Home » Bewegen & Fitness » Fitness en bewegen voor thuis » De beste crosstrainer voor thuis kopen

De beste crosstrainer voor thuis kopen

Leestijd: 5 minuten

Je wilt de beste crosstrainer voor thuis kopen om meer aan je conditie te werken, af te vallen of gewoon wat meer beweging in je drukken leven in te bouwen. Maar wat is eigenlijk een crosstrainer, waar gebruik je dit fitnessapparaat voor en is het eigenlijk wel de beste hometrainer voor jou? We zochten het voor je uit en bespreken de voordelen van een crosstrainer, welke trainingsvormen je op de crosstrainer kunt doen en waar je op moet letten bij de aanschaf.

Thuis trainen

Er zijn mensen die graag naar de sportschool gaan om daar een flinke workout te doen. Maar ben jij iemand die liever thuis traint dan is een hometrainer de oplossing. Wil je een trainingsapparaat voor thuis dan heb je enorm veel keuze. Tenzij je een heuse home-gym wilt bouwen, moet je toch een keuze maken uit de verschillende soorten hometrainers die op de markt zijn. De crosstrainer zou voor jou wel eens het beste fitnessapparaat kunnen zijn. Laten we kijken wat een crosstrainer is en wat de voordelen van dit apparaat zijn.

Wat is een crosstrainer

beste crosstrainer voor thuis kopenOp de crosstrainer maak je een beweging die nog het meeste lijkt op langlaufen. Je trapt met elke voet grote pedalen naar achteren en met je armen beweeg je twee stangen heen en weer. De beweging wordt aangedreven door een vliegwiel. Het apparaat wordt vooral gebruikt om de conditie te verhogen, maar ook als je wilt afvallen. Op de crosstrainer krijg je een full body workout. Door de beweging van je benen en armen spreek je veel verschillende spieren aan, zoals beenspieren, bilspieren en armspieren, maar ook je schouder- en rugspieren krijgen een goede training.

De voordelen van een crosstrainer

Doordat je tijdens een training op de crosstrainer bijna alle grote spiergroepen in je lichaam aanspreekt, heeft het trainen op een crosstrainer een aantal flinke voordelen boven andere hometrainers.

 • Door de full body workout pomp je in korte tijd veel bloed en dus veel zuurstof door je lichaam. Dit verhoogt je conditie, maar verlaagt ook de kans op hart- en vaat problemen.
 • Doordat je bijna alle spieren in je lichaam gebruikt, verbruik je met een uurtje trainen op de crosstrainer tussen de 500 en 600 calorieën. Dat maakt dit apparaat uitermate geschikt voor vetverbranding en is dus een goede keuze als je wilt afvallen.
 • De beweging die je maakt op de crosstrainer is heel vloeiend. Hierdoor krijgt je lichaam geen schokken op te vangen zoals tijdens het rennen. Het perfecte apparaat voor een low-impact training of als je toch wilt bewegen, maar last hebt van blessures of gewrichtsproblemen.
 • De crosstrainer kun je inzetten voor verschillende soorten trainingen zoals krachttraining, trainingen op hartslag, cardio en HIIT-trainingen. Door de instellingen op het fitnessapparaat en de beweging die je er mee maakt, is het heel multifunctioneel. Een goede keuze dus als je thuis wilt sporten en er aan denkt een fitnessapparaat te kopen.

Waar je op moet letten

Wil je de beste crosstrainer kopen, dan zijn er een aantal punten waar je tijdens de aanschaf op moet letten.

