Deze succesvolle ondernemer heeft de afgelopen jaren tientallen mensen geholpen als Life Success Coach. De Brein Academie bestaat uit 10 online masterclasses waarin je technieken leert om veel gemakkelijker en effectiever geschreven informatie verwerkt. Ook krijg je handige tips om jouw concentratie en geheugen te verbeteren.

Wat is de essentie van de Train Your Brain cursus?

‘Train Your Brain’ leert je alles over het ‘superbrein’ en hoe je het optimaal kunt gebruiken. Zo doe je kennis op over geheugentraining, productiviteit, snellezen en mindmappen. Alle technieken en inzichten over het brein en leren komen aan bod. Die zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoe beter je in staat bent om informatie te onthouden en te verwerken, hoe gemakkelijker je leert. Snellezen en mindmappen zijn daarbij onmisbaar. Beide maken deel uit van de zogeheten ‘Super Studie Methode’. Natuurlijk zullen we je daar zometeen iets meer over vertellen, want het is reuze interessant.

train your brain cursus

Wat komt er aan bod tijdens de cursus Train your brain?

Sven Veenstra is zo slim geweest om alle breintechnieken en methodes in een complete online cursus te verwerken. Het betekende de geboorte van ‘Train Your Brain’, die je online kunt volgen waar en wanneer je wilt. Je leert dus over het complexe brein en allerlei interessante geheugenmethodes vanuit je luie stoel. De cursus is in feite een handboek voor het brein, dat nog steeds veel mysteries kent. Stap voor stap leer je aan de hand van bepaalde technieken en oefeningen hoe je het brein effectiever benut.  Zo komen onder andere de volgende onderwerpen  aan bod:

  • Snellezen
  • Geheugentechnieken
  • Timemanagement
  • Dynamisch lezen

Producten die jou helpen om mentaal beter te presteren dan ooit
Houdt de vraag ‘hoe presteer ik beter’ je al een tijdje bezig? Dan kun je simpelweg niet om hersentraining en deze cursus heen. Op de site van Train Your Brain vind je verschillende producten die speciaal zijn ontworpen om dit doel te bereiken. Een absolute topper is volgens ons de ‘7 Gouden Brein tips’ handleiding. Het laat je kennismaken met verschillende interessante leertechnieken en strategieën die je meteen kunt toepassen op je studie en carrière. Zo krijg je tips om jouw leessnelheid te verdubbelen en hoe je zorgt voor een betere focus. En dat is nog maar het topje van de ijsberg. Het is een fantastische handleiding voor iedereen die meer uit zichzelf én zijn of haar brein wil halen.

Leren leren
Door je brein effectief te gebruiken studeer en werk je beter dan ooit. Het brein heeft ontzettend veel potentie, maar die moet je wel zien te benutten. En daar is deze cursus speciaal voor bedacht. Je ‘leert’ als het ware leren. Gebruik de vaardigheden die je op doet bijvoorbeeld voor het leren van studiemateriaal of voor het runnen van een bedrijf. De mogelijkheden zijn eindeloos. Je moet alleen leren hoe ze te gebruiken.

Waarom is de cursus Train your brain een eye-opener?

Train Your Brain is in bepaalde opzichten een ‘eye-opener’. Je ontdekt dat de leertechnieken die we in ons dagelijks leven gebruiken niet zo effectief zijn als we denken. Zo is het markeren van passages in een tekst tijdens het leren van bepaalde lesstof niet zo effectief als het lijkt. Sterker nog: het leidt je alleen maar af en maakt het juist moeilijker om passages te onthouden. Hetzelfde geldt voor het herlezen van teksten. Je hersenen worden er ‘lui’ van omdat je de tekst al een keer gelezen hebt. Daardoor denkt het brein dat het alle informatie al kent en onthoud je het minder goed.  Dit resulteert in slechte opname van informatie. Niet de bedoeling dus!

menselijk brein

Wat zijn actieve leerstrategieën en hoe pas je ze toe?

De technieken die aan bod komen tijdens de ‘Train Your Brain’ cursus helpen jou om lesstof écht effectief en diepgaand te verwerken. Daarbij ligt de focus op ‘actieve leerstrategieën’ Wie zijn of haar hersenen effectiever gebruikt verbetert de leerprestaties op allerlei vlakken. Maar hoe doe je dat dan? Bij deze een aantal tips:

Tip 1: Scan de tekst eerst door
Voor je begint te lezen, schets je de tekst door om een algemeen idee te krijgen van wat je leest. Dit zal je helpen geconcentreerd te blijven en je te concentreren op het lezen.

