Home » Bewegen & Fitness » Fitness en bewegen voor thuis » Sporten met comfort: de beste stoelfiets voor jou!

Sporten met comfort: de beste stoelfiets voor jou!

Leestijd: 7 minuten

Een probleem waar meerdere mensen die willen beginnen met sporten tegenaan lopen, is dat ze eerst conditie op dienen te bouwen om een goede sportsessie vol te kunnen houden. Maar met een minder goede conditie ben je niet snel geneigd naar de sportschool te gaan om deze voor de korte periode dat je het volhoudt, te verbeteren. Een stoelfiets is hiervoor een ideale oplossing. Ontdek wat de beste stoelfiets voor jou is.

Wat is een stoelfiets?

de beste stoelfiets kopenOok wel bekend onder de namen “mini-hometrainer” en “fietstrainer”, is de stoelfiets een hulpmiddel waarmee je een fietsbeweging maakt vanuit het comfort van een stoel, om zo fitter te worden en blijven, je armen en benen aan te sterken, en conditie op te bouwen.

Voor wie is een stoelfiets?

Stoelfietsen zijn natuurlijk voor iedereen die zittend kan en wil sporten. Ze worden doorgaans het meest gebruikt door mensen die het bijvoorbeeld niet lang vol kunnen houden te staan, of problemen ondervinden naar de sportschool te gaan.

Stoelfietsen zijn hierdoor vooral erg populair bij ouderen. Oudere mensen zijn vaak minder mobiel en hoewel bewegen natuurlijk goed voor ze is, lukt het een deel van hen niet om een blokje om te lopen, laat staan naar de sportschool te gaan. Omdat je met een stoelfiets fijn kan blijven zitten, en het toestel ook nog eens weinig weegt en makkelijk op te bergen is, maakt dit voor de seniore sporters onder ons de ideale oplossing!

Ook worden stoelfietsen tegenwoordig steeds vaker ingezet bij fysiotherapeutische behandelingen of enkele revalidatietrajecten, om de gebruikers bijvoorbeeld te helpen hun benen weer te leren gebruiken, of de bloedsomloop in hun armen of benen te stimuleren.

Hoe werkt de stoelfiets?

Het concept van de stoelfiets is eigenlijk geniaal eenvoudig; help mensen te sporten, zelfs als ze bijvoorbeeld slecht ter been zijn, niet lang kunnen staan, of om andere redenen weinig fitnessapparatuur gebruiken kunnen. Hoe? Door ze lekker in hun stoel te laten zitten!

Het werkt als volgt: de stoelfiets is als het ware een klein apparaatje met fietspedalen waar je je voeten in kan steken. Schuif het apparaat vervolgens voor je zachte bank of comfortabelste stoel en trappen maar! En ondertussen kan je gewoon verder met je serie of puzzel!

Wil je je armen juist meer trainen, dan kan dit ook. Zet de stoelfiets op je tafel en pak vervolgens met je handen de trappers goed vast. Maak dan de trapbewegingen met je handen en je bent al begonnen met je training!

Waarvoor werkt de stoelfiets?

stoelfietsEr zijn natuurlijk veel redenen die je kan hebben om te sporten; de één wil graag afvallen, een ander vindt juist dat hij conditie tekort komt, waar een derde persoon weer liever spieren opbouwt. Maar waarvoor is de stoelfiets geschikt? Kan je er alle doelen mee halen die je ook wil bereiken met bijvoorbeeld andere sportapparatuur? We leggen het graag voor je uit!

Bloedsomloop

Een goede bloedsomloop is ontzettend belangrijk voor je gezondheid. Helaas heeft niet iedereen het geluk dat het lichaam dat automatisch voor ze regelt. Het verkrijgen van een goede bloedsomloop wordt vaak bij onder andere fysiotherapeutische behandelingen gestimuleerd met gebruik van een stoelfiets.

Door de constante beweging in je benen of armen, houd je je bloed in een gezonde stroom. Aan de hand van hoe lang je de bewegingen vol dient te houden, kan je zorgen dat je de omloop van je bloedstroom in een constante beweging blijft.

Afvallen

Calorieën verbranden is ook mogelijk met de stoelfiets. Echter, de bewegingen zijn minder intens dan die bijvoorbeeld uitvoert op de zwaardere apparaten die je in de sportschool vindt, dus het proces verloopt aanzienlijk trager.

