Home » Gezonde voeding tips » Review – Valt de Kookuniversiteit bij ons in de smaak?

Review – Valt de Kookuniversiteit bij ons in de smaak?

Leestijd: 9 minuten

Koken is een geweldige vaardigheid die iedereen eigenlijk in de vingers zou moeten hebben.  Maar laten we eerlijk zijn: niet iedereen is geboren kok. Ben je dol op lekker eten, maar geen culinair wonder? Dan is een cursus van de Kookuniversiteit misschien wel een heel goed idee. Deze online cursus is in samenwerking met het Michelin-ster bekroonde restaurant ML ontwikkeld. Wat heeft het te bieden en valt het een beetje in de smaak bij culinaire liefhebbers? Wij zochten het voor je uit en schreven met veel plezier deze review.

Koken: een mix van plezier, creativiteit en mindfulness

Koken is voor mensen over de hele wereld een populaire hobby. Lekkere maaltijden bereiden is ontspannend en combineert creativiteit, mindfulness en sociale interactie. Dat alles zorgt voor ontzettend veel plezier in de keuken. Het is bij uitstek deze plek waar we al onze creativiteit kwijt kunnen. Koken is dé gelegenheid om te experimenteren met verschillende ingrediënten en smaakcombinaties. En jouw kookstijl weerspiegelt jouw persoonlijkheid en individualiteit.

Maak dus vooral unieke en smaakvolle gerechten die jouw persoonlijke smaak en voorkeuren weerspiegelen. Hoe? Door volop te experimenteren met kleuren, texturen en smaken. En het plezier dat je ervaart tijdens het koken maakt de Kookuniversiteit zo de moeite waard.

chefkok kookcursus

Klik hier om naar de kookcursus van Kookuniversiteit te gaan

De ideale activiteit om je hoofd leeg te maken

Koken is geweldig, maar je moet wel goed opletten. Je wilt immers geen verbrande vingers! Wie in de keuken staat moet zich goed concentreren en focussen. Dit zorgt voor een gevoel van rust. Of, zoals men dat zo mooi zegt, mindfulness. Vertraag een beetje, verplaats jezelf in het moment en schenk de volledige aandacht aan wat je doet. Op die manier is koken een vorm van meditatie, een manier om stress los te laten en jouw hoofd leeg te maken.

Samen mooie (culinaire) herinneringen creëren
Laten we niet vergeten dat koken ook een sociaal gebeuren is. Of je nu kookt met vrienden en familie, een etentje organiseert of een kookles volgt: het is een geweldige manier om met andere mensen om te gaan. Hoe leuk is het om gemeenschappelijke interesses te delen en zo je band te versterken? Samen eten maken en ervan genieten is heerlijke activiteit waarmee je blijvende herinneringen creëert. Des te meer reden om je eens te verdiepen in de Kookuniversiteit.

Een lonende bezigheid
Koken is een vaardigheid die in de loop der tijd kan worden ontwikkeld en verbeterd. Vooruitgang zien in de keuken, basistechnieken onder de knie krijgen en experimenteren met complexere recepten is heel lonend. Je kunt er bijzonder trots op zijn dat je van het begin tot het einde een lekkere maaltijd maakt. En tijdens de cursussen van de Kookuniversiteit leer je precies hoe je dat doet.

Maak een culinaire reis rond de wereld

Vind je het geweldig om verschillende keukens en culturen te leren kennen? Dan is het volgen van een kookcursus een heel goed idee. Je reist als het ware met jouw smaak de hele wereld rond en leert zo verschillende keukens en culinaire tradities kennen. En door recepten uit de hele wereld te proeven maak je kennis met verschillende culturen. Twee vliegen in één klap dus!

Wat staat er op het menu van de Kookuniversiteit?

Ben je helemaal klaar met zakjes en pakjes je wil je écht het kookvak onder de knie krijgen? Dan is deze cursus van de Kookuniversiteit precies wat je zoekt. Het behandelt alles wat met de wondere kookwereld te maken heeft, van de basis tot meer geavanceerde technieken. Dit geeft jou uiteindelijk meer culinair inzicht en een beter begrip van de kookwereld. Naarmate je verder in de cursus komt, leer je steeds meer keukenhacks. En dat betaalt zich uit. Uiteindelijk zul je recepten op tafel zetten die ook in restaurants met Michelinsterren worden geserveerd.

kookuniversiteit review

Maak kennis met koken op Michelin-niveau

Tijdens deze bijzonder smaakvolle cursus leer je koken door de allerbesten in hun vak. Sterker nog: alle koks die jou hun culinaire geheimen vertellen werken op Michelin niveau.

