Home » Fitness en bewegen » Beste wandel GPS

Beste wandel GPS

Leestijd: 8 minuten

Weinig hobby’s zijn zo gezond, rustgevend en verzadigend als wandelen; je hebt veel beweging, weinig prikkels en komt mooie omgevingen tegen. Daarnaast kan je jezelf ook steeds verder blijven uitdagen door bijvoorbeeld langere routes te nemen, of lastigere paden te bewandelen die bijvoorbeeld een stuk steiler zij, of veel minder verhard. Om dit soort routes te kunnen vinden en bewandelen, dien je over een goede wandel GPS te beschikken.

Wat is een wandel GPS? En misschien nog wel belangrijker: wat is de beste wandel GPS? Het is altijd belangrijk om plezier te behalen uit je hobby’s en indien je het wenst, jezelf er op een gezonde manier verder in ontwikkelen. Hiervoor is het handig om over middelen te beschikken die je hierin kunnen helpen – zoals de wandel GPS voor hikers en wandelaars.

In dit artikel ga ik je meenemen op een tocht door de handigheden van een wandel GPS, wat de beste GPS voor wandelen is en hoe ook jij de meest interessante wandelroutes vinden kunt. Dus trek je beste wandelschoenen aan en wandel mee naar de perfecte GPS voor wandelen!

Wat is een wandel GPS?

beste wandel gps

Tegenwoordig zijn er veel verschillende apparaten die met GPS werken, dus het is belangrijk om te snappen waarom je juist het beste een goede wandel GPS kan gebruiken om je meest uitdagende tochten te kunnen maken.

Kort gezegd, is een wandel GPS is een apparaat dat je helpt een route af te leggen bij het wandelen. Het leuke aan een GPS voor wandelen is de mogelijkheden die het apparaat biedt om je wandeling nog leuker of uitdagender te maken. Ook kunnen veel apparaten handige details tonen van de routes; bijvoorbeeld of je met een verharde of onverharde weg te maken hebt. Tot slot kan je ook langer van de wandel GPS genieten dankzij de lange batterijduur en de stof-, schok- en waterbestendige behuizing van het apparaat wat overigens ook handig is bij Nordic walking.

Op de diverse mogelijkheden die de beste wandel GPS biedt, ga ik later echter verder in. Voor nu is het handig om eerst te kijken naar wat GPS precies is, en hoe dit systeem werkt? Ben je hier al helemaal mee bekend, dan kan je in het kopje dat daarop volgt meer leren over de diverse mogelijkheden van de GPS voor wandelen.

Hoe werkt een wandel GPS?

Voordat ik verder uitleg wat een goede wandel GPS is, gaan we eerst even kijken wat GPS precies is, en hoe dit werkt.  Zoals je wellicht al wist, is GPS een afkorting van “global positioning system”, wat letterlijk vertaald globaal positioneringssysteem betekent. Zoals met elk apparaat dat gebruikmaakt van GPS, gebruikt de wandel GPS signalen die satellieten versturen die om de aarde ronddraaien. Hiermee wordt dus de plek berekend waar jij je bevindt.

Naast GPS zijn er nog meer navigatiesystemen. Denk hierbij aan TomTom Go, Glonass, Beidou en Galileo. Glonass is bijvoorbeeld een Russisch navigatiesysteem, waar Beidou juist uit China afkomstig is. Laatstgenoemde wordt doorgaans in Nederland niet gebruikt, maar de beste GPSén voor wandelen combineren meestal wel een combinatie van twee of meer verschillende systemen, zoals GPS en Gilileo, of GPS en Glonass.

Welke opties heb je met de beste wandel GPS?

wandel gps

Nu komen we dan aan bij de interessantste kanten van de wandel GPS: wat je er zoal allemaal mee kan doen. Want waarom zou je een wandel GPS kopen, als je ook gewoon gebruik kan maken van een wandel navigatie app Android? Wel, enkele redenen zijn de hieronder genoemde punten.

Plan je eigen routes

Het meest gebruikte attribuut van de wandel GPS is natuurlijk de routeplanner. Dit is een optie die je ook met de wandel navigatie app Android kan gebruiken, maar hier wordt de route eigenlijk altijd voor je uitgestippeld. Dat is bij de wandel GPS anders.

Bij de GPS voor wandelen kan je juist zelf uitstippelen hoe je lopen wilt en langs welke punten je lopen wil om bij je uiteindelijke eindbestemming te komen. Lopen wordt een stuk leuker als je je eigen ingestelde wandel navigatieroute gebruikt!

