Home » Clean eating De nieuwe gezonde leefstijl

Clean eating De nieuwe gezonde leefstijl

Leestijd: 5 minuten

We worden tegenwoordig plat gebombardeerd met E-nummers. Als je naar de supermarkt gaat, dan zie je dat een heel groot gedeelte (maar liefst 70%!) van de voedingsmiddelen bewerkt zijn met verschillende middelen. Zelfs basisproducten als brood, groenten, en zuivelproducten ontkomen er niet meer aan. Brood is gevuld met broodverbeteraars, groenten en fruit zijn bespoten met chemische middelen en bewerkt met glansmiddelen om ze mooier te laten lijken, en ook zuivelproducten zitten vol met smaakversterkers en conserveringsmiddelen. Dit alles om het product beter te laten smaken, en om het zo lang mogelijk houdbaar te houden. Als je goed nadenkt over deze informatie, krijg je (als het goed is) een sterke drang om al deze conserveringsmiddelen en andere E-nummers volledig te laten. Dit is het concept “clean eating”, waar veel mensen jou al in voor gegaan zijn. Clean eating is de nieuwe leefstijl waar we veel nood aan hebben als we een gezond en gelukkig leven willen leiden. Het voedsel wat je eet heeft namelijk effect op veel meer dingen dan je denkt. Omwille van deze reden zijn wij gemotiveerd om hier een duidelijk artikel over te schrijven, zodat jij jezelf ook kan motiveren om gezonder te gaan leven.

Wat is clean eating?

Clean eating is een bewuste manier van eten door te kiezen voor natuurlijk en minimaal bewerkte voeding. Vaak houdt dit in dat er wordt gekozen voor biologische voeding aangezien deze niet bewerkt wordt. Eigenlijk heeft de mensheid al eeuwen “clean eating” als leefstijl gehad, aangezien er vroeger geen bewerkt voedsel bestond. Veel negatieve gezondheidskwaaltjes zijn te danken aan suikers en E-nummers die verwerkt zijn in bewerkt voedsel. Zelfs de slogans die je op de verpakkingen vindt kun je niet meer geloven, want als je op de ingrediëntenlijst kijkt, dan zie je dat het product toch heel wat ingrediënten bevat die niet positief zijn voor de gezondheid. Hierdoor kunnen we dus duidelijk stellen, dat als je gezond wilt leven, je het beste kiest voor onbewerkte producten die zo dicht mogelijk bij de natuur staan.

clean eating

Wat moet ik doen om deze leefstijl toe te eigenen?

Je bent nu heel enthousiast, hè? Ja, dat weet ik wel. Nu vraag je je vast af hoe je ervoor kunt zorgen dat je jezelf laat wennen aan zo’n “clean eating” leefstijl. Eigenlijk is het heel eenvoudig, en iets wat je rustig aan op mag bouwen. Dus dat is helemaal niet zo moeilijk. Zijn er verder bepaalde richtlijnen waar je je aan kunt houden? Jazeker!

Nr. 1: Vermijd bewerkte voeding

Dit was natuurlijk al duidelijk, maar laten we het verder toelichten. Alle voedingsmiddelen waar ongezonde middelen aan toe zijn gevoegd zoals teveel zout, suikers, conserveringsmiddelen, kunstmatige smaakstoffen en andere voedingsadditieven dienen vermeden te worden omdat ze gewoon geen toegevoegde waarde hebben voor je lichaam. Wil dit zeggen dat je nu niks meer mag eten? Totaal niet! Er zijn nog genoeg voedingsmiddelen die je wel mag eten. Het is zelfs zo, dat je door deze manier van eten creatiever zult worden, en smaakvoller eten zult eten dan dat je voorheen deed. Als je deze leefstijl aanneemt heeft het veel positieve effecten voor je gezondheid, alsook voor je gewicht. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mensen die onbewerkt voedsel eten, twee keer zo snel calorieën verbranden dan mensen die wel bewerkte voeding eten. Zorg er dus voor dat je zoveel mogelijk bewerkte voeding vermijdt. Dit kun je stapsgewijs opbouwen door op zoek te gaan naar goede alternatieven voor de bewerkte voeding die je dagelijks eet. Hou je bijvoorbeeld van Nutella op brood? Maak dan zelf je Nutella! Er zijn genoeg recepten te vinden op internet als alternatief voor bewerkt voedsel of ongezonde gerechten, dus dat kan niet missen!

