Home » Yoga, meditatie & mindfulness » Meer energie en rust met yoga

Meer energie en rust met yoga

Leestijd: 5 minuten

Yoga ken je waarschijnlijk wel als een methode om leniger te worden en je meer te ontspannen. Maar wist je dat je ook meer energie door yoga krijgt? De filosofie en levensstijl van yoga zijn zelfs gebaseerd op het idee van levensenergie en leert je deze energie op te wekken en te controleren.

Wat is yoga

energie met yogaYoga is een filosofie en leefwijze, die bestaat uit oefeningen waarmee je je lichaam en geest verbindt. Klinkt een beetje vaag, maar het woord yoga in het Sanskriet betekent verbinden of in evenwicht brengen. Met yoga leer je dat door het maken van de yogahoudingen of asana’s. Je merkt de spanning en ontspanning in je lichaam op, door te voelen wat de houdingen met je doen. Door de asana’s leer je de balans in je lichaam te vinden, ze maken je lichaam soepeler en je voelt je ontspannen. Een manier om je lichaam en geest te verbinden tijdens de yogaoefeningen is het controleren van je ademhaling. In ons artikel Wat is yoga bespreken we uitgebreider wat yoga is.

De positieve effecten yoga

Yoga wordt al eeuwen beoefend en heeft bewezen een aantal positieve effecten op lichaam en geest te hebben.

  • Door de lage en diepe ademhaling verlaagt de hartslag, de bloeddruk en geeft het je een gevoel van ontspanning.
  • Het verlaagt het stresshormoon cortisol .
  • Ook fysiek merk je de gevolgen van yoga. Je wordt leniger, je voelt je sterker, het verbetert je immuniteit en je spijsvertering. En je krijgt een betere lichaamshouding waardoor gewrichtspijnen verminderen.
  • Yoga is een meditatie in beweging, waarmee je je concentratie oefent en meer in contact met jezelf komt.

Yoga en energie

Een van de belangrijkste doelen van yoga is het opwekken en controleren van de levensenergie, ook wel Prana genoemd. In de filosofie van yoga is Prana dat wat alles leven geeft. Dus als je controle hebt over je Prana voel je je automatisch vitaler en energieker. Om een goed stromende Prana te hebben moet je energieblokkades verwijderen, hoe minder blokkades, hoe vrijer je levensenergie kan stromen. Deze blokkades ontstaan door spanningen en onverwerkte emoties. Tijdens de yogaoefeningen voel je waar deze blokkades in je lichaam zitten en leer je die door je ademhaling op te lossen.

Energielek

Naast blokkades in de energiestroom kun je ook een energielek hebben. Over het algemeen krijg je een energie-lek door handelingen die je meer energie en inzet kosten dan ze je uiteindelijk opleveren. Een van deze dingen is bijvoorbeeld teveel schermtijd en rondneuzen op social media. Maar ook mensen die bewust of onbewust een negatieve levenshouding hebben, kunnen je veel energie kosten. En dan is er ook nog het bekende piekeren over de toekomst. Het obsessief nadenken over iets waar je geen controle over hebt of niks aan kan veranderen is vaak een grote energielek.

Hoe bewaak je je energie

yoga oefeningenWe leven in een wereld die voortdurend onze aandacht vraagt en ons van alles op dringt. Een manier om je energie te bewaken is proberen niet meer achter elke prikkel aan te rennen, maar bewust keuzes te maken waar je je aandacht aan wilt geven. Accepteer dat je maar een bepaalde hoeveelheid aandacht en energie hebt en verdeel deze zo gunstig mogelijk over wat voor jou belangrijk is. Leer herkennen waar je je energie aan kwijtraakt, wat je energie geeft en weet dat iedereen daarin anders is. Een goede manier om dat te leren is yoga.

Waarom krijg je meer energie door yoga

Yoga oefeningen helpen je weer energie te krijgen, maar ook om daar controle over te hebben. Zo ontdek waar je energie weglekt, leer je hoe je energieniveau kan verhogen en hoe je deze stroom kan sturen. Een paar onderdelen zijn hierin belangrijk tijdens de yoga.

Ademhaling

De levensenergie, Prana, wordt volgens de filosofie van de yoga gedragen door de ademhaling. Als je controle hebt over je ademhaling, heb je controle over de Prana gaat. Door je ademhaling bepaal jij in welke richting je energie gaat. Tijdens de yogaoefeningen gebruik je bewust je in- uitademing. Er zijn zelfs speciale ademhalingsoefeningen, de Pranayama’s, om de energie in je lichaam op te wekken. Door de beheersing van je ademhaling en je energiestroom voel je al snel dat je meer energie hebt.

Houdingen

De houdingen die je tijdens de yoga maakt, stimuleren de verschillende energiestromen in je lichaam. De prana vayu’s zijn houdingen die je leren de energiestroom te controleren. De bekendste zijn die waarbij je je achterover moet buigen. Zeker tijdens deze houdingen, maar ook andere asana’s leer je de energie in je lichaam te voelen en te bewegen. Dit lukt je doordat je in de soms oncomfortabele houdingen bewust moet ademen naar delen van je lichaam die op dat moment gespannen zijn.

Ontspanning door spanning

rust met yogaNa een flinke inspanning voel je je vaak veel ontspannender en tintelt je hele lichaam van de energie. Yoga maakt hier bewust gebruik van. Door het maken van de asana’s leer je waar je lichaam gespannen is en hoe je je lichaam daar kunt ontspannen. Je voelt de spanning intenser, waardoor je je daar beter kunt ontspannen. Door de oefeningen rek je de spieren op en maak je de gewrichten soepeler. Zo creëer je letterlijk meer ruimte in je lichaam, zodat de energie beter kan stromen. Om die stroom te leren controleren is het gebruikelijk om vaststaande series van houdingen te volgen en niet lukraak wat asana’s achter elkaar te doen. De sieries zijn speciaal ontwikkeld om de juiste flow te krijgen.

Nog een paar tips voor meer energie

Dat yoga een goede oefening is om energie te krijgen, controleren en te behouden heb je hierboven kunnen lezen. Maar er zijn nog een paar andere dingen die je helpen om een goede energiehuishouding te hebben.

Meditatie Probeer elke week in ieder geval een keer te mediteren. Het ontspant en je krijgt een beter contact met je lichaam en met jezelf. In ons artikel Wat is meditatie geven we je uitleg en tips over meditatie.

Registreer je ademhaling Door een betere zuurstofopname krijg je meer energie. Heb je een hoge ademhaling, dan neem je minder zuurstof in, dan bij een buikademhaling.

Een goede nachtrust Tijdens je slaap herstelt je lichaam zich van alles wat overdag is gebeurd. Ook vult het je energie weer aan. Slaapje slecht dan begin je de dag al met een energie tekort. Lees ook onze Slecht slapen slaaptips voor een betere nachtrust.

Gezonde voeding De belangrijkste bron van energie voor het lichaam is voeding. Zorg dat je zo natuurlijk mogelijk en gezond eet. Eet voeding dat vrij is van allergenen, pesticiden en andere gifstoffen. Hoe schoner de energie die je lichaam binnen krijgt hoe vitaler je je voelt. Lees ook onze Tips voor gezonder eten.

Lees onze review over de cursus Yoga Stap voor Stap – Happy with Yoga

Klik hier voor meer informatie over De beste yogamat kopen.

Deel dit artikel op social media

Plaats een reactie