Niet meer verdwalen: waypoints vinden en instellen

Naast het zelf bedenken van interessante routes, kan je ook specifieke plekken in je GPS voor wandelen markeren, genaamd “waypoints”. Zo kan je bijvoorbeeld aangeven waar je je fiets hebt geplaatst, of waar je vakantiehuisje staat. Zo kan je altijd als je op de losse pols een wandeling gaat maken, zien welke kant je op moet om terug te gaan.

Ook kan je waypoints opslaan zodat deze altijd in je systeem gemarkeerd staan zelfs delen met andere wandelaars. Dit kan ook erg handig zijn als je bepaalde plekken later weer wilt bezoeken.

Wandel mooie routes met je tracker

Een andere mogelijkheid om mee te wandelen met een wandel GPS, is door middel van een tracker. Dit wordt ook wel eens een broodkruimelspoor genoemd. Zo kan je een route die loopt, laten tracken zodat je de tracker later weer terug kan bekijken en daardoor dus ook nog een keer kan lopen. Je laadt dus eigenlijk de eerder gemaakte waypoints en afgelegde tocht om deze tocht nog een keer te maken – een beetje zoals een routekaart dus.

Ook deze tracks kan je opslaan en delen zodat anderen dezelfde tochten kunnen maken als jij. Dit maakt de wandelingen niet alleen extra leuk voor jou, maar ook andere wandelaars kunnen dezelfde mooie omgevingen zien en ervaringen beleven. Ook leuk is dat je zelf wandelroutes vinden kunt die andere getrackt en gedeeld hebben.

Maak het spannend en interessant met een speurtocht

Tot slot kan je ook nog gebruikmaken van geo-caching. Dit is een leuke optie waarmee je een bepaalde locatie moet vinden door je GPS te gebruiken en doorgegeven coördinaten te volgen. Deze worden doorgegeven door mensen die de coördinaten invoeren van een verstopte “cache”. Dat maakt het dus tot een soort schat-zoeken, maar dan met een virtuele schat, in de vorm van een cache.

Dit houdt het wandelen spannend en interessant omdat je ten eerste geen idee hebt waar je overal terecht zal komen, maar er ook extra voldoening uit haalt wanneer de zogenaamde “schat” bereikt wordt – je hebt namelijk een doel bereikt.

De beste wandel GPS kopen

Etrex Touch

Het is inmiddels duidelijk wat je zoal met een wandel GPS kan doen en waarom dit apparaat zo handig is voor jou als wandelaar. Ook is het duidelijk dat GPS voor wandelen meer biedt dan de standaard wandel navigatie app Android. Echter, wil je toch je wandelroutes vinden met de  wandel GPS, dan dien je er toch eentje aan te schaffen. Maar wat is dan eigenlijk de beste wandel GPS, en waar dien je op te letten bij de aanschaf? Hier al ik enkele punten geven die jou kunnen helpen de beste GPS voor wandelen te vinden!

Merk en prijs

Er zijn diverse merken die wandel GPS’en aanbieden. Het is belangrijk dat je weet welke merken er zijn, wat de verschillen zijn en waarom je bijvoorbeeld het ene merk beter vindt passen dan het andere.

Het meest bekende merk is de Garmin wandel GPS. Deze staat er vooral om bekend veel verschillende apparaten te hebben om uit te kiezen, zodat iedere wandelaar de beste wandel GPS kunnen vinden die het best past bij hun voorkeuren en behoeften.

Het is hierbij ook erg belangrijk om te letten op je budget en hoeveel je wandel GPS kost. De prijzen hiervan kunnen variëren van ongeveer honderd euro tot vijfhonderd euro – al zijn er ook modellen die boven de vijfhonderd euro liggen. Houd dit dus wel goed in de gaten bij je aankoop.

Navigatiesystemen en sensoren

Zoals ik al eerder vermelde, zijn er veel verschillende navigatiesystemen en hebben de beste wandel GPS’en één of meerdere systemen geïnstalleerd. Zo kan je naast GPS ook gebruikmaken van de sensoren van Glonass, Galileo, GNSS en QZSS.

Elk systeem heeft zo zijn voordelen, maar over het algemeen  zijn de GPSén voor wandelen met meerdere systemen vaak de beste wandel GPS’en. Wil je dus gebruikmaken van meerdere opties, dan kan je beter op zoek gaan naar een wandel GPS die diverse systemen combineert.

