Home » Chakra’s openen, hoe doe je dat?

Chakra’s openen, hoe doe je dat?

Leestijd: 6 minuten

In dit artikel vertellen we je meer over Chakra’s en hoe je die moet openen. Als je je er verder in gaat verdiepen kom je erachter dat er per Chakra ook een bijbehorende Mantra is. Misschien heb je nog geen idee waar dit over gaat. Lees dan snel verder voor meer uitleg.

Wat is een Chakra?

In je lichaam zijn verschillende energiepunten, ook wel Chakra’s genoemd. Het woord Chakra betekent “wiel”. Het is dus eigenlijk een draaiende energie die door je lichaam stroomt. Er zijn nog honderden van deze energiepunten in ons lichaam maar de belangrijkste die bij Yoga en Meditatie behandeld worden zijn er zeven.

Het kan zo zijn dat een Chakra uit balans raakt door negatieve energie of gedachtes of andere omgevingsfactoren. Wanneer je een Chakra “opent” zorg je er eigenlijk voor dat hij weer in balans is. Zodat de energie weer goed door het lichaam kan stromen en je je niet ziek, verdrietig of deppresief voelt.

chakra

Welke zeven Chakra’s zijn er?

Ze worden van onder naar boven genoemd.

Chakra 1, Muladhara

Muladhara betekent wortelchakra en bevindt zich onder het stuitbeen. Het staat voor het contact dat je met de aarde hebt. Als deze Chakra open is voel je je gezond, stabiel en veilig. Het spreekt de volgende lichaamsdelen aan: botten, benen en dikke darm. Bij deze Chakra is de actie: ik ben, ik heb.

Chakra 2, Swadhisthana

Deze Chakra betekent zoetheid en bevindt zich ter hoogte van het heiligbeen. Het staat voor onze emotie en seksualiteit. Als deze Chakra open is kun je je emoties uiten en vrij laten gaan, ook sta je open voor intimiteit en ben je gepassioneerd en levendig. Het spreekt de volgende lichaamsdelen aan: baarmoeder, geslachtsorgaan, nieren en blaas. Bij deze Chakra is de actie: ik voel.

Chakra 3, Manipura

Manipura betekent schitterend juweel en bevindt zich bij de navel. Deze wordt gezien als de belangrijkste plek voor het opslaan van energie. Het staat voor wilskracht en macht, je gedrag in een groep. Wanneer deze Chakra openstaat heb je genoeg zelfwaardering en kun je spontaan reageren. Het heeft invloed op de spieren en de spijsvertering. Bij deze Chakra is de actie: ik kan, ik wil.

Chakra 4, Anahata

Dat betekent ongedeerd of ongeschonden en bevindt zich bij het hart. Het staat voor liefde, menselijkheid, geborgenheid en affectie. Als het open is ben je meelevend en vriendelijk en in staat om harmonieuze relaties aan te gaan. Deze Chakra verbindt de onderste drie (de instincten) met de bovenste drie (het hogere menselijke bewustzijn). Het spreekt de longen, het hart de armen en de handen aan. De actie: ik bemin en wordt bemind.

Chakra 5, Vishudda

Dit is de keelchakra, deze verbindt het voorhoofdchakra met het hartchakra en is de balans tussen denken en voelen. Het staat voor jezelf uiten. Als het open staat kun je zeggen wat er in je omgaat. Lichaamsdelen: keel, oren, armen, handen en mond. De actie: ik spreek en wordt gehoord.

Chakra 6, Ajna

Wordt ook wel het derde oog Chakra genoemd en bevindt zich op het voorhoofd. Staat voor inzicht en visualisatie. Als het openstaat heb je een goede intuïtie en heb je een goed voorstellingsvermogen. Dit Chakra beïnvloed alle endocriene klieren en is dus belangrijk voor de gezondheid. Actie: ik zie.

Chakra 7, Sahasrara

Dit is de kruinchakra, ik hoef dus niet te vertellen waar die zich bevindt. Staat voor wijsheid en één zijn met de wereld, spiritualiteit en verlichting. Een geopende kruinchakra zorgt voor een gevoel van diepe vrede en harmonie. Spreekt het zenuwstelsel en de hersenschors aan. De actie: ik weet.

hoe chakra's openen

Hoe openen we de Chakra’s?

