Home » Fitness en bewegen » De beste roeitrainer kopen

De beste roeitrainer kopen

Leestijd: 5 minuten

Je zoekt het beste fitness apparaat voor thuis, dat multifunctioneel is, voor een snelle fullbody work-out. Zoek niet verder, het antwoord is de roeitrainer. Maar dan wil je natuurlijk wel de beste roeitrainer kopen. In dit artikel vertellen we je de belangrijkste kooptips en aandachtspunten bij de aanschaf van een roeitrainer voor thuis.

Hoe werkt een roeitrainer

Op een roeitrainer is een apparaat met een stoeltje op een rails en een handvat die met een ketting aan een weerstand is verbonden. Door twee of meer dwarsstangen blijft het stabiel recht op de vloer staan. Je zet je voeten in pedalen, zodat je je met je benen kunt afzetten en aantrekken, waardoor het stoeltje over de rails schuift. Je armen gebruik je alsof je de roeispanen naar je toetrekt.

Waarom kies je voor een roeitraining

de beste roeitrainer kopen

Een training op een roeitrainer is dan ook een fullbody work-out. Tijdens het roeien gebruik je immers je hele lichaam en niet alleen maar een of twee spiergroepen zoals bij veel andere hometrainers. Trainen op een roeitrainer is daarom goed voor je algehele conditie en gezondheid. Een roeitrainer gebruik je voor een cardiotraining, om vet en calorieën te verbranden, maar ook voor een krachttraining. Je traint namelijk ook je bil- en buikspieren. Je rugspieren worden er sterker van en bijna alle spiergroepen in je armen en benen worden aangesproken. Met het zittend bewegen op een smalle roeitrainer oefen je ook nog eens je stabiliteit en evenwicht.

Een roeitrainer voor thuis kopen

Alles bij elkaar is een roeitrainer dus een multifunctioneel apparaat en dat maakt hem ideaal voor thuis. Met een kleine 20 minuten heb je er al een flinke fullbody training op zitten. Een goede training kost je zo minder tijd en omdat hij bij je thuis staat kun je er elk moment van de dag op stappen. Zo past je training makkelijker in je wekelijkse planning. Een roeitrainer is geen groot apparaat en is door zijn formaat makkelijk wel ergens in huis te plaatsten of op te bergen.

Kies de juiste voor thuis

roeitrainer

Net als met zoveel dingen zijn er roeitrainers in veel verschillende soorten en maten. Dan wil je wel de beste roeitrainer kopen voor jezelf. Maar welke past dan perfect bij jou? Dat hangt helemaal af van je doel. Waar ga je het apparaat voor gebruiken. Is dat een wekelijks half uurtje roeien of een dagelijkse intensieve duurtraining? Wat is de beste roeitrainer voor thuis om te kopen? Als je dat weet, dan bepaalt dat al een heleboel. Welke keuzes je hebt in roeitrainers en waarom je voor welk onderdeel moet kiezen, bespreken we hier onder.

De techniek

Maar eerst kijken we naar de verschillen in de technische details. Je training en hoeveel jij er uithaalt, hangt af van de weerstand die het apparaat je geeft. En deze weerstand wordt op een aantal verschillende manieren opgewekt.

Magnetische weerstand Dit zegt het al, door middel van magneten wordt er een weerstand opgebouwd. Dit systeem is traploos, geruisloos en vraagt weinig onderhoud.

Luchtweerstand Bij deze roeitrainer zorgt lucht voor de weerstand. Over het algemeen wordt deze manier van weerstand als prettig ervaren door de vloeiende beweging, maar maakt wel veel geluid.

Waterweerstand Dit systeem gebruikt water om weerstand op te voeren. Een roeitrainer met dit systeem geeft je het meest realistische gevoel. Als je harder gaat roeien voel je dan ook meer weerstand. Roeitrainers met dit systeem zijn wel duurder dan de anderen.

De aandrijving De verbinding van het handvat met de weerstand kan op twee verschillende manieren uitgevoerd zijn. Met ketting, wat sterker en minder slijtgevoelig is, maar wel meer onderhoud vraagt. Of met riem die minder geluid maakt, waar je minder onderhoud aan hebt, maar wat sneller slijt.

Waar moet je op letten bij de aankoop

roeitrainer kopen

Bij het aanschaffen van een roeitrainer zijn er nog een aantal aspecten waar je op moet letten. Het is een hele aanschaf, dus je wilt dan ook een apparaat dat aan je wensen voldoet en die waar voor je geld is. Let bij de aankoop dan ook op de onderstaande punten.

Je lichaamslengte

Jouw lichaamslengte bepaalt de maximale lengte van het apparaat. Er zijn veel apparaten met maar een maximale lengte van 1 meter 85. Ben je langer, dan moet je opzoek naar een roeiapparaat die wel voor jouw lengte is gemaakt. Door de juiste zithouding voorkom je blesures en blijf je gemotiveerd.

Je lichaamsgewicht

Een roeitrainer met een zwakkere constructie kan vaak minder gewicht aan. En het zou zonde zijn als je door hier niet op te letten het apparaat al direct kapot gaat. Kijk dan goed of het apparaat je gewicht aan kan. De meeste producenten vermelden dat bij het apparaat.

Stabiliteit

Ga je de roeitrainer intensief gebruiken en kies je voor hoge weerstanden, dan is een goede stabiliteit belangrijk. Omvallen tijdens je training is natuurlijk geen pretje. Hoe zwaarder het apparaat, hoe beter de stabiliteit, maar ook een apparaat met twee rails is stabieler dan met een.

De programma’s

Er zijn apparaten die komen met een heel scala aan trainingsprogramma’s. Wil je veel gebruikmaken van het apparaat en zoek je verschillende trainingsvariaties, dan is dit een belangrijk punt om op te letten.

De weerstandsniveaus

Afhankelijk van je trainingen wil je waarschijnlijk ook steeds zwaarder gaan trainen. Een roeiapparaat met veel verschillende weerstanden is dan de beste keuze. Ook de manier van weerstand geven, zoals hierboven besproken, is een keuzepunt.

Het gewicht en verplaatsbaarheid

Een trainingsapparaat voor thuis moet handig te verplaatsen zijn. Daarom mag hij ook niet te zwaar zijn en als je het apparaat elke keer weer wilt opbergen, kun je gaan voor een roeitrainer die inklapbaar is. Ook de afmetingen van het apparaat zijn belangrijk als je niet zo veel plek hebt in huis.

De intensiteit van gebruik

Gebruik je het apparaat op een professionele manier, dan vraagt dat een andere kwaliteit dan als je er af en toe een rondje op gaat roeien. Over het algemeen is het zo dat, hoe beter de kwaliteit van het apparaat, hoe zwaarder het gewicht.

Welk budget heb je er voor over

En dan is er natuurlijk iets wat alleen jij kan bepalen. Natuurlijk bespaar je het abonnement op de sportschool, maar het blijft een uitgave van minimaal 200 euro. Daarom is het belangrijk duidelijk te hebben hoe je het apparaat gaat gebruiken en welke punten belangrijk voor jou zijn en daar voor te kiezen. Ga je ervoor? Kijk dan voor de beste roeitrainers hier.

Klik hier voor alle roeitrainers op bol.com

Deel dit artikel op social media

Plaats een reactie