Home » Starten met gezond eten

Starten met gezond eten

Leestijd: 5 minuten

Heb je het helemaal gehad met al dat ongezonde eten, en ben je toe aan een grote verandering? Helemaal gelijk! Ga starten met gezond eten! Ongezond eten maakt je alleen maar zwaar, en zorgt voor weinig energie en vermoeidheid. Het is dus ook heel logisch dat je niet zo wilt blijven leven, en je leefstijl aan wilt passen. En we hebben mooi nieuws! Een gezonde leefstijl aannemen is helemaal niet zo moeilijk. Het kost wat tijd om te wennen, maar daarna wil je niks anders meer! Hoe pak je het aan? Daar gaan we in dit artikel verder op in.

Starten met gezond eten begint met…

Het ontbijt! Wil je graag gezonder gaan eten en snel afvallen? Dan is een gezond ontbijt een heel goed begin om jezelf te laten wennen aan een gezonde leefstijl. Gezonde recepten voor het ontbijt zijn talloos, en je kunt er alle kanten mee op. Belangrijk is dat je voor goede voedingsmiddelen kiest, en onbewerkt voedsel vermijdt. Granen, groenten en fruit, en zuivel zijn goede voorbeelden. Zorg ervoor dat je ontbijt vrij is van suiker. Zo zal je meer energie halen uit je voeding, en geen last krijgen van een dipje wat je wel zult krijgen als je een suikerrijk ontbijt eet. Voorbeelden van een gezond ontbijt is havermoutpap. Havermoutpap is heerlijk als ontbijt, en geeft je een boost aan energie! Je kunt het toppen met verschillende soorten fruit, nootjes en zaden, en zo wordt het een waar feestmaal! Ook smoothies, alsook groene smoothies zijn heerlijk als ontbijt, en ook erg geschikt voor mensen die weinig tijd hebben in de ochtend. Een smoothie kun je namelijk ’s avonds alvast voorbereiden. Zo hoef je je smoothie in de ochtend alleen nog maar te blenden, en kun je meteen de deur uit! Ook toast met avocado en ei, met wat gesneden fruit erbij, is heerlijk als ontbijt en iets waar je niet snel op uitgekeken zult raken. Kies voor bruinbrood of een meergranenbrood. Hier heeft je lichaam het meeste aan, en zal je het langst verzadigd houden.

Kies voor natuurlijke producten

start met gezond etenZoals het voor het ontbijt aangeraden is om suikervrije en onbewerkte voeding te eten, zo is dat natuurlijk even belangrijk voor de lunch, het avondeten, en je snacks en dranken. Verwacht niet van jezelf dat je in één keer zult stoppen met alle bewerkte voeding. Maar begin met producten die makkelijk zijn om te laten. Ik ben bijvoorbeeld totaal geen fan van snoep, maar ben helemaal weg van chocolade. Voor mij is het dus heel gemakkelijk om snoep te laten. Chocolade is een wat groter probleem, en het was voor mij dus vereist dat ik een manier vond om die lekkere repen in de supermarkt te laten staan. Gelukkig heb je veel gezonde vervangingen waarmee je ongezonde voeding kunt laten. Zo kon ik bijvoorbeeld kiezen voor pure chocolade met nootjes als amandelen of cashewnoten, en dit was een hele goede vervanging voor mij om de ongezonde repen te laten staan. Ga dus op zoek naar gezonde vervangingen voor jouw verleidelijke voedingsmiddelen, en pas zo beetje bij beetje je voedingsstijl aan.

