Home » Gezonde voeding » Gezonde voeding tips » Tips voor gezond eten

Tips voor gezond eten

Leestijd: 4 minuten

Als je snel wilt afvallen kun je natuurlijk maaltijden overslaan of bepaalde voedingsstoffen uit je dieet schrappen. Maar is dat wel een goed idee? Vaak beïnvloedt dat je humeur en je energieniveau op een negatieve manier. Daarom is het beter een juiste balans in je dieet te vinden. En de beste manier waarop je dat kunt doen, is gezond eten. Lees onze tips voor gezond eten.

 

Goede voedingsstoffen = afvallen

Als je gezonder gaat eten, zul je ook sneller afvallen. Gezonder eten is overstappen van ‘vullen’ naar ‘voeden’. En dat doe je met de juiste voedingsstoffen. Eet je de juiste voedingsstoffen dan voel je je eerder voldaan, krijg je meer energie gedurende de dag en kun je zoetigheden makkelijker laten staan. Omdat je daardoor ook een kleinere hoeveelheid eten nodig hebt, zul je dus afvallen.

tips voor gezond eten

Gezond eten

Maar wat zijn die juiste voedingsstoffen dan? Daar heeft iedereen natuurlijk een mening over, maar er zijn een aantal punten waar de meeste mensen het wel over eens zijn. Hieronder hebben we de meest belangrijke tips voor je verzameld, waarmee je een goed en gebalanceerd dieet kunt samenstellen.

Eet gevarieerd

Iedere voedingsmiddel bevat zijn unieke combinatie gezonde voedingsstoffen. Het is dus belangrijk dat je dagelijkse eten gevarieerd is. Voor de meeste mensen bestaat een gezond dieet uit 40% koolhydraten, 30% eiwitten en 30% vetten. Deze vind je in verschillende voedingsbronnen, die je heel goed kunt combineren en afwisselen.

Natuurlijk

Laat kant-en-klaarmaaltijden staan. Kook het liefst zelf en gebruik hierbij verse producten. Kies als het kan voor biologisch en zorg dat je groente en fruit gebruikt dat zo min mogelijk is bewerkt. Door het bewerkingsproces gaan veel vitaminen en mineralen verloren en ontstaan er enkelvoudige koolhydraten. Kun je een keer niet zelf koken, kijk dan op de labels. Vaak is het zo dat hoe meer ingrediënten een product bevat, hoe minder gezond het voor je is.

Alleen goede koolhydraten

Combineer je maaltijden met meervoudige koolhydraten zoals volkoren brood, zilvervliesrijst, bonen en groenten. Laat geraffineerde producten zoals wit brood, pizza, witte pasta en rijst uit je dieet. Vervang koolhydraten gedeeltelijk door eiwitten en gezonde vetten. Eet fruit met een laag suikergehalte. Meer informatie over het verschil tussen goede en slechte koolhydraten vind je op onze pagina over goede koolhydraten.

Vetten en eiwitten

Eet meer goede vetten en eiwitten. Gezonde vetten zijn een belangrijke leverancier van energie en zijn verantwoordelijk voor de opbouw van cellen. Ze zorgen voor de opname van vitamines en verhogen je weerstand. Eiwitten zijn de bouwstenen van je lichaam, ze helpen je om spiermassa op te bouwen. Tijdens het afvallen zijn ze belangrijk want ze houden je spiermassa in stand. Eiwitten verzadigen je goed, zodat je tussen de maaltijden in minder verlangt naar tussendoortjes. Je vindt ze in noten, zaden, vis, vlees en zuivel.

Eet veel vezels

Vezels dragen bij aan een goede spijsvertering en geven je een verzadigd gevoel. Ze verminderen het risico op hart- en vaatziekten. Omdat elke voedingssoort zijn unieke combinatie heeft, is het verstandig te variëren. Dat geldt ook voor vezels. Ze zitten in groenten, fruit, noten en granen.

Drink meer water

Vocht is belangrijk voor veel functies van ons lichaam. En dus moeten we dat regelmatig aanvullen. Water is hiervoor de beste keuze. Het zuivert je lichaam van binnenuit. Het zorgt voor het goed functioneren van de nieren en verbetert de stoelgang. Het versnelt de stofwisseling en vermindert het hongergevoel.

Een gezonde basis

Zeker als je niet veel tijd hebt om te koken, is het handig om de basis ingrediënten standaard in huis te hebben. Vul ze direct aan als ze op zijn en kies voor de gezonde versie. Om deze basis heen kun je variëren met seizoensproducten, groente en fruit.

Luisteren

Gezond eten is luisteren naar je lichaam. Als je leert de signalen van je lichaam te herkennen, weet je zelf of je goed bezig bent. Eet bewust en met aandacht. Zo merk je eerder of je al vol raakt en wat je lichaam nodig heeft. Zorg dat je genoeg slaapt. Door vermoeidheid voel je je lichaam minder goed aan en heb je meer trek in zoetigheden.

Eet op regelmatige tijden

Op onregelmatige tijden eten of eten overslaan, brengt de spijsvertering en de stofwisseling in de war. Hierdoor kan er een verstoring in de vetopname ontstaan en kun je ongewenst veel aankomen. Ook kun je door het uitstellen van eten juist de verkeerde voedselkeuzes maken omdat je bijvoorbeeld met honger naar de supermarkt gaat. Eet dus op vaste tijden. Ontbijt goed, het activeert de stofwisseling en geeft je energie om de dag te beginnen. Omdat je lichaam ’s morgens al voldoende voeding krijgt, heb je door de dag heen minder behoefte aan tussendoortjes.

Gezonde snacks

Zorg dat je gezonde snacks in huis hebt, voor als je toch naar een tussendoortje verlangt. Je kunt kiezen voor fruit of rauwkost, maar een handje rauwe en ongezouten noten zijn ook een goede optie. Geroosterde kikkererwten en avocado vullen goed en zijn rijk aan goede vetten, eiwitten en vezels.
Doe je voordeel met deze tips voor gezond eten.

Wil je liever een voorgeschreven dieet volgen en ben je geïnteresseerd in het koolhydraatarm dieet lees dan eens onze review over het Koolhydraatarm 50 dagen programma.

koolhydraat 50 dagen programma

Koolhydraatarm 50 dagen programma

Afvallen zonder te sporten.
Minder hongergevoel, de weekmenu’s bestaan uit 6 eetmomenten per dag. 3 maaltijden en 3 gezonde snacks.
De recepten zijn makkelijk, lekker en goedkoop.
Brood eten mag. De weekmenu’s bevatten af en toe een boterham, rijstwafel of plakje roggebrood.
Je lichaam komt niets tekort, waardoor je op een gezonde manier kunt afvallen.
Makkelijk aan te passen aan je gezin.

Tijdelijke aanbieding van € 199,- voor € 37,-

Ga naar de kortingspagina!

Deel dit artikel op social media

Plaats een reactie