Home » Waarom een meditatiekussen kopen en welke?

Waarom een meditatiekussen kopen en welke?

Leestijd: 5 minuten

Wanneer je gaat beginnen met mediteren kun je jezelf afvragen welk meditatiekussen moet je kiezen? Daarbij zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je een meditatiekussen wil kopen. Je keuze is een persoonlijke smaak, hij moet goed bij de ruimte passen waar je mediteert maar slijtvast is ook wel makkelijk met eventueel een uitwasbare hoes. Zo heb je er het langst plezier van. Dan moet je ook nog nagaan welke zithoogte bij jou past, welke houding jij het liefst mediteert en welke vorm het beste bij je past.

Waarom een meditatiekussen kopen?

Je kunt natuurlijk op vele verschillende manieren mediteren. Lopend, liggend of zittend op een stoel. Maar de meest voorkomende vorm is toch wel zittend op een kussen. Met een kussen kun je langer rechtop zitten en weet je lichaam op den duur wat er gaat gebeuren als je op het kussen gaat zitten. Ook maar je goed contact met je eigen basis en de grond.

kiezen

Wat is de juiste zithoogte van een meditatiekussen?

Het doel van het kussen is om langer en comfortabeler rechtop te blijven zitten. Op deze manier is het minder pijnlijk en kun je het dus langer volhouden. Welke zithoogte voor jou de juiste is, heeft met je lengte en lenigheid te maken.

Hoe kun je dit uitproberen? De meeste standaard meditatiekussens zijn 15 cm, voor iemand die veel yoga doet en mediteert is dit al snel te hoog. Kies dan voor een kussen waarbij je de vulling kunt in- en uitnemen. Door hiermee te experimenteren ontdek je vanzelf welke hoogte het beste bij jou past.

Welke vorm meditatiekussen?

Allereerst moet je bij jezelf nagaan welke houding voor jou het gemakkelijkst zit en waar jij het beste in mediteert. Hieronder volgen een aantal zithoudingen.

De lotushouding

Wanneer je gemakkelijk in de lotushouding zit ben je erg lenig in je heupen en knieën. De lotushouding is namelijk een kleermakerszit maar dan met je voeten in je liezen. Je hebt dan een laag kussen nodig, enkel om de bekken naar voren te kantelen. Een wat platter kussen zoals een halvemaan kussen is dan ideaal maar je kunt ook wat vulling uit een rond meditatiekussen halen tot het voor jou prettig is.

Halve maan meditatiekussen kopen

Het buitenmateriaal van dit kussen bestaat uit 100% katoen. De overtrek is dankzij de ritssluiting afneembaar en wasbaar. Het binnenmateriaal bestaat uit 100% katoen en lichte bio spelt uit Oostenrijk. De bio-organische spelt wordt daarbij uitsluitend via een op biologische producten gespecialiseerde bedrijf gemaakt. Je krijgt dus een kussen in trendy design en een hoogwaardig natuurproduct, waar je lang plezier van zult hebben.

halvemaan meditatiekussen

Bekijk de beste prijs op Bol.com

De kleermakerszit

Lukt het je niet om in de lotushouding te komen maar zit je wel lekker in de kleermakerszit? Dan kun je beter een rond meditatiekussen kiezen en experimenteren met de vulling. Wanneer je enkel je bekken wilt kantelen is een 100% gevuld kussen niet ideaal.

Rond meditatiekussen

Het materiaal van dit kussen de buitenhoes 100% katoen, binnenhoes 100% katoen, vulling 100% natuurzuiver boekweitkaf.

De buitenhoes is wasbaar waardoor je het kussen gemakkelijk schoon houdt. Heb je last van lichte bevuiling zoals stof? Gebruik een kledingroller of borstel.

De binnenhoes kun je niet wassen, dit komt doordat het boekweitkaf niet vochtig mag worden.

rond meditatiekussen kiezen

Bekijk de beste prijs op Bol.com

Diamanthouding

Zit je helemaal niet graag in kleermakerszit kun je beter kiezen voor een meditatiebankje. De houding die je dan aanneemt is de Japanse Seiza houding ofwel diamanthouding. Je zit dan op het bankje met je knieën naar voren en je voeten naar achter (onder het bankje). Het bankje zorgt voor wat ruimte, zodat je benen en voeten niet gaan slapen. Het zitoppervlak zorgt ervoor dat je bekken wederom een beetje gekanteld zijn waardoor je langer met een rechte rug kunt blijven zitten. Hij zorgt dur voor prima ondersteuning.

Waar je wel op moet letten is dat de bankjes gemaakt zijn voor mensen tussen de 1,60 meter en de 1,75 meter. Wanneer je korter of langer bent kun je beter voor een rond kussen kiezen en die dan tussen je benen plaatsen.

Meditatiebankje

Met ergonomische welving waardoor de rug recht en ontspannen blijft, ook tijdens een langere zit.

meditatiebankje

Bekijk de beste prijs op Bol.com

Natuurlijk kun je voor wat verzachting ook een bijpassend meditatiekussen kopen voor op het bankje. Zoals hieronder.

meditatiebankje kussen

Bekijk de beste prijs op Bol.com

Materialen

Welke materialen zijn het beste voor je meditatiekussen? Allereerst de vulling, de beste vulling is boekweit. Dat zijn bruine schilletjes die een beetje bol staan. Ze zijn erg stevig en hard en hebben een bolle vorm. Er blijft genoeg lucht tussen de schilletjes waardoor het kussen genoeg veerkracht heeft en lekker licht blijft. Ook haken de schilletjes ineen zodat het kussen niet kan inzakken en dus stevig blijft.

Ook kun je het beste kiezen voor een slijtvaste hoes en een die gemaakt is voor ruwere ondergronden. Zo kun je met een gerust hart je kussen ergens neerleggen. Een goed materiaal hiervoor is katoen. Daarnaast is het ook handig om te weten of je de hoes volledig los kunt ritsen zodat je het kunt wassen.

Driehoeksmatras ligkussen

Dit is een origineel in klassieke Thaise stijl uitgevoerd Moon Kwan driehoeksmatras ligkussen. Uitermate geschikt voor yoga meditatie of massage. Maar natuurlijk ook universeel te gebruiken voor ontspannen zitten tijdens het loungen, televisie kijken, lezen of bijvoorbeeld gamen. Dit yoga mediatie matras heeft een hoge rugsteun – hoofsteun bestaande uit 15 rollen en het lig gedeelte heeft 3 inklapbare delen waardoor er meerdere zit mogelijkheden en lig mogelijkheden zijn. Deze driehoeks ligmatrassen zijn van hoge kwaliteit, volledig met de hand gemaakt en alle randen zijn dubbel gestikt. De stof is volledig van katoen en de vulling volledig van natuurlijk kapok. De natuurlijke kapokvulling is uitstekend tegen kou en bovendien aangenaam stevig en maatvast.

meditatiekussen thais

Bekijk de beste prijs op Bol.com

 

Rewarding yoga

Benieuwd naar online Yoga?

Voor meer informatie klik op onderstaande knop.

Happy with Yoga

Deel dit artikel op social media

Plaats een reactie