Home » Fitness en bewegen » Sport op vakantie – gezond ontspannen

Sport op vakantie – gezond ontspannen

Leestijd: 8 minuten

Bij vakantie denken de meesten aan ontspanning, niks doen, cultuur snuiven en leuke plekken bezoeken. Er is echter nóg iets wat ontzettend veel mensen doen als ze op vakantie gaan, en als jij hier één van bent, zal je waarschijnlijk al afvragen waar deze leuke activiteit gebleven is bij onze opsomming: sport op vakantie. Want vergis je niet; ontspannen en niksen op vakantie kan erg leuk zijn, maar vaak wordt onderschat hoe heerlijk het kan zijn om sport op vakantie te doen.

Maar wat voor sport op vakantie kan je allemaal zoal doen? En wat heb je hier zoal voor nodig? Op deze vragen en meer zullen wij in deze tekst antwoord geven. Dus lees vooral verder om meer te leren over sport op vakantie, en wie weet kom jij wel achter een nieuwe sport die jij uit kan oefenen!

Wat is een sportvakantie?

sport op vakantieSport op vakantie kan als onderdeel van een uitgebreide vakantieplanning, zodat je naast sport ook andere leuke dingen kan doen, zoals strandbezoekjes en stedentripjes. Echter, sommigen gaan graag op vakantie óm te sporten. Als je op vakantie gaat om te sporten, dan ga je op een sportvakantie. Een bekende vorm van sportvakantie is wintersport – skiën, snowboarden of andere sneeuwsporten uitoefenen tussen de besneeuwde bergtoppen gedurende je hele vakantie.

Echter, wist je dat sommigen ook graag een sportieve zomervakantie hebben? Ja, dat kan ook. Sport op vakantie tijdens de zomer wordt steeds populairder onder de sporters en het is dan ook niet gek dat onder andere watersport en outdoor sport enkele van de meest uitgeoefende activiteiten zijn die men in de zomer uitvoert. Maar wat is dan een leuke sport om te doen in de zomer? En wat heb je ervoor nodig om van jouw vakantie een lekkere sportieve sportvakantie te maken? Lees snel verder om meer te leren over jouw sport op vakantie!

Welke sporten kan je doen op vakantie?

Nu dat je weet dat er naast wintersport ook leuke sporten zijn die je in de zomer kan doen, is het natuurlijk nog de vraag welke sporten dit zoal zijn. Natuurlijk kunnen we niet élke sport behandelen die je kunt doen, want dit zijn er ontzettend veel. Toch zullen wij ons best doen om zoveel mogelijk te bespreken en een beetje een globaal beeld te scheppen van de mogelijkheden die je hebt als je graag een sportieve zomervakantie tegemoet gaat. Wie weet kom je ook wel een sport tegen die erg goed bij jou past en die jij wellicht komende zomer al wel uit kan voeren!

Sport op vakantie: Watersport

watersportEen hele populaire sport op vakantie is watersport. De naam zegt al wel wat voor soort sport je te wachten staat als je hier je tijd aan besteedt: sporten op en in het water. Oftewel, ideaal om te doen aan het strand of bij een mooi meer, tijdens de warmte van de zomerse zon waar je tijdens je vakantie zo van geniet. Niet alleen sportief dus, maar ook nog eens heerlijk verkoelend en verfrissend. Maar welke sporten kan je dan eigenlijk zoal doen tijdens je watersport op vakantie?

Onder watersport verstaan we twee verschillende categorieën: vaarsporten en zwemsporten. Voor watersporten heb je een middel nodig waarop je je voortbewegen kan, zoals een boot of plank. Voor zwemsporten gaat het erom dat jij je zélf in het water bevindt. Qua watersporten kan je bijvoorbeeld denken aan sporten als roeien, kanovaren, zeilen, waterskiën, wakeborden, of een van de meerdere vormen van surfen, zoals windsurfen of kitesurfen.

Voor zwemsporten zou je nog onderscheid kunnen maken tussen solo-sporten of teamsporten. Bij solo-sport ben je niet afhankelijk van anderen om je sport uit te kunnen oefenen. Denk hierbij aan duiken, snorkelen, zwemmen of klifduiken. Bij teamsporten zal je, zoals je al zal verwachten, anderen nodig hebben bij het zwemmen. Hierbij zou je kunnen denken aan waterpolo, onderwaterhockey of synchroonzwemmen. Klinkt een van deze vele mogelijkheden verfrissend voor je? Wellicht dat watersport dan wel dé optie is voor jou om als sport op vakantie uit te voeren.’