Misschien denk je bij dit begrip: wat is dat ook alweer? We leggen het graag uit. De Michelinster is een van de meest prestigieuze onderscheidingen die een restaurant kan krijgen. Dit unieke beoordelingssysteem wordt door de Michelingids gebruikt om restaurants te onderscheiden die bekend staat om hun uitzonderlijke kwaliteit, service en sfeer.

Een korte geschiedenis van de Michelin gids en de wereldberoemde sterren
Het beoordelingssysteem met Michelinsterren werd voor het eerst ingevoerd in 1926. Over een aantal jaren viert het dus zijn honderdste verjaardag. In een eeuw tijd is het een maatstaf geworden voor uitmuntendheid in de culinaire wereld. De geschiedenis van de Michelingids gaat overigens nog verder terug.

Het werd in 1900 gecreëerd door het bekende Michelin bandenbedrijf als een manier om mensen aan te moedigen meer te rijden en daardoor hun banden sneller te verslijten. De gids gaf automobilisten informatie over waar ze langs hun route tankstations, monteurs en andere nuttige diensten konden vinden. In 1926 besloten de gebroeders Michelin de reisgids uit te breiden met informatie over restaurants, en zo ontstond het beoordelingssysteem met Michelin-sterren.

Waaruit bestaat het Michelin-sterren beoordelingssysteem?

Het beoordelingssysteem met Michelin-sterren bestaat uit drie niveaus van uitmuntendheid. Eén ster betekent ‘een zeer goed restaurant’, twee sterren staan voor ‘een uitstekende keuken die een omweg waard is’ en drie sterren staan voor ‘een uitzonderlijke keuken die een speciale reis waard is’. Kortom: een beter compliment kun je als restaurant niet krijgen.

Hoe gaan Michelin inspecteurs te werk?

Restaurants worden beoordeeld door anonieme Michelin inspecteurs die elke culinaire eetgelegenheid meerdere keren bezoeken en verschillende aspecten beoordelen. Denk bijvoorbeeld aan kwaliteit van de gebruikte ingrediënten, de vaardigheid van de chef-kok, de consistentie van de gerechten, de geleverde service en de algehele eetervaring.

Objectief en anoniem
Michelin inspecteurs zijn anoniem en uiterst geheimzinnig en anoniem. Ze willen niet ontdekt worden. Deze anonimiteit zorgt ervoor dat de restaurants uitsluitend worden beoordeeld op de kwaliteit van hun eten en service, zonder vooroordelen of invloeden van buitenaf. De inspecteurs zijn opgeleid om elk restaurant te beoordelen volgens een strikte reeks criteria. Zo ondergaan ze strenge trainingen en tests om ervoor te zorgen dat hun beoordelingen objectief en nauwkeurig zijn.

Waarom is het ontvangen van een Michelin ster zo’n prestatie?

Het ontvangen van een Michelinster is voor elk restaurant een belangrijke prestatie. Het leidt tot meer publiciteit, waarschijnlijk een toename van de omzet  en een gevoel van bevestiging voor het harde werk en de toewijding van de chef-kok en het personeel van het restaurant. Een Michelinster verdienen doe je echter niet zomaar. Het vereist een hoog niveau van consistentie en uitmuntendheid in alle aspecten van de eetervaring.

Krijgt het Michelinster systeem ook kritiek?
Het verdienen van een Michelinster kan een restaurant op de kaart zetten en het tot een bestemming maken voor fijnproevers uit de hele wereld. Toch is er ook kritiek op het systeem van Michelin-sterren, omdat het te elitair en exclusief zou zijn. Sommige koks beweren dat de Michelingids alleen een bepaald type keuken erkent en geen rekening houdt met andere factoren zoals betaalbaarheid, toegankelijkheid en culturele betekenis.

Michelin: symbool van de culinaire top
Ondanks de kritiek blijft het Michelinsterrensysteem een zeer prestigieuze onderscheiding in de restaurantwereld. En of je nu een liefhebber van eten, een chef-kok of een restauranthouder bent: het Michelin-sterrensysteem is iets dat de moeite waard is om te kennen. Het vertegenwoordigt immers de top van de culinaire wereld.

kookuniversiteit kookcursus

Uit welke cursussen bestaat de Kookuniversiteit?

