Home » Gezonde voeding » Dieet en afvallen tips » Sport dieet hoog eiwit tips voor sporters

Sport dieet hoog eiwit tips voor sporters

Leestijd: 3 minuten

Sport en dieet is vaak een lastige combinatie. Ook is de planning van eten en sport een vraagstuk, kun je nu beter eten voor het sporten of er na? Hieronder treft u handige sport dieettips voor de combinatie eten en drinken rond sportmomenten. Lees onze sport dieet hoog eiwit tips voor sporters.

Tips voor het sporten

Sport dieet hoog eiwit tips voor sportersVoorkom maagklachten en eet ongeveer 2 uur voor het sporten geen volledige maaltijd meer. Wel kunt u iets licht- verteerbaars eten tot ongeveer 1 uur voor het sporten. Denk hierbij aan een tussendoortje wat voldoende energie levert zoals een bruine boterham met jam of 30+ kaas, een krentenbol, een schaaltje halfvolle of magere yoghurt, een banaan of een appel. De meningen verschillen of sporten op een nuchtere maag wel verstandig is, het zorgt immers niet voor een snellere vetverbranding zoals men vaak denkt. Je loopt het risico dat je tijdens de inspanning minder energie hebt en eventueel eerder afhaakt, ook vallen er zelfs mensen flauw doordat het glucosegehalte in het bloed daalt.

Tips voor tijdens het sporten

Natuurlijk is het heel belangrijk water te blijven drinken tijdens het sporten. Mocht je een lange tijd gaan sporten bijvoorbeeld hardlopen langer dan een uur, dan kan er gekozen worden voor een sportdrank met extra koolhydraten. Deze zorgen er voor dat de glycogeen voorraad (je energie) minder snel verloren gaat en wordt je waarschijnlijk minder snel moe. Echter als je sport om gewicht te verliezen dan kan je uiteraard beter gewoon water blijven drinken.

Maaltijdtips voor na het sporten

Eet je hoofdmaaltijd zoals ontbijt, lunch of avond maaltijd het liefst na je sport inspanning. Na deze inspanning krijg je vaak veel trek omdat je veel energie hebt verbrand en je lichaam geeft een signaal (trek gevoel) dat dit weer aangevuld moet worden. Dit is het moment om goed naar je lichaam te luisteren, maar let wel op wat je eet. Neem je bijvoorbeeld direct na de sport een tosti en daarna een maaltijd, dan heb je alleen gesport om de tosti te verbranden en je zal niet snel gespierder worden of afvallen.

Stil het trekgevoel dus alleen met de hoofdmaaltijd die je toch al van plan was te nemen en niet met andere tussendoortjes. Je lichaam gaat zelfs tijdens het slapen door met energie verbranden. Het maakt dus niet uit of je later op de avond na het sporten pas je avondmaaltijd eet. Het gaat om de combinatie tussen eten en bewegen van de hele dag.

‘S avonds snoepen en snacken zorgt wel voor een aanzet van extra calorieën en probeer dit dus te voorkomen. Ook kan het gebeuren dat je maagklachten krijgt of onrustig slaapt, als je vlak voor het slapen eet.

Spiergroei door extra eiwit?

Door extra eiwit te nemen gaan je spieren sneller groeien, het kan hierdoor voorkomen dat je op de weegschaal in kilo’s aankomt. Als je intensief sport kan je er vanuit gaan dat je vetmassa kwijtraakt maar extra kilo’s aankomt door spieren, super toch? Als je direct na het sporten een een gewone maaltijd eet  dan is extra eiwit overbodig. Duurt het nog een paar uur voordat je gaat eten, dan kan extra eiwit helpen. Je kunt dit tot je nemen door bijvoorbeeld een eiwitsupplement of een eiwit rijke magere kwark te eten. Let dan wel op dat de kwark zo min mogelijk vet bevat.

Eiwit tips:

-Eet niet meer dan 40 gram eiwit per keer, meer kunnen je spieren niet verwerken en de rest wordt afgebroken.

-Kies je een eiwitsupplement, neem er dan maar 1 ook al heb je erna nog trek.

-Ga je voor een Kwark met hoog eiwit, kies er dan 1 liefst met 0% vet.

Dit waren onze sport dieet hoog eiwit tips voor sporters.

Eiwitrijke Recepten Kookpakket

Eiwitrijke Recepten Kookpakket

Tijdelijke aanbieding

Ontvang nu het 6 delige Eiwitrijke Recepten Kookpakket ter waarde van € 114,- voor de speciale prijs van slechts € 19,- !

Klik hier om naar de tijdelijke aanbieding van het Eiwitrijke Recepten Kookpakket te gaan

Deel dit artikel op social media

Plaats een reactie