Waar je hierbij ook op kan letten, is de aan- of afwezigheid van het zogenaamde ABC-systeem. Hierin betekent A ‘Altitude’, oftewel hoogtemeter, staat B voor ‘Barometer’, oftewel de luchtdrukmeter, en C voor ‘Compass’: het kompas. Wanneer je ook over de ABC-sensoren beschikt, heb je dus een veel beter beeld van je omgeving als je op pad gaat.

Beeldscherm en behuizing

Garmin eTrex

Er zijn diverse opties om uit te kiezen wat betreft je beeldscherm. Zo zijn er diverse groottes; bij grotere schermen kan je bijvoorbeeld details beter zien. Ook is er de mogelijkheid een wandel GPS aan te schaffen met touchscreen, of eentje die extra goed zichtbaar is in fel zonlicht.

Dit laatste kan erg handig zijn als je bijvoorbeeld veel wandelt in de zomer, of in warme landen. Naast een duidelijke afscherming tegen licht, zijn er echter meer natuurlijk factoren waartegen je je GPS voor wandelen beschermen moet. Wandel je enkel door je eigen wijk, dan hoef je niet de sterkste behuizing te hebben. Zoek je het echter wel verder op, dan is het aan te raden voor een sterkere behuizing te gaan. In dit geval zal de beste wandel GPS er eentje zijn die water-, stof- en/druk drukbestendig is.

Batterijduur en geheugen

Een belangrijke reden dat veel wandelaars kiezen voor een wandel GPS, in plaats van dat ze genoegen nemen met de wandel navigatie app Android, is de geweldige batterijduur die het apparaat heeft. Waar de accu van je telefoon sneller leeg is na je navigatie app te gebruiken, kan de batterij van de wandel GPS een stuk langer mee.

Er zijn wandel GPS’en die op losse batterijen lopen en wandelnavigaties met oplaadbare accu’s. Voordeel aan de eerste, is dat je extra batterijen mee kan nemen voor onderweg. Wil je toch liever een oplaadbare accu, dan is de beste wandel GPS voor jou er eentje die voldoende tijd op een volle accu mee kan; dit zal anders zijn voor de wandelaar die in de buurt blijft van zijn eigen stad, dan voor de wandelaar die lange hikes neemt door de wilde natuur.

Ook het geheugen maakt hiervoor uit. Wie trektochten maakt, zal meer ruimte op zijn wandel GPS nodig hebben. Doe je bijvoorbeeld alleen aan geo-chachen, dan zal minder geheugen je ook genoeg helpen.

Kaarten en bediening

Belangrijk als je graag wandeltochten maakt, is het aanbod van kaarten op je wandel GPS. Het is belangrijk om te kijken welke kaarten je wandel GPS al biedt, maar ook welke mogelijkheden je hebt om zelf nog toe te voegen. Wie ook veel in het buitenland wil lopen, zal bijvoorbeeld moeten kijken welke buitenlandse kaarten je kan uploaden.

Naast de juiste kaarten, is het natuurlijk ook belangrijk dat het apparaat fijn te bedienen is. Ben je meer een liefhebber van touchscreen, of gebruik je knopjes, omdat je bijvoorbeeld vaak handschoenen draagt. Je zult je wandel GPS veel gebruiken, dus een bediening die goed bij je past, is dan ook ontzettend belangrijk.

Wat is de beste wandel GPS?

We zijn nu aangekomen bij het einde van onze tocht. Je hebt nu geleerd over wat een wandel GPS is, wat je ermee kunt en in welke opzichten het apparaat geschikter is dan een wandel navigatie app Android. Maar belangrijker is nog om te weten wat je wensen en behoeften zijn bij het wandelen, en wat de beste wandel GPS is om dit mee te doen.

Aan de hand hiervan, dien je een keuze te maken. Welk merk, wel systeem, maar ook welke kaarten en sensoren passen het beste bij jouw trektochten? Kies je bijvoorbeeld voor een Garmin wandel GPS, dan zijn er alsnog zo veel modellen waar je naar moet kijken en er eentje van dient uit te zoeken – weten waarnáár je precies zoekt, is dus cruciaal.

Wat is de beste wandel GPS? Dat kan alleen jij bepalen. Hoe is hoe dan ook van goede toegevoegde waarde bij het wandelen. Er zijn modellen uit diverse prijscategorieën van diverse merken. Zorg dus dat je goed op de hoogte bent van al je opties, en stippel direct je route uit naar de beste wandel GPS voor jou!

Hieronder zie je 5 populaire wandel GPS’en

Bekijk populaire wandel GPS’en

Deel dit artikel op social media

Plaats een reactie