Home » Bewegen & Fitness » Fitness en bewegen voor thuis » Hometrainer kopen, waar moet ik op letten

Hometrainer kopen, waar moet ik op letten

Leestijd: 5 minuten

Een hometrainer is een van de meest populaire fitnessapparaten voor thuis. Het is een laagdrempelige manier om je conditie te verbeteren, af te vallen of te revalideren. Ook vanwege redenen die buiten sporten niet makkelijk maken, wil je wellicht een hometrainer kopen. Welke verschillende hometrainers zijn er te koop? En waar moet je op letten bij de aanschaf van een hometrainer? Hieronder lees je hoe je een hometrainer koopt die 100% bij jouw wensen past.

De meest bekende hometrainer

hometrainer kopenHometrainers zijn er in vele verschillende soorten en maten. Zo heb je de loopband, de roeitrainer en de crosstrainer. In deze blogpost bekijken we de bekendste, de hometrainer fiets. Dit meest verkochte fitnessapparaat voor thuis lijkt op een fiets zonder wielen. Je kent waarschijnlijk wel de verticale hometrainer, waarbij het lijkt alsof je op de fiets zit. Maar er is ook de ligfiets hometrainer met de pedalen voor je en waarop je meer in een liggende houding zit.

Waarvoor ga je de hometrainer gebruiken

De eerste en meest belangrijke vraag die je jezelf moet stellen, is waarom wil je een hometrainer kopen. Wil je ermee gaan afvallen, meer bewegen of er rustig je conditie mee opbouwen, dan vraagt dat een andere kwaliteit hometrainer dan als je er flinke stevige trainingen mee wilt gaan doen. Ook hoe vaak je de hometrainer gaat gebruiken is een doorslaggevend punt in de keuze van het juiste apparaat. Al deze informatie zorgt ervoor dat je het juiste exemplaar vindt die bij jouw budget en wensen past.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een hometrainer

hometrainerAls je hebt bepaald waarvoor en hoe vaak je de hometrainer gaat gebruiken, weet je ook welke onderdelen voor jou belangrijk zijn. Hoe meer de hometrainer op jouw wensen is toegespitst, hoe meer je hem met plezier gaat gebruiken. Hieronder geven we je de punten waar je op moet letten bij de aankoop.

In hoogte verstelbaar

Hoe comfortabeler je zit, hoe minder kans op blessures. Let er dus op dat de hometrainer te verstellen is. Hou daarbij rekening met je lichaamslengte. De meeste hometrainers zijn geschrikt voor mensen tot 1 meter 90. Voor langere mensen zijn er vaak speciale uitvoeringen. Kijk dus goed naar de minimale en maximale zithoogte. Om een comfortabele zithouding te hebben, is het ook belangrijk dat het stuur te verstellen en te kantelen is. Om de afstand tot het stuur te kunnen veranderen, heb je een zitting nodig die ook horizontaal te verstellen is. En niet onbelangrijk, de vorm van de zitting moet voor jou comfortabel zijn. Als je wat moeilijk ter been bent en een hometrainer voor meer beweging kiest, let er dan op dat het apparaat een lage instap heeft.

De console

Op het stuur zit de console waarop je alle informatie kunt zien die je voor een training nodig hebt. Zo wordt er onder andere de snelheid, het calorieverbruik en je hartslag op weergegeven. Denk na over wat je wilt weten en welke soort trainingen je wilt doen. Op de console geef je namelijk ook aan wel trainingsschema’s je wilt afwerken.

Weerstandsniveaus en trainingsprogramma’s

Thuis fitnessoefeningenEen duurdere hometrainer heeft vaak een uitgebreide keuze in trainingsschema’s, van vlakke trainingen tot heuvels en zelfs intervaltrainingen. Bedenk goed wat voor jou van toepassing is. Ook als je de hometrainer gebruikt om op een rustige manier meer te bewegen, is de mogelijkheid om eens van schema te veranderen goed voor je conditie en je motivatie. Naast de keuze voor een programma kun je ook de weerstandsniveaus van het apparaat zelf aanpassen. Per model verschilt dat hoe, handmatig of elektronisch. Die laatste is natuurlijk iets nauwkeuriger, maar ook prijziger. Afhankelijk van je doel, is het belangrijk te weten hoeveel verschillende weerstandsniveaus een hometrainer heeft.

