Home » Halterset kopen voor beginners – waar op letten

Halterset kopen voor beginners – waar op letten

Leestijd: 6 minuten

Je hebt in de sportschool al wat geproefd aan krachttraining en bent van plan een homegym te bouwen. Dan moet je natuurlijk een halterset hebben. Maar als beginner, wat doe je? Koop je alle onderdelen los of is het beter om een complete halterset te kopen voor beginners? We leggen je in deze post uit waaruit een halterset bestaat, waar je op moet letten bij de aankoop en geven je een aantal aankoop suggesties, zodat je goed geïnformeerd je keuze kan maken.

Waarom een halterset kopen

Halterset kopen voor beginnersDe voordelen van een eigen halterset thuis zijn groot. Je traint op het moment dat het jou uitkomt en je hebt ze altijd bij de hand als je maar een paar minuutjes overhebt voor je krachttraining. En je hebt niet de kosten van een sportschool abonnement en je koopt een set volledig naar je eigen smaak en mogelijkheden, zonder daarin aan andere gebruikers te denken. De set kan je dan helemaal personaliseren, van gewichten tot materiaalkeuze. Waar je op moet letten bij het kopen van een goede halterset voor beginners, dat leggen we je hieronder uit.

Een set of losse onderdelen

Tijdens je zoektocht naar een halterset, kom je vanzelf de eerste belangrijke keuze tegen. Wil je een halterset of koop je alle losse delen apart. Zeker als het de eerste keer is kun je beter een halterset kopen voor beginners, het is voordeliger en makkelijker. Je hoeft niet alles bij elkaar te zoeken en je weet zeker dat alle onderdelen bij elkaar passen. Als je het werken met een halterset echt bevalt, vul je je set later aan vullen met losse onderdelen.

Waar bestaat een halterset uit

Een halterset is niet groot maar bestaat uit een aantal onderdelen, waarin je veel keuze hebt. We bespreken de onderdelen en waar je op moet letten als je voor het eerst een halterset wilt kopen.

De halters

halterstangen dumbbellsDeze worden ook wel barbells, dumbbells of halterstangen genoemd. Dit is de stang waarop de gewichten worden geplaatst. Je hebt de keuze uit twee diktes, de standaard 30 mm en de olympische maat van 50 mm. De professionele stangen van 50 mm hebben over het algemeen een afzonderlijke schijfopname, wat betekent dat de schijven meedraaien met de beweging van de stang. De barbells zijn langer dan de dumbbells en er zijn stangen met verschillende vormen.

Er is de rechte stang, maar ook de curlstang, die een bocht heeft waar je je handen plaatst. Deze laatste gebruik je vooral als je je armen wilt trainen. Let ook op de knurling op de stang. Dit is het deel waar je de stang vastpakt en waar door groeven je grip wordt verbeterd. Hoe dieper de groeven hoe beter je grip. Houd er rekening mee dat bij het kopen van een set vaak het totaal gewicht van de set wordt vermeld. Een halterstang kan al gauw tussen de 6 en 20 kilo wegen, afhankelijk van de lengte en de dikte.

De schijven

halterschijvenDit zijn de gewichten die je aan de halterstang vastzet. Het gewicht waarmee jij wilt werken bepaalt welke schrijven je moet kopen. Houd rekening met de schijfopname, dit is de dikte van de halterstang die je kiest, want die bepaalt het gat van de schijf. Schijven heb je in uiteenlopende gewichten, in een set vind je ze meestal van 0,25 kilo tot 20 kilo. Los zijn er van 25 kilo of meer te koop. Als beginner is het verstandig niet te zware halters te kopen. Beginnerssets hebben daarom lichtere gewichten dan die voor gevorderden. Verder heb je de keuze uit verschillende materialen. Kies waar je je zelf het prettigst bij voelt, bij je work-out gaat het om het gewicht en niet om het uiterlijk.

  • Gietijzer. Door het grote soortelijk gewicht van gietijzer zijn de gewichten redelijk klein en makkelijk op te bergen. Het is een goedkoop materiaal maar wel makkelijk breekbaar.
  • Rubbercoating. Deze metalen schijven hebben een rubber coating, waardoor ze als ze vallen minder schade maken aan de vloer.
  • Bumperplates. Dit zijn schijven volledig gemaakt van rubber. Groter van formaat dan de ijzeren schijven, maar voor thuis handig, omdat ze de vloer minder beschadigen.
  • Chroom. Er zijn professionele schijven van chroom, maar die zijn in Nederland moeilijk te verkrijgen en vrij duur in de aanschaf. Overbodige luxe dus.

Sluitingen

Je wilt niet dat de schijven tijdens je work-out van de halter glijden, daarom moeten er bij een halterset ook sluitingen zitten. Dit zijn meestal kleine buisjes die in gaten in de halterstang passen, of een schijfje die je op de halter schroeft.

