Home » Yoga, meditatie & mindfulness » Beste Yoga Cursus Online

Beste Yoga Cursus Online

Leestijd: 17 minuten

Beste Yoga Cursus Online – Welk Online Yoga platform komt als beste uit de bus?

Er zijn twee uitspraken die zowel voor yoga online als de fysieke yogaklas gelden en het zijn ook meteen spreuken die je bijblijven. De eerste is van Allisson Dearling: “Yoga is not about being bendy”. Misschien begin jij om lichamelijke redenen aan yoga en wil je fitter worden zonder intensieve krachttraining met zware gewichten. Jij wilt helemaal niet gaan hardlopen en de deur uit om het risico te lopen in de stromende regen terecht te komen en vervolgens wekenlang te snotteren. Jij wilt een prettige manier van met je lichaam bezig zijn en de spreuk geeft dus aan dat je wel fysiek bezig bent, maar dat het zoveel meer is dan dat.

De tweede spreuk van Rolf Gates sluit hier perfect bij aan: “Yoga is not a work-out, it is a work-in”. Je mag best eerlijk zijn. De eerste keer dat je yoga gaat doen, ben je vooral druk in de weer om een houding na te bootsen. Je probeert iemand na te doen die al vele jaren ervaring heeft en ook een opleiding tot yogaleraar gevolgd heeft. Dit soort opleidingen zijn echter niet alleen op houdingen gericht, maar veel meer ook op het ademhalen en de reis naar binnen. Verwacht van yoga dus niet alleen een fysiek element, maar vooral ook een mentale omschakeling.

Beste Online Yoga platform: Mijn Selectie

 1. Beste online yoga platform algemeen – Happy With Yoga
 2. Beste online yoga gratis: Kundalini Yoga Club
 3. Beste online yoga Nederlands: Happy With Yoga
 4. Beste online yoga platform spiritueel – Kundalini Yoga Club
 5. Beste online yoga platform yoga aanbod – Happy With Yoga

Wat je met yoga online kunt bereiken

Voor de meesten draait yoga om een bijeenkomst in een ruimte die een zen-uitstraling heeft. Het is er aangenaam warm, het is een ruimte zonder afleiding, er is geen fel licht, vaak is er een kaars aan en de stem van de yogadocent brengt je direct in een andere, kalmere sfeer. Je kleedt je om, rolt je eigen yogamatje uit en begint uit te voeren wat diegene voor je voordoet of vertelt. Deze setting is wat je ook meestal in films ziet, maar zoiets kun je thuis ook creëren. Misschien is dat wel waar je mee begint. Eerst alle uiterlijke dingen – kleding, matje, ruimte, geurkaars – in orde brengen en dan een online yoga platform kiezen.

Inrichting van je yoga ruimte

Eerlijk gezegd heb je niet veel nodig voor yoga. Eigenlijk is minder zelfs beter. Wanneer je in huis geen plek hebt vanwege je thuiskantoor en kinderen die huiswerk moeten maken, kan een lege garage of een vrij gedeelte in het tuinhuis al prima dienst doen als jouw eigen yogaplekje. Het gaat er vooral om dat je het niet koud hebt, je yogales kunt afspelen en dat je de vierkante meters hebt om de oefeningen te doen. Een spiegel kan handig zijn, maar is niet eens essentieel. Hoe kaler, hoe beter, want dat zorgt voor focus. Een eigen plek om yoga te doen werkt wel bevorderend om het te blijven doen. En dan kom je vanzelf weer bij de spreuken terecht: het gaat om er zijn voor jezelf, jouw reis naar binnen en dat fysieke element is het voertuig dat je zover gaat brengen.

beste online yoga

Een online platform voor yoga kiezen – waar begin je?

