Home » Het koolhydraatarm dieet, feit of fabel?

Het koolhydraatarm dieet, feit of fabel?

Leestijd: 4 minuten

Tegenwoordig niet meer weg te denken tussen alle populaire diëten is het koolhydraatarm eten of low carb diet. Het basisprincipe hierachter is het drastisch beperken van de inname van koolhydraten en dit te compenseren door het eten van meer eiwitten en vetten.

Mensen gaan om verschillende redenen deze manier van eten toepassen, bijvoorbeeld voor het verbeteren van de bloedsuikerwaarden, voor een meer optimale algehele gezondheid of om af te vallen.

Doet de term koolhydraatarm eten niet direct een belletje rinkelen? Dan heb je vast al wel gehoord van Atkins, Dukan of Mayo, allen gebaseerd op ditzelfde principe. Hier vind je kant en klare aanpassingen aan je eetgewoontes zonder er zelf veel te moeten voor uitzoeken en proberen. Denk maar aan de shakes bijvoorbeeld die je onmiddellijk de juiste verhouding in eiwitten, koolhydraten en vetten bezorgen.

Veel celebrities zijn bovendien ook grote fan van deze leefwijze, dus ook in de media kan je de termen wel al eens tegenkomen.

Hierna gaan we even dieper in op de praktijk en de voor- en nadelen van het koolhydraatarm dieet.

De praktijk

Zoals hierboven reeds aangehaald is het bij het koolhydraatarm dieet de bedoeling het aantal koolhydraten drastisch te verminderen, maar hoe begin je daaraan?

In het algemeen kan je stellen dat je bij dit dieet ervoor moet zorgen dat de inname van koolhydraten tussen de 50 en 150 gram per dag blijft. Wil je nog lager gaan dan dit, dan stap je over op het ketogeen eten wat een heel stuk extremer is. Bij deze vorm wordt het aantal koolhydraten vaak beperkt tot 20 gram per dag maar hiervoor is wel een gedegen kennis van zaken vereist om tekorten te vermijden.

Koolhydraten zitten in alle producten die suikers en/of zetmeel bevatten. Denk bijvoorbeeld aan brood, pasta, aardappelen, snoep en koeken. Betere alternatieven zijn volkoren pasta, zilvervliesrijst, groenten en fruit. Deze bevatten meer vezels en langzame koolhydraten waardoor ze minder invloed hebben op het stijgen van de bloedsuikerwaarden.

Maak dus voor je aan je nieuwe leefwijze begint eens een lijstje van de dingen die je vaak of dagelijks eet en ga na door welke producten je deze kan vervangen. Door te gaan vervangen in plaats van eenvoudig weg te schrappen, voorkom je bovendien dat je te weinig eet. Dat laatste is immers één van de meest voorkomend oorzaken voor het falen van diëten. Hier gaat het erom gezonde en bewuste keuzes te maken zonder jezelf uit te hongeren of je lichaam essentiële voedingsstoffen te ontzeggen.

Voordelen

Afvallen met een koolhydraatarm dieet

koolhydraatarm dieetHet beperken van koolhydraten wordt het meeste gebruikt door mensen die gewicht willen verliezen en dit is ook een hele goede manier daarvoor. Je moet niet minder eten om af te vallen, je moet anders eten en bewuster omgaan met je voeding. Door het beperken van het aantal koolhydraten, zal het lichaam minder schommelingen in de bloedsuikerwaarden ervaren waardoor de trek in suikers beperkt zal blijven. Op die manier zal het lichaam overgaan op het aanspreken van de eigen vetreserves en zal je afvallen.

Een bijkomende verklaring voor het afvallen door het beperken van de koolhydraten is dat het vervangen van koolhydraten door eiwitten zorgt voor een langdurig verzadigd gevoel. Het hoeft niet gezegd te worden dat het weglaten van de ongezonde tussendoortjes omwille van een opkomend hongergevoel een heel pak zullen schelen in het aantal calorieën dat je inneemt. We kennen het allemaal wel, vlug een koekje of een handje chips tussen de maaltijden door om er weer even tegenaan te kunnen. En hoewel dit meestal in hoeveelheid niet zo veel is, bevatten deze snacks wel veel calorieën en zijn ze dus te vermijden als je wil afvallen. Echter, een hongergevoel is iets waar de meeste mensen moeilijk mee om kunnen en toch aan toegeven.

Positieve invloed op cholesterol en bloeddruk

Wanneer je lichaam door voeding te weinig cholesterol binnenkrijgt, zal het dit zelf gaan aanmaken. Cholesterol die aangemaakt wordt door het lichaam wordt gezien als goede cholesterol in tegenstelling tot die uit veel voedingsmiddelen. Het eten van minder koolhydraten zal dus zorgen voor een verhoging van je goede cholesterol wat dan weer als voordeel heeft dat het risico op bijvoorbeeld hart- en vaatziektes vermindert.

Suikers veroorzaken een verhoging van de bloeddruk wat ook opnieuw kan leiden tot een verhoogd risico op hart- en vaatziektes.

Nadelen

Voor veel mensen is het een hele opgave om koolhydraten te vermijden omdat ze in veel producten zitten die als lekker worden gezien en vaak dagelijks worden . Wie eet nu niet graag eens een lekker koek of een heerlijke pasta?

Het is vaak een zoeken naar een gulden middenweg. Te weinig koolhydraten eten is evenmin goed voor het lichaam als te veel. Koolhydraten vormen een bron van energie en zijn dus wel absoluut noodzakelijk voor een gezond functionerend lichaam, zij het in mindere mate en in andere vorm dan wat vele mensen dagelijks tot zich nemen.

Koolhydraten dragen bij aan een optimale werking van onder andere hersenen, rode bloedcellen en darmen.

Koolhydraatarm dieet, doen of niet?

Zoals bij elk levenswijze zijn er voor- en tegenstanders, elk met hun argumenten. Of deze levenswijze iets voor jou is, kan je enkel te weten komen door het uit te proberen en jezelf ook de nodige tijd te geven om eraan te wennen. Sommige mensen zweren erbij, anderen vinden het heel moeilijk vol te houden.

Probeer je vooraf goed in te lezen en te informeren zodat je direct een goede start neemt. Op die manier zal je frustraties vermijden en heb je onmiddellijk een eetpatroon wat volkomen aansluit bij dit principe. Onthou ook zeker dat het hier gaat om een verandering van levensstijl, iets wat de nodige hindernissen en moeilijkheden met zich mee kan brengen. Om een blijvend effect te hebben, zal je de levensstijl moeten aanhouden om te vermijden dat de kilo’s er binnen de kortste tijd terug bijkomen. Maar zoals met alles is het begin vaak het moeilijkste. Eenmaal je deze manier van leven gewoon bent, zal je er niet meer bij nadenken en automatisch andere en gezondere voedingskeuzes maken dan je voorheen deed. We eten nog steeds te vaak onbewust en staan er niet bij stil welke overdaad of tekorten we ons lichaam aandoen.

Deel dit artikel op social media

Plaats een reactie