Home » Yoga, meditatie & mindfulness » Chakra’s en Mantra’s

Chakra’s en Mantra’s

Leestijd: 8 minuten

Spiritualiteit wordt tegenwoordig niet meer zo als zweverig gezien als vroeger. En met de komst van yoga zijn we ook ons energiesysteem in de vorm van chakra’s gaan accepteren. Om deze energiepunten in ons lichaam in balans te brengen ben je tijdens yogalessen, maar vooral bij meditaties misschien ook al het fenomeen mantra tegengekomen. Speciale mantra’s helpen je om de chakra’s weer in balans te brengen en blokkades te verwijderen die anders tot lichamelijke, psychische of emotionele verstoringen zouden kunnen leiden. In dit artikel vertellen we je alles over chakra’s en mantra’s.

Lichaam en geest in balans

Blokkades in de energie in je lichaam kan voor geestelijke en lichamelijke klachten zorgen. Een manier om deze blokkades op te lossen is het in balans brengen van je chakra’s, de energiecentra in je lichaam. Mantra’s helpen je hierbij, maar tegelijk bevrijden ze ook je stem. Hierdoor is een mantra sessie een massage voor je lichaam maar ook voor je geest. In dit artikel bespreken we wat de chakra’s zijn en hoe je ze met mantra’s in balans kunt brengen.

Wat zijn chakra’s?

In het Sanskriet betekent chakra ‘wiel’, wat je meteen een beeld geeft van een chakra, het zijn namelijk ronddraaiende energiecentra op bepaalde punten in je lichaam. We hebben er vele, maar ze stromen samen in de 7 belangrijkste chakra’s, die we verderop aan je uitleggen. Elke chakra heeft een andere plek en dus ook een andere energie. Is dit energiesysteem uit balans, dan kun je allerlei lichamelijke en mentale klachten krijgen. De chakra’s krijg je weer in balans door bijvoorbeeld tijdens een meditatie je aandacht op een punt in je lichaam te richten, maar blokkades krijg je ook weg door geluid, zoals met klankschalen en ook met bepaalde mantra’s. Voordat we naar de mantra’s gaan, bekijken we eerst de 7 belangrijkste chakra’s

De 7 chakra’s

De belangrijkste chakra’s liggen langs je ruggengraat, vanaf je stuitje tot aan je kruin en worden meestal van onder naar boven benoemd. Dit komt omdat de eerste chakra de basis is van alle andere en daarom ook wortelchakra wordt genoemd. Het is dus van belang eerst deze chakra aandacht te geven.

Wortelchakra

Chakra's en mantra's WortelchakraDe eerste chakra ligt onderaan de ruggengraat en heet in het Sanskriet Muladhara. Dit is je connectie met de aarde en geeft je alles wat je in het leven nodig hebt: stabiliteit, veiligheid, ambitie en kracht. De kleur van dit energiecentrum is rood en als het uit balans is, voel je je angstig, ongegrond en onzeker.

Sacraalchakra

Chakra's en mantra's swadhisthana

De tweede chakra ligt net een paar vingers onder je navel, daar waar je geslachtsorganen zitten. Vandaar ook de naam sacraal chakra, die in het Sanskriet Swadhishthana wordt genoemd. Dit is de plek van je creativiteit, passie, seksualiteit en plezier. Heb je moeite relaties of heb je een gebrek aan energie, dan kan het zijn dat dit energiepunt uit balans is geraakt. De kleur van deze chakra is oranje.

Zonnevlechtchakra

Chakra's en mantra's ZonnevlechtchakraNet boven je navel bevindt zich de derde chakra, de zonnevlecht die ook wel navelchakra wordt genoemd. In Sanskriet is de naam Manipura en staat voor je gevoel van identiteit, zelfvertrouwen, je kracht en focus. Is deze chakra uit balans dan voel je je boos en depressief voelen, maar ook last hebben van spijsverteringsproblemen. De kleur van deze chakra is geel, zoals het element vuur.

