Home » Soja allergie

Soja allergie

Leestijd: 4 minuten

Hoe herken je een soja allergie?

soja allergieSteeds meer mensen ontwikkelen een allergie voor soja. Zou dat iets te maken kunnen hebben met het feit dat soja in steeds meer producten wordt gebruikt? We willen bewuster leven en zijn begaan met het milieu, dus kiezen we steeds vaker voor vlees- en zuivelvervangers. Als je er wel voor kiest om vlees te eten dan consumeer je vlees van dieren die gevoed werden met soja. Soja lijkt maar moeilijk te vermijden uit het voedingspatroon. Het is niet overdreven om te zeggen dat soja het afgelopen decennium aan een enorme opmars bezig is.

Hoe uit een soja allergie zich? Dat hangt onder andere af van de ernst van de allergie en van de persoon. Ieders immuunsysteem reageert anders op een allergeen. Mensen die een soja allergie hebben kunnen milde symptomen hebben als uitslag, maar ook ernstige symptomen krijgen zoals shock en daling van de bloeddruk. Het kan in zeldzame gevallen zelfs fataal zijn.

De sojaboon en soja producten

sojabonenDe sojaboon is een peulvrucht (net als bruine bonen, linzen, erwten, kikkerertwen etc). In Azië wordt deze boon veel gebruikt in de keuken. Veel Aziatische producten worden vsn soja gemaakt, maar de gehele boon wordt hier ook veel gegeten. In de rest van de wereld kennen we soja vooral als grondstof voor een bewerkt product. Denk hierbij aan sojamelk, sojakaas, sojasaus en sojayoghurt. Van dit soort producten is het duidelijk dat het gemaakt is van soja.

Maar soja zit veelal ook verwerkt in producten waar je het niet van verwacht, zoals babyvoeding, soep, bouillon, vleeswaren, hotdogs, energierepen, ontbijtgranen, gebak, kipnuggets, pindakaas, notenboter en nog veel meer andere producten. Ingrediënten die gebruikt worden in de Aziatische keuken zijn ook vaak gemaakt van soja, bijvoorbeeld tofu, tempeh en miso.

De soja-allergie

De soja allergie is één van de meest voorkomende voedselallergieën bij jonge kinderen. De allergische reacties beginnen meestal als de kinderen nog jong zijn, in de eerste drie levensjaren. De meerderheid van de kinderen ontgroeien echter de allergie in de loop der jaren.

Veel voedingsoorten kunnen voor reacties zorgen op het immuunsysteem. Soja bevat een bepaald soort eiwitten die het immuunsysteem zou kunnen herkennen als schadelijk. Het immuunsysteem reageert hierop door antistoffen te produceren tegen deze eiwitten. Als je hierna nog eens soja consumeert, dan wordt de stof herkend in het lichaam als een ongewenste indringer. Het immuunsysteem zorgt er dan voor dat histamine en andere stoffen de indringer aanvallen. De allergische reactie die daarop volgt wordt veroorzaakt door de histamine en de andere lichaamseigen stoffen.

Niet alleen kinderen kunnen een allergie voor soja hebben. Ook op latere leeftijd kan het dat je lichaam reageert op soja producten. We spreken dan over soja-intolerantie. Dit gebeurt meestal als je te veel soja eet. Iemand die ook gevoelig of allergisch is voor andere voeding, zoals bijvoorbeeld tarwe, blijkt sneller last te hebben van een intolerantie voor soja.

De symptomen van een soja-allergie

allergieDe symptomen van een soja-allergie verschillen bij ieder persoon. Meestal geeft een allergie milde symptomen zoals koorts, huidklachten zoals jeuk, ontstekingen, een schilferende huid en netelroos. Een allergische patient kan moeite krijgen met de ademhaling, zoals astma klachten en ontstekingen aan slijmvliezen in de neus.

Bepaalde lichaamsdelen kunnen gaan zwellen zoals lippen, gezicht, tong en keel. Er kan jeuk ontstaan in de mond en de ogen kunnen reageren (jeuk, roodheid, tranen).

Het eten van soja kan ook zorgen voor reacties in de darmen en maag, zoals misselijkheid, buikpijn en diarree.

Helaas kan een soja-allergie ook voor heftigere en ernstige reacties zorgen. Deze reacties kunnen zelfs fataal zijn als niet snel ingegrepen wordt. De ernstige allergische reacties zijn gelukkig zeldzaam. Door een allergische reactie op soja kan een persoon ademhalingsproblemen krijgen, het bewustzijn verliezen en in een shock raken.

Hoe wordt een soja-allergie geconstateerd?

Als je denkt dat je misschien wel allergisch bent voor soja, dan is het belangrijk om dat vast te laten stellen door een arts. Je wilt natuurlijk zeker weten of je klachten echt door soja komen. De allergie kan worden vastgesteld middels een aantal methoden. Het kan dat je een voedingsdagboek moet bijhouden om te zien wanneer er symptomen optreden.

De andere manieren om vast te stellen of jij allergisch bent voor soja zijn de huidpriktest, een bloedonderzoek en een voedingstest.

Bij de huidpriktest wordt een vloeistof met soja eiwitten in de huid gespoten. Als er na een bepaalde tijd een dikke en rode plek onstaat, dan ben je allergisch. Bij een bloedonderzoek wordt gezocht naar bepaalde anti-stoffen in het bloed. Bij een voedingstest krijgt de patiënt kleine porties soja te eten. Dit wordt natuurlijk veilig onder toezicht gedaan in het ziekenhuis.

Allergisch, hoe nu verder?

Als een soja-allergie is vastgesteld dan is het belangrijk om het consumeren van soja te vermijden. Dit kan nog best wel lastig zijn. Het vermijden van de producten die soja in de naam hebben is natuurlijk eenvoudig, maar soja wordt in veel meer andere producten verwerkt. Een belangrijk advies is om goed de etiketten van producten te lezen. Helaas wordt soja ook soms onder een andere naam op het etiket vermeld.

Veel Aziatische producten bevatten soja zoals ketjap, miso, natto, tofu, tempeh, tahoe, hoisin, kinako (sojameel)en okara. Als je allergisch bent voor soja is het verstandig om heel terughoudend te zijn met het eten van Aziatische voeding.

Soja wordt ook wel eens onder een andere naam in een product gebruikt. Op een etiket staat vaak aangegeven of er soja in het product aanwezig is. De andere noemers van soja zijn: isoflavon, sojalecithine (E322), plantaardig eiwit, TVP (Textured Vegetable Protein) en TSP (Textured Soja Protein).

Soja is een product wat veel gebruikt wordt in bewerkte producten. Door zo veel mogelijk pure voeding te eten vermijd je het risico om onbewust soja te consumeren. Als je per ongeluk toch iets met soja hebt gegeten dan bestaan er medicijnen die een lichte allergische reactie kunnen verminderen. Een ernstige en heftige allergische reactie van soja kan alleen worden verholpen door middel van een injectie met adrenaline.

Deel dit artikel op social media

Plaats een reactie