Door de populariteit van yoga en de steeds grotere poel van yogadocenten, heb je volop keuze en dat is natuurlijk fijn. Als een stem of aanpak je niet bevalt, zoek je gewoon nog even verder. “Even verder zoeken” kan er dan toe leiden dat je maanden filmpjes op YouTube aan het kijken bent om te voelen of het iets voor jou is. Dat betekent dat je steeds wisselt en – bij wijze van spreken – bij een nieuwe yogadocent telkens weer van voren af aan begint. Het liefste vind je je favoriete online yogadocent meteen in het begin, zodat je je yogavaardigheden vanaf dag een uit kunt bouwen en gewend kunt raken aan het ritme van de docent.

Tips om thuis yoga te kunnen beoefenen

Om je zoektocht in te korten lees je hieronder welke vier online aanbieders van yoga er met kop en schouders bovenuit steken. Om ze met elkaar te kunnen vergelijken, kijk je niet alleen naar de prijs. Dat is soms best lastig, want als nuchtere Nederlanders is dat toch vaak een van de eerste dingen die we willen weten. Pas daarna vraag je je af wat je voor een bepaald bedrag krijgt, wat het aanbod is, hoe vaak er online lessen zijn, et cetera.

In de afweging om onderstaande yoga online aanbieders te selecteren, is gekeken naar de volgende aspecten:

 • Wat is de kwaliteit van de inhoud van de lessen en hoe goed is de online yogadocent? Is er een duidelijke opbouw in de lessen en is er een vast ritme? In welke taal worden de lessen gegeven? (Deze laatste vraag is niet onbelangrijk, want niet iedereen is thuis in Engelstalige yogaterminologie.)
 • Hoe lang duurt een les en hoe vaak worden lessen gegeven? Kun je een gemiste les online inhalen? Of kom je dan bij een andere docent terecht?
 • Wat levert een online les voor jou meer op, waardoor je er niet (meer) voor naar een fysieke locatie wilt of hoeft te gaan?
 • Wat betaal je en is dit per les, per maand, per programma? Zijn er kortingen als je bijvoorbeeld voor een geheel jaar vooruit betaalt?

Nieuwsgierig geworden naar de beste yoga online mogelijkheden? Lees verder voor de vier die naar onze mening de beste balans bieden tussen inhoud, effect op lichaam en geest en – toch een beetje – de prijs.

online yoga platform

Happy with Yoga – een Nederlands platform voor online yogalessen en een yoga blog

Dit is de eerste van twee Nederlandstalige yoga aanbieders die aan online lessen doen. Bij Happy with Yoga kun je gecombineerd aan yoga en meditatie doen. Je hebt er losse online lessen, maar je kunt er ook een programma volgen.

Aanbod van Happy with Yoga

Op dit moment zijn er maar liefst 18 cursussen (van tussen de 7 en 26 lessen) en 100 losse lessen. De lessen zijn ingedeeld naar niveau door ze te benoemen als licht, gemiddeld of zwaar. De duur van de losse lessen ligt bij de kortste onder de 10 minuten en bij de langste boven het uur. Verder is er een beginnerscursus voor wie een introductie in de yoga wil, is er Yoga Nidra en aandacht voor mindfulness.

VoordelenNadelen
+ er is aandacht voor allerlei positieve effecten die je met yoga kunt bereiken
+ je krijgt handige en praktische tips die je helpen om meer uit je yogasessie te halen
+ je hebt hele lange sessies, maar ook superkorte die je makkelijk in je dag kunt inbouwen
+ lessen in het Nederlands
+ het is goedkoper dan de meeste buitenlandse yoga platformen
– de lessen worden maar door twee docenten gegeven en dat is bij de eerste twee platformen wel heel anders
– bij andere platformen is er meer variatie in de achtergrond (dit kan gaan vervelen) – andere platformen bieden een of twee weken gratis uitproberen aan                

Kosten van Happy with Yoga

Punt voor punt gaat het om de volgende prijzen:

