Home » Gezonde voeding » Gezonde voeding tips » 5 tips voor veganistisch eten

5 tips voor veganistisch eten

Leestijd: 5 minuten

Steeds meer mensen kiezen voor veganistisch eten. Niet omdat het gezonder is, maar uit principe. Veganistisch zijn is namelijk niet alleen het volgen van een dieet, het is een levensstijl. Het is de keuze om geen dierlijke producten meer te consumeren. Wil je meer veganistisch gaan leven? Hieronder geven we je 5 tips voor veganistisch eten.

Waarom ga je veganistisch eten

veganistisch etenDe behandeling van dieren in de vleesindustrie is voor velen de reden om te stoppen met het eten van vlees en dierlijke producten. Het is beter voor mens, dier en milieu. Het verbruik van water vermindert en er is minder CO2 uitstoot. Je bespaart er dierenlevens en een hoop dierenleed mee. Ook is het een gezonde manier van leven. Met een veganistisch dieet val je af en voel je je fitter.

Wat is veganistisch eten

Als je veganistisch gaat eten dan consumeer je geen dierlijke producten. Veganisten gaan een stapje verder dan vegetariërs. Die schrappen meestal alleen vlees en vis uit hun dieet. Veganisten vermijden dierproducten in het algemeen. Daardoor is veganistisch zijn meer een levensstijl dan een dieet. Je gebruikt geen dierlijke producten voor je eten maar ook niet voor je kleding, schoenen en schoonheidsproducten. Je eet minder van wat niet natuurlijk is, zoals melk en je gebruikt geen producten die op dieren zijn getest.

Wat eet je als veganist

Een veganist vraagt zich af, is dit van een dier of niet? Is het antwoord nee, dan kun je het eten. Wat plantaardig is, kun je in je dieet houden. Dat zijn onder andere groenten en fruit, granen en peulvruchten. Tofu en tempeh gebruik je als goede vleesvervangers en je kiest alleen voor plantaardige oliën. Op dit moment vind je ook steeds meer vegan producten in supermarkt, herkenbaar aan de grote zonnebloem, het Vegan Keurmerk.

Wat eet je dan niet

Wat van een dier komt, eet je dus niet. Dat betekent geen vlees en vis. Maar ook geen eieren en zuivelproducten zoals melk, yoghurt en kaas. Honing, bijenwas en gelatine zijn ook van dierlijke oorsprong. En enkele E-nummers zijn gemaakt van dierlijke producten. Ingrediënten zoals kippen-eiwit en lactose, laat je dus links liggen. Olie of boter van dierlijke oorsprong staan ook in dit rijtje.

Goed voor je gezondheid

vegan saladeHet eten van veel vlees eigenlijk niet gezond. Dit is in tegenstelling tot wat ons vaak wordt verteld. Daarom zijn er meer voordelen aan een veganistisch dieet dan je zo op voorhand vermoedt. Een op planten gebaseerd dieet helpt ter voorkoming van chronische ziektes zoals artritis en diabetes II, de ziekte van parkinson, maar ook hart en vaat ziektes in het algemeen. Je hebt een lager risico op darmkanker en van een veganistisch dieet val je effectief af. Je hebt meer energie, slaapt beter en kunt helderder denken. Een veganistisch dieet is rijk aan antioxidanten en beter voor de spijsvertering. Onze spijsvertering heeft veel water en vezels nodig, een combinatie die je vooral in groentes en fruit vindt.

5 tips voor veganistisch eten

Zo, nu weet je meer over wat een veganistische levensstijl inhoudt. Maar waar moet je nu rekening mee houden als je gaat beginnen met een veganistisch dieet? Het meest belangrijke is vooral dat je weet waarom je het doet. Een dieet gooi je niet in een dag om. Zeker niet zoiets ingrijpend als een veganistische levensstijl. En dan is het handig om je doel goed voor ogen te houden. En met daarnaast deze 5 tips voor veganistisch eten, kom je zeker een heel eind.

