Home » Kun je afvallen met spinning

Kun je afvallen met spinning

Leestijd: 5 minuten

Spinning, het is een van de meest populaire manieren van vetverbranding. Maar is dat ook echt zo? Je wilt dat extra laagje vet kwijt, maar weet niet of je kunt afvallen met spinning, lees dan verder. In dit artikel vertellen we je wat spinning is, hoe een spinningles in elkaar zit en of je ook daadwerkelijk afvalt van spinning.

Wat is spinning

afvallen met spinningSpinning is een intensieve trainingsvorm op een speciale fiets. Deze spinningfiets lijkt op een normale hometrainer, maar werkt anders. Het Engelse woord spinning betekent draaien en dat is wat de pedalen blijven doen ook als jij stopt. Door dit doortrap-systeem kun je dus niet zomaar even de training stoppen en wordt het een stuk intensiever dan op de gewone hometrainer. Dit komt doordat de pedalen direct zijn verbonden met het vliegwiel en die rem je niet zomaar af als die in beweging is. Tijdens een spinningles wissel je snelheden af, zit je niet alleen op je zadel, sta je soms ook op de pedalen en gebruikt je de stand van je handen om meer kracht te kunnen zetten. Je kunt het zien als een flinke bergrit uit de Tour de France.

Waarom kiezen voor spinning

Veel mensen die willen afvallen beginnen met spinning. Maar waarom zou je voor deze vorm van beweging kiezen? Zijn er geen effectievere vormen van sport om af te vallen?

 • Ten eerste kent bijna iedereen wel de beweging, namelijk fietsen. Daardoor is spinning een laagdrempelige sport, die voor iedereen toegankelijk is.
 • Fietsen wordt ook gebruikt voor revalidatie. Dit komt omdat fietsen je lichaam weinig belast. Dit geld ook voor spinning. Je kunt de weerstand instellen, de bewegingen zijn vloeiend en de overgangen geleidelijk.
 • Doordat de spinningsfiets een hometrainer is ben je niet afhankelijk van het weer en kun je sporten wanneer het je uitkomt.
 • Je traint niet alleen je spieren maar ook je conditie. Je vergroot je longinhoud, houd je bloedvaten soepel en krijgt een verbeterde doorbloeding van je lichaam. Ook je hart wordt er sterker van, waardoor je de kans op hart- en vaatziekten verlaagt.

Afvallen met spinning is mogelijk

Maar eerst kijken we naar wat afvallen eigenlijk is. Je valt af doordat je een energieverschil creëert tussen wat je binnenkrijgt en wat je verbruikt. Heel simpel gezegd, val je af door meer calorieën te verbranden dan je eet. Natuurlijk is elk lichaam anders en is het niet zo zwart-wit te stellen, maar door meer beweging of minder eten zou je gewicht moeten verliezen. Daarom is spinning een goede manier om af te vallen. Een ervaren volwassene verbrandt namelijk tijdens een uur spinning ongeveer 650 calorieën. Of het de meest effectieve manier is, is moeilijk te zeggen. Het is geen fullbody training zoals roeien of zwemmen, waar je alle spiergroepen in je lichaam aanspreekt, maar bij spinning gebruik je wel veel grote spiergroepen zoals je buikspieren, kuiten, bilspieren en rugspieren.

Hometrainer of spinningsfiets?

En dit is heel wat meer dan dat je tijdens een rondje fietsen of een work-out op de hometrainer verbrandt. Het grote verschil zit hem in de houding. Op de hometrainer zit je constant op de zadel en gebruik je alleen je benen. Tijdens een goede spinningles verander je steeds van houding, dan zit je en trap je heel snel, dan sta je op de pedalen en moet je veel kracht geven. Door het doortrap-systeem kun je ook niet zomaar even rusten, dus je geeft al snel dat kleine beetje meer, waar je op de hometrainer zou stoppen. Bij spinning ga je dus al snel wat meer over je grenzen heen, waardoor je ook echt moe van de fiets af stapt.

De beste manier om af te vallen met spinning

spinningfietsOndanks dat de spinningslessen vaak dezelfde opzet hebben, kun je op een spinningsfiets ook nog andere soort trainingen doen. Dit houdt het leuk en zo blijf je gemotiveerd.

 • De standaard spinningstraining bestaat uit verschillende houdingen, weerstanden en tempo’s die zich in een rap tempo afwisselen. Je bent een uur druk bezig en de afwisseling zorgt ervoor dat veel mensen spinning leuk vinden.
 • De spinningsfiets leent zich ook goed voor een HIIT-training. In een HIIT-training wissel je korte intensieve bewegingen af met rustige momenten, wat net even wat anders is dan de gewone spinningles. Een HIIT houd je normaal gesproken maar 20 minuten vol. In ons artikel HIIT workout trainingen voor thuis leggen we je uit wat HIIT is.
 • Wil je het iets rustiger aan doen kies dan voor een Low-Intensity Training. Hierbij houd je een vaste snelheid, weerstand of hartslag voor ongeveer 50 minuten aan. De uitdaging zit er in dat je het in het begin misschien makkelijk hebt, maar naarmate je meer moe wordt moet je op hetzelfde tempo door blijven gaan.
 • En dan is er natuurlijk de cardio-training, waarbij je je hartslag in de verbrandingszone houdt. De hartslag waarop jouw lichaam het meest verbrand, bepaalt de snelheid en weerstand, al kun je daar wel tussen spelen. Cardio is een rustige training die je over het algemeen voor 60 tot 90 minuten moet volhouden, wil je in je lichaam de vetverbranding op gang brengen. Lees meer ins ons artikel over cardio fitness.

Waar je op moet letten

Spinning is populair, maar niet voor iedereen weggelegd. Het is intensief, je gaat snel over je grenzen en het vraagt veel van je hele lichaam. Waar moet je aan denken als je wilt afvallen met spinning?

 • Doe wat je leuk vindt. Als je spinning leuk vindt, dan ga je graag naar de lessen, of stap je met plezier op je spinningfiets. Je voelt je gemotiveerd en dus heb je grotere kans van slagen.
 • Kies voor een groepsles. Je motiveert elkaar, je hebt een vaste tijd en dus een stok achter de deur. Maar je leert ook de juiste trapbewegingen en hoe een goede spinningtraining in elkaar zit.
 • Je hebt er zin in, dus je gaat enthousiast aan de slag. Maar houd wel jouw eigen niveau in de gaten en kies voor de juiste groep. Als beginner in een gevorderde groep, heb je alleen maar de kans op blessures.
 • Als je weet hoe het moet, dan wil je misschien wel thuis aan de slag. Let dan goed op dat je ook daadwerkelijk de juiste fiets koopt. Een hometrainer is wel degelijk een ander apparaat dan een spinningfiets.

Let op je voeding

Wil je afvallen, dan is uit onderzoek gebleken dat verandering van voedingspatroon een grotere impact heeft dan sporten. Daarnaast vraagt je lichaam om bijvoorbeeld meer eiwitten en koolhydraten als je intensiever gaat bewegen. Afvallen met spinning kan maar een verandering in je eetpatroon is dan ook onvermijdelijk. Onthoud dat je met een crashdieet naast een intensief spinningprogramma vraagt om problemen. Verdiep je dus goed in de juiste diëten en voedingsstoffen die je helpen bij het verbranden van je overtollige vetlaagje. Lees meer tips in onze rubriek gezond afvallen.

Wil jij ook afvallen met spinning?

Bekijk de populairste spinningfietsen via bol.com

Deel dit artikel op social media

Plaats een reactie