 • De yoga beginnerscursus kost 57 euro en hierin zitten 10 lessen, een e-book en bonusmateriaal.
 • De online Yoga Nidra cursus bestaat uit 10 sessies en een e-book en deze kost 37 euro.
 • De Yoga Nidra reis door de chakra’s kost 87 euro en hierin krijg je een handleiding, werkboek, video’s en 5 chakra sessies.
 • De cursus mindfulness kost 67 euro en deze cursus duurt 8 weken met elke dag oefeningen en video’s.
 • De losse lessen of cursussen zijn aan een abonnement gekoppeld. Een losse maand kost 12,50 euro. Een kwartaal kost 35 euro en een volledig jaar kost 120 euro. De goedkoopste variant kost je dus een tientje per jaar en daarvoor krijg je ook werkelijk toegang tot alle online lessen en cursussen.

Wat anderen van Happy with Yoga vinden

Waarom kiezen deelnemers voor het pakket dat Melanie Poldervaart en Rolf van Baalen aanbieden? Je leest hieronder een paar voorbeelden:

 • Mensen die regelmatig lessen volgen, voelen zich fitter en ook mentaal sterker.
 • Deelnemers ervaren dat ze beter slapen, beter kunnen werken en over het algemeen lekkerder in hun vel zitten. Het is niet zo dat er geen negativiteit meer in het leven is, maar ze kunnen er beter mee omgaan.
 • Vooral de uitstekende uitleg wordt gewaardeerd en mensen vinden het makkelijk om te lessen vol te houden.
 • Voor sommigen was de gratis challenge de reden om daarna een abonnement te pakken.

Meer weten over Happy with yoga? Lees dan mijn artikel Cursussen van Happy with Yoga

kundalini yoga club

Guru Gian – de Kundalini Yoga Expert met online aanbod

Dit is het tweede Nederlandstalige platform voor online yoga lessen en dan gaat het vooral om Kundalini yoga. Voor Guru Gian – of Jasper Kok zoals hij in het echt heet – is Kundalini yoga de weg geweest om terug bij zichzelf te komen. Het is niet dat hij compleet de weg kwijt was, maar er ontbrak iets dat aan hem bleef knagen. De vorm van yoga waar hij voor gekozen heeft, laat hem dag na dag zien dat er van alles is om dankbaar voor te zijn en dat voelt goed. Door zijn gevolgde trainingen kan hij anderen de voordelen van Kundalini yoga laten ervaren. 

Aanbod van Guru Gian

Je kunt uit vele producten kiezen bij Jasper Kok. Op zijn website kun je een e-book krijgen (ja, helemaal gratis) en je vindt er het volgende online aanbod:

 • De Kundalini Yogi 1.0 en dit is een introductiecursus
 • De NineMinMax Business Yoga en dit is een training
 • De Tantra Introductietraining

Verder kun je lid worden van de Kundalini Yoga Club en er online lessen volgen of deelnemen aan een challenge. Het aanbod stopt hier nog steeds niet, want er zijn ook online trainingen en opleidingen. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Het innerlijke reisprogramma
 • De flexibele rug training
 • Het 365 dagen Kundalini Yoga programma
 • Een Kundalini kinderyoga opleiding
 • Kundalini coaching sessie of teacher trainingen in verschillende levels

Voor de echte bofferd die Kundalini yoga en Guru Gian op locatie wil ervaren, is er de retraite van een week. Hiervoor ga je naar een locatie aan de Nederlandse kust en schakel je helemaal af om daarna weer op te laden.