Yoga en meditatie doen we in eerste instantie om de balans te vinden tussen lichaam en geest. De oefeningen en houdingen zijn zo ontwikkeld dat er op een bepaalde manier meer energie naar bepaalde lichaamsdelen kan stromen. Daar is dan eigenlijk het antwoord al. We openen de Chakra’s met Yoga.

Naast de oefeningen en ademhalingen die we bij de Yoga doen om de Chakra’s te openen kan dit ook met Meditatie. Als je gaat mediteren breng je de ademhaling naar het “wiel” waar jij meer opening voor zoekt. Het klinkt heel simpel en misschien is het dat ook wel, ga het eens proberen.

Chakra’s openen met Mantra’s

In ons artikel Wat is een Mantra leggen we uit wat Mantra’s zijn. Om even kort in de leiden, het zijn korte woorden of zinnen die tijdens een meditatie worden herhaalt. Dit kan hardop, als een soort zang of in gedachte. De trillingen die vrijkomen zorgen voor het effect wat de Mantra op jouw lichaam en geest zou moeten hebben. Maar welke Mantra hoort bij welke Chakra?

 

Chakra 1, Muladhara

De reinigingsmantra voor je Wortelchakra.

Door deze mantra, worden onzuiverheden gereinigd die zich in het wortelchakra kunnen verzamelen. Hierdoor kun je je openstellen voor gevoelens van veiligheid, welvaart en verbondenheid.

Chant “LAM” als je energie laag is, je financieel worstelt, je lijdt aan een laag zelfbeeld en je lijdt aan bijniervermoeidheid en andere stress gerelateerde kwalen.

Chakra 2, Swadhisthana

De reinigingsmantra voor je Sacrale Chakra, de Chakra die zich bevindt bij het heiligbeen.

Het openen van deze chakra zal je openstellen voor anderen, je de moed geven om jezelf te uiten en om verandering te omarmen.

Chant “VAM” wanneer je het moeilijk vindt om je open te stellen in relaties, je seksueel ontevreden bent en lijdt aan een laag libido.

Chakra 3, Manipura

Dit opent je Solar Plexus Chakra, de zetel van je persoonlijke kracht. Die zich bij de navel bevindt.

Je gevoel van eigenwaarde neemt toe als je “RAM” herhaalt en je zult zelfverzekerder worden.

Door ‘RAM’ te chanten, vergroot je je vermogen om voor jezelf op te komen, negatieve impulsen te beheersen en meer zelfbeheersing te oefenen.

Chakra 4, Anahata

De reinigingsmantra voor je Hartchakra.

Als je liefhebbende, beminnelijke, medelevende of verhoudingsproblemen hebt, kun je wat YAM gebruiken!

Chant “YAM” om zowel het fysieke hart als het spirituele (emotionele) hartcentrum te helen en jezelf open te stellen voor liefde en mededogen.

Chakra 5, Vishudda

De mantra om je Keelchakra te deblokkeren.

Het keelchakra regeert je vermogen om jezelf te uiten. Als het gesloten is, zul je merken dat je vaak gefrustreerd bent omdat je je behoeften en verlangens niet kunt uiten.

De vibraties van “HAM” zullen je keelchakra openen, zodat je communicatie-energie sterk kan stromen.

Chakra 6, Ajna

Dit opent je Derde Oog Chakra.

Chant “SHAM” voor de reiniging en genezing van je derde oogchakra. Het derde oogchakra (of voorhoofdchakra) staat voor intuïtie en levensdoel.

Het chanten van “SHAM” zal de beperkingen die je jezelf hebt opgelegd doorbreken.

Chakra 7, Sahasrara

De mantra’s voor je Kruinchakra.

Een gesloten Kruinchakra brengt gevoelens van zinloosheid teweeg. Sommigen vinden dat stilte een betere praktijk is om het kruinchakra te openen, maar OM kan ook worden gebruikt om het te openen.

Chanting AH staat voor loslaten en vrijgeven.

Let er wel op dat je deze mantra’s nooit onafhankelijk van elkaar zingt of uitspreekt. Je weet nooit precies welk Chakra al open staat of juist meer aandacht nodig heeft. Het is ook handig om de Chakra’s onder begeleiding te openen. Dat kan via onderstaande link.

Rewarding yoga

Hulp nodig bij het openen van de Chakra’s?

Happy with Yoga kan je erbij helpen.

Deel dit artikel op social media

Plaats een reactie