Home » Gezonde voeding » Gezonde voeding tips » Koolhydratenverslaving

Koolhydratenverslaving

Leestijd: 4 minuten

Wat is een koolhydratenverslaving ?

Een koolhydratenverslaving is een verslaving, of eerder gezegd een ‘craving’, naar koolhydraten. Een behoefte om vooral koolhydraten, met name in zoetigheden en fastfood, te eten.

Bij een verslaving ben je lichamelijk en psychisch afhankelijk van een substantie of van een bepaalde handeling. Je kunt er niet vanaf blijven en je blijft het doen. En als je het niet doet, beïnvloedt het je lichamelijke reacties en je humeur negatief.

koolhydratenverslavingHeb je een koolhydratenverslaving dan snak je naar bijvoorbeeld brood, pasta, gebak en frisdranken. Na een goede maaltijd heb je weer direct honger en als je al dat lekkers laat staan word je somber en humeurig. Je lichaam en je emotionele gesteldheid zijn afhankelijk geworden van het effect van koolhydraten op het stelsel. Koolhydraten zijn een beloning voor je lichaam, na het eten daarvan voel je je weer even goed en dus vraagt het later om meer.

In principe is de reactie van ons lichaam normaal. Het vraagt om wat het nodig heeft, datgene wat ons energie geeft, koolhydraten. Maar door steeds het verkeerde voedsel te eten, raakt op den duur het hele systeem uit balans. Een koolhydratenverslaving komt voor bij ongeveer 5-10% van de mensen met overgewicht. Maar ook mensen zonder overgewicht kunnen aan koolhydraten verslaafd zijn.

Wat zijn de oorzaken

Er zijn meerdere oorzaken voor het ontwikkelen van deze verslaving. Vaak begint de koolhydratenverslaving na een crashdieet of een koolhydraatarm dieet. Ook het jojoeffect van jaren lang diëten kan zorgen voor bepaalde tekorten.

Een depressie is ook een oorzaak. Omdat snelle koolhydraten ons snel een goed gevoel geven, grijpen we bij een somber gevoel vaker naar zoet eten.

Maar er zijn meer oorzaken te benoemen:

 • Verlaagd serotonine niveau
 • Bloedsuikerstoornissen
 • Langdurig medicijngebruik
 • Lichte chronische ontsteking
 • Disbalans in de hormoonhuishouding
 • Tekort aan bepaalde nutriënten
 • Een ongebalanceerd en toxisch dieet

Serotonine en bloedsuikerspiegel

De twee meest bekende oorzaken voor een verslaving aan koolhydraten zijn een serotonine tekort en een bloedsuikerspiegel die uit balans is. Bij allebei veroorzaakt de inname van met name snelle koolhydraten voor een korte piek en daarna voor een diepe dip in energie en dus ook in voedselopname. Er wordt in het algemeen vanuit gegaan dat de dip zorgt voor de honger en de trek. Het lichaam heeft een tekort aan de stof die het nodig heeft om zich goed te voelen en vraagt er met de hongerimpuls weer om.

Serotonine tekort

Naast een hormoon is serotonine ook een neurotransmitter en beïnvloedt het ons slaapritme, onze emoties en onze eetlust. Het serotonine gehalte in ons bloed wordt onder andere door koolhydraten verhoogd. Bij een onbalans in de productie van serotonine maakt het lichaam zelf te weinig serotonine aan en is het dus afhankelijk van koolhydraten. Hierdoor ontstaat de ‘craving’ voor zoet. Het kan ook zijn dat serotonine te snel wordt afgebroken, wat weer een constant gevoel van honger geeft en de drang tot het eten van meer koolhydraten veroorzaakt.

Bloedsuiker onbalans

In een gezond lichaam wordt er precies genoeg insuline geproduceerd voor de afbraak van suikers en zetmeel in het bloed. Is de bloedsuikerspiegel in onbalans, dan wordt er of te veel of te weinig insuline aangemaakt. Bij een verslaving aan koolhydraten wordt er meestal een teveel aan insuline geproduceerd, waardoor de suikers en zetmeel te snel worden verbrand. Hierdoor ervaar je na het eten vaak een dip in energie en is er weer behoefte aan een nieuwe inname van koolhydraten.

Ontwenningsverschijnselen

Wil je het eten van koolhydraten minderen of ben je begonnen aan een koolhydraatarm dieet, maar ben je koolhydraat verslaafd, dan kan dat ongemakkelijke gevolgen hebben. Het lichaam is afhankelijk geworden van koolhydraten om zich goed te voelen en je neemt die weg. Omdat het om een verslaving gaat, krijg je daardoor last van ontwenningsverschijnselen. Naast de al genoemde hang naar brood en zoet, zijn er meer verschijnselen van lichamelijke en psychische aard.

De lichamelijke verschijnselen kunnen zijn:

 • Korte concentratie boog
 • Honger
 • Zweten en trillen
 • Misselijkheid

De psychische verschijnselen kunnen zijn:

 • Angstig zijn
 • Depressief voelen
 • Makkelijk boos worden en geprikkeld zijn
 • Slecht slapen en nachtmerries hebben

Wat zijn de gevolgen

De inname van te veel koolhydraten op een dag of de keuze voor snelle koolhydraten kan zorgen voor een aanhoudend honger gevoel. Het lichaam raakt niet verzadigd en het overschot aan voedsel, suiker en zetmeel wordt opgeslagen als vet. Naast dat er bij een verslaving aan koolhydraten obesitas op de loer ligt, kan het door een ongebalanceerd dieet en tekorten aan nutriënten ook hyperinsulinemie en diabetes II veroorzaken.

Wat kun je zelf doen

Koolhydraten zijn een van de belangrijkste energie leveranciers voor onze hersenen, spieren en lichaamscellen. We kunnen eigenlijk niet zonder. Het is zaak de balans in je lichaam terug te krijgen, met name dat van de serotonine en bloedsuikerspiegel. Koolhydraten weglaten uit je dieet is bij deze verslaving een slecht idee.

Het is beter dat je kiest voor een uitgebalanceerd dieet, met de vezelrijke koolhydraten aangevuld met vet, eiwit en vezels, die je op de juiste momenten eet.

Onderzoek wanneer je de honger dip krijgt en ondervang deze met gezonde snacks met de juiste koolhydraten en natuurlijke suikers.

Wil je meer weten over wat koolhydraten zijn en welke goed en slecht voor je zijn, kijk dan bij wat zijn koolhydraten en op onze pagina over goede koolhydraten.

Bekijk ook onze tips voor gezond eten.

Deel dit artikel op social media

Plaats een reactie