VoordelenNadelen
+ de meeste lessen zijn in het Nederlands en als dit niet zo is, zie je dit direct aan de omschrijving van de les of cursus
+ de persoon is perfect voor de uitleg van Kundalini yoga + de lessen en cursussen zijn betaalbaar en je kunt het abonnement altijd stopzetten
+ met een jaarabonnement ben je een stuk goedkoper uit
+ er is een proefperiode van twee weken
– je hebt geen toegang meer tot de lessen nadat je het abonnement hebt geannuleerd, je moet dus lid blijven om toegang te houden en kunt geen lessen downloaden
– andere interessante stof is in het Engels en dat is niet voor iedereen te behappen
– bij Jasper Kok gaat het specifiek om Kundalini yoga en de andere vormen van yoga worden dus buiten beschouwing gelaten

Kosten van Guru Gian’s online programma (zonder docentcursussen)

 • Geen online programma, maar een retraite – in een kamer voor jou alleen 1750 euro en in een kamer voor twee personen 1200 euro (als je vroeg boekt is er een korting van 100 euro).
 • De NineMinMax online meditatie sessies kosten normaal 47 euro, maar nu 9 euro (let op, want dit is wel Engelstalig).
 • De online tantra introductie (ook in het Engels) kost normaal 97 euro en is nu afgeprijsd voor 47 euro.
 • De Kundalini yogi 1.0 introductiecursus kost 197 euro.
 • De Kundalini yoga club kost 11 euro per maand, ongeveer 30 euro per kwartaal of 110 euro als je een jaar vooruit wilt betalen.

Wat anderen van Guru Gian vinden

Laten we voorop stellen dat de uitstraling van Jasper Kok (wij houden toch meer van zijn Nederlandse naam) ontzettend kalm en ook besmettelijk is. Door zijn stem en houding ervaar je direct een rust die zeer welkom is. Je gaat immers niet voor niks deze online lessen volgen. Anderen zijn ook te spreken over Guru Gian en dan met name over het volgende:

 • Er is online begeleiding, maar ook individuele coaching mogelijk.
 • Jasper Kok heeft de kennis er ervaring om je verder te helpen met Kundalini yoga.
 • De docent is een authentiek persoon die je laat zien wat er mogelijk is.

Klik hier om de Kundalini yoga club 14 dagen gratis uit te proberen

yoga international

Yoga International – Engelstalig online programma voor diverse niveaus

Zoals de naam van het yoga platform al doet vermoeden, moet je om deel te kunnen nemen aan de yogalessen van Yoga International de Engelse taal wel vaardig zijn. Het gaat niet alleen om de delen van je lichaam die je moet kunnen snappen om instructies te volgen, maar ook termen die specifiek voor de beoefening van yoga gelden.

Aanbod van Yoga International

Je kunt bij Yoga International voor veel verschillende vormen van online yogalessen kiezen:

 • Beginner yoga:
 • Hatha yoga
 • Prenatal and postpartum yoga
 • Restorative yoga
 • Vinyasa yoga
 • Kundalini yoga
 • Yin yoga
 • Ashtanga yoga
 • Conditioning
 • Jivamukti
 • Slow flow
 • Pranayama practice

Het mooie van de yogalessen is dat je voor elk van de vormen van yoga kiest per niveau. Als beginner start je dus met het afspelen van de level 1 filmpjes. Gaandeweg kun je verder met level 2 en je voelt vanzelf al snel wanneer het tijd wordt voor level 3. De yogadocenten geven hiermee duidelijk aan dat je niet moet willen starten met level 3. Zij bouwen hun programma zo op, dat je de lessen kunt volgen en je vaardigheden kunt opbouwen. Het gaat er ook niet om de oefeningen perfect uit te voeren en een specifieke houding in de spiegel terug te kunnen zien. Het gaat er juist om dat je je grenzen leert kennen. Je leert naar je lichaam luisteren en de yogadocenten begeleiden je hierbij.

