Home » Afvallen met yoga, hoe doe je dat?

Afvallen met yoga, hoe doe je dat?

Leestijd: 5 minuten

Het is eigenlijk geen rare gedachte, afvallen met yoga. Met al die verschillende soorten yoga moet er toch wel een bij zitten die je helpt bij het verliezen van die kilootjes te veel. Maar, afvallen met yoga, hoe doe je dat nu het beste? Lees verder en we vertellen je het allemaal.

Wat is yoga

afvallen met yogaYoga is een holistische levensfilosofie die niet alleen uit oefeningen bestaat maar een hele levenshouding inhoud. Tegenwoordig wordt yoga niet meer als zweverig gezien, kiezen meer en meer mensen yoga ook als een sport en wordt het de laatste jaren ook steeds meer in verband gebracht met afvallen. Er zijn verschillende soorten yoga en daardoor is de ene soort beter dan andere om mee af te vallen. De ene yoga variant is een flinke uitdaging voor je lichaam een andere is juist rustig en ontspannend. Waarom je met yoga kan afvallen en welke soort yoga daarvoor het beste is bespreken we in dit artikel. Wil je eerst meer weten over wat yoga is, lees dan ons artikel Wat is yoga.

Waarom afvallen met yoga

Eigenlijk is afvallen een positieve bijkomstigheid van yoga, want het is niet het primaire doel. Zoals we hierboven al stelden, is yoga een levensfilosofie en juist daardoor helpt het je bij het afvallen. Je bent fysiek bezig en dat is natuurlijk gelijk aan calorieën verbranden. Maar er zijn nog meer redenen waarom je met yoga kan afvallen.

De stofwisseling

Yoga werkt door de houdingen en de ademhalingsoefeningen in op de hormoonbalans in je lichaam. Met name de schildklier, verantwoordelijk voor een groot deel van de hormoonhuishouding, wordt met yoga gestimuleerd. Een goed werkende schildklier zorgt voor een stofwisseling die in balans is. Hierdoor heb je een betere spijsvertering en een goede spijsvertering zorgt voor minder vetreserves in je lichaam.

Alles draait om energie

Yoga optimaliseert door de ademhalingsoefeningen de energie stroom in je lichaam. Je gaat door de oefeningen meer zweten en voert daardoor meer afvalstoffen af. Afvalstoffen blokkeren een heleboel processen in je lichaam, raak je die kwijt dan voel je je fitter. Hoe je meer rust en energie krijgt door yoga, lees je in het artikel Meer energie en rust met yoga.

Detoxen met yoga

Sommige houdingen die je tijdens de yogasessies met je lichaam maakt, stimuleren het afvoeren van afvalstoffen. Bewegingen met een twist bijvoorbeeld knijpen als het ware de organen uit. Maar ook met bewuster ademen doe je aan een detox. Vet in ons lichaam wordt tijdens het verbranden grotendeels omgezet in CO2. En dat verlaat ons lichaam via de longen. Met de rustige en diepe ademhaling die je leert bij de yoga, versterk je dat effect.

Minder stress

yoga oefeningenYoga is een goede oefening om te gaan met de energie in je lichaam. Stress kun je zien als een overtollige aanmaak van energie, die vooral wordt opgeslagen als vet. Ontspannen met yoga verlaag naast de vetopslag ook het stresshormoon cortisol. Ons drukke bestaan en de hoge hoeveelheid van dit hormoon verstoort veel processen in ons lichaam. Door aan yoga te doen komt je lichaam tot rust en daardoor functioneert het beter. Een lichaam in balans valt sneller af.

In contact met jezelf

Yoga brengt je in contact met jezelf. Je ontdekt de grenzen van je lichaam, onderzoekt je emoties en gevoelens en leert dat te accepteren. Door de ontspanning verminderen eetbuien en herken je sneller het verschil tussen honger en trek. Je voelt je energieker zonder meer te eten, wat er voor zorgt dat je gewicht verliest.

Veranderde levensvisie

Yoga maakt niet alleen je lichaam sterker en flexibeler, maar ook je geest. Je merkt wat welen niet goed voor je is, maakt van daaruit gezondere keuzen of leert te accepteren hoe je bent. De yoga levensstijl neem je gemakkelijk mee naar je dagelijkse leven. Gezondere keuzes, zoals een ander voedingspatroon helpen je bij het afvallen. Zeker als het zo ‘vanzelf’ gaat als door het beoefenen van yoga.

Welke yogavorm werkt

Yoga helpt je met afvallen, maar welke vormen is daarvoor het beste? Een logische keuze is te gaan voor een fysiek meer uitdagende vorm van yoga, je verhoogt immers je hartslag, waardoor je meer calorieën verbrandt. Maar ook ontspanning is belangrijk voor onder andere het verlagen van het cortisol niveau in je bloed.

Ben je echt een sportfan, kies dan voor Power Yoga. Deze vorm van yoga focust zich meer op het lichamelijke deel van yoga en de sessies zijn vaak zeer gevarieerd en goed voor de spieren. Ashtanga Yoga is een yogasoort die zich richt op de ademhaling. De oefeningen zijn in een reeks gezet, maar lopen niet vloeiend in elkaar over zoals bij Vinyasa Yoga. Vinyasa Yoga is een yoga waarbij je de oefeningen steeds in een vloeiende reeks doet. Zonder stoppen ga je van houding naar houding om zo tot een bepaald effect in je lichaam te komen.

Wat is het beste voor jou

Wil je met yoga afvallen, kies dan een vorm die je vol houdt. Jouw motivatie is belangrijk. Heb je het gevoel dat een bepaalde soort yoga niet voor jou is, kies dan voor een andere vorm. Bepaal hoe vaak je aan yoga doet en blijf daarin realistisch. Als jij vijf keer per week naar de yogales wilt, maar je schema laat dat niet toe, dan loop je alleen maar kans op teleurstellingen. Routine en regelmaat zijn eigenlijk veel belangrijker, het is beter om vijf keer per week 20 minuten op de yogamat te staan dan een keer 1,5 uur in de sportschool aan Power Yoga te doen.

Yoga leert je zelfliefde

Daag jezelf dus wel uit, maar ga niet te ver. Als je jezelf te veel uitdaagt, heb je grotere kans op blessures. Blijf vooral lief voor je zelf. Yoga leert je dat er is geen goed of fout is, dus kies je eigen tempo. Kijk niet steeds op de weegschaal maar meet je inzet.

Happy with Yoga

Yoga stap voor-stap Happy with yogaBen je overtuigd en wil je met yoga afvallen dan is de basis cursus Stap voor Stap – Happy with Yoga een goede optie. Als een beginner is dit een goede manier om thuis eerst de basis houdingen te leren, voordat je in een grotere groep aan yoga gaat doen. De basis van deze yoga cursus is de Vinyasa Yoga, waarin passief en actief goed in balans zijn.

Ga nu naar de cursus Stap voor Stap – Happy with Yoga

Of lees eerst onze review over de cursus cursus Stap voor Stap – Happy with Yoga

Deel dit artikel op social media

Plaats een reactie