Home » Lactose-intolerantie

Lactose-intolerantie

Leestijd: 2 minuten

Lactose-intolerantieVeel mensen hebben last van lactose intolerantie zonder dat ze hier weet van hebben.
Lactose-intolerantie is in tegendeel van wat veel mensen denken geen allergie maar een voedselgevoeligheid, dat wil zeggen dat bij een intolerantie het afweersysteem niet betrokken is wat bij een allergie wel zo is.
Toch kan Lactose-intolerantie vervelende klachten met zich meebrengen.
Er zijn gelukkig steeds meer producten op de markt die gegeten kunnen worden door mensen met Lactose-intolerantie en steeds meer recepten die geschikt zijn.

Wat is Lactose-intolerantie?

Lactose is een suiker die in veel melk en zuivelproducten voorkomt en wordt ook wel melksuiker genoemd. Om deze melksuiker (lactose) te kunnen verteren hebben we lactase nodig die in de dunne darmwand wordt aangemaakt. Als deze lactase niet of niet genoeg wordt aangemaakt wordt de lactose niet goed verteerd en komt dan onverteerd in de dikke darm waardoor klachten ontstaan en spreken we van lactose-intolerantie. Deze Lactose-intolerantie kan al bij je van de geboorte aanwezig zijn, maar kan ook ontstaan op kinderleeftijd of bij volwassenen.

Klachten

Enkele vervelende klachten die voorkomen kunnen zijn een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree, buikpijn en ook krampen. Deze klachten ontstaan vaak na het eten of drinken van melkproducten. lactose komt uiteraard voor in gewone melk maar bijvoorbeeld ook in chocolademelk of melkvarianten met fruitsmaak. Smeerkaas, smeltkaas en de meeste buitenlandse kazen bevatten ook lactose net zoals Vla, pudding, pap en andere zuiveltoetjes. Ook zijn er zuivelfrisdranken die op basis van wei gemaakt zijn en dus lactose bevatten. Fabrikanten gebruiken vaak melk-bestanddelen in andere producten dan zuivel, voorbeelden kunnen zijn: chocolade, koek, soep, worst, sausjes en snoep, echter bevatten deze vaak minder lactose zodat het best kan zijn dat je hier niet op reageert. In zure melkproducten zoals gewone yoghurt, kwark en karnemelk zit veel minder lactose. Deze producten worden vaak goed verdragen.

Lactose vrije tips

Er zijn steeds meer producten verkrijgbaar die een goed alternatief vormen voor producten die lactose bevatten. Voorbeelden zijn producten die op basis van sojamelk zijn gemaakt of rijstmelk. Ook zijn er inmiddels smakelijke ijsvarianten die gemaakt zijn op basis van kokosmelk.

 

Deel dit artikel op social media

Plaats een reactie