Nr. 2: Verminder geraffineerde koolhydraten

Brood, pasta, rijst, etc. zijn allemaal producten die eigenlijk heel gezond kunnen zijn, maar door het bewerkingsproces veel profijt hebben verloren en een last zijn voor het lichaam. Geraffineerde koolhydraten zijn daardoor vooral nadelig voor je gezondheid, en verhogen de kans op insulineresistentie, leververvetting, en diabetes. Je zult de geraffineerde koolhydraten dus beter vervangen voor de gezonde versie ervan. Kies voor volle granen, haver en gerst, zo voed je je lichaam met voeding waar je echt wat aan hebt. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat het eten van ongeraffineerde koolhydraten het risico op ontstekingen verlaagt, en zorgt voor minder overtollig buikvet. Dus weer een goede reden om jezelf meer bezig te houden met deze gezonde leefstijl.

Nr. 3: Drink vooral water

Suikerhoudende dranken mag je ook van je boodschappenlijstje schrappen. Zelfs veel vruchtensappen in de supermarkt zitten vaak helaas vol met suikers, kunstmatige smaakstoffen, en conserveringsmiddelen. Je kunt ongezonde dranken makkelijk vervangen door gezonde dranken, en vooral water. Water is de beste dorstlesser waar geen enkele drank tegenop kan. Ook zwarte koffie en groene thee zijn dranken die je gerust kunt drinken als je daar niet gevoelig voor bent. Om toch af en toe te genieten van zoete dranken kun je ook makkelijk zelf vruchtensappen maken met een slowjuicer of een blender. Ook alcohol is een drank die je het beste van je boodschappenlijst zult schrappen. Het is slecht voor je gezondheid, levert geen voedingsstoffen, en zorgt voor veel lege calorieën! Het bevordert ontstekingen, en kan zorgen voor leverproblemen, spijsverteringsproblemen, en overtollig buikvet. Daar heb je natuurlijk niks aan!

Nr. 4: Kies voor biologische voeding

Biologische voeding wordt verkregen zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen. Het is niet alleen goed voor je eigen gezondheid, maar ook diervriendelijker en beter voor het milieu. Het vee dat bestemd is voor biologisch vlees, heeft recht op buitenlucht en gezond biologisch voer. Ook worden ze bespaard van antibiotica, groeihormonen, en andere schadelijke producten. Dit zorgt er dus voor dat je ook de koe of kip die je eet geen onrecht aandoet.

Nr. 5 : Lees etiketten

Misschien raak je duizelig als je nu op een etiket zou lezen wat er allemaal in het product verwerkt zit. Etiketten moet je leren lezen. Een voordeel is wel dat het niet moeilijk is. Veel namen zullen namelijk vaak terug komen, en je zult er snel gewend aan raken. Door het lezen van etiketten verzeker je jezelf dat je inderdaad een gezond product koopt waar je echt wat aan hebt. Een goede meetlat bij het lezen van de ingrediënten is om jezelf af te vragen of je deze ingrediënten zelf ook in huis hebt en zou gebruiken bij het koken. Zo niet, dan kun je het beter in de schappen laten staan.

Nr. 6: Kook je eigen gerechten!

Als je zelf kookt, weet je precies wat er in je gerecht komt. Daarom adviseren wij om zelf te koken. Af en toe uit eten gaan is natuurlijk geen probleem, maar het is wel belangrijk om teveel zout en vetten te vermijden. Dit doe je het beste door zelf je eigen gerechten te maken. Een ander heel groot voordeel hieraan is dat je ook ongezonde gerechten om kunt toveren naar een gezond gerecht. Met een beetje creativiteit en inspiratie van het internet kom je een heel eind.

Nr. 7 Eet de kleuren van de regenboog!

Een gevarieerde voeding zorgt ervoor dat je verschillende voedingsstoffen binnen krijgt. Zorg dus voor verschillende kleuren groenten en fruit, want deze voedingsmiddelen worden gegroepeerd al gelang hun kleur. Dit is niet alleen goed voor je gezondheid, maar zorgt ook voor afwisseling en verscheidenheid waardoor je die lekkere maaltijdsalade nooit zat zult raken.

Deel dit artikel op social media

Plaats een reactie