Wat we bijzonder waarderen aan Yoga International, is dat ze je de kans geven om ook kortere yogamomentjes in te bouwen. Wanneer je geen tijd hebt voor een vol uur yoga, maar bijvoorbeeld wel een pauze van 20 minuten hebt, kun je alsnog naar je tuinhuis of zolderkamer lopen en daar 10 minuten uittrekken om even helemaal bij jezelf te komen. Moet je nog werken de rest van de dag?  Dan kies je voor een minder intensieve yogales en een meer op de adem gerichte oefening. Je komt dan niet met bezweet hoofd en knalrode wangen weer terug bij je thuiswerkplek en slaat geen vreemd figuur bij je volgende Zoom-meeting. Wel heb je een innerlijke rust weten te creëren waarmee je de rest van de werkdag weer goed doorkomt.

Meerdere cursussen

In het weekend kun je dan de langere yogalessen doen en echt de tijd nemen voor vooraf stretchen, dan de meer inspannende oefeningen doen en eindigen met een heerlijke meditatie.

Wil je geen losse yogalessen doen, maar een compleet programma volgen? Dan zijn er diverse cursussen. Ze zijn ingedeeld volgens drie basisprincipes: bewegen, leren of mediteren. We zullen niet alle cursussen noemen, maar een aantal die ons opgevallen zijn, zijn:

 • Yoga for Teens – handig voor quality time met je tienerdochter
 • From Burnout to Breakthrough with Kundalini Yoga – om terug bij jezelf te komen en grenzen te leren herkennen en benoemen
 • Yoga After 50 – voor wie denkt dat het te laat is om met yoga te beginnen, terwijl het echt nog wel kan
 • Unslouch Your Spine – voor wanneer je te lang of te lang achter elkaar aan je bureau gekluisterd bent en je rug moet stretchen
 • Freedom From Worry – voor de piekeraars
 • 14-Day Mind Over Mat Challenge – voor wie nog steeds denkt dat het om de perfecte houding gaat bij yoga
 • How to Teach Adaptable and Accessible Yoga Online – voor de ervaren yogi die zelf online lessen wil gaan geven
Voordelen Yoga InternationalNadelen
+ verschillende levels
+ korte en langere online lessen
+ heel veel verschillende yogaexperts die les geven
+ diverse cursussen en niet alleen losse lessen
+ een gratis proefperiode
+ een blog met vele interessante artikelen ter inspiratie en kennis
+ podcasts
+ gratis proefperiode van 7 dagen
– als Engels niet je sterke kant is, kan het volgen van de lessen of cursussen lastiger voor je zijn
– je moet even aftasten welke docent je bij Yoga International het fijnst vindt
– je moet wel een free trial beginnen en laat dus flink wat gegevens achter voordat je ook maar een online les hebt gezien

Kosten yogalessen en andere cursussen

De complete cursussen starten meestal bij 200 dollar en voor uitgebreide cursusprogramma’s (zoals bijvoorbeeld Spine, Anatomy, Dysfunction and Application) betaal je meer dan 1000 dollar. Voor de online yogalessen geldt het volgende:

 • Voor een maandabonnement ben je 20 dollar per maand kwijt.
 • Voor een jaarabonnement betaal je 200 dollar.

Kort samengevat krijg je bij een jaar in een keer betalen dus twee maanden gratis, maar hier eindigt het niet mee. Bij het jaarabonnement krijg je namelijk 20% korting op de prijs van bepaalde cursussen. Bij een maandabonnement krijg je ook korting op de normale prijs, maar die korting is maar 10%. Wanneer je door het complete aanbod aan het kijken bent en dus al het idee hebt dat je meer wilt gaan leren, dan kan een abonnement per jaar best veel schelen. Elk abonnement start overigens met een week gratis uitproberen. Pas daarna ga je betalen. Ons advies zou daarom zijn om die free trial van een week in te plannen als je vakantie hebt. Dit geeft je de kans om heel veel lessen uit het aanbod te volgen en zo te bepalen of een abonnement het voor jou waard is.