Hartchakra

Chakra's en mantra's Anhata

Natuurlijk ligt je vierde chakra bij je hart en representeert het de liefde, empathie en compassie, niet alleen voor anderen maar vooral ook voor jezelf. In het Sanskriet heet het Anahata en als het uit balans is, voel je afgewezen, snel jaloers en heb je een gebrek aan vertrouwen. Ook een hoge bloeddruk hoort tot een van de signalen. De hartchakra ligt in het midden van de 7 chakra’s en is daarom ook de poort tussen je onderste chakra’s en de bovenste. De kleur van dit energiecentrum is groen en roze, het element is lucht.

Keelchakra

Chakra's en mantra's Vishudda

Bij je keel ligt de vijfde chakra, ofwel je keelchakra of Vishuddha. Deze bevindt zich precies tussen je hoofd en je hart. Hierdoor helpt het je met het uitspreken van wat ‘op je hart ligt’ en staat het voor eerlijkheid, je authentieke ik en inspiratie. Als je niet volgens je eigen waarheden leeft, moeite hebt met het uitdrukken van je gedachtes en keelpijn hebt, dan kan het zijn dat het uit balans is. De kleur die bij de keelchakra hoort: blauw vanwege het element ruimte.

Voorhoofdchakra

Chakra's en mantra's AjnaDe zesde chakra zit op je voorhoofd, tussen je wenkbrauwen in. De Ajna in het Sanskriet, je derde oog, staat voor intuïtie, overzicht, wijsheid en bewustzijn. Is het uit balans dan heb je vaak last van hoofdpijn en slecht zicht, voel je je naïef, egoïstisch en gehecht aan materiële zaken. Deze chakra heeft de kleur indigo blauw.

Kroonchakra

Chakra's en mantra's SahasraraDe zevende chakra, de kroonchakra, zit logischerwijs op je kruin en is je connectie met het universum, met andere woorden: het is dus je spiritueel centrum. Het brengt je verlichting, innerlijke wijsheid en een gevoel van connectie. Is de Sahastrara uit balans dan mis je een gevoel van vreugde en heb je last van destructieve gedachtes. De kleur van dit chakra is violet.

Wat zijn mantra’s?

De klanken van de zijn eeuwenoud en er wordt gezegd dat ze de basisklanken van het universum zijn. In het Sanskriet betekent mantra ‘bevrijding van de geest’, soms zijn het zinnen, soms is het maar een enkele klank. Door het zingen van een mantra maak je je hoofd leeg en daarom werken ze zo goed tijdens een meditatie. Je houdt als het ware je hoofd met iets simpels bezig en dat geeft rust. Er zijn een aantal basis mantra’s die vaak worden gebruikt om de energie in je lichaam weer in balans te brengen, maar elke chakra heeft ook zijn eigen basisklank.

Open je chakra’s met mantra’s

Heb je last van lichamelijke klachten die te maken hebben met een blokkade in een van de chakra’s dan krijg je die met een mantra vaak weer in balans: je opent je chakra zodat de energie weer vrij kan stromen. Doordat elke chakra een eigen toon heeft, open je chakra’s door deze toon als een mantra te zingen. Dit kun je doen door tijdens een meditatie met je aandacht naar het energiepunt te gaan en daar je aandacht op te richten, terwijl je met de mantra de juiste energie daar naartoe stuurt. Hieronder bespreken we per chakra een aantal mantra’s die je kunt gebruiken.

Hoe ga je te werk?

Breng jezelf op een rustig plekje in een meditatieve staat, ga met je aandacht naar de chakra waar je aan wilt werken en herhaal dan de mantra, in je hoofd of hardop, zo vaak als je voelt dat nodig is. Houd er wel rekening mee dat de chakra’s werken als kralen aan een ketting en dus met elkaar verbonden zijn. Werk je aan eentje, dan gebeurt er ook wat bij de anderen: je weet immers nooit precies welke chakra’s wel open staan en welke niet. Wat dan goed werkt, is van onder naar boven, of in tegengestelde richting, alle chakra’s aandacht geven. Dan merk je vaak zelf welke even net wat meer aandacht nodig heeft en voorkom je problemen.