Tijd om terug te gaan naar de Kookuniversiteit. Want wees eerlijk: voor wie net begint met koken is een Michelin ster nog ver weg. Maar je hoeft ook niet meteen de sterren van de hemel te koken. Het volgen van deze cursus van de Kookuniversiteit is een heel goed begin. Zelfs de grootste sterrenchefs zijn ooit klein begonnen! De Kookuniversiteit begint met de basistechnieken en bouwt dan steeds verder. De complete kookcursus bestaat uit drie onderdelen, waar je voor altijd toegang tot hebt. Laten we ze even op een rijtje zetten

Cursus 1: Basistechnieken
Deze cursus behandelt essentiële vaardigheden zoals het onderhouden en scherp houden van je messen, de juiste snijtechnieken en de vijf technieken voor het bereiden van onder andere groenten.

Cursus 2: Koken zonder recept
Hierbij maak je onder andere kennis met improvisatievaardigheden. Ook het ontwikkelen van gezonde kookgewoonten en het beheersen van de kunst van het presenteren van gerechten komt aan bod. Met de tweede cursus ga je een stap verder en leer je hoe je zelf gerechten maakt in plaats van kant-en-klare gerechten. En hoe stel je eigenlijk een gerecht samen aan de hand van een eenvoudig stappenplan? Je leert het allemaal tijdens deze cursus.

Cursus 3: Desserts en ijs
Zoetekauwen zijn dol op de derde cursus, waarbij het allemaal draait om zoete lekkernijen. Zo leer je binnen no-time hoe je ultieme chocolademousse, ganache, gelei en sponscake maakt. En dit is slechts een greep uit de zoete lekkernijen die aan bod komen. Om te smullen!

Wat zijn de voordelen van de Kookuniversiteit?

Een groot voordeel van de cursussen van de Kookuniversiteit is dat ze geschikt zijn voor iedereen. Je hoeft echt geen Jamie Oliver of Gordon Ramsay te heten om er aan deel te mogen nemen. Koken is 80 procent denken en 20 procent doen. Bovendien worden de meest smaakvolle recepten gemaakt met slechts een handjevol ingrediënten.

Feit is dat veel mensen toch vaak dezelfde gerechten bereiden. Je hoeft alleen de basis te kennen om stappen te maken in de keuken. Het is niet zo ingewikkeld als je denkt en hopelijk werkt dat motiverend. Bij de Kookuniversiteit leer je de basis en ga je steeds een stap verder, waardoor koken een leuke en gemakkelijke ervaring wordt.

Geschikt voor elk niveau
De toegankelijkheid is een van de aspecten van de Kookuniversiteit waar wij erg enthousiast over zijn. Het richt zich op koks van alle niveau’s. Of je nu een beginner bent of een ervaren kok: de cursussen hebben echt iets te bieden. Zo is het onderdeel basistechnieken perfect voor wie de basis van het koken wil leren, terwijl ‘koken zonder recept’ en ‘dessert ‘ meer geavanceerde technieken en vaardigheden bieden voor ervaren koks. Oh en voordat we het vergeten: ook vegetariërs en veganisten zijn van harte welkom om deel te nemen.

Online cursus die overal toegankelijk is
Ook fijn is dat deze cursus online staat. Het enige wat je nodig hebt voor toegang is een goede internetverbinding. Leren koken was nog nooit zo gemakkelijk, want de Kookuniversiteit is toegankelijk op de pc, de tablet en de smartphone. Je kunt zelfs onderweg en tijdens momenten van vervelen leren koken. Hoe leuk is dat!

kookuniversiteit

Leer de basisbeginselen en word een ster in de keuken

Het uiteindelijke doel van de Kookuniversiteit is dat je straks een ster in de keuken wordt. Je oefent alle basisbeginselen, net zolang totdat je ze onder de knie hebt. Misschien is het moeilijk voor te stellen, maar koken wordt ooit een koud kunstje voor jou! Bovendien zul je de rest van je leven profijt hebben van de cursus. Je krijgt immers alle basistechnieken van het koken volledig onder de knie. Welke dat zijn? Teveel om op te noemen, maar bij deze een kleine greep:

  • Een gerecht smaakvol kruiden
  • Improviseren  met ingrediënten en texturen
  • Koken zonder recept
  • Ontspannen en zelfverzekerd in de keuken staan