Wat anderen van Yoga International vinden

Abonnees en yogafans zijn enthousiast over:

 • Het eenvoudig inloggen en op je eigen niveau yoga online kunnen doen.
 • De hoeveelheid yogalessen en de variatie in het aanbod.
 • Er ook opleidingen kunnen volgen.
 • Met vragen als abonnee bij de Yoga International Community terecht kunnen.
ekhart yoga

Ekhart Yoga – meer dan 4500 Engelstalige yogalessen en meditaties

Ook bij Ekhart Yoga gaat alles in het Engels. Als je niet heel serieus met de technische kant van yoga aan de slag wilt gaan, kun je met de filmpjes nog wel uit de voeten. Voor dieper begrip van de termen en tussentijdse aanwijzingen heb je toch wat meer kennis van de Engelse taal nodig. Dat is iets om rekening mee te houden of een goede reden om je basisschool Engels uit te breiden met wat meer kennis van de taal.

Aanbod van Ekhart Yoga

Ekhart Yoga online splitst het aanbod in twee delen op. Je hebt namelijk online lessen of online programma’s. Lessen zijn opgedeeld in de volgende soorten:

 • Vinyasa yoga
 • Hatha yoga
 • Yin yoga
 • Pilates
 • Ashtanga yoga
 • Restorative yoga
 • Yoga Nidra
 • Pranayama
 • Acro Yoga
 • Iyengar yoga
 • Anusara yoga

Behalve de stijl van yoga kun je ook op een andere manier een yogales uitkiezen. Ook Ekhart Yoga deelt de lessen namelijk in naar niveaus. Waar Yoga International alles in level 1, 2 en 3 opsplitst, doet Ekhart Yoga dit ook, maar zij voegen ook nog een vierde categorie toe en dat is die voor alle niveaus.

Verder kun je de duur van je yogales zelf vooraf bepalen. Lessen worden per tien minuten ingedeeld en zo kun je dus een les tot 10, 20, 30, 40, 50 of 60 minuten kiezen. Enkele yogalessen duren zelfs meer dan een vol uur. Dan moet je je agenda echt vrijmaken om hier goed de tijd voor te nemen.

Wat Ekhart Yoga echter uniek maakt in onze ogen, is het kunnen kiezen van een specifiek doel met de yogales. Er zijn maar liefst 48 verschillende doelen of toepassingen die op een speciaal effect gericht zijn. We gaan ze niet alle 48 opsommen, maar denk bijvoorbeeld aan:

 • Yoga speciaal voor mannen of vrouwen
 • Yoga voor detoxen
 • Yoga voor beter slapen
 • Yoga voor de rug
 • Yoga tegen pijn
 • Yoga voor mentale ontwikkeling

Uitgebreid aanbod

Het uitgebreidere aanbod van Ekhart Yoga bestaat telkens uit een aantal lessen die binnen het programma vallen. Een programma duurt minimaal vijf dagen (bijvoorbeeld Relax with Restorative Yoga) en kan oplopen tot meerdere maanden. Bij elk programma staat aangegeven hoe lang het duurt en hoeveel lessen er binnen de tijdseenheid vallen. Zo is er bijvoorbeeld 21 Morning with Yoga waarin ook 21 lessen opgenomen zijn en is er 3 Month Yoga Plan met 48 lessen in 12 weken tijd. Een programma kies je op basis van yogastijl, yogadocent of een van de zes categorieën:

 • Beginner
 • Calming/relaxing
 • Energising/strengthening
 • Therapeutic
 • Yoga philosophy
 • Yoga challenge

Wat Ekhart Yoga volgens ons verder nog bijzonder maakt, zijn de workshops. Deze vinden op locatie plaats of kun je online volgen. Een paar voorbeelden van workshops op locatie zijn:

 • Een Yin yoga docententraining in Portugal of Nederland (maar in Portugal zijn nog veel meer retreats en workshops mogelijk en ook op diverse locaties)
 • Een retreat in Andalusië
 • Een docententraining op Bali
VoordelenNadelen
+ live lessen en niet alleen vooraf opgenomen yogalessen
+ gratis proefperiode van 14 dagen
+ wij zijn fan van de yogalessen op basis van een vooraf gesteld doel, zoals yoga op kantoor
+ er zijn veel meer docenten dan bij Yoga International en dat maakt het interessant
+ ook Ekhart Yoga heeft een blog vol met boeiende artikelen over yoga
+ groot pluspunt is de aparte pagina met resources waarin elke houding weergegeven wordt (ideaal voor de beginner)
+ er is ook een Yoga Academy voor als je leraar wilt worden (dit is voor yoga online lessen buiten beschouwing gelaten)
– er wordt ook gebruik gemaakt van gastdocenten en dan moet je altijd even afwachten hoe goed die jou bevallen
– visueel gezien vinden we de website van Yoga International overzichtelijker waardoor je makkelijker een les kunt kiezen die die dag bij je past

Kosten yogalessen en uitgebreidere programma’s

Bij Ekhart Yoga betaal je 16 euro voor het maandabonnement. Je kunt ook voor een jaarabonnement kiezen en net als bij het vorige yoga platform krijg je dan twee maanden gratis. (Dan betaal je dus 160 euro in een keer.) Je krijgt echter ook een soort tegoedbon van een maand die je weg kunt geven aan iemand die volgens jou ook baat kan hebben bij de yogalessen van Ekhart Yoga. De workshops en retreats starten bij een paar honderd euro (het Weekend Winter Retreat in Portugal kost bijvoorbeeld iets meer dan 600 euro), terwijl een volledige week yoga en meditatie tijdens de zomer bijna 1500 euro kost. Hier moet je vaak de reiskosten zelf nog bij optellen.

Wat anderen van Ekhart Yoga vinden

Wat vooral opvalt, is:

 • Variatie in yogadocenten die ieder op hun eigen manier motiveren
 • Deelnemers voelen zich altijd welkom en er is zelfs ruimte voor humor tijdens de lessen
 • Docenten zijn geschoold en kwalitatief goed in het geven van yoga instructies
 • Mensen vinden het makkelijk om de lessen te volgen en kijken er naar uit

FAQ’s over yoga online

Waarom kiezen voor online yoga en niet lessen volgen in een fysiek leslokaal?

Niet alleen corona heeft ervoor gezorgd dat je steeds meer vanuit je veilige thuisomgeving doet, soms ontbreekt het je ook gewoon aan tijd om naar een goede yogaschool te gaan. Die bij jou in de buurt is namelijk niet altijd de juiste voor jou en op deze manier kun je het beste van twee werelden kiezen: de beste docent, de meest geschikte vorm van yoga en gewoon lekker thuis doen. Daarnaast zijn online lessen veel goedkoper dan lessen in een yogacentrum. Het yogacentrum moet namelijk verwarmd worden, ingericht zijn, er moet een docent naartoe komen en meestal is er ook nog een receptie die beheerd moet worden. Online programma’s hebben dit allemaal niet nodig en hierdoor worden ze goedkoper voor de eindgebruiker.

Welke verschillende vormen van online yogalessen zijn er?

Er zijn in grote lijnen twee mogelijkheden: Je krijgt of online lessen die van te voren door de yogadocent opgenomen zijn en na betaling krijg je hier toegang toe. De andere vorm is een online les die plaats vindt op het moment dat je inlogt of inbelt. Bij die eerste vorm kun je op elk gewenst moment de video starten, hem pauzeren als een houding niet lukt of terugspoelen als je een oefening opnieuw wilt doen. Jij hebt alle controle, maar je krijgt geen feedback op je houding of andere tips. Bij de tweede vorm is dit wel mogelijk. Een docent kan bijvoorbeeld aan 6 leerlingen tegelijk yogales geven en op de beelden zien waar verbetering of correctie nodig is. Het is een mooie tussenvorm waar persoonlijke begeleiding tijdens de les nog steeds mogelijk is.

