Home » Yoga, meditatie & mindfulness » De beste yogamat kopen

De beste yogamat kopen

Leestijd: 5 minuten

Begin je met een online cursus yoga voor thuis? Of doe je al een tijdje aan yoga en is het tijd om voor jezelf de beste yogamat kopen? Dan wil je natuurlijk weten wat de beste yogamat voor jou is. Op dit moment vind je yogamatten in bijna elke winkel. Maar wat is nu een goede yogamat is, is afhankelijk van jouw wensen en behoeften. En de yogastijl die je gaat beoefenen. Hoe kun je nu de beste yogamat kopen? Zie je door de yogamatten het bos niet meer? Dan zetten we hier voor jou de aandachtspunten op een rijtje.

Wat is een yogamat

yogamatVan oudsher beoefent men al yoga. Er werden vooral matten van geweven katoen gebruikt of men deed de oefeningen gewoon op de vloer. Toen yoga naar het westen werd gehaald zijn er matten ontwikkeld die meer comfort bieden en meer isolatie geven bij het werken op een koude vloer. Het grote verschil met bijvoorbeeld een fitnessmatje is de mate van grip die je nodig hebt voor yoga. Je wilt niet dat je voeten steeds wegglijden als je in een Asana staat. Yoga is niet het zelfde als fitness. Wil je meer weten over yoga, lees dan ons artikel Wat is yoga.

Waarom koop je een yogamat

Als je een eigen mat hebt, kun je ook thuis oefenen. Het is hygiënischer om je eigen mat mee te nemen naar de sportschool. Zo weet je zeker dat die goed schoon is. En je kunt de mat helemaal afstemmen op jouw wensen en wat jij nodig hebt. Een kwalitatief goede mat maakt een wereld van verschil. Je hebt minder moeite met de oefeningen, je kunt ze beter uitvoeren en blijft daardoor veel gemotiveerder. Je kunt kiezen uit verschillende materialen, diktes, vormen en slijtvastheid.

Waar let je op als je de beste yogamat kopen

beste yogamat kopenIedereen is anders, dus ook jouw eisen zijn anders. Misschien zoek je een dikkere mat met meer demping omdat je bijvoorbeeld gewrichtspijn hebt. Of meer stroefheid, zodat je makkelijker in een houding kan blijven staan. Hieronder staan nog een paar belangrijke aandachtspunten.

  • De yogastijl die je gaat doen speelt natuurlijk mee in de keuze. Voor een dynamische yoga is een dunne mat beter, voor een langzame yoga met veel grondoefeningen is een dikkere mat een uitkomst.
  • Transpireer je veel tijdens de oefeningen dan heb je een stroeve en vocht doorlatende toplaag nodig.
  • Waar en hoe vaak je de yoga gaat doen is ook belangrijk om te weten. Dit bepaald hoe slijtvast je matje moet zijn. Maar ook of je een licht of wat zwaarder matje koopt. Als je thuis yoga doet, maakt gewicht niet uit. Maar met een zware mat elke dag op de fiets is een ander verhaal.
  • Het juiste materiaal is belangrijk. Je wilt comfort, je denkt natuurlijk aan het milieu en je wilt duurzaam bezig zijn. Al deze factoren komen samen in de materiaalkeuze. Onder het stukje ‘Welke matjes zijn er’ bespreken we dit punt wat uitgebreider.
  • De afmetingen van het matje zijn zeer persoonlijk. Als eerste de dikte. Denk eraan dat je een dik matje alleen voor een rustige yogastijl kan gebruiken. De beste lengte van je matje is minimaal 10 centimeter langer dan je eigen lichaamslengte. De standaard breedte is 60 centimeter maar ben je steviger gebouwd dan zijn er bredere matjes te vinden.
  • En natuurlijk speelt je budget mee. Wat is het maximale dat je wilt uitgeven aan een matje.