Videobeelden uit de keuken
Een uniek kenmerk van de Kookuniversiteit zijn de videobeelden uit de keuken van Restaurant ML, waar de chefs zelf bodycams gebruiken om een rechtstreeks kijkje in het kookproces te geven. Het is heel bijzonder om mee te maken hoe de koks werken en dat je het bereiden van gerechten vanuit hun perspectief zien. Sterker nog: je ziet de exace technieken die worden gebruikt om gerechten te bereiden die in restaurants met Michelinsterren worden geserveerd. Na afloop mag je ze toepassen in jouw eigen keuken. Als dat geen maaltijden van topniveau worden!

Koks delen hun passie voor het culinaire vak

De koks van de Kookuniversiteit hebben een passie voor koken en delen hun kennis en vaardigheden met jou en ander culinair gespuis. Ze nemen echt de tijd om elke techniek grondig uit te leggen en geven nuttige tips en trucs om het koken gemakkelijker en leuker te maken. De cursussen bevatten zelfs quizzen en opdrachten waarmee je jouw kennis test en vaardigheden in de praktijk brengt.

Met meer zelfvertrouwen in de keuken staan
Een van de beste aspecten van de Kookuniversiteit is het vertrouwen dat je in de keuken krijgt. Je leert de basistechnieken te leren en hoe je zonder recept kunt koken, waardoor je binnenkort vol zelfvertrouwen in de keuken staat. Improviseren met ingrediënten blijkt leuker dan gedacht. En dat geeft ongetwijfeld een fantastisch gevoel. Bovendien is het juist dit aspect dat de Kookuniversiteit zo bijzonder maakt. Eten bereiden gaat om meer dan de juiste ingrediënten bij elkaar stoppen. Het is ook een kwestie van zelfvertrouwen en ontspannen.

Koken wordt een geweldige hobby in plaats van een verplichting
Na het volgen van de cursussen is koken en leuke en plezierige ervaring in plaats van een karwei. Wedden dat je met jouw nieuwe vaardigheden indruk maakt op jouw vrienden en familie? Dat heeft trouwens wel zijn gevolgen. Waarschijnlijk krijg je veel meer eters aan de deur!

Wat zijn de kosten van de Kookuniversiteit?

Normaliter kost de Kookuniversiteit 289.95 euro. Soms heb je echter recht op korting en betaal je slechts 149,95 euro. Hou eventuele aanbiedingen scherp in de gaten, want dat bespaart je een hoop geld. Qua prijs vinden we dat de Kookuniversiteit veel waar voor je geld biedt. Het bestaat in totaal uit drie cursussen en je hebt onbeperkt toegang tot alle videolessen. Dit betekent dat je in je eigen tempo mag leren en de lessen zo vaak als je wilt opnieuw kunt bekijken.

Hoe reageren eerdere deelnemers op de Kookuniversiteit?

Eerdere deelnemers aan de cursussen van de Kookuniversiteit steken hun enthousiasme niet onder stoelen of banken. Een kleine greep uit de reviews:

“Na jarenlang al gekookt te hebben nu eindelijk pas het gevoel dat ik ook weet wat ik doe”
 – Jolien (41)

“De kookcursus helpt je om op een nieuwe manier naar het kookvak te kijken”
Jason (25)

Hoog tijd om jouw kookkunsten naar een hoger niveau te tillen

Ben je iemand die dol is op eten, maar vind je lekker koken een grote uitdaging? Kijk dan niet langer naar 24Kitchen en kom van de bank af. De Kookuniversiteit is een veel betere oplossing! Deze cursus is zeer uitgebreid, goed gestructureerd en wordt gegeven door enkele van de beste koks ter wereld. In korte tijd krijg je allerlei essentiële kooktechnieken onder de knie, maken jouw improvisatievaardigheden een grote sprong én krijg je meer zelfvertrouwen in de keuken.

Bovendien heb je de rest van jouw leven toegang tot de cursus. Wel zo handig als je even een les terug wilt kijken. Maak je geen zorgen als jouw kookniveau nog laag is. Vrijwel iedereen is van harte welkom aan deze culinaire universiteit. Kortom: tijd om jouw kookkunsten naar een hoger niveau te tillen!

Bekijk hier de cursus van de Kookuniversiteit. Profiteer van de tijdelijke korting!

Deel dit artikel op social media

Plaats een reactie