Zorg voor voldoende gezonde opties

Een hele goede manier om dus die onbewerkte voeding te laten staan, is om ervoor te zorgen dat je ook voldoende in huis hebt om een gezonde leefstijl te leiden. Maak van te voren een lijstje met alle gezonde producten die voor jou interessant lijken om toe te voegen in gerechten, en in huis te hebben als snacks. Wat betreft snacks, denk dan aan nootjes, dadels, en gedroogd fruit. Maar ook popcorn en in de oven gebakken kikkererwten zijn goede alternatieven als je zin hebt in een snack. Denk daarna ook aan de momenten dat je te weinig tijd hebt om een volledige maaltijd te maken, en je normaal naar een snelle maar ongezonde optie zou grijpen. Er zijn genoeg goede en gezonde vervangingen te vinden in de biologische winkels, en zo zorg je ervoor dat je altijd wat in huis hebt, en voorkom je dat je weer in je oude ongezonde leefstijl terecht komt.

Geef je lichaam de juiste voeding

Zoals je een benzineauto niet zult vullen met diesel, zo hoor je ook je eigen lichaam de juiste brandstof te geven die het nodig heeft. Dat het eten lekker smaakt, is een bijkomend voordeel. Maar de basis van voeding is om jezelf de juiste brandstof te geven. Zorg er dus voor dat je hiervan bewust raakt, en laat jezelf wennen aan gezonde voeding. Het zal wat tijd kosten dat je smaakpupillen wennen aan al die nieuwe smaken, maar als je er eenmaal gewend aan bent wil je niks anders meer!

Beweeg

Sporten is een hele goede manier om jezelf te sturen naar een gezondere leefstijl. Bewegen is voor veel mensen namelijk een reden dat ze niet eens zin meer hebben in ongezonde voeding, en meer trek krijgen in voeding waar ze echt wat aan hebben. Mocht je toch nog trek krijgen in ongezonde voeding, dan blijft sport nog steeds een reden dat je het toch jammer zult vinden als je ongezonde voedingskeuzes maakt. Zo stimuleer je jezelf dus om op weg te gaan naar een gezondere leefstijl.

Begin een gezond eten dieet

gezond etenAls je moeite hebt om de stap te zetten om gezonder te eten, dan zal het misschien helpen om een dieet te beginnen. Het is een drastischere keuze, maar het zal je wel in de stemming brengen om betere keuzes te maken wat betreft voeding. Vooral als je een paar weken dieten achter de rug hebt, zal het moeilijker voor je worden om onbewuste keuzes te maken, en zo zal het je motiveren om in de juiste richting te blijven gaan. Ook snel afvallen is natuurlijk makkelijker op deze manier, en zorgt zo voor een goede start voor starten met gezond eten!

Drink water

Het klinkt als iets wat niet veel voorstelt, maar je normale vochtconsumptie vervangen door water kan een heel groot effect hebben op je gezondheid en je gewicht. We willen hier niet mee zeggen dat je geen andere dranken meer mag drinken. Maar zorg ervoor dat je water als je basis hebt. Water zorgt er namelijk voor dat je lichaam afvalstoffen beter af kan voeren, en helpt dus goed mee aan een betere gezondheid. Verder kun je kiezen voor gezonde vervangingen voor eventuele dranken die je nu drinkt. Drink je bijvoorbeeld thee met toegevoegde smaakjes, kies dan voor biologische groene thee met natuurlijke ingrediënten. Hou je van fruitsappen uit pak? Maak dan je eigen sapjes door middel van een slowjuicer of een sapcentrifuge. Je zal nog versteld staan hoe lekker het is!

Rustig aan met jezelf!

Het belangrijkste van alles is dat je rustig aan aanpassingen maakt. Dit wil niet zeggen dat je elk jaar iets nieuws door moet voeren, want dan zal het waarschijnlijk wel erg lang duren. : ) Maar geef jezelf de tijd om te wennen aan nieuwe dingen. Zo zal het makkelijker zijn om het op de lange termijn ook vol te houden. Gezond eten is namelijk niet een dieet, waarna je weer in je oude slechte gewoontes valt. Gezond eten moet jouw leefstijl worden waar je van houdt. Door de trucjes te vinden die bij jou passen, zal je snel afvallen, je heerlijk in je vel voelen, en dus eindelijk op de plek zijn waar je wilt zijn! Dus begin met starten met gezond eten!

Deel dit artikel op social media

Plaats een reactie