Home » Energie en eiwit verrijkte voeding

Energie en eiwit verrijkte voeding

Leestijd: 2 minuten

energie en eiwit verrijkte voedingAls je een ziekte hebt of bijvoorbeeld net geopereerd bent, moet er extra goed op de voeding gelet worden. Eten kan op dat moment lastig zijn door bijvoorbeeld een sterk verminderde eetlust, terwijl je lichaam juist op dat moment meer voedingsstoffen nodig heeft. Als je op dat moment minder eet zal je afvallen en kan uitmonden in ondervoeding met alle gevolgen van dien. Het resultaat hiervan is dat naast het minder lekker voelen, ook je herstel langer duurt en voordat je het weet kom je in een vicieuze cirkel terecht. Kortom, ondervoeding kan een voorspoedig herstel in de weg staan waarschijnlijk is er energie en eiwit verrijkte voeding nodig om dit tegen te gaan.

Afvallen juist niet gewenst!

In tegendeel tot veel informatie op deze site is afvallen bij ziekte niet gewenst. Je spreekt over ongewenst afvallen als je gewicht binnen 1 maand meer dan 5% gedaald is of binnen 6 maanden meer dan 10% gedaald is. Bijvoorbeeld iemand weegt voordat hij ziek wordt 70 kg en weegt binnen 1 maand nog maar 66,5 kg of na een half jaar nog maar 63 kg of minder. Het is dan gewenst om dit gewichtsverlies te voorkomen en het liefst weer enkele kilo’s aan te komen.

Energie en eiwit verrijkte producten

Voedsel levert energie en hebben wij nodig om goed te kunnen functioneren. Deze energie wordt geleverd door koolhydraten en vetten in onze voeding. Hoeveel een ieder individu nodig heeft aan deze koolhydraten en vetten is afhankelijk van bijvoorbeeld leeftijd, lengte, geslacht maar ook je activiteit. Eiwit is een bestanddeel in onze voeding dat zeer nuttig is voor de opbouw van spieren, maar ook bijvoorbeeld nodig is voor de heling van wonden. Eiwit komt veel voor in vlees, vis, kip, ei, kaas en melkproducten. Er wordt geadviseerd om minstens 1,2 tot 1,5 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht binnen te krijgen voor iemand met een slechte voedingstoestand. Bij het bovenstaande voorbeeld van iemand van 70 kg is dit dus tussen de 84 en 105 gram eiwit per dag.

Wat is er aanvullend te doen naast gewone voeding?

Van belang is dat je altijd overleg met de arts heeft bij slechte eetlust en ondervoeding, deze kan je doorverwijzen naar bijvoorbeeld een diëtist. Verder zijn er nog de volgende tips:

  • Gebruik vaak kleine maaltijden verspreid over de dag.
  • Sla indien mogelijk geen maaltijden over.
  • Varieer zoveel als mogelijk.
  • Eet bijvoorbeeld een broodmaaltijd als warm eten u tegenstaat.
  • Eet niet te snel en kauw goed.
  • Kies voor kant & klare gerechten als het klaarmaken van de maaltijd u tegenstaat.
  • Gebruik als aanvulling en ondersteuning bijvoorbeeld eiwit en energie verrijkte desserts en/of fruitmoes.

 

Deel dit artikel op social media

Plaats een reactie