Home » Yoga, meditatie & mindfulness » Het beste meditatiekussen kopen

Het beste meditatiekussen kopen

Leestijd: 5 minuten

Als je gaat beginnen met mediteren wil je natuurlijk het beste meditatiekussen kopen. Bij meditatie merk je dat de juiste houding een groot verschil maakt, met name in motivatie. Stil zitten met pijn in je lichaam of erna helemaal stijf te zijn is geen pretje. Maar waar let je op als je een meditatie kussen wilt kopen? Dat leggen we je uit in deze blog.

Wat is mediteren

Eerst kijken we even kort naar wat mediteren eigenlijk is. Meditatie komt voor in veel verschillende religies en heeft in onze huidige tijd veel aanhang gekregen. Er zijn ook verschillende soorten meditatie.  Mediteren is een oefening in stille aanwezigheid. Je brengt je hoofd ermee tot rust, door observatie van je gedachtes en gevoelens, zonder er een oordeel aan te hangen. Je komt als het ware tot je kern en krijgt hierdoor een gevoel van rust, stilte en geluk. Wil je meer weten over wat meditatie is en hoe je het doet, lees dan ons artikel wat is meditatie.

Waarom een meditatiekussen

meditatiekussen groen
Meditatiekussen groen bio katoen – Katoen – Boekweit – 33×17 – Groen – Biologisch

Bij een meditatie is de juiste houding belangrijk. Niet omdat het je verlichting brengt in spirituele zin, maar meer in lichamelijke zin. De juiste houding zorgt dat je ontspannen maar waardig zit, wat ook een reflectie is voor de innerlijke houding naar jezelf. Door op een kussen te zitten, in plaats van de bank of een stoel, ben je dichter bij de grond en maak je makkelijker je hoofd leeg. Daarnaast zit je steviger, met je bekken in juiste gekantelde positie en kun je langer rechtop zitten. Met een eigen kussen en een vaste plek conditioneer je lichaam en geest, waardoor je bij het zien van het kussen al in de juiste meditatieve stand raakt.

Waar moet je opletten

Je wilt natuurlijk het beste meditatiekussen kopen. Welk kussen bij jou past, is een persoonlijke keuze, die afhankelijk is van meerdere dingen. Wat is je smaak, welke kleur vind je mooi en welk design wil je op je kussen. Maar ook praktische zaken als de hoogte, het materiaal en de vorm. Hieronder leggen we je het uit.

Geeft het meditatiekussen genoeg ondersteuning Voor de vulling van een meditatiekussen worden hoofdzakelijk twee materialen gebruikt, boekweit of kapok. Boekweit bestaat uit schilletjes die flexibel blijven en stevig zijn, als je eenmaal zit dan zakt het kussen niet in. Je kunt het boekweit masseren tot de juiste zitvorm. Kapok lijkt het meest op watten, naarmate je het kussen meer gebruikt wordt deze harder. Een kussen van kapok kun je niet opschudden en in vorm brengen.

De hoogte van het meditatiekussen De meeste kussens komen met een standaard hoogte van 15 cm, maar dat kan variëren. De juiste hoogte is afhankelijk van je lichaamslengte en je lenigheid. Ook de hoeveelheid ervaring die je hebt met mediteren is er van op invloed. Hoe leniger en hoe meer ervaring, hoe lager jouw meditatiekussen kan zijn. Er bestaan kussens die je in hoogte kunt veranderen door vulling te verwijderen of toe te voegen.

Het design van het meditatiekussen Het is handig om een kussen te kiezen met een wasbare buitenhoes. Deze hoes kun je kopen in alle mogelijke kleuren en prints, op katoen of canvas, om zo van je meditatie een speciale moment te maken.

Welke houding is voor jou het beste

meditatiekussen kopen
Meditatiekussen eco antraciet rond – Lotus

Wil je voor jezelf het beste meditatiekussen kopen, dan is het belangrijk te beslissen welke houding voor jou goed is. Hoe zit je het makkelijkste, met een rechte rug en zonder kramp, lang stil. Er zijn grofweg drie verschillende houdingen te benoemen, waarmee je dit kunt bereiken. Welke voor jou werkt hangt af van je voorkeur, je lichamelijke gesteldheid en je ervaring.