Belangrijk is dat je de stoelfiets zeer frequent gebruikt, wil je zichtbare resultaten behalen. Bovendien is het in de gaten houden je eetpatroon ook ontzettend belangrijk; een gezonde en gevarieerde eetstijl is onmisbaar voor een gezonde wijze van afvallen.

Conditie opbouwen

De beste stoelfietsen zijn het ideale hulpmiddel om conditie mee op te bouwen. Begin eerst met een minuut, en bouw met de dag op om te kijken hoe lang jij het vol kan houden. Zoek eventueel conditie-opbouwende programma’s op internet of raadpleeg je fysiotherapeut of bewegingscoach.

Belangrijk is wel dat je je conditie op peil houdt; merk je dat je bijvoorbeeld écht niet langer kan dan een half

uur? Ga dan niet de volgende keren steeds korter fietsen omdat je nu weet wat je max is. Zorg dat je je dat halfuur dat jij nog kan fietsen, ook de tijd is die je daadwerkelijk neemt om te fietsen.

Spieren kweken

Het wordt voor steeds meer mensen een doel om hun spieren te kweken, maar dit is een erg zware en uitputtende bezigheid. Dit geldt ook als je gebruik wil maken van de stoelfiets. Je kunt jezelf uitdagen en het werk zwaarder voor je maken door bijvoorbeeld steeds iets sneller te trappen, of doelen op te stellen, waarin je in een bepaalde tijd een x aantal keer getrapt hebt.

Voor de sporters die te hopen echte spierbonken te worden, is de stoelfiets echter niet zo geschikt. Hoewel een goede bloedsomloop in je spieren natuurlijk ook bevorderlijk werkt, is het kweken van spieren zelfs met de beste stoelfiets meer bedoeld voor gebruikers die bijvoorbeeld zwakkere spieren hebben of dienen te revalideren.

Ontspanning

Niet iedereen heeft altijd specifieke doelen bij het sporten, maar merken gewoon dat ze zich er fijn en ontspannen door voelen. Niet gek ook; sporten maakt endorfine vrij, wat een bevredigend gevoel geeft. Bovendien is het door talloze studies bewezen dat veel bewegen gezond is voor lichaam én geest.

De stoelfiets is hier dan ook niet anders in. Ben je bijvoorbeeld het stilzitten tijdens het thuiswerken zat? Hop, fiets onder bureau, voeten in de pedalen en ga lekker trappen terwijl je je taken afrondt! Mis je de fietstochten die je vroeger nog zo vaak maakte en wel uren volhield? Pak je stoelfiets erbij en ga lekker fietsen terwijl je op de bank zit.

Wat is de beste stoelfiets?

stoefiets bureaufietsVerder zijn er ook nog stoelfietsen met inklapbare pedalen. Dit zijn de beste stoelfietsen voor mensen die gewoon te weinig ruimte hebben om hun stoelfiets op te bergen. Ook kan dit van pas komen als je de stoelfiets bijvoorbeeld mee wil nemen naar andere plekken.

De juiste weerstand

Maar er zijn nog veel meer opties en mogelijkheden waar je naar kan kijken wanneer je een stoelfiets aanschaffen wil. Een factor die echt bepalend kan zijn voor het soort gebruik dat je wenst, is bijvoorbeeld de weerstand van de pedalen.

Zo heb je bijvoorbeeld pedalen met een hogere weerstand, die ideaal zijn wanneer je meer je conditie of spieren trainen wil. Maar daar tegenover staan ook de stoelfietsen met juist een lagere weerstand in hun pedalen. Dit zijn dan weer de beste stoelfietsen voor bijvoorbeeld revaliderende (ex-)patiënten.

Wil je liever zelf de weerstand instellen, omdat je bijvoorbeeld op een geleidelijke wijze meer wil conditie opbouwen? Dan zijn fietstrainers met verstelbare weerstand de beste stoelfietsen voor jou.

Fixatieband

Voor gebruikers die revalideren of moeite hebben hun voeten stil te houden, zijn er overigens ook nog stoelfietsen met fixatiebanden. Zo kan je je voeten vastzetten in de pedalen zonder dat ze wegschuiven of speciaal schoeisel toe hoeven dragen.

Het is dus belangrijk om goed te weten wat je doelen zijn alvorens je een aankoop doet. Je laten informeren door stoelfietsaanbieders en bewegingscoaches is dan ook zeker een aanrader om je zoektocht mee te bevorderen.

Populaire stoelfietsen

Hieronder zie je 5 populaire stoelfietsen.