Het vliegwiel

Het vliegwiel is het onderdeel van de hometrainer dat zorgt voor een vloeiende trapbeweging en dus voor meer trainingscomfort. Gemiddeld wegen ze ongeveer 10 kilogram. Hoe zwaarder het vliegwiel hoe intensiever je kunt trainen. Een hometrainer met een zwaarder vliegwiel heeft vaak ook meer weerstandsniveaus om in te stellen. Kijk ook naar de overbrenging. Soms gaat dat met tandwielen en een ketting. Op zich niets mis mee, maar het maakt wel veel lawaai. Een overbrenging met een V-snaar is veel geruislozer en comfortabeler.

Pedalen

De pedalen en de crank zijn de onderdelen die je veel belast tijdens een work out. Je zet er je kracht op en ze zijn voortdurend in beweging. Belangrijk dus dat die van goede kwaliteit zijn. De pedalen moeten voor grip zorgen. Vaak hebben ze een pedaalband, waar je je voet in plaats en hebben ze antislip ribbels waardoor je voet minder snel weg kan schieten. De crank is een onderhoudsgevoelig onderdeel. Een crank verbindt de trappers met de aandrijving. Vaak bestaan ze uit één stuk, maar cranks uit 2 of 3 onderdelen zijn makkelijker te onderhouden en van betere kwaliteit. Natuurlijk zie je dit wel terug in de prijs van een hometrainer.

De weerstandssystemen

FitnessapparatenDe weerstand verhoog je door het vliegwiel af te remmen met een remsysteem. Deze verschillen nogal in kwaliteit. De wat duurdere modellen hebben vaak elektromagnetische remsystemen. De hoeveelheid stroom door de magneten zorgt voor een vloeiende afwisseling in weerstand. Met dit systeem zijn ook hogere weerstanden mogelijk, wat je bijvoorbeeld voor zware duurtrainingen gebruikt. Dan is er de keuze in het gewone magnetische remsysteem, waarbij de afstand tussen het vliegwiel en een magneet de weerstand regelt. Iets minder vloeiend, maar ook minder prijzig. De goedkopere hometrainers hebben vaak een blokrem, zoals je ze wel op gewone fietsen ziet. Deze slijten snel en zul je bij veel gebruik vaak moeten vervangen. Ook kom je bij de goedkope versies de bandrem tegen. Deze manier van weerstand geven maak vooral veel lawaai door de wrijving met het vliegwiel.

De plek

Een punt dat je moet meenemen in de keuze van een apparaat, is waar je de hometrainer in huis gaat neer gaat zetten. Een zwaarder apparaat geeft vaker veel meer stabiliteit tijdens de trainingen, maar is moeilijk verplaatsbaar. Wil je de hometrainer elke keer verplaatsen dan zijn er versies met wieltjes. Heb je hem liever volledig opgeborgen als je hem niet gebruikt, kies dan voor een inklapbare versie.

Hoe weet je dat je kwaliteit koopt

De bovengenoemde aandachtspunten zijn vooral afhankelijk van je doel met de trainingen. Maar over het algemeen zijn er nog een aantal dingen waaraan je kunt zien of de hometrainer van goede kwaliteit is. Een zwaarder apparaat is vaak gemaakt van betere materialen, zoals metaal. De lichtere versies hebben meer plastic onderdelen en zijn slijtage gevoeliger. En als de draaiende onderdelen goede kogellagers hebben dan kun je er vanuit gaan dat die ook langer mee gaan.

Prijs vergelijk

Hoe meer opties de hometrainer heeft, hoe duurder hij is. Het gebruik van goede en sterke materialen zie je ook terug in de prijs. Heb je dus een bepaald budget in je hoofd, dan is het goed om te weten welke functies voor jou belangrijk zijn. Schrap overbodige luxe en ga voor wat je echt nodig hebt.

Lees ook eens onze FitBike Ride 5 iPlus review

De 6 meeste verkochte hometrainers op Bol.com

Klik hier voor alle hometrainers op bol.com

Deel dit artikel op social media

Plaats een reactie