 • Welk doel heb je met het fitnessapparaat. Wil je er intensief mee aan de slag, gebruik je het een keertje in de week of gebruik je de crosstrainer om af te vallen. Weet je met welk doel je de hometrainer gaat gebruiken, dan maakt dat je keuze een stuk makkelijker.
 • Afhankelijk van je doel is het belangrijk te weten welke trainingsschema’s er op het apparaat zijn geprogrammeerd. Ook bepaalt het de andere functies, zoals het meten van je hartslag, de afgelegde afstand en hoeveelheid verbrande calorieën, die je wilt gebruiken.
 • Er zijn twee verschillende manieren waarop een crosstrainer wordt aangedreven. Door een voor- of achteraandrijving. Het zegt het al, het vliegwiel dat het apparaat aandrijft zit of voor- of achterop. Een crosstrainer met het vliegwiel voorop (front driven) heeft meestal een langere pas lengte, waardoor de trainingen over het algemeen zwaarder uitvallen. Bij de achter aangedreven apparaten (rear driven) maken de pedalen een ronde beweging en is de paslengte dus kleiner. Ruimte technisch is een crosstrainer met achteraandrijving kleiner van formaat, handig voor klein behuisde.
 • Het gewicht van het vliegwiel bepaald de weerstand die je ervaart tijdens het trainen. Hoe zwaarder het vliegwiel, hoe zwaarder de trainingen. Er zijn ook crosstrainers op de markt die geen vliegwiel gebruiken, maar magnetisch de weerstand opwekken.
 • De paslengte is belangrijk. Naast dat een langere paslengte een andere, meer langere beweging geeft, is de training ook zwaarder. Bij een kortere paslengte maakt het apparaat meer een ronde beweging, wat meer op steppen lijkt. Daarnaast bepaalt je lichaamslengte welke paslengte je kunt maken.
 • Let op het maximaal belastbare gewicht. Vooral de goedkopere versies hebben een laag maximaal gewicht. Weeg je veel en wil je afvallen met een crosstrainer, let dan goed op dit punt.
 • En natuurlijk het prijskaartje. Heb duidelijk voor jezelf wat je wilt uitgeven en welke functies belangrijk voor je zijn, zodat je weet welke je eventueel kunt weglaten. Een goede crosstrainer kost tussen de 400 en 800 euro.

De 5 beste crosstrainers

Je wilt natuurlijk de beste crosstrainer komen, maar waar begin je met zoeken? Daarom hebben we voor jou de 5 bestverkochte crosstrainers van dit moment voor je op een rijtje gezet.

VirtuFit CTR 3.0i Ergometer

Deze crosstrainer van het Nederlandse fitnessmerk VirtuFit heeft 32 weerstandsniveaus, 18 verschillende trainingsprogramma’s en een vliegwiel van 26 kilo. Het apparaat is voorzien van een LCD display met bluetooth connectie en tablethouder, zodat je altijd je tablet of mobiel in de buurt hebt en je het apparaat makkelijk koppelt aan de meeste bekende trainings-apps. Op het display zie je onder andere de tijd, snelheid, wattage en verbruikte calorieën. In de handgrepen zitten hartslagsensoren die je hartslag op het display weergeven. De pedalen en de handgrepen zijn verstelbaar, waarmee je de juiste paslengte en houding kunt instellen.

VirtuFit CTR 1.0

Dit is het kleine en lichte versie van de crosstrainers van VirtuFit. Licht en makkelijk te verplaatsten, dus handig in huis. Met 21 programma’s, 16 trainingsniveaus en 8 weerstanden doet dit kleintje niet onder aan zijn grote broer. Het vliegwiel weegt 16 kilo, wat deze crosstrainer een goede allrounder maakt. Het apparaat heeft een lage instap en verstelbare pedalen. Op het scherm zie de tijd, snelheid, afstand, calorie verbruik en hartslag. Met de tablethouder kun je tijdens het trainen je favoriete programma’s kijken of dat heerlijke nummer met je juiste beat op zetten.

Focus Fitness Senator

Met een vliegwiel van 12 kilo en een paslengte van 60 centimeter krijg je op deze crosstrainer een stevige workout. Het apparaat zelf weegt 70 kilo en dat maakt het heel stabiel. Door het vliegwiel aan de voorkant en de lange paslengte maak je een makkelijke en een vloeiende loopbeweging. Het apparaat heeft 12 trainingsprogramma’s, 32 trainingsniveaus en het display vertelt je de tijd, afstand, je hartslag en verbrande calorieën.

Focus Fitness Fox 4

Deze front driven crosstrainer heeft een vliegwiel van 7 kilo, 12 trainingsprogramma’s, 16 trainingsniveaus en een paslengte van 50 centimeter. Met zijn 64 kilo en kleine afmetingen is dit apparaat compact en makkelijk in een hoekje weg te zetten. Door de V-belt is dit apparaat fluisterstil en perfect voor als je in een appartement woont. Op het display zoek je de programma’s door middel van een draaiknop en lees je onder andere je hartslag, verbrande calorieën en afgelegde afstand af.

Klarfit Ellifit FX 250

De Ellifit is een simpele crosstrainer van goede kwaliteit, licht en klein van formaat, zodat het makkelijk op te bergen is. Het heeft een vliegwiel van 8 kilo en een maximum gewicht van 110 kilo. Op het display vind je 4 trainingsprogramma’s en kies je uit 8 trainingsniveaus. Je ziet er de tijd, snelheid, het calorieverbruik en de afstand. Dit model is verkrijgbaar met en zonder hartslagfunctie.

Klik hier voor alle crosstrainers op bol.com

Deel dit artikel op social media

Plaats een reactie