Kleermakerszit In deze houding zit je met je benen gekruist voor je gevouwen. Je enkels raken de grond en je knieën wijzen schuin omhoog. Zit je het beste in de kleermakerszit dan is een hoge ronde kussen met flexibele vulling voor jou een goede keuze.

Lotushouding Als je lenig bent in je heupen en je knieën is de lotushouding voor jou de perfecte houding. Bij deze houding liggen een of beide voeten op je knieën, die daardoor de grond raken. Een lage kussen, zodat je goed het bekken kunt kantelen, is dan het beste. Je kunt ook kiezen uit een kussen in de vorm van een halve maan of de zafu.

Diamanthouding Deze uit Japan afkomstige houding verschilt flink van de andere twee. Je zit met je knieën naar voren en voeten naar achteren met een bankje of een ronde kussen op zijn kant tussen je benen, zodat daar je billen op kunnen rusten.

Welke meditatiekussens zijn er

Zoals je al zag, zijn er een aantal verschillende soorten kussens waaruit je kunt kiezen. Hieronder bespreken we de meest voorkomende.

  • Het meditatiebankje. Dit is een klein krukje, meestal van hout en met een beetje schuin aflopend zitvlak. Je zit erop in de diamanthouding, met je knieën naar voren en je onderbenen langs het krukje. Hierdoor krijgt je rug zijn natuurlijke ronding. De meeste bankjes zijn gemaakt voor mensen tussen de 1.60 meter en 1,75 meter lang.
  • Het opblaasbaar meditatiekussen. Dit kussen is vooral handig voor onderweg. Meestal hebben ze verschillende luchtkamers waardoor je in hoogte en zachtheid kunt variëren. Houd er wel rekening mee dat je op lucht zit, wat minder stabiel is dan een vulling van boekweit of kapok. Deze kussens komen meestal met een mooie wasbare hoes.
  • Het ronde meditatiekussen. Dit is het meest bekende en meest gebruikte meditatiekussen. Je kunt hem kopen in verschillende hoogtes en breedtes. De vulling is over het algemeen van boekweit of kapok, maar de goedkopere varianten komen soms met een synthetische vulling. Ook deze kussens hebben een verwijderbare en wasbare hoes en door de extra binnenhoes kun je vulling toevoegen of verwijderen om de hoogte te veranderen of om na jaren van gebruik bij te vullen.
  • Het zafu meditatiekussen. Dit kussen is wat platter en breder dan het gewone ronde kussen en is over het algemeen gevuld met kapok. Hij lijkt op het ronde meditatiekussen maar heeft plooien aan de zijkant waardoor het door gebruik vanzelf steeds een beetje in kan deuken en zich beter gaat vormen naar je billen.
  • Het halve maan meditatiekussen. Dit kussen is redelijk nieuw en verenigt de pluspunten van de zafu en het ronde kussen. Door de halve maanvorm worden je bovenbenen ook ondersteund, wat voor diegene die graag wat langer mediteren wel zo comfortabel is. Het halve maan kussen is wel een stuk lager, waardoor deze meer geschikt is voor mensen met ervaring, die lenig zijn en goed in de lotushouding kunnen zitten.

Ik heb mijn meditatiekussen, wat nu

Heb je je keuze kunnen maken en ga je aan de slag met meditatie, dan is een meditatiemat waarschijnlijk ook iets voor jou. De mat bied je een stevige maar zachte onderlaag, waarop je knieën of enkels rusten, zodat die minder snel afgekneld aanvoelen. Daarnaast creëer je met een meditatiemat ook een fijne meditatie ruimte naar je eigen smaak, waardoor je je meer gemotiveerd voelt elke dag even kort te mediteren.

9 populaire meditatiekussens en meditatiebankjes

Klik hier voor meer populaire meditatiekussens bij bol.com

Tip

EASZ logo

Easz meditatiekussens heeft ook een mooie collectie meditatiekussens.
Je leest er meer over in ons artikel over Easz meditatiekussens

Deel dit artikel op social media

Plaats een reactie