Tip 2: Stel een doel
Stel een doel door te bepalen hoeveel je in een bepaalde tijd gaat lezen. Dit helpt jou om gemotiveerd en geconcentreerd te blijven.

Tip 3: Lees een tekst op een rustige plek zonder afleidingen
Zoek een rustige plek waar je je kunt concentreren op het lezen van de tekst zonder afleiding zoals lawaai of meldingen van sociale media. Gebruik eventueel oordopjes of een ruisonderdrukkende koptelefoon om externe geluiden te blokkeren.

Tip 4: Gebruik een pen of marker om informatie te onderstrepen
Gebruik een pen of marker om belangrijke informatie of concepten die je wilt onthouden op te schrijven. Dit zal je helpen je te concentreren op de belangrijkste punten van de tekst.

Tip 5: Neem regelmatig pauze
Neem om de 20 tot 30 minuten korte pauzes om je ogen te laten rusten en je geest leeg te maken. Rek je uit, maak een wandeling of neem een snack.

Tip 6: Blijf vragen stellen over de tekst
Probeer je actief met de tekst bezig te houden door vragen te stellen, verbanden te leggen en informatie te visualiseren. Dit zal je helpen geconcentreerd te blijven en meer informatie vast te houden.

Tip 7: Doe aan mindfulness
Oefen mindfulness door aandacht te besteden aan je ademhaling en je te richten op het huidige moment. Dit zal je helpen rustig en geconcentreerd te blijven terwijl je leest. Iedereen heeft zijn eigen methoden die hem helpen, dus wees niet bang om ze te proberen en te vinden wat voor jou werkt.

Train your brain

Wat is mindmapping?

‘Mindmapping’ is een onderdeel dat tijdens deze cursus zeker aan bod komt. Sterker nog: de Train Your Brain heeft er zelfs een eigen e-Book over. Een mindmap is een diagram dat gebruikt wordt om informatie visueel te ordenen. Het is dan ook een nuttig en sterk hulpmiddel om organisatie te visualiseren en te organiseren. Daarbij plaats je het basisidee in het midden van een kaart. Ondertussen worden verwante ideeën verbonden door takken. Deze takken zijn vervolgens uit te breiden met subideeën of verdere details.

Wat zijn de voordelen van mindmapping?
Met behulp van mindmapping kun je jouw gedachten en ideeën visueel weergeven, waardoor complexe concepten beter te begrijpen en te onthouden zijn. En dat is slechts een van de voordelen van deze leerstrategie. Het stimuleert namelijk ook de creativiteit. Zo zorgt het vaak voor nieuwe ideeën. Oftewel: een ‘eureka’ momentje! Door informatie visueel te organiseren is het veel eenvoudiger om verbanden en patronen te zien die niet meteen voor de hand liggen. Dit leidt mogelijk tot nieuwe inzichten en ideeën die je eerder over het hoofd zag.

Beter geheugen
Het gebruik van mindmapping is overgens ook een effectieve manier om het geheugen te verbeteren. Mensen zijn behoorlijk visueel ingesteld. En daar schuilt de kracht van deze leerstrategie, die je honderd procent zeker tegenkomt tijdens deze cursus. Informatie die visueel wordt gepresenteerd is gemakkelijker te onthouden. Mindmapping komt dan ook goed van pas bij het studeren voor examens. ‘Slim leren’ met de Train Your Brain cursus.

Een ander voordeel van mindmapping dat we graag nog even willen benoemen is dat je het bij allerlei taken kunt toepassen. Van brainstormen tot het plannen en organiseren van projecten: deze vorm van organisatie komt altijd van pas. Mindmapping past precies bij wat ‘Train Your Brain’ wil bereiken, namelijk duidelijk maken dat je op bepaalde manieren ‘slim’ kunt leren. Bovendien bevat de cursus geen droge stof, maar tips en informatie waar je de rest van je leven echt iets aan hebt.

Ben je net als wij enthousiast over deze cursus? Dan kun je via de onderstaande knop lid worden van de Brein Community.

Deel dit artikel op social media

Plaats een reactie