Tot welke leeftijd kun je beginnen met online yogalessen?

In principe is er geen start- of eindleeftijd bij yoga. Wel moet je natuurlijk controle over je lichaamsdelen hebben, want als je bijvoorbeeld ouder wordt en moeilijk meer kunt staan, zal een downward facing dog ook lastig worden. Je moet verder klachtenvrij zijn als het om je botten en spieren gaat, want anders kun je met online lessen (zonder persoonlijke coaching) klachten erger maken. Als kind kun je al op jonge leeftijd meedoen met je ouders. Wat moeilijk is, laat je je kind overslaan of er een eenvoudigere variant van doen. Er zijn ook speciale online programma’s voor yoga met kinderen. Balans speelt dan een belangrijke rol, want je kind mag natuurlijk geen botten breken door om te vallen tijdens een complexere yogahouding die het na wil doen van papa of mama.

Eindoordeel beste yoga platform met online lessen

Dat yoga niet alleen maar om ingewikkelde houdingen gaat die je uit moet kunnen voeren, is inmiddels wel duidelijk. Het is een levenswijze, een ritme, een houvast voor jezelf en een terugkeren naar jezelf die je – na enige oefening – op elke gewenste plek en op elk moment in je leven kunt doen. Je bent naar mate de tijd vordert niet meer afhankelijk van je zolder, garage of tuinhuis met je eigen yogaplekje. Ademhalingsoefeningen doen, geleide meditaties volgen of op je yogamatje kruipen, kun je zelfstandig en overal. Dit maakt yoga een van de meest geschikte vormen om zowel fysiek als mentaal fit te blijven.

Bij elk van de vier yogascholen in dit artikel kun je voor online lessen terecht. Sommigen bieden ook uitgebreidere programma’s, een e-book of andere vormen van yoga doen aan. Wel kan er verschil in het aanbod zitten als je naar de soorten yoga kijkt. Wij zouden daarom altijd adviseren eerst uit te zoeken welke soort yoga je wilt gaan doen. Zodra je daar uit bent, kun je een online yoga platform kiezen dat jouw vorm ondersteunt.

Heb je – indien van toepassing – de proefperiode achter de rug en weet je zeker dat je bij hetzelfde platform wilt blijven? Lukt het je om regelmatig de online oefeningen te blijven doen? Dan is het afsluiten van een jaarabonnement altijd de beste keuze. Je bent dan iets voordeliger uit, maar dat is niet de enige motivatie om het uitgebreidste pakket te kiezen. Je krijgt namelijk regelmatig hogere kortingen op cursussen en dat stimuleert weer om verder te leren en jezelf te blijven ontwikkelen.

Conclusie Beste yoga online

Yoga is voor iedereen, voor elke leeftijd en voor elke plek. Zodra yoga in je levensritme zit, wil je niet meer zonder. Je matje gaat mee op vakantie en zie je dan altijd die romantische plaatjes van yoga op het strand voor je? Het kan ook gewoon een heerlijke yogasessie op je hotelkamer zijn of een ademhalingsoefening op het vliegveld als je vlucht vertraging oploopt. Yoga is er altijd en overal. Je kiest ervoor en het blijft altijd bij je. Dat maakt over yoga leren ook zo leuk. Je leert namelijk over jezelf en wordt er een rijker mens van. En dan komen we als afsluiter vanzelf weer uit bij de spreuken waar we vierkant achter staan: “Yoga is not about being bendy” en “Yoga is not a work-out, but a work-in”.

Mijn keuze:

 1. Beste online yoga platform algemeen – Happy With Yoga
 2. Beste online yoga gratis: Kundalini Yoga Club
 3. Beste online yoga Nederlands: Happy With Yoga
 4. Beste online yoga platform spiritueel – Kundalini Yoga Club
 5. Beste online yoga platform yoga aanbod – Happy With Yoga

Deel dit artikel op social media

Plaats een reactie