Home » Afvallen met een trilplaat, kan dat?

Afvallen met een trilplaat, kan dat?

Leestijd: 4 minuten

De vraag of je kunt afvallen met een trilplaat is niet zo makkelijk te beantwoorden. Naar deze vorm van workout is al veel onderzoek gedaan, met uiteenlopende resultaten. Dus wat is nu waarheid? In dit artikel zetten we alles voor je op een rijtje en weet je aan het einde of afvallen met een trilplaat ook echt wat voor jou is.

Wat is een trilplaat

Een andere naam voor een trilplaat is een powerplate en is in essentie een plaat die vibreert. Op de trilplaat doe je een vibratie training en maak je gebruik van een ‘whole body vibration’. Dit principe is niet nieuw. Rond 1900 bestonden er al vibrerende stoelen in een sanatorium de USA. En in de jaren 60 werd in Oost-Duitsland en Rusland onderzocht of vibratie training een oplossing was tegen spiermassa verlies dat astronauten ervaren door een gebrek aan zwaartekracht tijdens een ruimtereis.

De werking van een trilplaat

afvallen trilplaatDe plaat van een powerplate vibreert in diverse richtingen. Er zijn platen die alleen horizontaal vibreren in een wip-beweging en er zijn platen die verticaal een lineaire beweging maken. Met name de laatste soort trilplaten zorgen dat je continue een soort van sprongetjes maakt waardoor je de zwaartekracht als zwaarder ervaart. Door deze zogenaamde G-krachten moeten je spieren harder werken om rechtop te blijven staan. In sommige gevallen kost het je zelfs 8 keer zoveel moeite.

Het effect van een vibratietraining

In theorie is het resultaat van het trainen op een trilplaat sterkere spieren en een grotere spiermassa. Dit komt door de gedachte dat op een powerplate je spieren harder moeten werken voor de zelfde handeling. Op een trilplaat stilstaan of in bijvoorbeeld de squat kost je meer moeite en kracht. Door de trillingen span je immers al je spieren aan, zodat je spieren wel moeten gaan groeien. En verhoging van de spiermassa is een hogere vetverbranding.

Vetverlies door spiermassa, hoe werkt het

In de wereld van de krachttraining is het een bekend fenomeen, je vetverbranding verhogen door spiermassa te kweken. Hoe zit dat? Spieren zijn actieve weefsels, die gedurende de dag heel veel energie gebruiken. Hoe meer je er van hebt, hoe meer energie je verbruikt, ook tijdens alledaagse bezigheden. Spieren zijn dus kleine verbrandingsfabrieken die de hele dag aan staan. Wat handig is bij het afvallen, aangezien je pas afvalt als je meer energie verbruikt dan dat je door voedsel binnenkrijgt. Maar elke sporter zal je zeggen dat je er wel wat voor moet doen. Is simpelweg op trilplaat staan en daarmee flink wat kilo’s afvallen dan een fabeltje?

Wat bereik je met een trilplaat

Laten we eens kijken wat verschillende onderzoeken over de effecten van een vibratietraining ons vertellen.

  • Het meest opvallende effect is die op de bloedcirculatie. Veel mensen geven aan dat ze na een workout op de powerplate tintelende benen en een goed doorbloede huid hebben. Een goede doorbloeding is goed voor veel functies in ons lichaam.
  • Doordat je de spieren los trilt, is de trilplaat een goede warming-up of cooling down, waardoor je minder spierpijn ervaart na een pittige trainingssessie.
  • Er schijnt een positief effect op je botten te zijn. Door de trillingen en onvoorspelbare bewegingen worden je botten sterker.
  • De vibratie training heeft een bewezen positief effect op je hormoonhuishouding. Er ontstaat onder andere een verhoging van testosteron en het groeihormoon, wat het herstelvermogen van je lichaam bevordert.
  • Consequent trainen op een trilplaat verhoogt de vetverbranding door het verbeteren van het metabolisme en stopt het de aanmaak van nieuwe vet cellen.

Maar zorgt het ook echt voor vetverbranding?

Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van vibratietrainingen en het gebruik van trilplaten tijdens krachttraining. De uitkomsten zijn elke keer zeer divers en dus is er geen eenduidig antwoordt te geven. Over het algemeen kun je stellen dat trainen op de trilplaat vooral zorgt voor spiermassa groei en niet per se voor vetverbranding. En meer spiermassa zorgt voor meer energie verbruik, dus zul je wel degelijk calorieën verbranden. Maar, de hoeveelheid is afhankelijk van de intensiteit van de training en of je die haalt door een paar minuten per dag op een trilplaat te staan is dan de vraag.

Wat is effectiever

Wil je veel afvallen, dan zijn er effectievere manieren. Een paar daarvan zijn cardio-training en krachttraining. Tijdens een krachttraining bouw je bijvoorbeeld meer spiermassa op dan tijdens een trilplaat sessie. Daarnaast verhoogt krachttraining nog eens extra de verbranding. Wil je niet zo intensief sporten dan kun je een combinatie van bepaalde krachttrainingsoefeningen doen terwijl je op de powerplate staat. Dit zal je vetverbranding een boost geven, waardoor je met de trainingen op de trilplaat sneller afvalt.

Waar moet je op letten

Voor je een trilplaat gaat aanschaffen moet je je een paar dingen bedenken. Welke manier van trainen vind je leuk en is de trilplaat daar een onderdeel van? Waar wil je de plaat voor gaan gebruiken en welke oefeningen wil je doen? Wat zijn je doelen en behaal je die met alleen vibratie trainingen of komt er meer bij kijken? Welke soort trilplaat past het beste bij jou? Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat de lineaire trilplaten een groter effect hebben dan die horizontaal vibreren, maar misschien vind je die beweging helemaal niet fijn.

Nog even dit

Wil je kilo’s kwijtraken dan ben je het beste gebaat bij een brede aanpak. Dat betekent dat je op een paar vlakken je gewoontes moet veranderen. Je moet meer bewegen om meer energie te verbranden. Maar je moet ook anders gaan eten om te zorgen dat je minder calorieën binnen krijgt dan je verbruikt. Heel simpel gezegd val je af als je minder eet dan dat je verbruikt. Ondanks dat een paar keer per week even op de trilplaat staan om kilo’s te verliezen heel leuk klinkt, vraagt echt blijvend afvallen meer dan alleen dat. Lees hier verder over gezonder eten, of kijk rond op onze dieetpagina.

Wil jij ook afvallen met een trilplaat?

Bekijk de populairste fitness trilplaten via bol.com

Deel dit artikel op social media

2 gedachten over “Afvallen met een trilplaat, kan dat?”

    • Door het trillen wordt je lichaam gemasseerd, je stofwisseling en bloedsomloop verbeteren dan. Doordat je spieren harder getraind worden ga je ook lekkerder in je vel zitten. Een ander voordeel is dat een trilplaat in combinatie met gezonde voeding cellulitus kan verminderen. Dus ja, je kan je gezondheid hier mee verbeteren.

      Beantwoorden

Plaats een reactie