Sport op vakantie: Wielersport en wandelsport

wielersportEr zijn veel soorten outdoor sporten die je kan uitoefenen als je op een sportieve zomervakantie gaat. Om deze sporten wat overzichtelijker in beeld te krijgen, hebben we deze ook onderverdeeld in diverse categorieën. We beginnen dus eerst bij wieler- en wandelsport. Dit zijn namelijk erg populaire sporten om uit te oefenen als sport op vakantie – het is niet zonder reden dat je veel auto’s zomers rondrijden met een mountainbike op de fietsendrager. Ook worden er erg vaak hikes geboekt tijdens de zomervakanties.

Naast mountainbiken, zijn andere populaire wielersporten baanwielrennen, wegwielrennen, veldrijden en BMX’en. Veel wielersporters bezoeken landen met uitdagende parcours om te fietsen, zodat ze zichzelf kunnen blijven uitdagen. Denk hierbij aan bergachtige gebieden, bossen of zelfs duinen. Ben je echter nog een beginner, dan is het aan te raden eerst eenvoudigere parcours te fietsen, zoals normale, verharde wegen zonder al te veel hellingen.

Wandelsporten zijn ook enorm populair, mede omdat het een sport is die bijna iedereen wel uitoefenen kan. Enkele wandelsporten die veel worden gedaan als sport op vakantie, zijn hiken, snelwandelen, Nordic walking of power walking. Het leuke aan wandelsport is dat je met behulp van routeplanners zo lang of kort wil houden als dat je zelf wil, en daarbij ook nog eens ontzettend veel ziet van de omgeving. Wel wordt aangeraden om in onbekende gebieden te wandelen met een gids – denk hierbij aan bergwandelen, boswandelingen of wadlopen. Ook al ben je nog zo goed uitgerust met kaart, GPS en kompas, sommige gebieden kunnen erg verraderlijk zijn om je doorheen te wanen.

Sport op vakantie: Klimsport en luchtsport

klimsportNatuurlijk zijn er ook nog de sporten die wat extremer zijn en ervaring of de begeleiding van een professional behoeven om ze uit te kunnen oefenen. Dit zijn sporten die namelijk erg gevaarlijk kunnen zijn als je ze niet met de juiste voorbereiding, kennis en expertise uit probeert te voeren – soms zelfs met fatale gevolgen van dien. Dit houdt echter niet in dat de sport daardoor minder leuk is; sterker nog, klim- en luchtsport zijn enkele van de meest populaire sporten van de 21e eeuw. Zaak is dus gewoon wel dat je weet wat je doet en zo niet, dat je hulp inschakelt van een professional.

Klimsport is ooit ontstaan toen men bergen wilde ontdekken en “overwinnen”. Vandaag de dag wordt het echter voornamelijk gedaan door mensen die zichzelf willen uitdagen, die houden van klimmen, en/of erg veel genieten van bergomgevingen. En dat is niet gek; klimsporten dwingen je bijna om het meeste uit jezelf te halen – je doel is vrij letterlijk om hogerop te komen. Enkele klimsporten die vaak als sport op vakantie uitgeoefend worden, zijn vrij klimmen, scrambling, boulder hopping en hiken door de bergen.

Wil je liever met je hoofd in de wolken geraken zonder te veel te hoeven klimmen, dan is luchtsport wellicht dé vrijetijdsbesteding voor jou deze zomer. Zo zou je ervoor kunnen kiezen om aan ballonvaart te doen, maar ook wat intensere sporten, zoals deltavliegen, parapente, parachutespringen of vliegen met een ultralicht motorluchtvaartuig. Let hierbij wel dat je vaak eerst hogerop dient te geraken alvorens je een van deze sporten uitvoeren zal. Oftewel, vaak is het eerst zaak hogerop te klimmen voordat je begint met vliegsport.

Op reis fitnessen

Een andere optie waar velen voor kiezen, is om op fitnessreis te gaan. Dit houdt in dat je naar een vakantieoord gaat waar je diverse fitness-opties hebt om uit te voeren. Zo zijn er veel vakantieoorden waar je niet alleen een fitnessruimte hebt, maar ook yoga kan uitoefenen, en zelfs gehele sportprogramma’s uit kan proberen.

Als je kiest voor op reis fitnessen, dan is het belangrijk om te weten wat je graag bereiken wil en wat je opties zijn. Er worden bijvoorbeeld complete reizen aangeboden die gebaseerd zijn op een fitnessprogramma’s. Zo kan je bijvoorbeeld een vakantie boeken voor een week met een sportprogramma dat je deze week kan uitoefenen. Let hierbij wel op dat deze vakanties vaak niet veel langer zijn dan zeven dagen. Wat wél erg fijn is, is dat de meeste van deze vakantieoorden ook gelijk een luxe resort bieden, zodat je na je sportactiviteiten toch nog even lekker ontspannen kan.