De juiste toon

Mantra’s werken het beste als je de juiste toon en resonantie vindt. De klanken die bij de chakra’s horen zing je als het ware vanuit de achterkant van je keel, gebruikmakend van je adem. Hierdoor kun je ze heel lang volhouden en rek je de toon helemaal uit. De bedoeling is dat je de trilling van de toon in je keelregio voelt.

chakras openen

Mantra’s voor elke chakra

Er zijn verschillende manieren om een mantra te maken voor de chakra’s. Er zijn enkele basis klanken, maar ook affirmaties die werken op de specifieke energie van de chakra’s kunnen deze openen en weer in balans brengen. Wij geven je beide, zodat je daar mee kunt spelen en ontdekken welke voor jou het beste werken.

Wortelchakra

Voor de eerste chakra kun je achter elkaar in een rustig tempo een uitgerekte lam klank maken. Een affirmatie die je meerdere keren kunt herhalen is: ”Ik voel mijn kracht, ik word ondersteund en heb alles wat ik nodig heb”.

Sacraalchakra

Voor het tweede chakra gebruik je de toon van een langgerekte van klank. Ook kun je de affirmatie “ik creëer mijn eigen realiteit” gebruiken om deze chakra weer in balans te brengen.

Zonnevlechtchakra

Voor deze chakra gebruik je in je meditatie een langgerekte ram klank. De affirmatie die bijvoorbeeld bij deze chakra hoort is: “Ik ben het waard om te zijn wie ik ben en mijn doelen na te streven”.

Hartchakra

Bij de vierde chakra hoort de klank van een langgerekte yam. De affirmatie die je een paar keer kunt herhalen is: “Ik besta uit liefde, ik geef liefde, ik ontvang liefde”.

Keelchakra

Bij de keelchakra hoort het geluid van een langgerekte ham klank. De affirmatie die je zou kunnen herhalen is: ”Ik spreek duidelijk mijn intenties en mijn waarheid uit”.

Voorhoofdchakra

De mantra voor een open derde oog is de klank van een langgerekte sham. Of gebruik de affirmatie: “Ik vertrouw op mijn intuïtie en luister naar mijn innerlijke wijsheid”.

Kruinchakra

De zevende chakra open je met de klank van een lange ah. De affirmatie is: “Ik ben een met alles om mij heen, ik eer het universum dat in mij is”.

Chakra’s en mantra’s onder begeleiding

Chakra's en mantra'sDe chakra’s zijn als een instrument die je kunt stemmen. De mantra’s zijn de stemvork waarmee je het instrument in de juiste resonantie brengt. Met de juiste resonantie voor de chakra’s ruim je de blokkades op die niet dezelfde resonantie hebben, waardoor ze als vanzelf verdwijnen. Het is dan ook zeker voor de eerste keren belangrijk om de klanken goed te hebben. Geluid is energie en je wilt natuurlijk de juiste energie naar je chakra’s sturen. Zoek dan ook begeleiding om de klanken met de juiste aandacht en op de goede manier uit te spreken. Zo ben je er zeker van dat je ook daadwerkelijk de blokkades opruimt en niet weer nieuwe creëert.

Online cursus

Ben je een beetje huiverig om deze mantra’s zelf te gebruiken dan kun je bijvoorbeeld een keertje een klank behandeling ondergaan waarbij ze deze tonen gebruiken. Ben je niet zo van de zweverige therapieën dan is de online cursus Reis door Chakra’s van Happy with Yoga een goede optie. In deze cursus open je de chakra’s met behulp van Yoga Nidra, waarbij per chakra affirmaties en intenties geplaatst worden, terwijl je lichaam zich in volledige ruststand bevindt. Merk je dat je blokkades hebt in je energiesysteem en wil je de levensenergie weer te laten stromen? Geef Yoga Nidra, reis door de chakra’s dan een kans.

Rewarding yoga

Hulp nodig bij het openen van de Chakra’s?

Happy with Yoga kan je erbij helpen.

Klik hier voor een reis door de Chakra’s

Deel dit artikel op social media

Plaats een reactie