1. Wees lief voor jezelf

Het belangrijkste is dat je accepteert dat het niet in een keer goed gaat. Je zult een keer enorme trek in een hamburger krijgen of per ongeluk een pizza met mozzarella kiezen. Het kan niet in een keer goed. Dus accepteer je foutjes, wees lief voor jezelf en begin opnieuw. Het is een leerproces en door je fouten leer je.

2. Ken de basisingrediënten

veganEen veganistisch dieet is anders dan wat je gewent bent. In 100 gram groentes zit nu eenmaal minder energie dan in 100 gram vlees. Een meer veganistisch dieet is gezond, maar je moet wel de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen. Zorg daarom dat je veelzijdig eet en dat je weet welke basisingrediënten in de kast moeten staan. Ga uit van de veganistische schijf van vijf en varieer daarbinnen. Deze schijf bestaat uit onder andere groente, fruit, peulvruchten, graanproducten, noten en zaden. Kies voor plantaardige meervoudig verzadigde vetten. Zoals bij elk dieet is genoeg drinken belangrijk. Lees ook ons artikel over gezond eten en pas het aan op een veganistische dieet.

3. Eiwitten en vetten

De eerste vraag die je vaak krijgt als je veganistisch gaat eten, is:”Waar haal je de eiwitten vandaan?”. We zijn opgegroeid in een wereld waar je leert dat vlees je de nodige eiwitten levert. Maar er zijn voldoende plantaardige voedingsstoffen vol eiwitten. Denk bijvoorbeeld aan havermout, pompoenpitten, soja, kikkererwten, chiazaad en boekweit. Deze eiwitten bevatten geen cholesterol, wat positief is voor je gezondheid. Vergeet ook niet de juiste vetten in je dieet op te nemen. Kies voor hoogwaardige plantaardige oliën zoals olijfolie en kokosolie. Je haalt de juiste vetten ook uit noten en zaden.

4. Lees de labels

Soms heb je geen tijd of zin in koken. Ondanks dat vers voedsel je de meeste voedingstoffen geeft, zijn er goede kant en klaar maaltijden te vinden. Ook de vleesvervangers in de supermarkt zijn daarbij een goede optie, maar lees altijd de labels. Er zijn producten waarbij dierlijke hulpstoffen worden gebruikt in het productieproces. Denk maar aan het dropje met een coating van bijenwas. Als je iets niet zeker weet, zoek het dan op. Op het internet staat veel informatie over de ingrediënten van kant en klare producten. Een andere uitdaging is het menu in restaurants. Schroom niet om door te vragen over de ingrediënten in een gerecht en geef aan dat je veganistisch bent. Of ga op zoek naar vegan restaurants bij jou in de buurt.

5. Supplementen en bloedwaarden

Een belangrijke vitamine die je met een veganistisch dieet niet binnenkrijgt, is vitamine B12. Vul die daarom aan met een B12 supplement. Calcium vind je onder andere in superfoods zoals boerenkool, spinazie en noten. IJzer vind je in donker bladige groentes, tomaten, zoete aardappel en bietjes. Denk ook aan algen. Deze bezitten vele supplementen die je nodig hebt. Laat eerst je bloed testen voordat je aan de supplementen gaat. Zo weet je zeker wat je mist en welke mineralen en vitamines je extra moet innemen. Soms is een jaarlijkse korte kuur al voldoende.

Niet onmogelijk

Zoals je ziet is een geheel plantaardig dieet niet onmogelijk. Het vergt doorzettingsvermogen en geduld met jezelf. En de juiste informatie. Op het internet vind je vele documentaires, recepten sites en forums. Zoek een community die je ondersteunt met je keuze. Met een maatje aan je zijde blijf je gemotiveerd. Succes!

Hoe kom ik aan veganistische recepten?

Bekijk de vegan receptenboeken op Bol.com

Deel dit artikel op social media

Plaats een reactie