Wat heb je nodig bij je sport op vakantie?

Nu dat je weet welke opties je zoal hebt om je sportieve zomervakantie mee te vullen, is het natuurlijk zaak om er niet alleen één of meerdere uit te kiezen om jouw zomer mee te gaan vullen, maar ook om uit te zoeken wat je er zoal bij nodig hebt; je dient natuurlijk wel goed voorbereid te zijn, wil je van je vakantie een sportvakantie maken.

Net zoals het benoemen van alle sporten, is het ook niet zo eenvoudig om álle benodigdheden op te noemen voor álle mogelijke sporten. Dit is omdat elke sport zo eigen is en uniek karakter heeft. Toch zullen we je proberen hier verder mee op weg te helpen, door enkele sportbenodigdheden te behandelen die je zou kunnen gebruiken bij de sport waar jouw voorkeur naar uitgaat.

Watersport

Voor watersport heb je uiteraard waterkleding nodig. Dit kan voor sommige sporten een eenvoudig zwempak zijn, maar dit is zeker niet altijd voldoende. Voor veel watersporten dien je bijvoorbeeld speciale pakken te dragen die je helpen tegen de kou of UV-straling van de zon. Ook dien je voor enkele zwemsporten benodigdheden te gebruiken zoals duikbrillen, of zelfs sportattributen waarmee je adem kunt halen.

Bij de vaarsporten zal je merken dat er enorm veel mogelijkheden zijn om te gebruiken als vaartuig. Denk hierbij aan de vele verschillende boten, maar ook planken die mee het water in kan nemen om de golven te trotseren.

Hieronder zie je populaire watersport kleding.

Wielersport en wandelsport

Bij wieler- en wandelsport dien je een goede vorm van navigatie te hebben, maar ook goede kleding. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een koelvest, of kleren die je goed beschermen tegen andere factoren uit je omgeving. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een waterfles, goede schoenen of gezichtsbescherming.

Doe je aan wielersport, dan dien je natuurlijk ook over een goed wielervoertuig te beschikken. Deze dient veilig te zijn en ook goed vervoerbaar op bijvoorbeeld je auto of aanhanger. Doe altijd een goede check alvorens je je wielervoertuig meeneemt.

Hieronder zie je populaire wielersport kleding.

Klimsport en luchtsport

Voor klim- en luchtsport dien je over zoveel verschillende accessoires en attributen te voorzien, dat je er een heel eigen artikel over zou kunnen schrijven. Of je nou kiest voor klim- of luchtsport; je dient hoe dan ook goed onderzoek uit te voeren naar wat de sport allemaal precies vereist. De juiste uitrusting kan ongelukken met akelige gevolgen helpen te voorkomen, dus verricht je onderzoek goed en verzeker jezelf ervan dat je jezelf aan goede kwaliteit voldoet.

Op reis fitnessen

Als je op reis fitnessen gaat, hangt de vraag of je extra uitrusting nodig hebt er erg van af of je naar een wellness centre gaat of niet. De meeste vakantieoorden die sportprogramma’s bieden, zijn namelijk goed voorzien van alle nodige fitnessapparatuur. Zelf dien je enkel te zorgen voor de geschikte kleding.

Kies je er echter voor om op vakantie te gaan en zelf je fitnesstijd in te delen – bijvoorbeeld in je hotel of vakantiehuis – dan dien je je eigen fitnessuitrusting mee te nemen. Hiervoor is het belangrijk dat je fitnessuitrusting meeneemt die niet veel weegt en makkelijk mee te nemen is – bijvoorbeeld in je koffer. Een handige tip zou kunnen zijn om artikelen te kopen als een fitnessmatje, kleine gewichtjes of weerstandbanden. Als je weerstandbanden kopen gaat, zal je hier zeker veel plezier aan beleven als je kiest voor verschillende banden met diverse weerstanden, zodat jij je eigen trainschema bij kan houden en op kunt bouwen.

Sport op vakantie – conclusie

Sport op vakantie biedt dus genoeg opties en mogelijkheden om er alles mee uit te halen – mits je weet waar je van houdt en wat je er precies voor nodig hebt. Bereid je er dus goed op voor als je een sportieve zomervakantie wil en weet waar je aan toe bent. Vakantie kan erg ontspannend zijn; ook als je ervoor kiest om je vakantietijd te gebruiken voor sport. Zo kan je je zomer niet alleen plezierig, maar ook gezond doorbrengen.

Deel dit artikel op social media

Plaats een reactie