Fitness

fitnessEen van de belangrijkste middelen om gezonder te worden is meer te bewegen. Rust Roest, zegt het oude gezegde en meer bewegen zorgt ervoor dat het lichaam in conditie blijft, dat de verschillende functies van het lichaam goed worden aangesproken (ademhaling, spijsvertering, bloedsomloop, hersenfunctie). Ook wordt er veel energie gebruikt bij bewegen zodat vetten worden verbrand en in hun plaats spierweefsel zich ontwikkeld. Spierweefsel heeft energie nodig, ook als het in rust is, dus hoe meer spierweefsel, hoe meer vet er wordt verbrand. Zo komt men in een positieve spiraal naar omhoog. Uiteraard is het van belang om daarnaast de inname van energierijk voedsel te beperken, zodat het energietekort niet hiermee wordt aangevuld maar door het lichaam zelf wordt aangevuld via verbranding van verschillende vetten.

Via Fitness kan men het bewegingsapparaat op diverse manieren aan de gang zetten.

Er zijn zijn diverse apparaten ontwikkeld om bepaalde speciale spiergroepen te trainen. Apparaten voor de buikspieren, voor de beenspieren en voor de arm- en rugspieren zijn in de fitnesszaal terug te vinden. Maar ook bewegingen waarbij diverse spiergroepen worden gebruikt zoals touwtje springen, zichzelf opdrukken e.d. Kunnen onder fitness worden verstaan en eventueel thuis worden beoefend.

Naast het ontwikkelen van de verschillende spiergroepen kan fitness zich ook richten op verbetering van de algehele gesteldheid of de vermindering van het percentage van het lichaamsvet. In dit laatste geval wordt er ook wel gesproken van spinning of aerobics. Hierbij worden vooral bewegingen uitgeoefend die veel arbeidsvermogen vragen, maar niet het uiterste van de spieren, zoals bij vormen die meer aanschurken tegen Bodybuilding het geval is.

Om een keuze te maken uit de diverse oefeningen die er zijn is het dan ook belangrijk om eerst voor zichzelf te bepalen met welk doel met gaat fitnessen. Voor het afvallen zal er eerder gekozen worden voor wat langdurende oefeningen, waarbij zoveel mogelijk spieren worden aangesproken. Aerobics oefeningen zoals de grapevine zijn hier geschikt voor.

Wil men gaat fitnessen om het lichaam er beter te laten uitzien dan zal gekozen moeten worden voor korte explosieve oefeningen, waarbij van de spieren korte momenten achter elkaar het uiterste wordt gevraagd. Het opdrukken van het eigen lichaam vanaf de vloer is hiervan een voorbeeld.

Voor het verhogen van de conditie wordt meestal een oefening als het bodysteppen gebruikt. Hierbij wordt de mate waarin bewogen wordt langzaam opgevoerd tot een aantal hoogtepunten, waartussen het lichaam de kans krijgt zich te herstellen. Hierbij wordt ook gebruik gemaakt van diverse stukken muziek die passen bij de oefeningen.