Welke matjes zijn er

PVC

yogamat kopenHet meest bekende yogamatje is de Sticky mat, gemaakt van PVC. Deze mat is goed te gebruiken voor de meeste yogastijlen, behalve de warme yoga of die waar je veel bij zweet. PVC is glad als het vochtig wordt. Door veelvoudig gebruik wordt dit matje stroever, het is slijtvast en de dunne versie kan zo in de wasmachine. Het is makkelijk opvouwbaar en licht in gewicht. Voor een buitenlocatie of yoga op een koude vloer bied het niet veel isolatie. Daarnaast is en blijft PVC een plastic en is het dus niet biologisch afbreekbaar.

TPE

Dan zijn er matjes van TPE, een synthetische rubber. TPE is zacht en elastisch. Het is super stroef en blijft door de open structuur ook stroef als het vochtig is. Dit maakt het een goede mat voor intensieve yogastijlen. Het is minder slijtvast dan PVC, gevoelig voor zonlicht en je kunt het niet in de wasmachine stoppen. Door de extra dikte is het meer geschrikt voor de rustige yogavormen. Balans oefeningen zijn op een TPE mat moeilijker doordat je kunt ´bouncen´. TPE is hypoallergeen en recyclebaar.

Natuurlijke rubber

Matjes van natuurlijke rubber zijn er in verschillende maten en diktes. Net als bij TPE heb je een goede grip, maar zijn ze ook minder slijtvast en gevoelig voor zonlicht. Ze zijn zwaar, ze hebben een sterke rubbergeur en mensen met een latex allergie kunnen deze matjes beter niet gebruiken. Natuurlijke rubber is daarentegen wel volledig biologisch afbreekbaar en meestal duurzaam geproduceerd.

Kurk

Een alternatief voor rubber is kurk. Matjes van kurk zijn stroef en zelfreinigend. Kurk is namelijk van zichzelf antimicrobieel wat natuurlijk heel hygiënisch is. We worden niet schimmelig en ruiken niet muf. Ze geven een goede demping en absorberen goed het vocht. Dit maakt ze geschikt voor alle yogastijlen. Kurk is een natuurlijk materiaal dus ook deze matjes zijn slijtgevoelig en moet je met zorg behandelen. Kurk is licht en volledig biologisch afbreekbaar.

Katoenen matje

Een katoenen matje is dun en makkelijk mee te nemen. Door het zweten krijg je juist een betere grip omdat het water wordt opgenomen. Je houdt een katoenen matje goed schoon, het kan zo in de wasmachine. Het is niet slijtvast en op een gladde vloer schuift het gemakkelijk weg. Op een koude ondergrond bied het geen isolatie. Daarom is het aan te raden deze matjes te gebruiken in combinatie met een van de anderen. Katoen is een natuurlijk materiaal en dus biologisch afbreekbaar.

Yoga towel

Een andere oplossing in combinatie met een dikker matje is de yoga towel. Deze is gemaakt van microfiber en functioneert als een hygiënisch laagje tussen jou en je matje. De towel is makkelijk wasbaar en voelt stroef aan. Je glijdt minder uit ook bij veel zweten. Het beschermt je yogamat, is licht in gewicht en opvouwbaar. Dit kleine pakketje neem je makkelijk mee. Het isoleert niet, dus op een koude vloer is het beter een ander matje er onder te leggen. Microfiber is recyclebaar.

Reizigers yogamat

Voor de reislustigen onder ons zijn er ook de lichte reizigers matjes te koop. Je kunt ze opgevouwen in je rugzak of koffer stoppen. Ze zijn relatief dun en isoleren dus niet. Hierdoor zijn ze niet de juiste vervanging voor een kwalitatief goede yogamat voor thuis, maar op reis een perfecte uitkomst.

Als laatste nog even dit

Kies voor een beter merk en stel kwaliteit voorop. Een betere kwaliteit mat garandeert je meer plezier in yoga. En hoe meer plezier hoe meer meer motivatie je hebt om door te gaan. De beste yogamatten vind je bij Maduka, het merk wat vooral duurzaam produceert, Liforme voor matten met een geweldige grip en Love Generation, een Nederlands merk dat gaat voor hoge kwaliteit voor een goede prijs.

7 Populaire yogamatten

Deel dit artikel op social media

Plaats een reactie