Wat zijn de stoelfiets ervaringen van andere gebruikers?

Wie het internet afstruint om te onderzoeken wat andere gebruikers van hun stoelfiets vinden, zal al snel merken dat de recensies ontzettend uiteen lopen van lovend naar beangstigend negatief. Dit laatste heeft echter in 99% van de gevallen niks te maken met de stoelfietsen zelf, maar met het soort stoelfiets dat ze aangeschaft hebben.

Wie bijvoorbeeld denkt dat een fietstrainer met verstelbare weerstand de beste stoelfiets voor hem is, maar er dan toch eentje koopt waarvan de hoogste stand niet genoeg weerstand biedt, zal ontevreden zijn over de weerstand, terwijl deze stoelfiets eigenlijk niet voor hem bedoeld was, maar voor revaliderende patiënten.

Weet wat je wil

Het is dus ontzettend belangrijk om te weten wat je wil met je stoelfiets en welke past bij deze behoeften. Kijk dus altijd goed de productspecificaties én recensies na – ook de negatieve. Hieruit kan je vaak al zien voor wie de stoelfiets eigenlijk het meest geschikt was.

Kan je door alle stoelfietsen geen goed overzicht krijgen? Laat je dan vooral informeren door de leveranciers of andere bewegingsspecialisten. Het zou immers zonde zijn dat je ontevreden bent over je stoelfiets, terwijl de beste stoelfiets die ideaal is voor jou, misschien wel één webpagina verwijderd is van het model dat je aangeschaft hebt.

Wat is de beste stoelfiets voor mij?

beste stoelfietsZoals eerder beschreven werd, zijn er verschillende stoelfietsen die geschikt zijn voor verschillende doeleinden. Maar als je nog niet precies weet wat je bedoeling is, hoe weet je dan wat de beste stoelfiets voor je is?

Wellicht is het dan toch handig om eerst uit te zoeken waarom vanuit je stoel fietstrainers te gebruiken jouw oplossing is. Mis je het wandelen, vallen je benen snel in slaap, adviseert je huisarts meer te bewegen? Dan is het niet aannemelijk dat je snel hoeft te gaan zoeken naar hoge weerstand of een LCD-scherm die je vooruitgang bijhoudt.

Heb je toch actieve doelen? Maak die doelen voor jezelf duidelijk en kijk dan nog eens na of een stoelfiets de oplossing op deze doelen is en zo ja, wat de beste stoelfiets is om deze doelen daadwerkelijk te behalen.

Waar kan ik een stoelfiets kopen?

Wanneer je eruit bent of je een stoelfiets wil, en daarbij ook wélke je wil, is het natuurlijk tijd om er eentje aan te schaffen. Maar de vraag is natuurlijk: waar?

Het grootste aanbod aan stoelfietsen is natuurlijk online. Maar hoe onderscheid je de beste stoelfietsen van de minder goede? Dit is een extra reden om te adviseren de productspecificaties goed door te lezen. Is het van een goed merk? Is het materiaal weerbaar genoeg? Dit zijn allemaal factoren die meespelen bij het vinden van de beste stoelfiets.

Betrouwbare site

Een andere tip die we je willen meegeven bij het online uitzoeken van een stoelfiets, is te kijken naar wie degene is die jou voorziet van je fiets onder bureau. Heeft de site geen goede (Nederlandstalige) klantenservice of duidelijke garanties? Dan is het aan te raden verder te zoeken.

Zit je op een Nederlandse webpagina die veel fit & health-producten biedt? Dan is de kans aanzienlijk groter dat je bij een goede aanbieder terecht bent gekomen. Nog steeds twijfel? Je kunt altijd proberen contact op te nemen met de klantenservice!

Bij Fitpagina kan je garant staan van een goede klantenservice en eerlijkheid naar de klant. Wil je toch nog eerst meer weten over stoelfietsen? Ook dan staan we graag voor je klaar.

Stoelfietsen: conclusie

Bewegen is goed voor lichaam en geest, maar helaas is niet iedereen in staat om deze beweging altijd optimaal te pakken. Een stoelfiets is hiervoor de optimale oplossing en we raden het fitnessapparaat dan ook graag aan. Want je kunt misschien niet makkelijk zittend rijk worden, maar zittend gezond blijven is een vorm van rijkdom waar je niet langer meer alleen van hoeft te dromen.

Ontdek de populairste stoelfietsen op bol.com

Deel dit artikel op social media

Plaats een reactie