De geschiedenis van FC Barcelona

Futbol Club Barcelona, ook beroemd als FC Barcelona en Barça, is een voetbalvereniging in de regio Catalonië in Spanje. Naast een populair en succesvol team is Barça een teken geworden van het Catalaans nationalisme met een inspirerend motto “Més que un club”, betekend “meer dan een club”.

Joan Gamper, een voetballiefhebber uit Zwitserland, heeft FC Barcelona op 29 November 1899 opgericht. Het succesvolle team vergaarde snel een toegewijde Catalaanse fan base.

Tijdens Franco werden de Catalaanse taal en symbolen onrechtmatig en het elftal werd verplicht om hun naam in 1939 te wijzigen in Club de Fútbol Barcelona. De Catalaanse vlag werd ook weggehaald uit het schild van de club. Ondanks dit bleef het stadion één van de enige plaatsen tijdens Franco’s regime waar Catalaans kon worden gesproken en hun vlaggen vrij werden weergegeven.

De 2 uiterst succesvolle Spaanse voetbalteams, FC Barcelona en Real Madrid zijn tevens felle {tegenstanders|rivalen. De concurrentie vloeit voort uit de dictatuur van Franco; Barça vertegenwoordigen een verweerschrift tegen Franco terwijl Real Madrid een symbool van nationalisme was en werd begunstigd door het regime en Franco.

Onder toeziend oog van Franco versloeg FC Barcelona Real Madrid met 1-0 op de Copa del Generalísmo eindstrijd in 1968. De club oefenmeester op het moment, Salvador Artigas, was een Republikeinse piloot gedurende de Spaanse Burgeroorlog.

FC Barcelona

Stadion van Barça, Camp Nou, werd in 1957 gebouwd. Met een capaciteit van 98.000 zitplaatsen is Camp Nou het grootste voetbalstadion in Europa en de derde grootste voetbalstadion in de wereld.

De voetbalclub veranderde in 1974 hun naam terug naar Futbol Club Barcelona.

Sinds het werd opgericht heeft Barça geweigerd om te adverteren met corporaties sponsors op hun shirt. Echter, op 14 juli 2006, maakte de vereniging bekend een contract met UNICEF te hebben afgesloten. Voor de eerste keer in de geschiedenis van Barça stond er een bedrijf op het shirt. Als onderdeel van de afspraak van vijf jaren doneert de vereniging 1,5 miljoen EUR per jaar aan UNICEF. Een prachtig club waar steeds meer toeschouwers trekt over de hele wereld. Voetbalreizen Barcelona worden steeds populairder.

Club Voorman Joan Laporta, een zelfbenoemde nationalist, verplicht iedere buitenlandse Barça spelers Catalaans te leren.

Laporta wijde in 2007 een deel van het toegangsbewijs verkoop van FC Barcelona vs. Real Madrid aan Federació Llull, een organisatie die de verspreiding van de Catalaanse taal bevordert. José Luis Rodríguez Zapatero, de Minister-president van Spanje sinds 2004, ondersteunt FC Barcelona.