Home » Glutenallergie

Glutenallergie

Leestijd: 2 minuten

glutenallergieGlutenallergie wordt ook coeliakie genoemd en is een intolerantie voor gluten.Gluten is een eiwit dat zit in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Haver wordt vaak ook niet verdragen door mensen met coeliakie daar dit vaak in aanraking is geweest met tarwe. Bij mensen met Glutenallergie of coeliakie gaan de darmvlokken kapot ofwel er ontstaat een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm als ze regelmatig met gluten in aanraking komen. Dit veroorzaakt verschillende zeer vervelende buikklachten. Het kan er zelfs toe leiden dat uiteindelijk voedingsstoffen minder goed opgenomen kunnen worden waardoor men naast de buikklachten ook een tekort krijgt aan vitaminen en mineralen en in gewicht afneemt. Coeliakie is de meest voorkomende voedingsintolerantie in de westerse wereld. Glutenallergie kan op verschillende leeftijden voorkomen.

Oorzaak

De precieze oorzaak is nog onbekend. wel is duidelijk dat erfelijkheid een grote rol speelt waardoor coeliakie veroorzaakt wordt. Als een van de ouders coeliakie heeft, heeft elk kind een verhoogde kans van 5 tot 10% om coeliakie te ontwikkelen.

Klachten en symptomen

De klachten zijn zeer divers en kunnen bijvoorbeeld ook heel licht zijn, waardoor de specialisten denken dat er daarom nog heel veel mensen rondlopen met coeliakie zonder het zelf te weten. Bij kinderen zijn de klachten vaak heel duidelijk, zoals bijvoorbeeld een opgezette buik, weinig eetlust, overgeven en diarree. Vaak blijven kleine kinderen achter in groei en gewicht en huilen veel. Ze hebben vaak een stinkende, vette en schuimende ontlasting.

Bij Volwassenen zijn de klachten vaak minder duidelijk. Dit kunnen klachten zijn zoals diarree of juist verstopping, een opgezette buik of gewichtsverlies. Er kunnen ook klachten voorkomen die niet gelijk met de darm te maken hebben zoals vermoeidheid, bloedarmoede, botontkalking of een algeheel gevoel van ziek zijn. De arts kan verschillende onderzoeken laten doen om coeliakie vast te stellen.

Behandeling

De behandeling van coeliakie bestaat vaak uit het levenslang volgen van een glutenvrij dieet. Als u dit dieet volgt zullen klachten vaak langzaam verdwijnen waarbij er vaak verbetering plaatsvindt na enkele weken of maanden. Binnen zes maanden tot een jaar zal de dunne darm zich weer herstellen. Als gevolg van Coeliakie kunt u verzwakt zijn of bloedarmoede hebben en er wordt dan ook vaak het advies gegeven om enige tijd extra vitaminen en mineralen te gebruiken zoals foliumzuur, Vitamine B12 en ijzer. Voor een deskundig advies voor een glutenvrij dieet stuurt de arts u vaak door naar een diëtist.

Tips en adviezen

Het nadeel van coeliakie is dat het kleinste broodkruimeltje al klachten kan veroorzaken. Ook via pannen, bestek, frituurvet etc. kunt u toch in aanraking komen met gluten. Er is gelukkig steeds meer kennis opgedaan over coeliakie en er zijn steeds meer glutenvrije producten te koop. Een interessante website over coeliakie is bijvoorbeeld www.glutenvrij.nl

Deel dit artikel op social media

Plaats een reactie