Halter bankje

Sommige sets komen met een halterbankje en een houder voor de halter. Heb je al een bankje of koopje die apart, let dan op de haltermaten zorg dat de halter genoeg ruimte heeft om stevig te liggen.

Waar moet je nog meer opletten

haltersetNu weet je waar een halterset uit bestaat en welke keuzes je daarin kan maken, maar er zijn nog wat meer algemene dingen waar je rekening mee moet houden.

  • Het doel wat je voor ogen hebt. Welke oefeningen ga je doen met je nieuwe halterset bepaalt de lengte van de halter en welke gewichten je daarbij nodig hebt. Denk ook in je progressie, waar wil je heen met je work-outs en hoeveel gewicht wil je uiteindelijk kunnen liften.
  • Werk je van de grond of vanaf een bankje. Beginnen de meeste oefeningen die je gaat doen van de vloer dan is de diameter van de schijven belangrijk. Een grotere diameter per gewicht is dan beter, zodat je niet te laag begint met je oefening.
  • Waar je je homegym wilt hebben, bepaald hoeveel ruimte je hebt voor je oefeningen. Wil je alleen staand werken, of kies je ook voor een halterbankje? Wat je doel is bepaald dus ook de afmetingen van je gym.
  • En dan natuurlijk je budget. Ondanks dat een homegym je de kosten van een sportschool abonnement kan besparen, is goed materiaal ook een investering in de toekomst. Zoek uit wat voor jou het belangrijkste onderdeel is en besteed daar wat meer geld aan. Een goede basis is immers het halve werk.

Maak je keuze

Nu je weet waar je op moet letten om de beste halterset te kopen voor beginners. Zie je door de halters het bos niet meer, dan hebben we hier voor jou er een aantal haltersets op een rijtje gezet.

De Avento Halter Verstelbaar Kunststof 15 kg is ideaal voor een gevarieerde training waarbij je al je spieren apart kunt aanpakken. De halterset bevat 6 robuuste schijven, hiermee kun je zelf bepalen met welk gewicht je wilt trainen. Met de mogelijkheid om te kiezen voor ca. 2 kg tot 15 kg bepaal je zelf de intensiteit van je training en kun je ook nog eens met een aangepast gewicht per spiergroep trainen. Daarnaast biedt de verstelbaarheid van de dumbell de mogelijkheid om je training langzaam op te bouwen. De dumbell heeft een stalen halterstang met antislip handgreep voor extra grip en de schroefsluiters zorgen ervoor dat de gewichten goed vast te zetten zijn. De set bestaat uit een verchroomde stalen handgreep met sluitstukken en 6 losse gewichten welke variëren in gewicht van 1.25 tot 2.5 kg.
Trainen met deze handige Tunturi Dumbbellset staat garant voor een fijne en gevarieerde work-out! Er zijn namelijk veel verschillende oefeningen mogelijk en je kunt vrijwel alle spieren in jouw lichaam versterken. Daarnaast is het trainingsgewicht gemakkelijk aan te passen aan jouw persoonlijke behoefte. Ideaal om thuis of in de sportschool te gebruiken. De dumbbellset bestaat uit 2 stangen van elk 1 kg, de bijbehorende schijven en 4 sluitingen. Het gewicht is stapsgewijs te verzwaren met halterschijven tot een maximaal gewicht van 28 kg.
Met deze aerobic barbell set maak je het thuis sporten een stuk efficiënter.
De stang heeft schuimrubber in het midden van de stang waardoor je de nek makkelijk kunt beschermen. Daarbij is de stang deelbaar door middel van een schroefdraad in het midden hierdoor kun je hem makkelijk meenemen naar jouw sportbestemming.
Het gewicht van de barbell kun je makkelijk aanpassen in kleine stappen met behulp van de diverse gewichtsschijven. De gewichtsschijven hebben handgrepen en kunnen dus ook zonder de stang worden gebruikt, ideaal dus om die tricep even aan te pakken.
Complete dumbbell set, duurzaam en slijtvast. Ideale fitness gewichten set voor thuis. Met de meegeleverde halterstang maak je jouw dumbbell set compleet. Zeer gevarieerd te gebruiken met tal van verschillende fitness oefeningen. Kies zelf je eigen training en weerstand.
Multifunctionele gewicht en training set: dumbbells, kettlebells, barbell, push-up allemaal in 1 set en kan naar wens worden aangepast. Hoge kwaliteit, antislip handvat. De handgreep is voorzien van een rubberen hoes met een hoge dichtheid, biedt een perfecte grip en voorkomt uitglijden tijdens uw trainingssessie.

Halterset voor beginners kopen op bol.com?

Klik hier voor meer haltersets op bol.com

Deel dit artikel op social media

Plaats een reactie