Home » Yoga, meditatie & mindfulness » Afvallen met Yoga

Afvallen met Yoga

Leestijd: 4 minuten

Yoga had altijd het imago dat het alleen kalmerend zou zijn en niet fysiek uitdagend. Tegenwoordig is dit imago veranderd. Steeds meer Yogi’s hebben als doel om af te vallen met Yoga. Er zijn ook verschillende vormen van Yoga, de een wat fysieker dan de ander. Het is niet per se hoe fysieker de Yoga hoe sneller je afvalt. Nee, in deze blog leg ik je uit hoe je kunt afvallen met Yoga zodat jij net dat laatste duwtje in de rug krijgt om er lekker mee aan de slag te gaan.

Yoga en sport

Yoga werd tot een aantal jaren terug gezien als “zeverig” en “kalmerend”, maar werd zeker niet gezien als sport. Tegenwoordig is dit anders. Het woord sport doet misschien wat te kort aan wat Yoga daadwerkelijk is. Yoga is een vorm van fysieke oefeningen die er ook voor zorgen dat je lichaam en geest met elkaar in balans komen. Die balans is belangrijk voor je lichaam en het gezond houden hiervan en afvallen met Yoga is dus zeker mogelijk. Veel mensen beginnen met Yoga omdat het tegenwoordig meer normaal wordt gevonden en vanwege de fysieke voordelen.

Een belangrijke reden om te sporten zijn de gezondheidsvoordelen. Daar komt ook gewichtsverlies bij kijken dus is het niet gek dat de koppeling Yoga en afvallen snel gemaakt is.

Afvallen met Yoga

Afvallen met Yoga

Afvallen op zich is niet het primaire doel van Yoga. Maar wanneer je vaak op de mat stapt en een intensievere vorm van Yoga doet, kan dit zeker een bijkomend voordeel voor je zijn.

Doordat je tijdens een oefening veel beweegt verbrand je calorieën. Daarnaast zorg je er ook voor dat je energie goed door je lichaam stroomt wat ervoor zorgt dat je gaat zweten en dus afvalstoffen kwijt raakt.

Niet alleen zijn de Yoga vormen met veel beweging effectief, ook de rustigere vormen zullen helpen. Wellicht op een andere manier. De rustige bewegingen en draaiende houdingen zorgen voor een goede spijsvertering. Een goede spijsvertering zorgt er dan weer voor dat je minder vetreserves opbouwt en hierdoor kom je minder snel aan.

Yoga helpt je om je lichaam meer in balans te brengen. Ook dit zal bijdragen aan het afvallen.

Veel en zwaar sporten kan er bij sommige mensen juist voor zorgen dat ze meer gaan eten. Yoga dis een rustige activiteit en leidt dus niet direct tot meer eten. Het is een ideale work-out voor je hele lichaam die kan helpen om zowel fysiek te verbeteren en mentaal te versterken. Dat helpt ook bij het volhouden van een gezonde leefstijl op de lange termijn. Precies wat je nodig hebt als je wil afvallen.

Tips en trucs

Tip 1: Kies een actieve Yoga vorm

Door een Yoga vorm te kiezen waarbij je veel beweegt, zal je hartslag omhoog gaan en verbrand je meer calorieën. Vormen als Power Yoga, Ashtanga Yoga, Vinyasa Yoga zijn hier goede voorbeelden van. Zorg ook dat er wat ontspanning voorkomt in de Yoga oefening. Te veel stress zorgt er namelijk voor dat je verkeerde keuzes maakt.

Tip 2: Zoek naar uitdaging maar houd rekening met je eigen grens

Het is goed om een Yoga vorm te kiezen met veel beweging maar houd ook rekening met je eigen grens. Misschien lukt deze vorm momenteel niet omdat je fysiek nog niet op dat niveau bent. Het is bij Yoga altijd belangrijk dat je de grens op zoekt maar dat je die nooit overschrijd.

Dit zorgt er onder andere voor dat je geen blessures ontwikkeld en dat je lichaam in balans blijft. Een blessure kan ook roet in het eten gooien als je wilt afvallen. Het kan je fysieke mogelijkheden beperken en dat is niet wat je wilt.

Tip 3: Bepaal hoe vaak je de mat op wilt

Natuurlijk wil je snel resultaat zien, maar wees realistisch. Je kunt beter kijken hoe vaak je per week wilt en kunt oefenen zodat je dit consequent volhoud.

Ga daarnaast ook niet voor een bepaald doel maar voor een vaste routine. Daarmee bedoel ik dat je beter jezelf op kunt leggen iedere dag wat te bewegen dan dat je bijvoorbeeld per se vijf kilo wilt afvallen.

Ook hoef je echt niet iedere dag twee uur op de mat te liggen. Het is zelfs beter om iedere dag een korte sessie te doen van ongeveer twintig minuten, dan één keer per week een lange van anderhalf uur.

Tip 4: Adem in, adem uit

Je zult het misschien niet geloven maar je valt ook af door een juiste ademhaling. Met Yoga ben je natuurlijk veel bezig met je ademhaling. Ademhaling zorgt voor een connectie tussen lichaam en geest en helpt e om je zenuwstelstel en andere systemen in je lichaam te beïnvloeden.

Onderzoek heeft aangetoond dat we het grootste gedeelte van vet niet omzetten in warmte of energie, maar het uitademen als CO2. Je longen zijn dus eigenlijk het primaire orgaan waarmee we gewicht verliezen.

Maar dan moet je er wel rekening mee houden dat snel en veel ademen alleen zal leiden tot stress en zeker niet tot meer gewichtsverlies. Een volledige ademhaling met het middenrif en de longen zal daarentegen het proces van gewichtsverlies optimaliseren en ondersteunen.

Yoga Lifestyle

Zoals eerder al genoemd is Yoga meer dan een sport, je zou het een Yoga Lifestyle kunnen noemen. Belangrijke onderdelen hiervan zijn gezonde voeding en lichamelijk en geestelijk in balans zijn. Wanneer je je hier op richt, werk je automatisch toe naar een healthy lifestyle.

Door Yoga te beoefenen zul je bewuster leven en actiever met je gezondheid bezig zijn. Hiermee voorkom je emotie-eten. Discipline op de mat leid tot meer discipline in je dagelijkse leven.

Afvallen met Yoga gaat dus het beste wanneer je de gehele Yoga Lifestyle omarmt. Dan leef je bewuster, gezonder en meer in balans.

Rewarding yoga

Hulp nodig met de eerste stap?

Bekijk het boek Daytox van Kyra de Vreeze.

Klik hier voor Daytox

Deel dit artikel op social media

Plaats een reactie